| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - AMD doda這 wy鈍ietlanie 10bit kolor w kartach dla graczy.
Wojmistrz - Nie 07 Lut, 2016 Temat postu: AMD doda這 wy鈍ietlanie 10bit kolor w kartach dla graczy. Post raczej informacyjny i mo瞠 wp造n望 na preferencje przy wyborze sprz皻u.
Od dawna ludzie instalowali r騜ne "dziwne" wersje sterownik闚 do kart ATI/AMD, aby wyci庵n望 dodatkowe 2bpc. Tajemnic� poliszynela by這 to, dlaczego karty FirePro mia造 ceny nieadekwatne do wydajno軼i i do鈍iadczy� tego ka盥y kto pr鏏owa� na nich gra� lub w oparciu o nie wspiera� renderowanie np filmu. Tak po prawdzie cena z kosmosu wi您a豉 si� jedynie z nazw� i specjalnymi sterownikami. Sam nale輳 do tych, kt鏎zy odblokowywali sobie niegdy� 10bpc, ale jaki� czas temu da貫m sobie z tym spok鎩. Ku mojemu wielkiemu zadowoleniu, w najnowszych sterownikach pojawi豉 si� opcja wy鈍ietlania 10bpc i o dziwo, nawet domy郵nie na takich ustawieniach si� uruchomi豉 karta po instalacji. Mam nadziej�, 瞠 nie jest to chwilowe i nie zniknie z kolejn� poprawk�.
szlicnykotek - Nie 07 Lut, 2016
Problem z grami jest taki, 瞠 optymalizuj� je pod karty dla graczy i odwrotnie,
karty dla graczy miewaj� patche tylko dla niekt鏎ych gier
[ Dodano: Nie 07 Lut, 2016 16:33 ]
.. poza tym, sterowniki dla aplikacji prof. to zupe軟ie inna historia, inaczej si� je testuje,
zagadnienia s� bardziej z這穎ne i pisanie takich sterownik闚 trwa d逝瞠j,
kto� to musi zrobi� a temu komu� trzeba dobrze zap豉ci�, karty dla graczy
to cz瘰to nieco okrojone karty prof. sterowniki s� cz瘰to te same tylko w wersji light.
w ko鎍u np. lokacje do gier projektuje si� w prof. programach graf. 2d i 3d
Wojmistrz - Nie 07 Lut, 2016
szlicnykotek, Matrox G200 by� ostatni�, 鈍iadomie kupion� przeze mnie inn� kart� do grafiki 2D ni� ATI. Jeszcze w zesz貫j dekadzie zacz掖em korzysta� z kart FirePro i jak to ka盥y, kto patrzy r闚nie� w portfel, znalaz貫m informacje, 瞠 wystarczy這 zmieni� bios karty i ju� odnajdywa豉 si� jako FirePro, a w sterownikach pojawia豉 si� opcja 10bit.
Nie wiem, co rozumiesz przez wi瘯sz� z這穎no嗆 sterownik闚 dla aplikacji profesjonalnych, bo w mojej opinii niczym si� konkretnym nie r騜ni造, zw豉szcza, 瞠 do ATI dla Windows, czyli 鈔odowisku w kt鏎ym pracuj�, przez lata by造 Catalyst'y i ci庵n窸y wszystko. Nie przypominam sobie, bym do takich program闚 jak Corel, Photoshop czy AutoCAD kiedykolwiek instalowa� jakie� inne sterowniki, a to by造 typowe profesjonalne "koby造". A co do optymalizacji gier, to Microsoft tworz帷 DirectX, zrobi� skok milowy w dziedzinie gier i chwa豉 mu za to, bo przynajmniej nie trzeba jak w czasach DOS i pierwszych okienek zastanawia� si� "a czy na pewno na mojej karcie ruszy ?".
