|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony Alfa? Nikon 3000? Canon? używana lustrzanka na początek
-pawlo111 - Wto 09 Lut, 2016 Temat postu: Sony Alfa? Nikon 3000? Canon? używana lustrzanka na początek Witam. Już od dłuższego czasu się przymierzam, czytam i chcę coś kupić używanego na początek.
Budżet max 700-800zł
w tej cenie już jest małe zatrzęsienie lustrzanek że aż nie wiem co kupić - żeby nie wtopić.
Doradźcie czy SONY czy NIKON czy CANON ?
na początek z Kitem 18-55/70mm ewentualnie jakiś obiektyw używany do tego bym sobie w miarę możliwości chciał dokupić.
Interesuje się też zdjęciami z daleka - mamy w okolicy możliwość obserwowania przy dobrzej widoczności Gór Świętokrzyskich. Jakiś teleobiektyw pewnie by do tego pasowało z 300mm.
Doradźcie jaki system wybrać??? żeby to jakoś może w przyszłości dało się obsługiwać. Słyszałem że sony już kiepsko wypada.
Wojmistrz - Wto 09 Lut, 2016
Jeśli ma być przyszłościowo to jedynie Canon lub Nikon.
-pawlo111 - Wto 09 Lut, 2016
A Sony Alpha a35 z funkcją kręcenia filmów HD za 700zł ???
Ale jak chcesz Sony, to kup Sony
Ja wiem, że wszystko robi się pod Canona i Nikona, tyczy się to wszelkich akcesoriów, obiektywów firm trzecich itd. Co do filmowania, jakość nawet z takiego staruszka Canona 550D, jest nieporównywalna z a35.
Wojmistrz, nie chce SONY
czyli wszyscy są za Canonem i mniej Nikonem. Wiem co szukać już
[ Dodano: Wto 09 Lut, 2016 19:21 ]
No to szukam Canona 1100D
widziałem kilka 500D w moim budżecie ale naloty duże - nawet po 50 000 mają, więc loteria.
Jeśli myślisz o filmowaniu, to wybierz Canona. Dobre rezultaty ma 1200D, ale osobiście proponuję ci kupić serię trzycyfrową od 550D wzwyż, najlepiej 600/650D. Kiedy patrzę na Allegro, czy polskiego eBay, to moja propozycja/rada jest niewykonalna, ale zastanów się, czy nie warto dozbierać niż kupić półśrodek. Analogicznie jeśli chciałbyś Nikona, warto patrzeć na serię D5000.
Żywotność migawki w takich sprzętach jest do około 50000 więc zakup z takim przebiegiem to jak zakup zombi Nie bierz więcej niż 20K.
Andrzej.M. - Wto 09 Lut, 2016
-pawlo111 napisał/a: | No to szukam Canona 1100D |
Nic gorszego nie mogłeś sobie wypatrzeć???
Korpus trochę lepszy niż z tektury, matryca ze starych modeli , o ergonomii zapomniano...
Nawet wielbiciele tego systemu to samo powiedzą. A ja powiem że najlepiej Pentaxy a jak już cwanony - to 2 cyfrowe lub jednocyfrowe. Nikon D90 albo z serii 7-tysięcy. Reszta zwykle nie ma ani uszczelnień ani pryzmatu, czy dobrej matrycy. O wygodzie użytkowania nie wspomnę. Obejrzyj sobie dokładnie zdjęcia aparatów i zobacz gdzie jakie pokrętła i przyciski są oraz czemu służą ( lub do czego można je zaprogramować). Jak nie potrafisz tego pojąć - kup sobie kompakt. Taki z dużym zoomem i matrycą 4/3. Panasonic Lumix czy olympus będą dla ciebie znacznie lepszym rozwiązaniem - i wyjdą taniej.
RB - Wto 09 Lut, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Jak nie potrafisz tego pojąć - kup sobie kompakt. Taki z dużym zoomem i matrycą 4/3. Panasonic Lumix czy olympus będą dla ciebie znacznie lepszym rozwiązaniem - i wyjdą taniej. |
1) Nie ma kompaktów z matrycą 4/3 i dużym zoomem (11-35 - czyli przeliczeniowe 24-75 to chyba jedak nie jest duży zoom).
2) rozsądne bezlusterkowce m4/3 (nie wykopaliska) z teleobiektywem nie wyjdą taniej od tanich lustrzanek z odpowiednimi obiektywami. No way.
Nikona D90 w moim budżecie jestem w stanie dorwać ale muszę dołożyć coś
a Nikon D3100? chodzi mi o funkcję filmowania od czasu do czasu też.
Nikon D90 i nagrywanie to pewna sprzeczność, bo to pierwsza filmująca lustrzanka tego producenta i implementacja była fatalna, podobnie jak w Canonie 500D
-pawlo111 - Czw 11 Lut, 2016
bardziej mi chodziło o taką opcję niż o korzystanie z niej.
