|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - AMD doda³o wy¶wietlanie 10bit kolor w kartach dla graczy.
Wojmistrz - Nie 07 Lut, 2016 Temat postu: AMD doda³o wy¶wietlanie 10bit kolor w kartach dla graczy. Post raczej informacyjny i mo¿e wp³yn±æ na preferencje przy wyborze sprzêtu.
Od dawna ludzie instalowali ró¿ne "dziwne" wersje sterowników do kart ATI/AMD, aby wyci±gn±æ dodatkowe 2bpc. Tajemnic± poliszynela by³o to, dlaczego karty FirePro mia³y ceny nieadekwatne do wydajno¶ci i do¶wiadczy³ tego ka¿dy kto próbowa³ na nich graæ lub w oparciu o nie wspieraæ renderowanie np filmu. Tak po prawdzie cena z kosmosu wi±za³a siê jedynie z nazw± i specjalnymi sterownikami. Sam nale¿ê do tych, którzy odblokowywali sobie niegdy¶ 10bpc, ale jaki¶ czas temu da³em sobie z tym spokój. Ku mojemu wielkiemu zadowoleniu, w najnowszych sterownikach pojawi³a siê opcja wy¶wietlania 10bpc i o dziwo, nawet domy¶lnie na takich ustawieniach siê uruchomi³a karta po instalacji. Mam nadziejê, ¿e nie jest to chwilowe i nie zniknie z kolejn± poprawk±.
szlicnykotek - Nie 07 Lut, 2016
Problem z grami jest taki, ¿e optymalizuj± je pod karty dla graczy i odwrotnie,
karty dla graczy miewaj± patche tylko dla niektórych gier
[ Dodano: Nie 07 Lut, 2016 16:33 ]
.. poza tym, sterowniki dla aplikacji prof. to zupe³nie inna historia, inaczej siê je testuje,
zagadnienia s± bardziej z³o¿one i pisanie takich sterowników trwa d³u¿ej,
kto¶ to musi zrobiæ a temu komu¶ trzeba dobrze zap³aciæ, karty dla graczy
to czêsto nieco okrojone karty prof. sterowniki s± czêsto te same tylko w wersji light.
w koñcu np. lokacje do gier projektuje siê w prof. programach graf. 2d i 3d
Wojmistrz - Nie 07 Lut, 2016
szlicnykotek, Matrox G200 by³ ostatni±, ¶wiadomie kupion± przeze mnie inn± kart± do grafiki 2D ni¿ ATI. Jeszcze w zesz³ej dekadzie zacz±³em korzystaæ z kart FirePro i jak to ka¿dy, kto patrzy równie¿ w portfel, znalaz³em informacje, ¿e wystarczy³o zmieniæ bios karty i ju¿ odnajdywa³a siê jako FirePro, a w sterownikach pojawia³a siê opcja 10bit.
Nie wiem, co rozumiesz przez wiêksz± z³o¿ono¶æ sterowników dla aplikacji profesjonalnych, bo w mojej opinii niczym siê konkretnym nie ró¿ni³y, zw³aszcza, ¿e do ATI dla Windows, czyli ¶rodowisku w którym pracujê, przez lata by³y Catalyst'y i ci±gnê³y wszystko. Nie przypominam sobie, bym do takich programów jak Corel, Photoshop czy AutoCAD kiedykolwiek instalowa³ jakie¶ inne sterowniki, a to by³y typowe profesjonalne "koby³y". A co do optymalizacji gier, to Microsoft tworz±c DirectX, zrobi³ skok milowy w dziedzinie gier i chwa³a mu za to, bo przynajmniej nie trzeba jak w czasach DOS i pierwszych okienek zastanawiaæ siê "a czy na pewno na mojej karcie ruszy ?".
