|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Samsung NX na co wymienić?
ArturMaly - Czw 04 Lut, 2016 Temat postu: Samsung NX na co wymienić? Cześć,
Obecnie jestem posiadaczem Samsunga NX1000 i NX10.
Dodatkowo posiadam kilka obiektywów Samsunga: 16/F2,4; 30/F2; 12-24; 20-50; 18-55.
Mam taki problem: wszędzie czytam że Samsung wycofuje się z rynku foto, nawet niektóre amerykańskie sklepy wycofują samsungi z oferty i teraz nie wiem czy wymienić oba body na NX500 i martwić się później co zrobić z obiektywami?
Czy sprzedać teraz wszystko i kupić jakiegoś innego EVIL'a? Tylko jakiego?
Używam aparatu głównie z obiektywem 30/2 oraz 12-24.
U jakiego producenta mogę je godnie zastąpić i przy tym się nie spłukać?
komor - Czw 04 Lut, 2016
Mając taką szklarnię nie wyprzedawałbym się pochopnie. Na pewno zamiana na lepsze body to dobry pomysł na tę chwilę. Jeśli jesteś zadowolony ze sprzętu i spełnia on Twoje potrzeby, to przy jakiejkolwiek przesiadce na pewno sporo musiałbyś dołożyć.
Sunders - Czw 04 Lut, 2016
ArturMaly napisał/a: | czy wymienić oba body na NX500 i martwić się później co zrobić z obiektywami? |
Pomysł z wymianą IMO dobry, a jak już jej dokonasz to przynajmniej w najbliższym czasie, nie będziesz się martwił co zrobić z obiektywami.
ArturMaly napisał/a: | U jakiego producenta mogę je godnie zastąpić i przy tym się nie spłukać? |
Niestety przejście na inny system i to w sytuacji gdy posiadany przez Ciebie system jest porzucany przez jego producenta, tanie nie będzie.
ArturMaly - Czw 04 Lut, 2016
A jeśli miałbym zmieniać system, to jaki polecacie z jakąś stałką ~ 50 mm (ekwiwalent na filmie 35mm). + szerokokątny zoom?
ArturMaly napisał/a: | A jeśli miałbym zmieniać system, to jaki polecacie |
To zależy od przewidywanego budzetu
Zdjecia robię okazjonalnie - więc zależy mi na najlepszym stosunku cena / jakość
Nie wiem czy dostanę jakieś Body + Kitowy obiektyw + Stałka ~50 + Szerokokątny zoom za ok 4 000 zł ?
ArturMaly napisał/a: | Nie wiem czy dostanę jakieś Body + Kitowy obiektyw + Stałka ~50 + Szerokokątny zoom za ok 4 000 zł ? |
Na szerokokatny zoom raczej Ci braknie
RB - Czw 04 Lut, 2016
ArturMaly napisał/a: | Zdjecia robię okazjonalnie - więc zależy mi na najlepszym stosunku cena / jakość
Nie wiem czy dostanę jakieś Body + Kitowy obiektyw + stałka ~50 + Szerokokątny zoom za ok 4 000 zł ? |
M4/3 - 25mm - od 900 do 1700 (45 mm 1000), systemowy zoom szerokokątny (ciemne 9-18) w Polsce ponad 2500 w Niemczech ponad 2000, godny korpus z zoomem... nie starczy
Sony - 35/1.8 -1500 lub Sigma 30/2.8 - 700, systemowy zoom 10-18/4 - 2900, korpus z zoomem... nie starczy
Fuji - 35/2 - 1500 lub 27/2.8 - 1200, 10-24/4 - 3500... nie starczy już teraz
Kup szybko nx500 lub nx30 (wizjer będziesz miał, matryca też fajniejsza od tego co teraz) sprzedaj jednego standard zooma i kup portretówkę i rób zdjęcia. I ciesz się tym, że się zawczasu dość fajnie obkupiłeś sprzętem.
RB, o takie porównanie mi chodziło!
Sprzedam oba korpusy z obiektywami i kupię nowsze body.
Może jeszcze jakieś body do tych obiektywów w przyszłości się pojawi
Chris62 - Pią 05 Lut, 2016
Niektórzy panikują a przecież udzie kompaktowe aparaty za większe pieniądze kupują - aparat kompaktowy w skrócie = jednorazówka.
Ja sprzedałem NX10 (wcale nie był zły poza tym, że czasem powolny) i kupiłem NX30 bardzo dobry świetnie wyposażony aparat- starczy na przynajmniej 5 lat.
Może sobie jeszcze dokupię drugi korpus, żeby nie przepinać stałek.?
NX20 wciąż przyzwoite korpusy już za 1000PLN są na allegro a sam kit to prawie 500PLN....
Z ciekawości rozglądałem się jaką alternatywę mam w innym systemie dla 3 naleśników i małego korpusu.
Szybko stwierdziłem że alternatywy nie ma.. A ponoć inne system są tak bogate w obiektywy...
Np. taki pancake 16/2,4 - patrzę do Olympusa jest alternatywny 12/F2 (uwzględniam kąt widzenia i DOF) za prawie 3 tys PLN - to jest 6x drożej za 1 obiektyw!?
Nie widzę sensu takiego up/down grade'u.
BTW w Korei jednak aparaty są w sklepach i maja się dobrze, w USA też są oferowane więc nie do końca to pewne z tym wycofywaniem.
Ja podejrzewam że trwają jakieś negocjacje handlowo-biznesowe Samsunga z firmą X (krążyły już plotki o Nikonie) i w zależności od ich rezultatu coś nowego się urodzi.
Na dzień dzisiejszy topowy NX1 zaprezentowany w roku 2014 ma wiele parametrów lepszych niż najnowsze premiery!!!