Potrzebuje Body z jakims nie zacofanym systemem, do tego 1 obiektyw normalny i jeden 300mm do zdjęć z daleka - promień 70-80km przy dobrej widoczności.
Wojmistrz - Czw 11 Lut, 2016
Ale nadal mówimy o 700-800zł?
muzyk - Czw 11 Lut, 2016
Jesli filmowanie, to faktycznie 1100d, bo d90 tym nie zrobisz.
Fakt, 1100d to kiepska ergonomia... ale nie masz kasy...
-pawlo111 - Pią 12 Lut, 2016
tak max 800zł i fajnie jak by się trafiło jeszcze coś z 300mm w zestawie
Wojmistrz - Pią 12 Lut, 2016
To może czas popatrzeć na kompakty, a nie lustrzanki Panasonic Lumix DMC-FZ200
żadnych kompaktów
odnoszę wrażenie jak by co poniektórzy chcieli zniechęcić do lustrzanek???
Ja rozumiem że nowe to zawsze nowe ale nie mam na tyle żeby kupić nową dlatego posiłkuję się ofertami używek.
Ciężko widzę żeby ktoś doradził coś sensownego do 800zł z Nikona Canona z fajną ergonomią i jako taką trwałością... nie mam możliwości potrzymać sobie każdego modelu w ręce i się nim pobawić więc pytam was o radę. Jaki model?
muzyk - Pią 12 Lut, 2016
-pawlo111 napisał/a: |
odnoszę wrażenie jak by co poniektórzy chcieli zniechęcić do lustrzanek??? |
za 800 zł to wiele niestety nie zwojujesz.
Canon20D np. może 30D. Tyle.
Canon 450D czasem 500D
Canon 1000 albo 1100D
Nikon D90
Nikon D3000
co lepsze?
[ Dodano: Pią 12 Lut, 2016 17:03 ]
z tego najlepsze to pewnie Canon 1100D i Nikon D90
moronica - Pią 12 Lut, 2016
-pawlo111, sposrod tych to d90 jest z najwyzszej polki i zaoferuje najlepsza wygode uzytkowania. obrazek tez fajny oferuje ale obiektyw jest rownie wazny w tym wzgledzie, byle co podepniesz to nie nacieszysz sie obrazkiem
ps: nie dziw sie, ze odpowiedzi moga sie robic coraz mniej powazne, jak piszesz ze chcialbys w tym budzecie obiektyw 300mm. chcesz powaznych odpowiedzi to tez badz powazny i podchodz do tego realistycznie
a redukcje? np na obiektyw FD - tokina? zykkor makro? można uszczelić z granicach do 200zł i dużo niżej
Jeśli chodzi o budżet to w tym przedziale myślałem o body+18-55 Kit a 300mm to dokupić
moronica - Pią 12 Lut, 2016
-pawlo111, fd bedzie wymagal adaptera z soczewka a te w adapterach to czesto/zazwyczaj tani plastik. poza tym taki adapter to jakies kilkadziesiat (ktos ostatnio tu na forum kupowal za 50?) zl a przy tak skromnym budzecie to sporo
Andrzej.M. - Pią 12 Lut, 2016
-pawlo111 napisał/a: | Nikon D90 |
Z wymienionych jedynie ten.
[ Dodano: Pią 12 Lut, 2016 22:18 ]
Wojmistrz napisał/a: | Jeśli ma być przyszłościowo to jedynie Canon lub Nikon. |
Bo Pentax jest "Be" ?
z Pentaxa coś?
Wojmistrz - Sob 13 Lut, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | Jeśli ma być przyszłościowo to jedynie Canon lub Nikon. |
Bo Pentax jest "Be" ? | Jeśli tak jak kolega tu chciał na początku -pawlo111 napisał/a: | z funkcją kręcenia filmów | za 700-800zł, to tak, Pentax jest "Be".
muzyk - Nie 14 Lut, 2016
-pawlo111 napisał/a: | Canon 450D czasem 500D
Canon 1000 albo 1100D
Nikon D90
Nikon D3000
|
Do zdjęć - d90
Do filmowania Canon 1100D i 500D.
Dźwięk w obu nagrywany jest mono.
Choć... mam 450D jeszcze - owszem, nie ta ergonomia co w d90.
Przypominam sobie tylko, że jakość 450d wówczas w teście była porównywana z d300 Nikona - można znaleźć testy.
Nie znaczy to, że 450D uparcie polecam, tylko informuję, że jak na lustrzankę z 12 Mpx, radziła sobie całkiem nieźle.
Wszystko zależy od kasy i preferencji.
Wadą 450D jest słaba dynamika tonalna, najwyższe iso to 1600.