PS. Ciekawe kto z was ³±czy³ G200 z VooDoo i to w ogóle pamiêta
komor - Nie 07 Lut, 2016
Wojmistrz napisa³/a: | Nie przypominam sobie, bym do takich programów jak Corel, Photoshop czy AutoCAD kiedykolwiek instalowa³ jakie¶ inne sterowniki, a to by³y typowe profesjonalne "koby³y". |
Przecie¿ chodzi raczej o zastosowania wideo i animacje 3D, gdzie dawniej, przy s³abszym sprzêcie, integracja miêdzy hard a soft mia³a wiêksze znaczenie ni¿ dzi¶, gdzie w sumie jeden pies, bo i tak jest wystarczaj±co szybko do prawie wszystkiego.
Wojmistrz - Nie 07 Lut, 2016
komor, o tym piszê. Radek do gier za £200 by³ (i jest) wydajniejszy od FirePro za £1000. Ró¿nice by³y g³ównie w wy¶wietlaniu i ilo¶ci mo¿liwych do pod³±czenia kart. Teraz te ró¿nice siê zatar³y, bo ilo¶æ mo¿liwych do pod³±czenia monitorów, które obs³uguj± karty dla graczy sta³a siê do¶æ du¿a (sam przy moich 2 kartach jestem w stanie odpaliæ osiem monitorów i jeszcze dwa kolejne z p³yty g³ównej, ale te nie wchodzi³yby w Eyefinity) i brakowa³o wy¶wietlania 10 bitowego. Teraz s± inne ró¿nice i nadal polegaj± na sztucznych podzia³ach, jak np wsparcie OpenCL w DaVinci Resolve, które przewidziane jest jedynie dla kart wy¶wietlaj±cych siê jako FirePro.
komor - Pon 08 Lut, 2016
Wojmistrz, na pewno jest tak, ¿e producenci chc± wyci±gn±æ kasê i czê¶æ wymagañ jest sztucznych, czy te¿ na wyrost. Ale z drugiej strony nie przesadzajmy, wspó³czesne protoko³y i jêzyki, OpenGL, OpenCL i pozosta³e wirtualizacyjne metody uwspólniania komunikacji to skomplikowane systemy, w których mo¿na skopaæ wiele rzeczy, które nie wyjd± przy pobie¿nym testowaniu. Podobnie z kartami, których nie mo¿na podzieliæ po prostu na wolne i szybkie, bo w zale¿no¶ci od tego co testujemy to mo¿e wyj¶æ ró¿nie. Tanie karty s± dla graczy, a Ci, co potrzebuj± pewnej niezawodno¶ci i innych cech ni¿ s± potrzebne przy grach, musz± po prostu zap³aciæ wiêcej, pomimo ¿e pod spodem jest prawie to samo. Prawie czyni ró¿nicê. Nic nowego przecie¿.
Wojmistrz napisa³/a: | komor, o tym piszê. |
Pisa³e¶ o Corelu, Photoshopie i AutoCAD. To nie s± jakie¶ wybitnie specjalizowane produkty pod wideo i animacjê.
Wojmistrz napisa³/a: | Teraz s± inne ró¿nice i nadal polegaj± na sztucznych podzia³ach, jak np wsparcie OpenCL w DaVinci Resolve, które przewidziane jest jedynie dla kart wy¶wietlaj±cych siê jako FirePro. |
Nie jestem przekonany czy ten podzia³ jest na pewno taki sztuczny. Sam na pewno wiesz ile b³êdów i uproszczeñ jest w sterownikach tañszych kart. Pewnie te¿ zadzia³a, ale w nieodpowiedniej chwili ciach i bêdzie problem. Oczywi¶cie wcale nie jest powiedziane, ¿e FirePro siê te¿ na czym¶ nie wykrzaczy.
szlicnykotek - Pon 08 Lut, 2016
Wojmistrz napisa³/a: |
Wys³any: Wczoraj 19:50
szlicnykotek, Matrox G200 by³ ostatni±, ¶wiadomie kupion± przeze mnie inn± kart± do grafiki 2D ni¿ ATI. Jeszcze w zesz³ej dekadzie zacz±³em korzystaæ z kart FirePro i jak to ka¿dy, kto patrzy równie¿ w portfel, znalaz³em informacje, ¿e wystarczy³o zmieniæ bios karty i ju¿ odnajdywa³a siê jako FirePro, a w sterownikach pojawia³a siê opcja 10bit.