Szkoda by to było zmarnować...
snufkin - Pią 05 Lut, 2016
Chris62 napisał/a: |
Ja sprzedałem NX10 (wcale nie był zły poza tym, że czasem powolny) i kupiłem NX30 bardzo dobry świetnie wyposażony aparat- starczy na przynajmniej 5 lat.
|
Znasz takie słowa: awaria, usterka, zużycie materiałów?
Te twoje pięć lat to tylko pobożne życzenie. Podobnie jak zaklinanie faktów dotyczących przyszłości systemu NX. Zachowanie Samsunga dosyć jasno pokazuje, że ten system w całości idzie do piachu. Samsung ma sporą praktykę w ubijaniu swoich całkiem całkiem udanych produktów.
Nikon to firma japońska, a Samsung koreańska. Jakieś negocjacje i przejęcia można między bajki włożyć.
Nikon gdyby tylko chciał dawno stworzyłby sensowny system bezlusterkowy (i to bez takiego bezsensownego bagnetu) i nie potrzebuje do tego Samsunga, ale na razie skupia się na budżetowych lustrzankach bo to o wiele lepszy interes. A całkiem możliwe, że za jakiś czas coś urodzi, i to raczej z matrycą FF. Canon tak samo. Ale to dopiero wtedy, gdy bezlusterkowce pozbędą się swoich wad, wykluczających je z wielu profesjonalnych zastosowań.
@ArturMaly:
W twoim przypadku zmiana systemu byłaby bolesna dla portfela. Teraz jest taki czas chaosu i ceny powinny być z tego powodu atrakcyjniejsze. Kup to co wydaje się najciekawsze w tym systemie, a resztę sprzedaj póki ma to jeszcze jakąś wartość. Ja bym kupował wyłącznie nowe rzeczy, pochodzące z oficjalnej wyprzedaży w Europie. Będziesz miał całkiem fajny zestaw i co najmniej 2 lata spokoju (gwarancja).
RB - Pią 05 Lut, 2016
Chris62 napisał/a: |
NX20 wciąż przyzwoite korpusy już za 1000PLN są na allegro a sam kit to prawie 500PLN....
|
Obecnie to NX20 co najwyżej może bywają.
Ilość rzeczy do NX na allegro czy w rodzimych sklepach netowych skurczyła się dramatycznie. Po prostu zapasy się praktycznie wyprzedały.
mrawi - Sob 06 Lut, 2016
Ja bym na NX'ach nie wieszał krzyżyka. W Europie może ich chwilowo nie być, ale w innych częściach świata będą. W każdym razie nie dość, że się nie wyprzedałem z NX'ów to jeszcze dokupuję teraz. Takiego NX30 (aparat) kupiłem znacznie taniej i to prawie z pełną gwarancją, niż kiedyś nowego NX10. Jedni panikują, kombinują, a inni korzystają . PZ 16-50 też mam za cenę jak za najlepszych czasów . NX10 już ma prawie 6 lat i nie chce się popsuć, działa jak nowy. I mam taki aparat puścić za 500 zł lub mniej? Będzie ze mną do starości. Teraz nawet zacząłem zabawę z obiektywami na m42. Mam ostrzenie na nieskończoność w adapterze, wszystko pięknie działa. Jak ktoś się chce pozbyć czegoś z NX to proszę o informację. Jest jeszcze kilka modeli, które mnie interesuję. Może komuś pomogę w utrapieniu.
T.B. - Nie 07 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | ale w innych częściach świata będą. |
Wg najnowszych "plotek i ploteczek" na optyczne.pl - nie będą.
Chemist - Pon 08 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | Ja bym na NX'ach nie wieszał krzyżyka. W Europie może ich chwilowo nie być, ale w innych częściach świata będą. W każdym razie nie dość, że się nie wyprzedałem z NX'ów to jeszcze dokupuję teraz. Takiego NX30 (aparat) kupiłem znacznie taniej i to prawie z pełną gwarancją, niż kiedyś nowego NX10. Jedni panikują, kombinują, a inni korzystają . PZ 16-50 też mam za cenę jak za najlepszych czasów . NX10 już ma prawie 6 lat i nie chce się popsuć, działa jak nowy. I mam taki aparat puścić za 500 zł lub mniej? Będzie ze mną do starości. Teraz nawet zacząłem zabawę z obiektywami na m42. Mam ostrzenie na nieskończoność w adapterze, wszystko pięknie działa. Jak ktoś się chce pozbyć czegoś z NX to proszę o informację. Jest jeszcze kilka modeli, które mnie interesuję. Może komuś pomogę w utrapieniu. |
Dwa dni temu oddalem swojego NX30 z powrotem do sklepu, kupilem go za 1600, ale jak zobaczylem co pisza na tym forum to wolalem go oddac. Tak jak pisal RB, Samsung nigdzie oficjalnie nic nie napisal ani nie powiedzial ze wycofuje sie z tego systemu, a jednak. Napisalem maila do nich czemu nie mozna kupic niektorych szkiel u nas. Dostalem info ze koniec produkcji i juz ich nie bedzie, a to co jest na rynku to wietrzenie magazynow, to samo ma sie z zagranica.
Ty jestes zadowolony, bo miales juz jakies szkla do tego systemu kupione wczesniej i dokupisz kilka jeszcze dostepnych i bedziesz mial spokoj, ale dla kogos np. takiego jak ja zaczynajacego przygode z tym systemem wydanie na start kilka tysiecy by miec odrazu szklarnie jest wrecz nierealne, no chyba ze sie ma bardzo duzy budzet. Takze wchodzenie od zera w ten system mija sie z celem.
mrawi - Pon 08 Lut, 2016
@ Chemist
W takim razie naprawdę współczuję. Bo teraz jak NX się skończy to długo czegoś tak pięknego nie dostaniemy za normalne pieniądze. To chyba będę musiał dokupić jeszcze jedno Body NX30 i w zasadzie do emerytury temat aparatów mam wyczerpany. Mam nadzieję, że za 20-30 lat NX powróci.