Pytanie, na ile jesteś w stanie to zauważyć w obróbce np. w Lightroomie?
-pawlo111 - Pon 15 Lut, 2016
Więc tak z budżecie mieszczę się z Canon 1100D...
a Sony A35? dlaczego nie polecacie Sony? jakaś taka alergia? może ktoś objaśni?
z tego co widziałem to obiektywów do niego w używce dużo jest wystawianych do sprzedania i cenowo tak jak Canon czy Nikon.
te 2 aparaty są dostępne w tym budżecie.
Nikon D90 niestety bardzo ciężko - coś wszak było ale szybko i przebieg też miał spooory
Wojmistrz - Pon 15 Lut, 2016
-pawlo111, A35 to SLT, a tej technologii bliżej do bezlusterkowców niż lustrzanek.
Wojmistrz, rozumiem ale co na tym stracę zauważalnie? jakość zdjęć? szacunek wśród fotografów? czy tylko to że nie powinienem mówić że mam LUSTRZANKĘ
o to mi chodzi - wiem że jakieś rozwiązania ma inne ale to nie A3000 bezlusterkowiec
moronica - Pon 15 Lut, 2016
moze dlatego nie polecaja, bo czytaja co ty sam piszesz?
-pawlo111 napisał/a: | Wojmistrz, nie chce SONY |
Andrzej.M. - Pon 15 Lut, 2016
Wojmistrz napisał/a: | A35 to SLT, a tej technologii bliżej do bezlusterkowców niż lustrzanek. |
Prawda, i wolałbym już prawdziwego bezlusterkowca albo olympusa czy panasonica (lumixa) w formacie matrycy 4/3.
Za 700-800 zł z Pentaxa to chyba k-x (choć sam korpus nie zachwyca to matrycowo jest w porządku). Filowanie ma , ale bez AF - w trakcie trzeba ostrzyć ręcznie. Z wymienionych najlepszym wyborem jest niewątpliwie Nikon D90 zarówno pod względem korpusu jak i matrycy. Tylko kto go sprzeda w dobrym stanie za takie pieniądze? No i nie wiem jak tam z filmowaniem...
filmowanie filmowaniem ale najbardziej to będzie używane do dalekich obserwacji i zdjęć z jakąś luneta 300mm lub pod teleskopem i tu bezlusterkowce bez wymiennej optyki wypadają... nie chce aparatu wakacyjnego.
Sporo zdjęć będzie też w nocy, albo późnym wieczorem.
Nie chcialem sony - trochę ludzi odradzało na innych forach - nie wiem czemu, im dłużej wertuję instrukcje, opisy tym więcej wiem. Widzę też ile muszę wydać na sprzęt i co za to mogę dostać
Z jednej strony się chce kupić jakiś w miarę korpus najlepiej z nowymi udogodnieniami technicznymi filmami itp a z drugiej pasuje zmieścić w budżecie - i tak jeszcze za miesiąc pewnie dokupię jakiś obiektyw 300mm tamrona czy większą kartę. Statyw już na mnie czeka - choć tyle. Wiem że to nie będzie tylko aparat i tyle
Czyli co Sony A35 + flinta 300mm to nie jest takie złe rozwiązanie?
-pawlo111 napisał/a: | bezlusterkowce bez wymiennej optyki wypadają... nie chce aparatu wakacyjnego. |
Ale bezlusterkowce mają wymienną optykę ! Tylko nie mają lustra - stąd nazwa.
Cytat: | Sony A35 + flinta 300mm to nie jest takie złe rozwiązanie?
|
Gorsze od bezlusterkowca! Bo daje takie samo opóźnienie jak bezlusterkowiec ( widzisz też w elektronicznym wizjerze z opóźnieniem ) ale półprzejrzyste lustro zabiera część światła - więc ma większe szumy niż lustrzanka i bezlusterkowiec. Lustrzanka ma wizjer optyczny - więc widzisz przez niego w czasie rzeczywistym . A35 ma wady obydwu rozwiązań. Gabaryty lustrzanki opóźnienie bezlusterkowca. Na dodatek ograniczenie ilości światła przez nieruchome lustro... Moim zdaniem trudno coś tak spieprzyć...
[ Dodano: Pon 15 Lut, 2016 21:19 ]
A zdaje się że to wszystko przez pomysł stosowania detekcji fazowej do ostrzenia przy filmowaniu...
taka kamera w aparacie z funkcjami robienia zdjęć
czyli do fot z daleka się nie nadaje..
kurde a może jakiś starszy sprzęt z pakiecie z obiektywami szukać no sam nie wiem.
Czyli ten canon 1100D lepszy na takie flinty?