Nie wiem, co rozumiesz przez wiêksz± z³o¿ono¶æ sterowników dla aplikacji profesjonalnych, bo w mojej opinii niczym siê konkretnym nie ró¿ni³y, zw³aszcza, ¿e do ATI dla Windows, czyli ¶rodowisku w którym pracujê, przez lata by³y Catalyst'y i ci±gnê³y wszystko. Nie przypominam sobie, bym do takich programów jak Corel, Photoshop czy AutoCAD kiedykolwiek instalowa³ jakie¶ inne sterowniki, a to by³y typowe profesjonalne "koby³y". A co do optymalizacji gier, to Microsoft tworz±c DirectX, zrobi³ skok milowy w dziedzinie gier i chwa³a mu za to, bo przynajmniej nie trzeba jak w czasach DOS i pierwszych okienek zastanawiaæ siê "a czy na pewno na mojej karcie ruszy ?".
PS. Ciekawe kto z was ³±czy³ G200 z VooDoo i to w ogóle pamiêta |
Pisze siê sterowniki do kart pro, trochê siê je przycina i wydaje dla graczy, z odpowiednio przyciêtym hardware'rem lub nie
wtedy mog± byæ odpowiednio tañsze, gdyby wszystkie kosztowa³y tyle ile te dla graczy nigdy by na siebie nie zarobi³y w wersji pro
Wojmistrz - Pon 08 Lut, 2016
Ale ja te¿ nie mówiê o spisku sprzedawców, tylko o typowym marketingu. Profesjonali¶ci chc± kupowaæ sprzêt pro, wiêc go dla nich robimy, jest ich ma³o i maj± pieni±dze wiêc...
Sprawa jest znana od wielu lat i tak na prawdê, dopiero niedawno za panowania AMD zrobi³o klika rasowych procesorów graficznych dla pro i przesta³a korzystaæ w niektórych modelach FirePro z uk³adów Radeon. Tylko jaki to jest procent obecnych modeli kart FirePro? 5%? 10%?
szlicnykotek - Pon 08 Lut, 2016
Nie wiem dok³adnie jaki procent, ale nazwa uk³adu to nie wszystko, radeon radeonowi nierówny.
Do tego pamiêtaj z kim konkuruje AMD, to du¿a firma ale Intel jeszcze wiêksza
i robi wszystko co mo¿e robiæ tak du¿a firma.
Wracaj±c do AMD, firma ta wykonuje do¶æ dziwne ruchy, co prawda karty PRO
s± mocne w pro zastosowaniach, ale np. w samych procesorach nic siê nie dzieje,
najmocniejszy 8-rdzeniowy FX ma ju¿ chyba dwa lata je¶li nie wiêcej,
jest kilka mocnych APU, na pewno ciekawszych ni¿ to co robi Intel,
ale to tylko APU wed³ug wiêkszo¶ci.
Co jaki¶ czas mo¿na wyczytaæ gdzie¶ jakie¶ plotki o tym, ¿e Apple planuje montowaæ AMD
w tañszych wersjach komputerów, a znowu inne, ¿e to komputery PRO
ma oprzeæ na nich w ca³o¶ci.. oczywi¶cie mam na my¶li procesory g³ówne, bo karty montuje
w laptopach równie¿.
Dominacja tych dwóch producentów jest przyt³aczaj±ca, do tego z du¿± przewag±
Intela, inwestycje przy produkcji procesorów s± bardzo gotówkoch³onne,
dlatego konkurencja raczej siê nie pojawi, wszystko jakby stanê³o w miejscu.
Mo¿e czeka nas prze³om w postaci nowej technologii produkcji procesorów,
bo dalsze pomniejszanie aktualnej nied³ugo nie bêdzie ju¿ mo¿liwe.
Co jaki¶ czas s³ychaæ o proc. grafenowych a nawet optycznych,
ale to jest chyba do¶æ daleka przysz³o¶æ.