PS. Ciekawe kto z was 陰czy� G200 z VooDoo i to w og鏊e pami皻a
komor - Nie 07 Lut, 2016
| Wojmistrz napisa�/a: | | Nie przypominam sobie, bym do takich program闚 jak Corel, Photoshop czy AutoCAD kiedykolwiek instalowa� jakie� inne sterowniki, a to by造 typowe profesjonalne "koby造". |
Przecie� chodzi raczej o zastosowania wideo i animacje 3D, gdzie dawniej, przy s豉bszym sprz璚ie, integracja mi璠zy hard a soft mia豉 wi瘯sze znaczenie ni� dzi�, gdzie w sumie jeden pies, bo i tak jest wystarczaj帷o szybko do prawie wszystkiego.
Wojmistrz - Nie 07 Lut, 2016
komor, o tym pisz�. Radek do gier za £200 by� (i jest) wydajniejszy od FirePro za £1000. R騜nice by造 g堯wnie w wy鈍ietlaniu i ilo軼i mo磧iwych do pod陰czenia kart. Teraz te r騜nice si� zatar造, bo ilo嗆 mo磧iwych do pod陰czenia monitor闚, kt鏎e obs逝guj� karty dla graczy sta豉 si� do嗆 du瘸 (sam przy moich 2 kartach jestem w stanie odpali� osiem monitor闚 i jeszcze dwa kolejne z p造ty g堯wnej, ale te nie wchodzi造by w Eyefinity) i brakowa這 wy鈍ietlania 10 bitowego. Teraz s� inne r騜nice i nadal polegaj� na sztucznych podzia豉ch, jak np wsparcie OpenCL w DaVinci Resolve, kt鏎e przewidziane jest jedynie dla kart wy鈍ietlaj帷ych si� jako FirePro.
komor - Pon 08 Lut, 2016
Wojmistrz, na pewno jest tak, 瞠 producenci chc� wyci庵n望 kas� i cz窷� wymaga� jest sztucznych, czy te��na wyrost. Ale z drugiej strony nie przesadzajmy, wsp馧czesne protoko造 i j瞛yki, OpenGL, OpenCL i pozosta貫 wirtualizacyjne metody uwsp鏊niania komunikacji to skomplikowane systemy, w kt鏎ych mo積a skopa� wiele rzeczy, kt鏎e nie wyjd� przy pobie積ym testowaniu. Podobnie z kartami, kt鏎ych nie mo積a podzieli� po prostu na wolne i szybkie, bo w zale積o軼i od tego co testujemy to mo瞠 wyj嗆 r騜nie. Tanie karty s� dla graczy, a Ci, co potrzebuj� pewnej niezawodno軼i i innych cech ni� s� potrzebne przy grach, musz� po prostu zap豉ci� wi璚ej, pomimo 瞠 pod spodem jest prawie to samo. Prawie czyni r騜nic�. Nic nowego przecie�.
| Wojmistrz napisa�/a: | | komor, o tym pisz�. |
Pisa貫� o Corelu, Photoshopie i AutoCAD. To nie s� jakie� wybitnie specjalizowane produkty pod wideo i animacj�.
| Wojmistrz napisa�/a: | | Teraz s� inne r騜nice i nadal polegaj� na sztucznych podzia豉ch, jak np wsparcie OpenCL w DaVinci Resolve, kt鏎e przewidziane jest jedynie dla kart wy鈍ietlaj帷ych si� jako FirePro. |
Nie jestem przekonany czy ten podzia� jest na pewno taki sztuczny. Sam na pewno wiesz ile b喚d闚 i uproszcze� jest w sterownikach ta雟zych kart. Pewnie te� zadzia豉, ale w nieodpowiedniej chwili ciach i b璠zie problem. Oczywi軼ie wcale nie jest powiedziane, 瞠 FirePro si� te��na czym� nie wykrzaczy.
szlicnykotek - Pon 08 Lut, 2016
| Wojmistrz napisa�/a: |
Wys豉ny: Wczoraj 19:50� � �
szlicnykotek, Matrox G200 by� ostatni�, 鈍iadomie kupion� przeze mnie inn� kart� do grafiki 2D ni� ATI. Jeszcze w zesz貫j dekadzie zacz掖em korzysta� z kart FirePro i jak to ka盥y, kto patrzy r闚nie� w portfel, znalaz貫m informacje, 瞠 wystarczy這 zmieni� bios karty i ju� odnajdywa豉 si� jako FirePro, a w sterownikach pojawia豉 si� opcja 10bit.