Ale jeśli za 1600 zł miałeś aparat nx30 z 18-55 mm, to dokładając około 400 zł masz pz 16-50 mm, 30 mm pewnie za około 500-600 zł, 16 mm też około 600 zł i jeszcze mógłbyś pomyśleć o 55-200 mm (600-800 zł). Wiadomo trzeba czekać na okazję, ale w kilka miesięcy miałbyś wszystko, zwłaszcza teraz. 18-55 mm mógłbyś oddać za 300 zł.
To teraz 1600-300+400+600+600+700=3600 zł. Super aparat i 4 dobre obiektywy.
A jeśli rezygnujesz z NX30 i bierzesz aparat NX10 to za 2600 zł masz komplet. NX10 przerabiasz softem na NX11. A zabawa z manualnymi jasnymi stałkami na M42 i nne bardzo przyjemna, ostrzenie na nieskończoność przez adapter. Nie ma żadnych problemów. To taki mój punkt widzenia. Masa ludzi kupowała NX'y, a jakoś nie widać masowych wyprzedaży używek.
RB - Pon 08 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | @ Chemist
Ale jeśli za 1600 zł miałeś aparat nx30 z 18-55 mm, to dokładając około 400 zł masz pz 16-50 mm, 30 mm pewnie za około 500-600 zł, 16 mm też około 600 zł i jeszcze mógłbyś pomyśleć o 55-200 mm (600-800 zł). Wiadomo trzeba czekać na okazję, ale w kilka miesięcy miałbyś wszystko, zwłaszcza teraz. 18-55 mm mógłbyś oddać za 300 zł. |
Mrawi, powiedz tylko gdzie? Abstrahując już zupełnie od tych pobożnych życzeń dotyczących antycypowanych przez Ciebie cen optyki... A za kilka miesięcy to się może okazać, że nie tyle jest mało co - jak to jest dzisiaj -, ale literalnie nie ma nic, żadnych okazji... Tego sprzętu po prostu w Polsce już prawie nie ma w sklepach, a rynek wtórny w związku z 'popularnością' systemu w zasadzie nie istniał, nie istnieje i nie wiem czy zaistnieje.
mrawi napisał/a: |
Masa ludzi kupowała NX'y, a jakoś nie widać masowych wyprzedaży używek. |
Obawiam się, że nie za bardzo. Moim zdaniem to mało kto kupował NX (względem kupowaczy innych systemów bezlusterkowych) i z tego na dodatek jeszcze mało kto się wyprzedaje, bo jak toto nagle sprzeda to co dalej? Lepiej dokupić jedno - dwa szkła do w miarę rozbudowanego (i całkiem udanego) systemu i mieć coś sensownego (pal sześć, że zniknie, dopiero za kilka lat się będzie martwił ew. jak mu szybciej korpus powie bye, bye) niż zaczynać od nowa z innym. Po prostu inna skala inwestycji w tym momencie.
Natomiast aby zaczynać dziś z systemem NX od zera to moim skromnym zdaniem trzeba być bardzo, bardzo odważnym (uwaga, wyjątek: jak aparat ma chodzić jak kompakt na unizoomie to kupować! nx3000 za 1000 to dla takiego użytkownika prawdziwa okazja). Szczególnie, ze ceny jakoś wcale takie niskie nie są jak sugerujesz. Czasy serwisowych obiektywów dawno temu odeszły. W miarę tanie są jeszcze ostatnie korpusy (choć za NX500, który jest tu i teraz to chcą 2600, co IMO jest ceną akurat średnio atrakcyjną, no... jest też 1 aukcja na allego, bez opcji kup teraz, 12 osób poluje, kilka dni do końca, teraz jest gdzieś tak 1600 złotych...), te fajniejsze szkła natomiast jakby nieco podrożały (abstrahując od tego, że zniknęły)...
mrawi napisał/a: | 18-55 mm mógłbyś oddać za 300 zł. | Komu? Tobie?
mrawi napisał/a: | To chyba będę musiał dokupić jeszcze jedno Body NX30 i w zasadzie do emerytury temat aparatów mam wyczerpany. |
A w takim razie czoła chylę przed wiekiem.
mrawi napisał/a: | Mam nadzieję, że za 20-30 lat NX powróci. | za 30 lat... w perspektywie tego co się stało w fotobranży przez ostatnie 15 lat to nawet do głowy by mi nie przyszło myśleć co to będzie tutaj za lat 30... czy w ogóle będzie jeszcze jakiś nieniszowy rynek aparatów foto.
Ba... nawet nie tyle czy wróci coś o nazwie NX (nie takie rzeczy się zdarzały), ale co będzie Samsung sprzedawał pod nazwą Galaxy...
muzyk - Pon 08 Lut, 2016
RB napisał/a: | Mrawi, powiedz tylko gdzie? Abstrahując już zupełnie od tych pobożnych życzeń dotyczących antycypowanych przez Ciebie cen optyki... A za kilka miesięcy to się może okazać, że nie tyle jest mało co - jak to jest dzisiaj -, ale literalnie nie ma nic, żadnych okazji... Tego sprzętu po prostu w Polsce już prawie nie ma w sklepach, a rynek wtórny w związku z 'popularnością' systemu w zasadzie nie istniał, nie istnieje i nie wiem czy zaistnieje. |
"Bidy bym se nie szukał" i albo coś z systemu m4/3 szukał (polecam GX7, albo choćby G5 czy GX1 - badziej design'erski , albo Sony albo fudżi.
Jeśli masz parcie na egzotykę, to używkę K 01 Pentaxa też można by skroić.
Popełniło się było Pentaxowi "brzydkie kaczątko", bez kontynuacji, ale z matrycą z K5.