Tak, wiêc cudów bym siê nie spodziewa³, obaj producenci robi± tak ma³o jak tylko siê da,
¿eby ktokolwiek kupowa³ nastêpne edycje ich procesorów.
Gwa³towne skoki wydajno¶ci jak z czasów Voodoo raczej nieprêdko.
Wojmistrz napisa³/a: | Ale ja te¿ nie mówiê o spisku sprzedawców |
czemu nie ? teoria spiskowa rozgrza³a by w±tek
Wojmistrz - Wto 09 Lut, 2016
Akurat w wydajnych kartach graficznych Intel móg³by powalczyæ dopiero, jak by po³±czy³ si³y z nVidi± (he he pamiêtacie jak AMD chcia³o kupiæ nVidiê nim kupi³o ATI?), a to nie mo¿liwe, bo ci chc± podbiæ równie¿ rynek procesorów, chocia¿ na razie udaje im siê to jedynie na rynku AMR. AMD zrobi³o genialny ruch kupuj±c ATI, choæ my¶lê, ¿e te nigdy by nie podzieli³o losów swojej konkurencji z przed lat, jak np S3, które modelami Savege przez chwilê pokazywa³o ca³kiem niez³y potencja³.
To wszystko i tak ju¿ nie wa¿ne, za to rado¶æ mo¿e panowaæ w¶ród u¿ytkowników ATI/AMD, którzy posiadaj± 10bitowe monitory
szlicnykotek - Wto 09 Lut, 2016
Tak jak napisa³em wy¿ej, korporacje walcz± kiedy musz±, jak maj± du¿y udzia³ w rynku obwarowuj± siê
wykupuj±c drobniejszych konkurentów, a produkty zaczynaj± projektowaæ ksiêgowi..
klienci na tym trac±, zyskuj± na kilka lat pracownicy takiej firmy dopóki kto¶ ich matecznika nie wysadzi,
czy grozi to Intelowi ? Zaczyna zwalniaæ (w sensie rozwój, nie pracowników), do cyklu tik-tak dodali jeszcze jeden tik..
Ja sobie radzê na razie na 8 bit, ale my¶lê o Nec albo Eizo w bud¿ecie 3.5-4.5 tys.
trudno zdecydowaæ, chocia¿ wybór tak naprawdê ma³y.
Wojmistrz - Wto 09 Lut, 2016
Intel zaczyna zwalniaæ? Jak wiem, skupi³ siê na memrystorach, a do pe³nego wykorzystania bêdzie potrzebna ca³kiem nowa architektura, która ma byæ wdra¿ana do produktów jeszcze w tym roku. My¶lê, ¿e ten rok zapamiêta siê ca³kiem ciekawie w bran¿y IT.
Wojmistrz napisa³/a: | Jak wiem, skupi³ siê na memrystorach, a do pe³nego wykorzystania bêdzie potrzebna ca³kiem nowa architektura |
to je¶li chodzi o ich plany a co jest dostêpne dzisiaj ?
Jak siê okazuje AMD te¿ ma jakie¶ plany na ten rok,
kilka do¶æ mocnych jednostek APU
AMD Pro A8-9600B
AMD Pro A8-9630B
AMD Pro A10-9700B
AMD Pro A10-9730B
AMD Pro A12-9830B
AMD Pro A12-9800B
wszystkie po 4 rdzenie proc. g³ównego i 6 rdzeni GPU,
pamiêæ DDR4 od 1866 do 2400 MHZ
komor - Wto 09 Lut, 2016
szlicnykotek napisa³/a: | inwestycje przy produkcji procesorów s± bardzo gotówkoch³onne,
dlatego konkurencja raczej siê nie pojawi, wszystko jakby stanê³o w miejscu. |
Nie stanê³o w miejscu, tylko teraz para idzie w inny gwizdek, ten pod tytu³em „mobile”. Bran¿a nie inwestuje ju¿ tak w „szybciej, mocniej, wiêcej”, tylko w „ch³odniej, wydajniej, l¿ej”. mamy erê post-PC.