Nie wiem, co rozumiesz przez wi瘯sz� z這穎no嗆 sterownik闚 dla aplikacji profesjonalnych, bo w mojej opinii niczym si� konkretnym nie r騜ni造, zw豉szcza, 瞠 do ATI dla Windows, czyli 鈔odowisku w kt鏎ym pracuj�, przez lata by造 Catalyst'y i ci庵n窸y wszystko. Nie przypominam sobie, bym do takich program闚 jak Corel, Photoshop czy AutoCAD kiedykolwiek instalowa� jakie� inne sterowniki, a to by造 typowe profesjonalne "koby造". A co do optymalizacji gier, to Microsoft tworz帷 DirectX, zrobi� skok milowy w dziedzinie gier i chwa豉 mu za to, bo przynajmniej nie trzeba jak w czasach DOS i pierwszych okienek zastanawia� si� "a czy na pewno na mojej karcie ruszy ?".
PS. Ciekawe kto z was 陰czy� G200 z VooDoo i to w og鏊e pami皻a |
Pisze si��sterowniki do kart pro, troch��si� je przycina i wydaje dla graczy, z odpowiednio przyci皻ym hardware'rem lub nie
wtedy mog� by� odpowiednio ta雟ze, gdyby wszystkie kosztowa造 tyle ile te dla graczy nigdy by na siebie nie zarobi造 w wersji pro
Wojmistrz - Pon 08 Lut, 2016
Ale ja te� nie m闚i� o spisku sprzedawc闚, tylko o typowym marketingu. Profesjonali軼i chc� kupowa� sprz皻 pro, wi璚 go dla nich robimy, jest ich ma這 i maj� pieni康ze wi璚...
Sprawa jest znana od wielu lat i tak na prawd�, dopiero niedawno za panowania AMD zrobi這 klika rasowych procesor闚 graficznych dla pro i przesta豉 korzysta� w niekt鏎ych modelach FirePro z uk豉d闚 Radeon. Tylko jaki to jest procent obecnych modeli kart FirePro? 5%? 10%?
szlicnykotek - Pon 08 Lut, 2016
Nie wiem dok豉dnie jaki procent, ale nazwa uk豉du to nie wszystko, radeon radeonowi nier闚ny.
Do tego pami皻aj z kim konkuruje AMD, to du瘸 firma ale Intel jeszcze wi瘯sza
i robi wszystko co mo瞠 robi� tak du瘸 firma.
Wracaj帷 do AMD, firma ta wykonuje do嗆 dziwne ruchy, co prawda karty PRO
s� mocne w pro zastosowaniach, ale np. w samych procesorach nic si� nie dzieje,
najmocniejszy 8-rdzeniowy FX ma ju� chyba dwa lata je郵i nie wi璚ej,
jest kilka mocnych APU, na pewno ciekawszych ni� to co robi Intel,
ale to tylko APU wed逝g wi瘯szo軼i.
Co jaki� czas mo積a wyczyta� gdzie� jakie� plotki o tym, 瞠 Apple planuje montowa� AMD
w ta雟zych wersjach komputer闚, a znowu inne, 瞠 to komputery PRO
ma oprze� na nich w ca這軼i.. oczywi軼ie mam na my郵i procesory g堯wne, bo karty montuje
w laptopach r闚nie�.
Dominacja tych dw鏂h producent闚 jest przyt豉czaj帷a, do tego z du膨 przewag�
Intela, inwestycje przy produkcji procesor闚 s� bardzo got闚koch這nne,
dlatego konkurencja raczej si� nie pojawi, wszystko jakby stan窸o w miejscu.
Mo瞠 czeka nas prze這m w postaci nowej technologii produkcji procesor闚,
bo dalsze pomniejszanie aktualnej nied逝go nie b璠zie ju� mo磧iwe.
Co jaki��czas s造cha� o proc. grafenowych a nawet optycznych,
ale to jest chyba do嗆 daleka przysz這嗆.