A jeśli już kiepska ergonomia, to też i Canon M uszedłby.
mrawi - Wto 09 Lut, 2016
RB napisał/a: | Mrawi, powiedz tylko gdzie? Abstrahując już zupełnie od tych pobożnych życzeń dotyczących antycypowanych przez Ciebie cen optyki. |
Jest kilka serwisów aukcyjnych, gdzie co jakiś czas systematycznie można upolować, a ceny oscylują tak jak podałem. Ja np. pz 16-50 w serwisowej cenie kupiłem w doskonałym stanie. RB napisał/a: | a rynek wtórny w związku z 'popularnością' systemu w zasadzie nie istniał, nie istnieje i nie wiem czy zaistnieje. | Heh, nie masz racji? Ja mam 4 obiektywy z rynku wtórnego. RB napisał/a: | Moim zdaniem to mało kto kupował NX (względem kupowaczy innych systemów bezlusterkowych) | No tak i znów nie masz racji. Oj kupowali kupowali. Nie wierz w jakieś statystyki. "Serwisowego" rynku nikt nie kontrolował. RB napisał/a: | Szczególnie, ze ceny jakoś wcale takie niskie nie są jak sugerujesz | Aparaty NX10 po 500 zł masz, NX20 po 1000-1100 zł, NX30 po 1150 poszły dwie sztuki kilka dni temu, ludzie się licytowali, więc nadal są chętni. Korpusy bez wizjera też w okolicy 1000 zł masz. RB napisał/a: | A w takim razie czoła chylę przed wiekiem. | Możesz chylić za 20-30 lat. Narazie za wcześnie. RB napisał/a: | a 30 lat... w perspektywie tego co się stało w fotobranży przez ostatnie 15 lat to nawet do głowy by mi nie przyszło myśleć co to będzie tutaj za lat 30 | W tym sensie piszę, że pewnie za te 20 lat nadal będę biegał z NX'ami, a wygląda na to, że są one w stanie wytrzymać, ja znowusz nie katuję sprzętu i dość uważnie się z nimi obchodzę. W każdym razie te 20 lat wytrzymam, a potem miło by było dokupić nowy korpus. Nie musi być NX, oby tylko bagnet miał taki sam.
Mi spokojnie wystarczał NX10 przerobiony na NX11, ale gdy oferują NX30 za pół darmo to jak miałem nie wziąć .
RB - Wto 09 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | RB napisał/a: | Mrawi, powiedz tylko gdzie? Abstrahując już zupełnie od tych pobożnych życzeń dotyczących antycypowanych przez Ciebie cen optyki. |
Jest kilka serwisów aukcyjnych, gdzie co jakiś czas systematycznie można upolować, a ceny oscylują tak jak podałem. Ja np. pz 16-50 w serwisowej cenie kupiłem w doskonałym stanie. |
OK. Wierzę. Jako, że - jak widzisz po dość częstych pytaniach tu zadawanych - użytkownicy forum bywają zainteresowani kwestią co z tym zrobić, to może mółbyś być tak uprzejmy i powiedział im GDZIE w nieco mniej tajemniczy sposób. Bo mi się coś zdaje, że proponowana tu im przez Ciebie opcja szukajcie a znajdziecie, proście a będzie Wam dane nie zachęci nikogo do nabycia systemu NX. Co, przynajmniej moim skromnym zdaniem, zresztą na złe im nie wyjdzie.
Bo tak na szybko to oferta serwisów aukcyjnych mi, niezorientowanemu w tajnikach "rynku" systemu NX, wydaje się jednak być nieco odmienna od tej, którą opisujesz. (np całe 36 sztuk obiektywów na allegro, wliczając w to NXmini i Samyangi z tym bagnetem, 30/2 za raczej bardziej 9 stów niż za 5-6, z używanych tylko unizoomy...)
Sunders - Wto 09 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | Jest kilka serwisów aukcyjnych, gdzie co jakiś czas systematycznie można upolować, a ceny oscylują tak jak podałem. |
To ja też poproszę o nazwy tych serwisów
mrawi - Wto 09 Lut, 2016
allegro.pl
olx.pl
sprzedajemy.pl
To, że dziś tam może nie być wiele to nie znaczy, że tydzień, dwa tygodnie temu nic nie było i że za tydzień tam nic nie będzie. Po prostu cierpliwość i systematyczność.
To jest dowód na to, że samsung definitywnie zaprzestaje całkowicie produkcji NX'ów? Bo półka zniknęła w sklepie?
Z optyczne.pl
"SAMSUNG
Firma Samsung na dobre żegna się branżą fotograficzną. Kolejnym na to dowodem jest zlikwidowanie półki z aparatami koreańskiego producenta w nowojorskim sklepie B&H. W miejscu, gdzie jeszcze niedawno mogliśmy oglądać bezlusterkowce systemu NX stanęła lada z amatorskimi kamerami wideo."
muzyk - Wto 09 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | To jest dowód na to, że samsung definitywnie zaprzestaje całkowicie produkcji NX'ów? Bo półka zniknęła w sklepie? |
Zobacz na niemieckiej stronie Samsunga...
http://www.samsung.com/de...orders/cameras/
...
komor - Wto 09 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | W tym sensie piszę, że pewnie za te 20 lat nadal będę biegał z NX'ami, a wygląda na to, że są one w stanie wytrzymać |
Odważne stwierdzenia…
mrawi - Wto 09 Lut, 2016
A Ty zobacz tutaj
http://www.samsung.com/pl...corders/cameras
http://www.samsung.com/pl...mcorders/lenses
komor napisał/a: | Odważne stwierdzenia |
No NX10 mam już ponad 5 lat jak nie 6 i żadnych problemów nie widzę. Nawet dokupiłem drugi NX10 i jeden NX30. Zobaczymy jak będzie.