My¶lê, ¿e erê post pc mamy ju¿ w³a¶nie za sob±, wszyscy ju¿ siê zorientowali, ¿e smartfon to tylko smartfon,
mo¿na z niego zadzwoniæ, sprawdziæ pogodê albo sprawdziæ rozk³ad jazdy, ustawiæ przypomnienie czy budzik,
nie jest to urz±dzenie do pracy, nie nadaje siê te¿ do surfowania, tablety w wiêkszo¶ci maj±
wszystkie wady smartfonów tylko s± mniej porêczne.
Coraz bardziej popularnie staj± siê urz±dzenia hybrydowe, ³±cz±ce w sobie funkcjonalno¶æ ultrabooka
i tabletu, czêsto z od³±czanym ekranem, nawet bywaj± dwusystemowe, np. z Androidem i WIN 10.
Wiele osób ma zawsze w torbie takie urz±dzenia jak np. Apple Macbook Air, lekkie i porêczne,
co prawda macbooki nie maj± dotykowego ekranu, ale za to bardzo dobry touchpad.
W domu mo¿na go pod³±czyæ do monitora. Oczywi¶cie s± osoby, które potrzebuj± co¶ wydajniejszego
o wiêkszych mo¿liwo¶ciach, ale to ju¿ u¿ytkownicy PRO albo entuzja¶ci, inny temat.
To wszystko nie znaczy, ¿e smartfony s± zbêdne i wszyscy wróc± do feature phone'ów,
rozszerzone o wearables s± bardzo przydatne, ale nie zast±pi± komputerów w takim stopniu
jak to o tym parê lat temu mobile entuzja¶ci rozpisywali siê na blogach.
komor - Wto 09 Lut, 2016
Era post-PC nie polega na tym, co my s±dzimy o smartfonach, tylko jak wygl±daj± cyferki w arkuszach sprzeda¿y producentów tej bran¿y. I tu ci±gle fakty s± nieub³agane – komputery w postaci desktopów prawie nie istniej± poza korporacjami, komputery w postaci laptopów zesz³y do marketowych „commodity”, gdzie liczy siê najni¿sza cena, a to, do czego ¶lini siê wiêkszo¶æ konsumentów i kupuj±cych, oraz z czego jest mar¿a premium, to s± w³a¶nie urz±dzenia mobilne i us³ugi z nimi zwi±zane.
Co do praktycznej u¿yteczno¶ci tabletów w zastosowaniach, o których my¶leli wizjonerzy, to w du¿ej czê¶ci siê z Tob± zgadzam, ale znowu – wiêkszo¶æ z nas to odbiorcy/komsumenci, na kanapie miziaj±cy palcami kolejne fajne zdjêcia kotów na fejsbuku. Praca na tabletach i ogólnie rozumiane „productivity” to margines zastosowañ, przynajmniej u konsumenta indywidualnego. Korporacje czasem jako¶ sobie radz± ze znalezieniem dobrych zastosowañ dla tabletu.
Smartfon? Nie doceniasz potêgi implikacji faktu, ¿e mamy go zawsze ze sob± i ma go coraz wiêcej osób. Potrafiê sobie wyobraziæ niedalek± przysz³o¶æ, w której tak jak kiedy¶ Amerykanin bez prawa jazdy nie by³ w stanie nic za³atwiæ, tak my bez smartfona nie bêdziemy w stanie wej¶æ do kina czy na pok³ad samolotu. Nieco przejaskrawiam, ale chodzi mi o ten kierunek.
szlicnykotek - Sro 10 Lut, 2016
Zawsze mamy go ze sob±, ale u¿ywamy kilkana¶cie minut dziennie wy³±czaj±c czas rozmów,
mamy tam listê kontaktów, ró¿ne listy w tym aplikacje ¶wiadcz±ce o naszych zainteresowaniach,
a telefon wysy³a do baz danych producentów ró¿nego rodzaju oprogramowania i nie tylko dane GPS,
to takie minimum z tego co mo¿e daæ "innym" tel. w naszej kieszeni. Jako, ¿e coraz czê¶ciej
op³acamy nim ró¿ne us³ugi jest on powi±zany bezpo¶rednio z nami.