Tak, wi璚 cud闚 bym si� nie spodziewa�, obaj producenci robi� tak ma這 jak tylko si� da,
瞠by ktokolwiek kupowa� nast瘼ne edycje ich procesor闚.
Gwa速owne skoki wydajno軼i jak z czas闚 Voodoo raczej niepr璠ko.
| Wojmistrz napisa�/a: | | Ale ja te� nie m闚i� o spisku sprzedawc闚 |
czemu nie ? teoria spiskowa rozgrza豉 by w徠ek
Wojmistrz - Wto 09 Lut, 2016
Akurat w wydajnych kartach graficznych Intel m鏬豚y powalczy� dopiero, jak by po陰czy� si造 z nVidi� (he he pami皻acie jak AMD chcia這 kupi� nVidi� nim kupi這 ATI?), a to nie mo磧iwe, bo ci chc� podbi� r闚nie� rynek procesor闚, chocia� na razie udaje im si� to jedynie na rynku AMR. AMD zrobi這 genialny ruch kupuj帷 ATI, cho� my郵�, 瞠 te nigdy by nie podzieli這 los闚 swojej konkurencji z przed lat, jak np S3, kt鏎e modelami Savege przez chwil� pokazywa這 ca趾iem niez造 potencja�.
To wszystko i tak ju� nie wa積e, za to rado嗆 mo瞠 panowa� w鈔鏚 u篡tkownik闚 ATI/AMD, kt鏎zy posiadaj� 10bitowe monitory
szlicnykotek - Wto 09 Lut, 2016
Tak jak napisa貫m wy瞠j, korporacje walcz� kiedy musz�, jak maj� du篡 udzia� w rynku obwarowuj� si�
wykupuj帷 drobniejszych konkurent闚, a produkty zaczynaj� projektowa� ksi璕owi..
klienci na tym trac�, zyskuj� na kilka lat pracownicy takiej firmy dop鏦i kto��ich matecznika nie wysadzi,
czy grozi to Intelowi ? Zaczyna zwalnia� (w sensie rozw鎩, nie pracownik闚), do cyklu tik-tak dodali jeszcze jeden tik..
Ja sobie radz� na razie na 8 bit, ale my郵��o Nec albo Eizo w bud瞠cie 3.5-4.5 tys.
trudno�zdecydowa�, chocia� wyb鏎 tak naprawd� ma造.
Wojmistrz - Wto 09 Lut, 2016
Intel zaczyna zwalnia�? Jak wiem, skupi� si� na memrystorach, a do pe軟ego wykorzystania b璠zie potrzebna ca趾iem nowa architektura, kt鏎a ma by� wdra瘸na do produkt闚 jeszcze w tym roku. My郵�, 瞠 ten rok zapami皻a si� ca趾iem ciekawie w bran篡 IT.
| Wojmistrz napisa�/a: | | Jak wiem, skupi� si� na memrystorach, a do pe軟ego wykorzystania b璠zie potrzebna ca趾iem nowa architektura |
to je郵i chodzi o ich plany a co jest dost瘼ne dzisiaj ?
Jak si� okazuje AMD te� ma jakie� plany na ten rok,
kilka do嗆 mocnych jednostek APU
AMD Pro A8-9600B
AMD Pro A8-9630B
AMD Pro A10-9700B
AMD Pro A10-9730B
AMD Pro A12-9830B
AMD Pro A12-9800B
wszystkie po 4 rdzenie proc. g堯wnego i 6 rdzeni GPU,
pami耩 DDR4 od 1866 do 2400 MHZ
komor - Wto 09 Lut, 2016
| szlicnykotek napisa�/a: | inwestycje przy produkcji procesor闚 s� bardzo got闚koch這nne,
dlatego konkurencja raczej si� nie pojawi, wszystko jakby stan窸o w miejscu. |
Nie stan窸o w miejscu, tylko teraz para idzie w inny gwizdek, ten pod tytu貫m „mobile”. Bran瘸 nie inwestuje ju� tak w „szybciej, mocniej, wi璚ej”, tylko w „ch這dniej, wydajniej, l瞠j”. mamy er� post-PC.