Jak bym miał zmieniać system to na pewno nie poszedłbym w bezlustra. Nie widzę alternatywy. Sony mnie nie przekonuje, kwestia obiektywów i cen. Nikon i Canon się nie liczy (oferta mizerna). Olympus i Panas to tylko m4/3, więc odpada. Fuji zabija cenami i korpusy o wątpliwej jakości.
Zostają więc tylko lepsze kompakty i lustrzanki. Jednak w lustrach problem FF, BF odstrasza skutecznie.
Może lustro np. canona lub pentaxa i zabawa manualami za kilka stówek. Też ciekawy pomysł.
mrawi napisał/a: | pewnie za te 20 lat nadal będę biegał z NX'ami, a wygląda na to, że są one w stanie wytrzymać, ja znowusz nie katuję sprzętu i dość uważnie się z nimi obchodzę. W każdym razie te 20 lat wytrzymam, a potem miło by było dokupić nowy korpus. Nie musi być NX, oby tylko bagnet miał taki sam. |
mrawi napisał/a: | To, że dziś tam może nie być wiele to nie znaczy, że tydzień, dwa tygodnie temu nic nie było i że za tydzień tam nic nie będzie. |
Mamy nowego apologetę systemowego
RB - Wto 09 Lut, 2016
mrawi, to nie chodzi o twarde dowody. Ja ciebie rozumiem, jesteś w tym systemie i nie dziwię się, ze nie chcesz sie tego pozbywać, bo aparaty i obiektywy zacne. Chciałbyś aby Samsung dalej rozwijał NXa, i ja tez bym chciał. Natomiast patrząc z zewnątrz systemu, któremu nota bene dobrze życzę, wydaje mi sie, że to jest już gorący kartofel. To oczywiscie tylko moje subiektywne zdanie.
Popatrz tu:
http://www.dpreview.com/forums/post/57240948
co ludzie z takim sprzętem piszą o sytuacji w Korei.
Mi sie widzi, że Samsung sprawnie i mądrze dla siebie przeprowadza operację likwidacji NX tak, aby nie siać paniki i aby się z tego jakoś z sensem wyprzedać i po najmniejszych kosztach wycofać.
A co na naszym rynku...
to, że na stronie Samsunga stoją te potiomkinowskie wioski to jedno. Ale już w tym wątku Chemist napisał:
Chemist napisał/a: | Samsung nigdzie oficjalnie nic nie napisal ani nie powiedzial ze wycofuje sie z tego systemu, a jednak. Napisalem maila do nich czemu nie mozna kupic niektorych szkiel u nas. Dostalem info ze koniec produkcji i juz ich nie bedzie, a to co jest na rynku to wietrzenie magazynow, to samo ma sie z zagranica. |
Oczywiscie, można mu po prostu nie wierzyć.
mrawi napisał/a: |
No NX10 mam już ponad 5 lat jak nie 6 i żadnych problemów nie widzę. Nawet dokupiłem drugi NX10 i jeden NX30. Zobaczymy jak będzie.
Jak bym miał zmieniać system to na pewno nie poszedłbym w bezlustra. Nie widzę alternatywy. Sony mnie nie przekonuje, kwestia obiektywów i cen. Nikon i Canon się nie liczy (oferta mizerna). Olympus i Panas to tylko m4/3, więc odpada. Fuji zabija cenami i korpusy o wątpliwej jakości.
Zostają więc tylko lepsze kompakty i lustrzanki. Jednak w lustrach problem FF, BF odstrasza skutecznie.
Może lustro np. canona lub pentaxa i zabawa manualami za kilka stówek. Też ciekawy pomysł. |
Jakie masz do Samsunga obiektywy? Jak masz to co Cię zadowala (i nie na poziomie jakie to fantastyczne zoomy 16-50...) to siedź w systemie, kupiłeś nx30 i masz na kilka lat spokój. Jak nie to gorzej.
Ale nie przyjmując do wiadomości tego, co sie kryje za tym, ze na popularnym serwisie aukcyjnym do NXa masz 37 szkieł a do jakże w Polsce popularnego Fuji X 190 szkieł za dużo nie zmienisz.
snufkin - Wto 09 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | To jest dowód na to, że samsung definitywnie zaprzestaje całkowicie produkcji NX'ów? Bo półka zniknęła w sklepie?
Z optyczne.pl
"SAMSUNG
Firma Samsung na dobre żegna się branżą fotograficzną. Kolejnym na to dowodem jest zlikwidowanie półki z aparatami koreańskiego producenta w nowojorskim sklepie B&H. W miejscu, gdzie jeszcze niedawno mogliśmy oglądać bezlusterkowce systemu NX stanęła lada z amatorskimi kamerami wideo." |
To nie jest sklep "Pan Józek Foto". To jeden z najważniejszych sklepów na tamtym kontynencie i centrum tamtejszego środowiska. Większość osób doskonale zdaje sobie sprawę co oznacza wycofanie sprzętu z tego sklepu.
mrawi - Wto 09 Lut, 2016
Cytat: | Jakie masz do Samsunga obiektywy? Jak masz to co Cię zadowala (i nie na poziomie jakie to fantastyczne zoomy 16-50...) to siedź w systemie, kup nx30 i masz na kilka lat spokój. Jak nie to gorzej.
Ale nie przyjmując do wiadomości tego, co sie kryje za tym, ze na popularnym serwisie aukcyjnym do NXa masz 37 szkieł a do jakże w Polsce popularnego Fuji X 190 szkieł za dużo nie zmienisz.
| Mój komplet ob. to 16mm, 30 mm, pz 16-50 mm, 18-55 mm, 50-200 mm i dwa manuale na m42. I nigdzie się nie wybieram. Zajrzałem do Fuji, popatrzeć można, ale wydawać tyle nie mam zamiaru.
