|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Panasonic Lumix FZ-200 czy Sony HX-300?
xella - Sro 03 Lut, 2016 Temat postu: Panasonic Lumix FZ-200 czy Sony HX-300? Witam,
Potrzebuję rady, który z tych modeli wybrać? Właśnie mój Canon S5 dokonał żywota i po selekcji wybór padł na te dwa modele: Sony HX-300 lub Lumix FZ-200.
Co mnie najbardziej interesuje: zdjęcia w bardzo złych warunkach oświetleniowych, nocne, niedoświetlone (Canon dość nieźle sobie dawał radę, aczkolwiek przy ustawieniach ISO 200 już wychodziły szumy), stąd też kilka pytań do użytkowników:
- Jak zdjęcia nocne wychodzą tym Lumixem? któryś z poprzednich modeli miała koleżanka i mój baaardzo średni Canon dawał sobie z tym radę, a Lumix wysiadał; czy coś się w kolejnych modelach zmieniło w miedzyczasie?
- Jak ze zdjęciami z Sony przy ustawieniach ISO większych niż 200? Widziałam zdjęcia z ISO 600, ale z modelu HX-100V i naprawdę zaskakująco dobre rezultaty; czy model 300 ma równie dobrą matrycę?
- czy stałe 2,8 światło obiektywu Lumixa idzie w parze z przyzwoitą jakością zdjęć?
- SOny 100v nie jest demonem prędkości; czy poprawiło się coś w 300?
Sony zbiera chyba lepsze recenzje, ale Lumix jest mniejszy, ma obracany ekran we wszystkich kierunkach (dla mnie to nie bez znaczenia) no i to światło 2,8 kusi )) Rozmyślam o tym od tygodnia, porównuję obydwa aparaty i nadal się waham już byłam w sklepie po Lumixa i przez czysty przypadek i zrządzenie losu nie dokonałam zakupu; potraktowałam to jako znak, że należy sprawę gruntowniej przemyśleć )))
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie opinie o tych aparatach
rafalik - Sro 03 Lut, 2016
Jak dla mnie zdecydowanie lumix dzięki obiektywowi ze światłem 2,8 pozwoli Tobie na używanie niższego ISO niż w sony
LEX - Sro 03 Lut, 2016
Też stawiam na lumixa.
W takich warunkach Sony z jasnością f6.3 odpadnie,zwiększysz iso - bedzie większy szum.
http://www.dpreview.com/forums/post/50210041
xella - Nie 06 Mar, 2016
Dziękuję wybrałam Lumixa, mam go od kilku dni; menu jest co prawda koszmarne dla kogoś, kto się przesiada z Canona, gdzie wszystko jest intuicyjne i pod ręką, no ale walczę światło jest fajne, przy ISO 400 jeszcze nie wychodzą szumy, natomiast gdzie się wyłącza tę cholerną diodę wspomagania AF??
Pozdrawiam!
|
|