My郵�, 瞠 er� post pc mamy ju� w豉郾ie za sob�, wszyscy ju� si��zorientowali, 瞠 smartfon to tylko smartfon,
mo積a z niego zadzwoni�, sprawdzi� pogod� albo sprawdzi� rozk豉d jazdy, ustawi� przypomnienie czy budzik,
nie jest to urz康zenie do pracy, nie nadaje si� te� do surfowania, tablety w wi瘯szo軼i maj�
wszystkie wady smartfon闚 tylko s� mniej por璚zne.
Coraz bardziej popularnie staj� si� urz康zenia hybrydowe, 陰cz帷e w sobie funkcjonalno嗆 ultrabooka
i tabletu, cz瘰to z od陰czanym ekranem, nawet bywaj� dwusystemowe, np. z Androidem i WIN 10.
Wiele os鏏 ma zawsze w torbie takie urz康zenia jak np. Apple Macbook Air, lekkie i por璚zne,
co prawda macbooki nie maj� dotykowego ekranu, ale za to bardzo dobry touchpad.
W domu mo積a go pod陰czy� do monitora. Oczywi軼ie s� osoby, kt鏎e potrzebuj� co� wydajniejszego
o wi瘯szych mo磧iwo軼iach, ale to ju� u篡tkownicy PRO albo entuzja軼i, inny temat.
To wszystko nie znaczy, 瞠 smartfony s� zb璠ne i wszyscy wr鏂� do feature phone'闚,
rozszerzone o wearables s� bardzo przydatne, ale nie zast徙i� komputer闚 w takim stopniu
jak to o tym par� lat temu mobile entuzja軼i rozpisywali si� na blogach.
komor - Wto 09 Lut, 2016
Era post-PC nie polega na tym, co my s康zimy o smartfonach, tylko jak wygl康aj� cyferki w arkuszach sprzeda篡 producent闚 tej bran篡. I tu ci庵le fakty s� nieub豉gane – komputery w postaci desktop闚 prawie nie istniej� poza korporacjami, komputery w postaci laptop闚 zesz造 do marketowych „commodity”, gdzie liczy si��najni窺za cena, a to, do czego 郵ini si� wi瘯szo嗆�konsument闚 i kupuj帷ych, oraz z czego jest mar瘸 premium, to s� w豉郾ie urz康zenia mobilne i us逝gi z nimi zwi您ane.
Co do praktycznej u篡teczno軼i tablet闚 w zastosowaniach, o kt鏎ych my郵eli wizjonerzy, to w du瞠j cz窷ci si� z Tob� zgadzam, ale znowu – wi瘯szo嗆 z nas to odbiorcy/komsumenci, na kanapie miziaj帷y palcami kolejne fajne zdj璚ia kot闚 na fejsbuku. Praca na tabletach i og鏊nie rozumiane „productivity” to margines zastosowa�, przynajmniej u konsumenta indywidualnego. Korporacje czasem jako� sobie radz� ze znalezieniem dobrych zastosowa� dla tabletu.
Smartfon? Nie doceniasz pot璕i implikacji faktu, 瞠 mamy go zawsze ze sob� i ma go coraz wi璚ej os鏏. Potrafi� sobie wyobrazi� niedalek� przysz這嗆, w kt鏎ej tak jak kiedy� Amerykanin bez prawa jazdy nie by� w stanie nic za豉twi�, tak my bez smartfona nie b璠ziemy w stanie wej嗆 do kina czy na pok豉d samolotu. Nieco przejaskrawiam, ale chodzi mi o ten kierunek.
szlicnykotek - Sro 10 Lut, 2016
Zawsze mamy go ze sob�, ale u篡wamy kilkana軼ie minut dziennie wy陰czaj帷 czas rozm闚,
mamy tam list� kontakt闚, r騜ne listy w tym aplikacje 鈍iadcz帷e o naszych zainteresowaniach,
a telefon wysy豉 do baz danych producent闚 r騜nego rodzaju oprogramowania i nie tylko dane GPS,
to takie minimum z tego co mo瞠 da� "innym" tel. w naszej kieszeni. Jako, 瞠 coraz cz窷ciej
op豉camy nim r騜ne us逝gi jest on powi您any bezpo鈔ednio z nami.