Jeśli skończy się NX to cóż takie życie. Ciekawe co wypełni tą lukę?
mrawi napisał/a: | Masa ludzi kupowała NX'y, a jakoś nie widać masowych wyprzedaży używek. |
Najprawdopodobniej ta "masa ludzi" była za mała, a szkoda. Samsungi Galaxy tez robią zdjęcia i najwyraźniej sprzedają się lepiej.
muzyk - Wto 09 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | A Ty zobacz tutaj |
Może nie zdążyli usunąć?
TS - Wto 09 Lut, 2016
Jakbym był obkupiony sprzętem Samsunga NX to pewnie nie pozbywałbym się, tylko dokupił teraz, choćby i na kredyt, to co może kiedyś się przydać. Chris62 chciał nawet kupić dwa korpusy na zapas Całkiem niegłupie, bo nawet jak oba padną to w jakimś serwisie może uda zmontować się z tego jeden sprawny. Są ludzie co używają 10-letnich luster i nie płaczą z powodu złych osiągów. Ale też innym apatyt rośnie szybko...
Natomiast na pewno odradzam ten system ,,nowym'', czyli jak ktoś dopiero planuje zakup czy ma sam korpus z kitowcem, ale planuje rozwijać to głębiej. Wtedy lepiej sprzedać choćby i ze stratą
mrawi - Wto 09 Lut, 2016
TS napisał/a: | Natomiast na pewno odradzam ten system ,,nowym'', czyli jak ktoś dopiero planuje zakup czy ma sam korpus z kitowcem, ale planuje rozwijać to głębiej. Wtedy lepiej sprzedać choćby i ze stratą | Ale dla osób planujących dokupienie najwyżej jednego, góra dwóch obiektywów jest to szansa na kupno znakomitego sprzętu za niewielkie pieniądze, pod warunkiem, że w końcu ludziska zaczną się pozbywać tych nx'ów . Mi też w sumie te wszystkie obiektywy nie są potrzebne, ale jak za pół darmo...no cóż.
komor - Wto 09 Lut, 2016
muzyk napisał/a: | że nie zdążyli usunąć? |
W sklepie online Samsunga PL nie ma już kategorii foto nawet.
RB - Wto 09 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | Ale dla osób planujących dokupienie najwyżej jednego, góra dwóch obiektywów jest to szansa na kupno znakomitego sprzętu za niewielkie pieniądze, |
jeśli ktoś godzi się na polowanie a nie na kupowanie...
Ja uprzejmie dziękuję, premia przy zakupie optyki na razie bardzo niewielka, korpusy niby tanie, a w sumie jak za 1600 mam kupić NX30 z bele jakim zoomem (aukcje takie z bardziej poważnych sklepów to 2000) i polowaniem na sensowną optykę lub za 2500 GX7 od razu z 20/1.7 i z przyszłością systemu (pełna dostępność w zasadzie wszystkiego i to niekoniecznie przez net) to bym się jednak mocno zastanowił... Oczywiście, jak ktoś nie trawi matrycy 4/3 to nie ma tej konkretnej rozterki
mrawi napisał/a: | pod warunkiem, że w końcu ludziska zaczną się pozbywać tych nx'ów . Mi też w sumie te wszystkie obiektywy nie są potrzebne, ale jak za pół darmo...no cóż. |
mrawi, kto się będzie tego pozbywał? Ci co nie mają systemu i używają tego jako kompaktu to są happy, bo to robi naprawdę niezłe zdjecia, w każdym razie lepsze od kompaktów za kilka-kilkanaście stów. Ci co chcieli system stworzyć to się obkupili i nie sprzedadzą, bo po co ciągnąc koszta od nowa? Ja sądzę, że takich, proszę wybaczyć, jeleni co weszli w NX z zamiarem zgromadzenia systemiku już gdy Samsung w Polsca się osuwał było naprawdę niewielu - a Ci ewentualnie mogliby sprzedac co tam mają, ale na jakieś ciekawe szkła bym nie liczył, bo jak już je mają to po co sprzedawać? Ja wciąż obstaję przy stanowisku, ze w Polsce był to naprawdę słabo kupowany system, i to nawet za czasów swej hmm... świetności, gdy sprzedaż aparatów była stymulowana poprzez sprzedaż części zamiennych w dumpingowych cenach.
No to kto to teraz sprzeda? Może Ty te niepotrzebne Ci w sumie obiektywy?
mrawi - Wto 09 Lut, 2016
RB napisał/a: | jeśli ktoś godzi się na polowanie a nie na kupowanie... | Kupowanie z dreszczykiem emocji. RB napisał/a: | Ja wciąż obstaję przy stanowisku, ze w Polsce był to naprawdę słabo kupowany system, i to nawet za czasów swej hmm... świetności, gdy sprzedaż aparatów była stymulowana poprzez sprzedaż części zamiennych w dumpingowych cenach. | Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz, ale jak chcesz to obstawaj przy swoim. A ile do Europy dalej szło to głowa boli. Dlatego musiało tąpnąć.
Jestem spokojny o użytkowanie swojego zestawu, bo zawsze będę mógł coś wyszperać w internecie i uzupełnić braki w razie czego (tfu tfu przez lewe ramię). Posiadaczy nx jest sporo w Europie i jest to dla mnie jakby taka spiżarnia sprzętu, ludzie jednak zmieniają, bawią się w zmiany sprzętu. Wiadomo, że nie ma tu nic natychmiast, w jednej chwili, ale nie sądzę, żeby mi nagle wszystko przestało działać.
Sunders - Sro 10 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | A ile do Europy dalej szło to głowa boli. Dlatego musiało tąpnąć. |
mrawi najwyraźniej na tym forum tylko Ty wiesz ile, podziel się z Nami tymi informacjami - ile i skąd masz te dane?
mrawi napisał/a: | Jestem spokojny o użytkowanie swojego zestawu, bo zawsze będę mógł coś wyszperać w internecie i uzupełnić braki w razie czego |
I słusznie, ale chcący wejść teraz w ten system będą w dużo gorszej sytuacji od Ciebie
mrawi - Sro 10 Lut, 2016
Sunders napisał/a: | mrawi najwyraźniej na tym forum tylko Ty wiesz ile, podziel się z Nami tymi informacjami - ile i skąd masz te dane? | Dokładnych cyfr nie znam, niepotrzebne mi to do niczego.