Komputery mog± byæ bardziej abstrakcyjne, dlatego, ¿e nie ma powodu
¿eby by³y w³±czone ca³± dobê, ale te¿ przez swoj± komplikacjê i mo¿liwo¶ci dodatkowych
zabezpieczeñ.
Co do rozwoju hardware'u dla urz±dzeñ mobilnych, w smartfonach osi±gn±³ on ju¿ taki stan,
¿e niewielu potrzeba wiêcej, ale sprytni producenci zawsze dodaj± za ma³o ramu,
wiêc bywa, ¿e siê przytnie na kilku aplikacjach, przez miniaturyzacjê nawet nikt nie my¶li
o dok³adaniu ramu tylko o nowym telefonie. ¦wietnie do tego przyk³ada siê np. Facebook
którego nadu¿ywana przez wielu aplikacja ma ogromny apetyt na hardware mimo tego
¿e jej funkcjonalno¶æ tego nie uzasadnia.
Niedawno obieg³ prasê art. z przytoczonymi badaniami "pewnych francuskich naukowców"
wed³ug nich lasy absorbuj± Co2 w bardzo niewielkim stopniu, i produkuj± ma³o tlenu,
bo zalesiamy szkó³ki le¶ne, g³ównie iglakami. To prawda, drzewa iglaste absorbuj± w mniejszym
stopniu, ale d³u¿ej w ci±gu roku ni¿ drzewa li¶ciaste - i to jest w³a¶nie przyk³ad manipulowania
danymi podawanymi do publicznej wiadomo¶ci, nigdzie nie napisali o tym, ¿e iglaki wch³aniaj± zwi±zki wêgla
i oddaj± tlen d³u¿ej, tylko podano dobowe statystki lub chwilowe. Dlaczego obsadzamy iglakami ?
bo maj± ma³e wymagania, tak dotycz±ce wody jak i jako¶ci gleby, do tego iglasta ¶ció³ka le¶na gnij±c
produkuje mniej metanu od li¶ci. Drewno sosnowe jest te¿ ³atwe w obróbce. Osobi¶cie wola³bym ¿eby
lasy by³y obsadzane w wiêkszym stopniu bukami, dêbami, brzozami i wi±zami, ale ma te¿ znaczenie fakt,
¿e ceny sadzonek s± du¿o wy¿sze, a lasy sosnami s± obsadzane tam gdzie sosny by³y ¶cinane.
"AMD Pro A8-9600B
AMD Pro A8-9630B
AMD Pro A10-9700B
AMD Pro A10-9730B
AMD Pro A12-9830B
AMD Pro A12-9800B
wszystkie po 4 rdzenie proc. g³ównego i 6 rdzeni GPU,
pamiêæ DDR4 od 1866 do 2400 MHZ"
Muszê dopisaæ jeszcze co do tej specyfikacji wy¿ej podanej, nie s± to oficjalne dane,
mo¿liwe ¿e ilo¶æ core w poszczególnych modelach jest inna.
D¿ozef - Sro 10 Lut, 2016
szlicnykotek napisa³/a: | Zawsze mamy go ze sob±, |
Taka ju¿ natura ludzka aby posiadaæ przy sobie jaki¶ gad¿et. Cz³owiek tego potrzebuje bo oszukuje siebie i innych przypisuj±c magiczne w³a¶ciwo¶ci zwyk³ym przedmiotom aby poczuæ siê pewniej. Wszystko zale¿y od czasów w jakich ¿yjemy:
-Kije czy laski podró¿ne czyni³y cuda.
