|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikon Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED do NIKONA D3200
pamplona - Wto 02 Lut, 2016 Temat postu: Nikon Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED do NIKONA D3200 Witam Serdecznie wszystkich Forumowiczów,
aktualnie jestem właścicielem Nikona d3200, zależy mi na przejsciu o poziom wyżej, stad mój dylemat. Czy kupić nowy aparat czy kupić 1,2 lepsze obiektywy do d3200
mam ok 10 tyś do zainwestowania
zainteresował mnie szerokokątny zoom Nikon Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED, czy ten obiektyw pokaże swój pełny potencjał z d3200 ? Bardzo proszę o pomoc, rade.
Posiadam również af-s nikkor 35mm 1:1.8 G ( fotki w domu, portret itp ) btw świetny obioektyw cena/jakość, oraz uniwerslany Nikon AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR II ( ulica, krajobraz itp)
Pozdrawiam
Sunders - Wto 02 Lut, 2016
pamplona napisał/a: | jestem właścicielem Nikona d3200, zależy mi na przejsciu o poziom wyżej, stad mój dylemat. Czy kupić nowy aparat czy kupić 1,2 lepsze obiektywy do d3200 |
Najlepiej i nowy aparat i nowe obiektywy
pamplona napisał/a: | zainteresował mnie szerokokątny zoom Nikon Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED, czy ten obiektyw pokaże swój pełny potencjał z d3200 ? |
Nie.
pamplona - Wto 02 Lut, 2016
Sunders, dzięki za odp
Czy jest jakiś konkretny powód dlaczego d3200 jest zbyt słaby ?
Jaki aparat byś rekomendował który byłby idealny pod ten obiektyw ? (dla amatora)
Sunders - Wto 02 Lut, 2016
pamplona napisał/a: | Czy jest jakiś konkretny powód dlaczego d3200 jest zbyt słaby ? |
Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED, pełnie możliwości pokazuje na puszkach FX.
pamplona napisał/a: | Jaki aparat byś rekomendował który byłby idealny pod ten obiektyw ? (dla amatora |
D610 lub D750.
pamplona - Wto 02 Lut, 2016
Czy jest jakikolwiek odpowiednik Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED, który pokaże stosunkowo podobną jakość przy D3200 ?
d6100 tj koszt ok 6 tys, obiektyw 7tyś, przekracza mój budżet.
komor - Wto 02 Lut, 2016
pamplona, może napisz najpierw, co chcesz fotografować. Co prawda sam jestem zwolennikiem kupowania przede wszystkim szkieł, a nie puszek, ale po pierwsze D3200 to jednak mocno podstawowy aparat, a po drugie – wszystko zależy do czego.
Jak miałbym 10 tysi do hobbystycznego cykania tego co lubię, to kupiłbym korpus D7200 i za resztę jakieś szkła. Jakie? To zależy co chciałbym fotografować, ale na pewno nie pełnoklatkowego 14-24 f/2.8, który na małej matrycy nie pokaże pełnego potencjału.
pamplona - Sro 03 Lut, 2016
komor napisał/a: | pamplona, może napisz najpierw, co chcesz fotografować. Co prawda sam jestem zwolennikiem kupowania przede wszystkim szkieł, a nie puszek, ale po pierwsze D3200 to jednak mocno podstawowy aparat, a po drugie – wszystko zależy do czego.
Jak miałbym 10 tysi do hobbystycznego cykania tego co lubię, to kupiłbym korpus D7200 i za resztę jakieś szkła. Jakie? To zależy co chciałbym fotografować, ale na pewno nie pełnoklatkowego 14-24 f/2.8, który na małej matrycy nie pokaże pełnego potencjału. |
cykam głównie miasto/ulica/achitektura/ ale również portrety/ sesje na zewnątrz
ophiuchus - Sro 03 Lut, 2016
pamplona napisał/a: | miasto/ulica/achitektura/ ale również portrety/ sesje na zewnątrz |
Do takiego czegoś łyknąłbym korpus D610, i zestaw obiektywów o światłosile 1.8 i ogniskowych 28, 50 i 85 mm. Akurat chyba dycha by wystarczyła. Ewentualnie stałkę 1.8/85 i jakiś zum uniwersalny, typu 24-70, ale chyba w tej cenie trzeba by szukać produktów firm trzecich (Tamron, Sigma?)