Sunders napisał/a: | I słusznie, ale chcący wejść teraz w ten system będą w dużo gorszej sytuacji od Ciebie | Nie w dużo gorszej tylko w trochę gorszej. Ja też już nie mam gwarancji na sprzęt, skończyła się. Była tylko na NX10 z 18-55, reszta to używki. Ja kiedyś poświęciłem swój czas na szukanie okazji i także nie dawno, a ktoś musiałby teraz go poświęcić.
RB - Sro 10 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | Sunders napisał/a: | mrawi najwyraźniej na tym forum tylko Ty wiesz ile, podziel się z Nami tymi informacjami - ile i skąd masz te dane? | Dokładnych cyfr nie znam, |
A niedokładne? I skąd?
Sunders napisał/a: | Nie w dużo gorszej tylko w trochę gorszej. Ja też już nie mam gwarancji na sprzęt, skończyła się. Była tylko na NX10 z 18-55, reszta to używki. Ja kiedyś poświęciłem swój czas na szukanie okazji i także nie dawno, a ktoś musiałby teraz go poświęcić. |
Okazje to w każdym systemie można znaleźć jak się odpowiedni czas poświeci i poczeka... Po co pchać się w kupowanie wykopalisk z w zasadzie (na razie?... choć w to niestety wątpię) martwego systemu?
mrawi - Pią 12 Lut, 2016
RB napisał/a: | Po co pchać się w kupowanie wykopalisk z w zasadzie (na razie?... choć w to niestety wątpię) martwego systemu? | Hehe, ładne mi wykopaliska. Aparat NX30 za 1000 zł używany. Pokaż mi równie udany model. Za kilka lat nic podobnego nie wypuszczą inne firmy, bo inne korpusy by się im nie sprzedawały, a jak coś się pojawi to za cenę kilku samsungów. Ehh samsung pokazał jak pozostałe firmy robią ludzi w wała.
komor - Pią 12 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | samsung pokazał jak pozostałe firmy robią ludzi w wała |
Kolego mrawi, czy Ty aby nie przesadzasz? Wiadomo, że producenci mniej popularni muszą swoje produkty sprzedawać taniej niż ci, którzy (zasłużenie lub nie) prowadzą na rynku. Czymś w końcu muszą przyciągnąć i przekonać przeciętnego konsumenta. Równie dobrze możnaby napisać, że jakiś HTC czy inny tańszy producent pokazuje, jak Samsung robi ludzi w wała na rynku smartfonów czy tabletów. Tylko że to nieprawda.
mrawi - Sob 13 Lut, 2016
komor napisał/a: | Równie dobrze możnaby napisać, że jakiś HTC czy inny tańszy producent pokazuje, jak Samsung robi ludzi w wała na rynku smartfonów czy tabletów. Tylko że to nieprawda. | Prawda prawda. Tutaj samsung też doi klientów. Telefony lenovo wiele nie ustępują parametrami, a cenowo to 300-400% taniej.
RB - Sob 13 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | RB napisał/a: | Po co pchać się w kupowanie wykopalisk z w zasadzie (na razie?... choć w to niestety wątpię) martwego systemu? | Hehe, ładne mi wykopaliska. Aparat NX30 za 1000 zł używany. |
mrawi, ależ Ty w tym wątku "zachęcałeś" ludzi do kupowania dziesiątek coby mogli se je apgrejdować do jedenastek... I to właśnie 10, 100, 1000 oraz 20 i 200 stanowią gros tego sprzętu dostępnego... i to są dziś naprawdę wykopaliska. Prawda, ze działają i można nimi robić fantastyczne zdjęcia, ale powiedzmy otwarcie - to jest wietrzenie pólek z elektroniki która stoi na nich już i po 5 lat.
mrawi napisał/a: | Pokaż mi równie udany model. Za kilka lat nic podobnego nie wypuszczą inne firmy, bo inne korpusy by się im nie sprzedawały, a jak coś się pojawi to za cenę kilku samsungów. Ehh samsung pokazał jak pozostałe firmy robią ludzi w wała. |
NX30 toż to zupełnie średnio rewelacyjny, duży korpus, co gorsza gdy się chciało wizjer to się musiało taką cegłę w Samsungu kupić. Jak mi wymiary NX30 odpowiadają to ja idę se kupić Pentaxa: obiektywów skolko ugodno w porównaniu z ofertą koreańską, używek w bród, manuali też i to bez przejsciówek, matryce lepsze od nx30. Przy allegrowej cenie nówki nx30 1700 minimum to nieużywane k50 za 1850 bez polowania w dużym dobrym internetowym sklepie jest po prostu okazją.... A używek NX30 za tysiąc PLN (oraz za jakąkolwiek inną cenę) jakoś akurat brak.
Nx30 tani, bo trzeba zachęcić odpowiednio klientów coby jeszcze kupowali system który właśnie po cichu poszedł do piachu. Poszedł do piachu po cichu, aby jacyś ludzie kupowali mając nadzieję, ze może robią interes życia, bo może ktoś będzie bagnet NX ciągnał... Podziękuję.
mrawi napisał/a: | Ehh samsung pokazał jak pozostałe firmy robią ludzi w wała. |
Z mojego punktu widzenia to Samsung właśnie zrobił kupę ludzi w wała. I to nie smartfonami, tylko owym NXem. I to skutecznie robi ich od pół roku po cichu znikając z coraz to innych miejsc na tej pięknej Ziemi.