RB - Pon 15 Lut, 2016
Czyli co Sony A35 + flinta 300mm to nie jest takie złe rozwiązanie? |
Flinta to jest 70-210/4
Jakie 300 mm masz na myśli? Jak stare 75-300 Minolty/Sony to odradzam mimo wszystko. Bo na 300 mm to jest naprawdę słaby obiektyw.
czyli do fot z daleka się nie nadaje..
|
Sony SLT? A czemu? Nadaje jak każdy inny. Sprawa obiektywu.
Cytat: | Nadaje jak każdy inny. Sprawa obiektywu. |
-pawlo111 napisał/a: | Sporo zdjęć będzie też w nocy, albo późnym wieczorem. |
Do tego dodaj długi obiektyw - i masz odpowiedź. Jak canon czy nikon - to koniecznie ze stabilizacją. Pentax ma w korpusie tak jak sony , ale mniej szumi , canon szumi jak sony więc zdanie kolegi w tym przypadku ma zastosowanie.
No i w słabym świetle w Pentax k-5II/IIs - AF po prostu działa.
Wojmistrz - Pon 15 Lut, 2016
-pawlo111, a może zamiast kombinować i kupić coś na siłę, lepiej dozbierać jeszcze ze 200-300zł?
RB - Pon 15 Lut, 2016
w kwestii zeznań tego Pana od (anty)promocji Pentaxa:
SLT też ma wbrew pozorom AF.
SLT też robi zdjecia wieczorem i o dziwo w nocy.
Zdjecia na duże odległości wieczorem to raczej statyw niezależnie od marki korpusu.
-pawlo111 - nie zachęcam jakoś specjalnie do kupna SLT (na pewno nie tak jak namolna jednoosobowa frakcja od Pentaksów do swojego ogródka...), ale bez przesady, jak Ci się to podoba... to też wystarczająco zadziała.
W zdjęciach na duże odległości to:
1) 300 mm to raczej niewiele
2) jakość zdjęcia zależy w największym stopniu od przejrzystości i stabilności atmosfery, aparat tu to najmniejszy pikuś
mam pewne obiekty 70-80km w linii prostej widoczne i chciałbym je sfotografować przy odpowiedniej widoczności oczywiście.
http://kolbuszowa-tatry.b...wy%20Tuszowskie
ze starszych sprzętów alfa 450 - to taki niby dla profesjonalistów... i 2 obiektywy w tym do 300mm jeden. 750zł
800zł już max za serię bym dał. No chyba że za miesiąc 1000zł ale to dalej chyba szału nie ma...
RB - Pon 15 Lut, 2016
pawlo, do takich zdjęć to weż dowolny korpus (no, w zasadzie to nie za bardzo z matrycami CCD, czyli jakieś odpadają stareńkie dziś Nikony d80 i starsze, alfy 100, 2xx i 3xx oraz jakieś stare Pentaxy k10, 20).
Obiektyw też jakiś, jak najdluższy i działaj.
Alfa 450 to staroć (normalna lustrzanka, nie SLT), ale to na pewno aparat który się całkiem nada. Szczególnie, ze tani jak barszcz.
I statyw!
swoją drogą - piszesz równolegle, ze masz a3000 - to też się nada. Kup do tego jakiś manualny obiektyw typu Tair 300/4.5
http://allegro.pl/pelen-z...5990583386.html
lub nawet jakiś Pentacon 500 mm, jak gdzieś znajdziesz.
Adekwatna przejściówka też nie zaboli finansowo.
Ostrzenie ręczne, ale na nieskończoność
Po co Ci inwestować w mierne szkła z AF i jakiś zabytkowy korpus, gdy coś tam z APS-C matrycą masz? Do Twoich zadań się nada nie gorzej od proponowanych wynalazków.
Andrzej.M. - Pią 19 Lut, 2016
-pawlo111 napisał/a: | am pewne obiekty 70-80km w linii prostej widoczne i chciałbym je sfotografować przy odpowiedniej widoczności oczywiście.
|
Przy tym budżecie i takim rodzaju zdjęć to rzeczywiście raczej skup się na manualnym obiektywie i dobrym statywie oraz pilot czy inna technika wyzwalania posiadanego aparatu. Do nich ci wystarczy jakikolwiek aparat i dobre szkło choćby miało pół wieku. może trzeba tylko dorobić ogranicznik pola widzenia stosowny do formatu klatki , tak by za szerokie krycie nie powodowało zbyt wielu odbić w komorze matrycy. To tak dla poprawy jakości obrazu.
-pawlo111 - Sob 20 Lut, 2016
No i jest SONY a35 i obiektyw 18-70mm
Teraz mam możliwość nabyć takie obiektywy używane w fajnej cenie:
teleobiektywy:
http://www.ceneo.pl/15894668 400zł
oraz Tamron 80-200mm 200zł
oraz coś do portretów http://www.ceneo.pl/13442029
w naprawdę fajnych pieniążkach
|
|