Komputery mog� by� bardziej abstrakcyjne, dlatego, 瞠 nie ma powodu
瞠by by造 w陰czone ca陰 dob�, ale te� przez swoj� komplikacj� i mo磧iwo軼i dodatkowych
zabezpiecze�.
Co do rozwoju hardware'u dla urz康ze� mobilnych, w smartfonach osi庵n掖 on ju� taki stan,
瞠 niewielu potrzeba wi璚ej, ale sprytni producenci zawsze dodaj� za ma這 ramu,
wi璚 bywa, 瞠 si� przytnie na kilku aplikacjach, przez miniaturyzacj� nawet nikt nie my郵i
o dok豉daniu ramu tylko o nowym telefonie. 安ietnie do tego przyk豉da si� np. Facebook
kt鏎ego nadu篡wana przez wielu aplikacja ma ogromny apetyt na hardware mimo tego
瞠 jej funkcjonalno嗆 tego nie uzasadnia.
Niedawno obieg� pras� art. z przytoczonymi badaniami "pewnych francuskich naukowc闚"
wed逝g nich lasy absorbuj� Co2 w bardzo niewielkim stopniu, i produkuj� ma這 tlenu,
bo zalesiamy szk馧ki le郾e, g堯wnie iglakami. To prawda, drzewa iglaste absorbuj��w mniejszym
stopniu, ale d逝瞠j w ci庵u roku ni� drzewa li軼iaste - i to jest w豉郾ie przyk豉d manipulowania
danymi podawanymi do publicznej wiadomo軼i, nigdzie nie napisali o tym, 瞠 iglaki wch豉niaj� zwi您ki w璕la
i oddaj� tlen d逝瞠j, tylko podano dobowe statystki lub chwilowe. Dlaczego obsadzamy iglakami ?
bo maj� ma貫 wymagania, tak dotycz帷e wody jak i jako軼i gleby, do tego iglasta 軼i馧ka le郾a gnij帷
produkuje mniej metanu od li軼i. Drewno sosnowe jest te� 豉twe w obr鏏ce. Osobi軼ie wola豚ym 瞠by
lasy by造 obsadzane w wi瘯szym stopniu bukami, d瑿ami, brzozami i wi您ami, ale ma te� znaczenie fakt,
瞠 ceny sadzonek s� du穎 wy窺ze, a lasy sosnami s� obsadzane tam gdzie sosny by造 軼inane.
"AMD Pro A8-9600B
AMD Pro A8-9630B
AMD Pro A10-9700B
AMD Pro A10-9730B
AMD Pro A12-9830B
AMD Pro A12-9800B
wszystkie po 4 rdzenie proc. g堯wnego i 6 rdzeni GPU,
pami耩 DDR4 od 1866 do 2400 MHZ"
Musz��dopisa� jeszcze co do tej specyfikacji wy瞠j podanej, nie s� to oficjalne dane,
mo磧iwe 瞠 ilo嗆 core w poszczeg鏊nych modelach jest inna.
D穎zef - Sro 10 Lut, 2016
| szlicnykotek napisa�/a: | | Zawsze mamy go ze sob�, |
Taka ju� natura ludzka aby posiada� przy sobie jaki� gad瞠t. Cz這wiek tego potrzebuje bo oszukuje siebie i innych przypisuj帷 magiczne w豉軼iwo軼i zwyk造m przedmiotom aby poczu� si� pewniej. Wszystko zale篡 od czas闚 w jakich 篡jemy:
-Kije czy laski podr騜ne czyni造 cuda.