pamplona - Sro 03 Lut, 2016
Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED do jakiego rodzaju zdjęc dedykowany jest ten obiektyw ?
ophiuchus - Sro 03 Lut, 2016
Właściwie nie ma czegoś takiego jak przeznaczenie obiektywu. Poza pewnymi wyjątkami typu specjalistyczne sprzęty do makro, i kilku innych. Możesz ten obiektyw wykorzystać do każdego rodzaju fotografii, kwestia Twojej kreatywności, czy potem te zdjęcia będą interesujące Ogólnie słyszałem, że obiektywy szerokokątne używa się zazwyczaj do krajobrazów, ewentualnie reporterki. Ale jak koledzy na wstępie zauważyli, akurat ten model z Twoim korpusem będzie mocnym "overkillem". Wielkość matrycy mocno ograniczy to szkło.
komor - Sro 03 Lut, 2016
ophiuchus napisał/a: | Właściwie nie ma czegoś takiego jak przeznaczenie obiektywu. |
No tak, ale z racji swoich parametrów można powiedzieć, że jego głównym przeznaczeniem jest reportaż. Czemu? Bo jest zoomem i ma dobre światło. Do architektury są inne preferencje, bo światło f/2.8 nie jest potrzebne, przydatna za to jest dobra praca w rogach i małe dystorsje. A te rzeczy łatwiej i taniej jest uzyskać w obiektywie stałoogniskowym. Za cenę tego 14-24 (który skądinąd jest świetnym obiektywem) można mieć kilka bardzo fajnych stałek, a część pieniędzy przerzucić na wygodniejszy niż D3200 korpus.
siosio - Sob 06 Lut, 2016
pamplona
Do D3200 zamiast Nikkora 14-24 2.8, który jest drogi i pokrywa pełną klatkę (a ty tego nie potrzebujesz), kup coś szerszego ...., czyli Tokinę 11-20 2.8 albo Sigmę 10-20 3.5 - są to dobre szerokie szkła pod matrycę APS-C - czyli taką jaką masz.
Do portretu to weź 50 1.4 - najlepsza jest Sigma Art, a jak nie chcesz nosić tego ciężaru, to weź Nikkora 50 1.4
Albo do portretu weź 85 mm - tutaj warto kupić Sigmę 85 1.4 - zamiast strasznie drogiego Nikkor 85 1.4
Za 10 tyś możesz wziąć zestaw tych 3 szkieł. Czyli ultra szeroki zoom, 50 i 85. Masz 35tkę więc większe wrażenie zrobi na Tobie 85tka niż 50tka.
W sumie zamiast 50tki mógłbyś pomyśleć nad Nikkorem 17-50 2.8 albo Sigmą 17-50 2.8, ewentualnie Tamronem 17-50 2.8 - te szkła są lepsze od Nikkora 18-55.
muzyk - Nie 07 Lut, 2016
ophiuchus napisał/a: | Właściwie nie ma czegoś takiego jak przeznaczenie obiektywu. Poza pewnymi wyjątkami typu specjalistyczne sprzęty do makro, i kilku innych. Możesz ten obiektyw wykorzystać do każdego rodzaju fotografii, kwestia Twojej kreatywności, czy potem te zdjęcia będą interesujące |
Popieram w całej rozciągłości.
Jeśli d3200 dalej, to jakieś szkło typu 17-50 2.8
Jeśli pełna klatka - cóż 35 1.8 w zupełności wystarczy jako JEDYNY obiektyw.
Kwestia kreatywności w wykorzystaniu go.
|
|