-z³oto, ³adne kamienie, talizmany to temat rzeka
-Japoñskie miecze, fiñskie no¿e i scyzoryki obros³e legendami
-magiczne napoje, relikwie, zabytkowe pami±tki
-Maski, szaty, pojazdy, zegarki, tabakiery,
-radiomagnetofony, wolkmeny, komórki
-smartfony to ostatnia deska ratunku dla gad¿ecia¿y. Przekomicznie to wygl±da gdy zabawkê dla ma³olatów nosi doros³y facet i próbuje tym poszpanowaæ przed innymi. Paluchy za grube, wzrok za s³aby, potrzeby w³a¶ciwie ¿adnej ale jako¶ siê dowarto¶ciowaæ trzeba, no bo przecie¿ to "takie fajne amerykañskie" i dzieci to lubi±. Zanudzanie innych zdjêciami i filmikami na których tylko w³a¶ciciel co¶ widzi i t³umaczy co to takiego i ta wiara w cuda jakie toto czyni.
komor - Sro 10 Lut, 2016
D¿ozef, Twoja tyrada przypomnia³a mi pewien cytat z tego forum, który utkwi³ mi w pamiêci chyba ju¿ na zawsze. Mianowicie który¶ z jednorazowych forumowiczów napisa³ kiedy¶, ¿e ka¿dy, kto chce kupiæ aparat fotograficzny dro¿szy ni¿ 500 z³ powinien udaæ siê do psychiatry.
Na drugim koñcu skali mam cytat z forum latarkowego, gdzie kto¶ napisa³ zupe³nie na serio i bez sarkazmu, ¿e przecie¿ rzadko kiedy wychodzi z domu tylko z jedn± latark±, wiêc jaki¶ tam problem nie ma dla niego znaczenia.
szlicnykotek - Czw 11 Lut, 2016
komor napisa³/a: | D¿ozef, Twoja tyrada przypomnia³a mi pewien cytat z tego forum, który utkwi³ mi w pamiêci chyba ju¿ na zawsze. Mianowicie który¶ z jednorazowych forumowiczów napisa³ kiedy¶, ¿e ka¿dy, kto chce kupiæ aparat fotograficzny dro¿szy ni¿ 500 z³ powinien udaæ siê do psychiatry.
Na drugim koñcu skali mam cytat z forum latarkowego, gdzie kto¶ napisa³ zupe³nie na serio i bez sarkazmu, ¿e przecie¿ rzadko kiedy wychodzi z domu tylko z jedn± latark±, wiêc jaki¶ tam problem nie ma dla niego znaczenia. |
@Komor, cz³owiek ma nieco inne zdanie ni¿ Ty, a Ty robisz z niego oszo³oma,
ja te¿ siê nie zgadzam z takim uogólnieniem, ludzie lubi± gad¿ety, nie ma nic w tym z³ego,
lepiej niech siê bawi± telefonami, ni¿ np. lud¼mi, lub spo³eczeñstwem, czego jeste¶my ci±gle
w Polsce naocznymi ¶wiatkami.
Mo¿liwe, ¿e niektórzy nie mieli dzieciñstwa, nie wiedzieli, ¿e maj±c lat parê lub kilkana¶cie mo¿na byæ
dzieckiem, teraz jak ju¿ mog± i wiedz±, s± w tym dla wielu trochê ¶mieszni, ale tak poza
tym nic w tym z³ego, a nawet bycie ¶miesznym to te¿ nic z³ego.
D¿ozef - Czw 11 Lut, 2016
Wiedzia³em ¿e komor potrzêsie wid³ami. Ale ja nie obna¿am tu nikogo, tylko wskazujê palcem na ekshibicjonistów paraduj±cych wokó³ nas. Najgorzej jest wtedy gdy przypr± nas do muru i chc± aby ich oceniæ. Mamy wybór przymkn±æ oko i udawaæ ¿e siê nie widzi, albo powiedzieæ takiemu prawdê:- jeste¶ nagi!.
komor - Czw 11 Lut, 2016
Jak kto¶ napisze, ¿e nie u¿ywa smartfona i nie widzi zastosowania dla niego w swoim ¿yciu to ja komentowaæ nie bêdê, bo ka¿dy ma prawo do takiego zdania i taki mo¿e byæ stan faktyczny. Przecie¿ nie ka¿dy musi u¿ywaæ. Ale jak kto¶ pisze, ¿e „zabawkê dla ma³olatów nosi doros³y facet” to ja trzêsê wid³ami?