-z這to, 豉dne kamienie, talizmany to temat rzeka
-Japo雟kie miecze, fi雟kie no瞠 i scyzoryki obros貫 legendami
-magiczne napoje, relikwie, zabytkowe pami徠ki
-Maski, szaty, pojazdy, zegarki, tabakiery,
-radiomagnetofony, wolkmeny, kom鏎ki
-smartfony to ostatnia deska ratunku dla gad瞠cia篡. Przekomicznie to wygl康a gdy zabawk� dla ma這lat闚 nosi doros造 facet i pr鏏uje tym poszpanowa� przed innymi. Paluchy za grube, wzrok za s豉by, potrzeby w豉軼iwie 瘸dnej ale jako� si� dowarto軼iowa� trzeba, no bo przecie� to "takie fajne ameryka雟kie" i dzieci to lubi�. Zanudzanie innych zdj璚iami i filmikami na kt鏎ych tylko w豉軼iciel co� widzi i t逝maczy co to takiego i ta wiara w cuda jakie toto czyni.
komor - Sro 10 Lut, 2016
D穎zef, Twoja tyrada przypomnia豉 mi pewien cytat z tego forum, kt鏎y utkwi� mi w pami璚i chyba ju� na zawsze. Mianowicie kt鏎y� z jednorazowych forumowicz闚 napisa� kiedy�, 瞠 ka盥y, kto chce kupi� aparat fotograficzny dro窺zy ni� 500 z� powinien uda� si� do psychiatry.
Na drugim ko鎍u skali mam cytat z forum latarkowego, gdzie kto� napisa� zupe軟ie na serio i bez sarkazmu, 瞠 przecie��rzadko kiedy wychodzi z domu tylko z jedn� latark�, wi璚 jaki� tam problem nie ma dla niego znaczenia.
szlicnykotek - Czw 11 Lut, 2016
| komor napisa�/a: | D穎zef, Twoja tyrada przypomnia豉 mi pewien cytat z tego forum, kt鏎y utkwi� mi w pami璚i chyba ju� na zawsze. Mianowicie kt鏎y� z jednorazowych forumowicz闚 napisa� kiedy�, 瞠 ka盥y, kto chce kupi� aparat fotograficzny dro窺zy ni� 500 z� powinien uda� si� do psychiatry.
Na drugim ko鎍u skali mam cytat z forum latarkowego, gdzie kto� napisa� zupe軟ie na serio i bez sarkazmu, 瞠 przecie��rzadko kiedy wychodzi z domu tylko z jedn� latark�, wi璚 jaki� tam problem nie ma dla niego znaczenia. |
@Komor, cz這wiek ma nieco inne zdanie ni� Ty, a Ty robisz z niego oszo這ma,
ja te� si��nie zgadzam z takim uog鏊nieniem, ludzie lubi��gad瞠ty, nie ma nic w tym z貫go,
lepiej niech si� bawi� telefonami, ni� np. lud幟i, lub spo貫cze雟twem, czego jeste鄉y ci庵le
w Polsce naocznymi 鈍iatkami.
Mo磧iwe, 瞠 niekt鏎zy nie mieli dzieci雟twa, nie wiedzieli, 瞠 maj帷 lat par� lub kilkana軼ie mo積a by�
dzieckiem, teraz jak ju� mog� i wiedz�, s� w tym dla wielu troch��鄉ieszni, ale tak poza
tym nic w tym z貫go, a nawet bycie 鄉iesznym to te� nic z貫go.
D穎zef - Czw 11 Lut, 2016
Wiedzia貫m 瞠 komor potrz瘰ie wid豉mi. Ale ja nie obna瘸m tu nikogo, tylko wskazuj� palcem na ekshibicjonist闚 paraduj帷ych wok馧 nas. Najgorzej jest wtedy gdy przypr� nas do muru i chc� aby ich oceni�. Mamy wyb鏎 przymkn望 oko i udawa� 瞠 si� nie widzi, albo powiedzie� takiemu prawd�:- jeste� nagi!.
komor - Czw 11 Lut, 2016
Jak kto� napisze, 瞠 nie u篡wa smartfona i nie widzi zastosowania dla niego w swoim 篡ciu to ja komentowa� nie b璠�, bo ka盥y ma prawo do takiego zdania i taki mo瞠 by� stan faktyczny. Przecie� nie ka盥y musi u篡wa�. Ale jak kto� pisze, 瞠 „zabawk� dla ma這lat闚 nosi doros造 facet” to ja trz瘰� wid豉mi?