TS - Sob 13 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | Ehh samsung pokazał jak pozostałe firmy robią ludzi w wała. |
Pisałem już Tobie pod plotkami, więc nie będę całości powtarzał, że nie płacę tylko za parametry techniczne. Wszyscy użytkownicy Samsunga piszą jakie to wspaniałe możliwości techniczne w rewelacyjnie niskiej cenie oferują ten sprzęt, a ja np. wolę dopłacić i wejść w system firmy z uznanymi tradycjami foto (przy okazji ładniejszy, lepiej dopracowany i dostępniejszy) , bo uznaję to za mniej ryzykowne. Zupełnie świadomie. I wcale nie czuję się robiony w wała.
Poza tym na dzień dzisiejszy NX30 nie wyróżnia się niczym szczególnym, po prostu solidne bezlustro ze średniej półki. Jak komuś wymagania nie rosną za nadto, to może kupić i wiele lat być zadowolony.
mrawi - Sob 13 Lut, 2016
RB napisał/a: | mrawi, ależ Ty w tym wątku "zachęcałeś" ludzi do kupowania dziesiątek coby mogli se je apgrejdować do jedenastek... I to właśnie 10, 100, 1000 oraz 20 i 200 stanowią gros tego sprzętu dostępnego... i to są dziś naprawdę wykopaliska. Prawda, ze działają i można nimi robić fantastyczne zdjęcia, ale powiedzmy otwarcie - to jest wietrzenie pólek z elektroniki która stoi na nich już i po 5 lat. | Przecież NX10 już nowych raczej nie ma. Pisałem o używkach za 500 zł, a może i mniej. RB napisał/a: | Jak mi wymiary NX30 odpowiadają to ja idę se kupić Pentaxa | Ale z lustrem musisz kupić, a ja mam NX30 bez lustra, które mi nie kłapie i nie kurzy matrycy. A jakość zdjęć z NX30 ustępuje tym z pentaxa? To chyba z tych pentaxów dwa lub trzy razy droższych. I ja wolę wizjer elektroniczny niż namiastkę. optycznego. RB napisał/a: | Przy allegrowej cenie nówki nx30 1700 minimum to nieużywane k50 za 1850 bez polowania w dużym dobrym internetowym sklepie jest po prostu okazją.... A używek NX30 za tysiąc PLN (oraz za jakąkolwiek inną cenę) jakoś akurat brak | Ja swojego mam za 1000 zł i to z prawie pełną gwarancją , z tydzień temu dwa NX30 poszły za ok. 1150 zł. Jeszcze moze będą ciekawe oferty. A jeśli nie to tym bardziej się cieszę, że zdążyłem na ten pociąg. RB napisał/a: | Nx30 tani, bo trzeba zachęcić odpowiednio klientów coby jeszcze kupowali system który właśnie po cichu poszedł do piachu. Poszedł do piachu po cichu, aby jacyś ludzie kupowali mając nadzieję, ze może robią interes życia, bo może ktoś będzie bagnet NX ciągnał... Podziękuję. | Wszystkie modele samsunga były tanie od początku. Ceny szybko spadały od premierowych. A ludzie kupowali i kupowali... RB napisał/a: | Z mojego punktu widzenia to Samsung właśnie zrobił kupę ludzi w wała. I to nie smartfonami, tylko owym NXem. I to skutecznie robi ich od pół roku po cichu znikając z coraz to innych miejsc na tej pięknej Ziemi. | Nie wiadomo co będzie za tydzień, a co dopiero za miesiąc. Proszę, zenit powstaje jak feniks. A może Rosjanie wezmą bagnet od NX'a .? To byłaby świetna wiadomość. Wszystko się może zdarzyć...
RB - Sob 13 Lut, 2016
mrawi napisał/a: | Przecież NX10 już nowych raczej nie ma. |
akurat dziś jest nowa jedenastka:
http://allegro.pl/samsung...5671407353.html
Czort wie co jeszcze wygrzebią z głębi magazynu... może i dychę?
nota bene 5 letnia używana dycha też jest juz pięcioletnia...
mrawi napisał/a: | A jakość zdjęć z NX30 ustępuje tym z pentaxa? |
Ja jestem zdania, że na tyle niewiele, że to w zasadzie nieistotne. Jestem nawet na tyle ślepy, że różnic między Samsungami generacji 3 i 16mpix m4/3 z mniej więcej tego samego czasu nie widzę
mrawi napisał/a: | To chyba z tych pentaxów dwa lub trzy razy droższych. |
Cena korpusu ma na to co wypluwa przetwornik raczej niewielki wpływ. Matryce w modelach jednego producenta, tego samego formatu i generacji są zwykle takie same.
mrawi napisał/a: | się cieszę, że zdążyłem na ten pociąg. |
I masz rację, bo moim zdaniem wyprzedawanie się z tego systemu gdy się już conieco tego sprzętu ma jest w większosci wypadków niezbyt racjonalne.
Tak samo niezbyt racjonalne jak wchodzenie dziś w ten system (jak zaznaczyłem też, z wyjątkiem sytuacji kupna korpusu z unizoomem i używania tego jak kompaktu).
mrawi - Sob 13 Lut, 2016
RB napisał/a: | akurat dziś jest nowa jedenastka: | Widziałem, ale to za drogo. Za NX10/11 to góra 600 zł, niby jest gwarancja, ale przez rok i tak nic z NX10 się nie stanie, te się nie psują. Sam korpus NX11 też oferuje ktoś za 450 zł z pudełkiem, całkiem całkiem.
Natomiast jest NX20 za 899 zł i to jest też dobra oferta. No i ten NX30 nowa sztuka za 1699 zł i drugi 1799 zł. Będzie jeszcze podobnych ofert przez długi czas. Jak Ci z NX30'tkami zejdą do około 1200-1300 zl to boję się, że wysupłam jeszcze na zapasowy.
|
|