Wojmistrz - Czw 11 Lut, 2016
He, he, ja nie u¿ywam smartfona do rozmów , do tego mam niezawodny telefon z dwiema kartami, który ³adujê ¶rednio co 3 tygodnie (zawsze potem jest Q... gdzie¶ posia³em ³adowarkê!). Kupujê za to smartfony, bo nikt nie robi miniaturowych tabletów 5-6" z osi±gami jakie maj± smartfony, a te s± ¶wietnymi notesami (równie¿ jako "zewnêtrzna pamiêæ fotograficzna "), bazami multimedialnymi i sprawnym dostêpem do internetu. Ma to jeszcze jeden plus, a mianowicie, ³adujê co 2-4dni, kiedy przy u¿ywaniu jako telefonu codziennie trzeba by³o do³adowaæ. Potencjalnym minusem jest noszenie dwóch urz±dzeñ, ale aparat te¿ wolê nosiæ osobno
szlicnykotek - Pi± 12 Lut, 2016
Wojmistrz napisa³/a: | He, he, ja nie u¿ywam smartfona do rozmów , do tego mam niezawodny telefon z dwiema kartami, który ³adujê ¶rednio co 3 tygodnie (zawsze potem jest Q... gdzie¶ posia³em ³adowarkê!). Kupujê za to smartfony, bo nikt nie robi miniaturowych tabletów 5-6" z osi±gami jakie maj± smartfony, a te s± ¶wietnymi notesami (równie¿ jako "zewnêtrzna pamiêæ fotograficzna "), bazami multimedialnymi i sprawnym dostêpem do internetu. Ma to jeszcze jeden plus, a mianowicie, ³adujê co 2-4dni, kiedy przy u¿ywaniu jako telefonu codziennie trzeba by³o do³adowaæ. Potencjalnym minusem jest noszenie dwóch urz±dzeñ, ale aparat te¿ wolê nosiæ osobno |
Mamy Ciê w zwi±zku z tym podziwiaæ, czy o co¶ innego chodzi ?
Wracaj±c do tyrad nieco powy¿ej, Intel ca³kiem niedawno og³osi³, ¿e wydajno¶æ
schodzi na plan drugi, teraz jest wa¿na efektywno¶æ energetyczna,
to trochê tak jakby F1 og³osi³a, ¿e teraz ju¿ siê nie ¶cigamy, teraz chodzi
o to kto przejedzie okr±¿enie spalaj±c jak najmniej paliwa.
Tak naprawdê chodzi o to, ¿e dalsza miniaturyzacja procesu produkcji zbli¿a
siê ju¿ do kresu wykonalno¶ci, dlatego potrzebna jest albo nowa architektura,
albo zupe³nie nowa technologia, jednak nie nast±pi to zbyt prêdko, dlatego mo¿liwe,
jest, ¿e w najlbi¿szych latach zyska AMD. Procesory AMD by³y uwa¿ane
przez wielu w ci±gu ostatnich lat za wyra¼nie wolniejsze od Intela,
jako, ¿e Intel zwalnia, g³ówny argument na jego korzy¶æ odpada.
Wojmistrz - Sob 13 Lut, 2016
Ale zauwa¿, ¿e coraz mniej jest wolno¶ci w F1, a coraz wiêcej ograniczeñ. My¶lisz ¿e nie pojecha³y by szybciej, gdyby nie sztuczne ograniczenia?
I inna do tego sprawa. Co jest wydajniejsze 1 rdzeñ 10GHz czy 10 rdzeni 1GHz czy 100 rdzeni 100MHz? Problem w tym, ¿e przesta³o siê op³acaæ dalsze wyci±ganie w górê tych herców, bo ³atwiej dzi¶ oprogramowaæ wielordzeniowo¶æ i dlatego zasadniczo nadal dzia³a prawo Moore'a.
|
|