Wojmistrz - Czw 11 Lut, 2016
He, he, ja nie u篡wam smartfona do rozm闚 , do tego mam niezawodny telefon z dwiema kartami, kt鏎y 豉duj� 鈔ednio co 3 tygodnie (zawsze potem jest Q... gdzie� posia貫m 豉dowark�!). Kupuj� za to smartfony, bo nikt nie robi miniaturowych tablet闚 5-6" z osi庵ami jakie maj� smartfony, a te s� 鈍ietnymi notesami (r闚nie� jako "zewn皻rzna pami耩 fotograficzna "), bazami multimedialnymi i sprawnym dost瘼em do internetu. Ma to jeszcze jeden plus, a mianowicie, 豉duj� co 2-4dni, kiedy przy u篡waniu jako telefonu codziennie trzeba by這 do豉dowa�. Potencjalnym minusem jest noszenie dw鏂h urz康ze�, ale aparat te� wol� nosi� osobno
szlicnykotek - Pi� 12 Lut, 2016
| Wojmistrz napisa�/a: | He, he, ja nie u篡wam smartfona do rozm闚 , do tego mam niezawodny telefon z dwiema kartami, kt鏎y 豉duj� 鈔ednio co 3 tygodnie (zawsze potem jest Q... gdzie� posia貫m 豉dowark�!). Kupuj� za to smartfony, bo nikt nie robi miniaturowych tablet闚 5-6" z osi庵ami jakie maj� smartfony, a te s� 鈍ietnymi notesami (r闚nie� jako "zewn皻rzna pami耩 fotograficzna "), bazami multimedialnymi i sprawnym dost瘼em do internetu. Ma to jeszcze jeden plus, a mianowicie, 豉duj� co 2-4dni, kiedy przy u篡waniu jako telefonu codziennie trzeba by這 do豉dowa�. Potencjalnym minusem jest noszenie dw鏂h urz康ze�, ale aparat te� wol� nosi� osobno |
Mamy Ci� w zwi您ku z tym podziwia�, czy o co� innego chodzi ?
Wracaj帷 do tyrad nieco powy瞠j, Intel ca趾iem niedawno og這si�, 瞠 wydajno嗆
schodzi na plan drugi, teraz jest wa積a efektywno嗆 energetyczna,
to troch��tak jakby F1 og這si豉, 瞠 teraz ju� si� nie 軼igamy, teraz chodzi
o to kto przejedzie okr捫enie spalaj帷 jak najmniej paliwa.
Tak naprawd� chodzi o to, 瞠 dalsza miniaturyzacja procesu produkcji zbli瘸
si� ju� do kresu wykonalno軼i, dlatego potrzebna jest albo nowa architektura,
albo zupe軟ie nowa technologia, jednak nie nast徙i to zbyt pr璠ko, dlatego mo磧iwe,
jest, 瞠 w najlbi窺zych latach zyska AMD. Procesory AMD by造 uwa瘸ne
przez wielu w ci庵u ostatnich lat za wyra幡ie wolniejsze od Intela,
jako, 瞠 Intel zwalnia, g堯wny argument na jego korzy嗆 odpada.
Wojmistrz - Sob 13 Lut, 2016
Ale zauwa�, 瞠 coraz mniej jest wolno軼i w F1, a coraz wi璚ej ogranicze�. My郵isz 瞠 nie pojecha造 by szybciej, gdyby nie sztuczne ograniczenia?
I inna do tego sprawa. Co jest wydajniejsze 1 rdze� 10GHz czy 10 rdzeni 1GHz czy 100 rdzeni 100MHz? Problem w tym, 瞠 przesta這 si� op豉ca� dalsze wyci庵anie w g鏎� tych herc闚, bo 豉twiej dzi� oprogramowa� wielordzeniowo嗆 i dlatego zasadniczo nadal dzia豉 prawo Moore'a.
|
|