forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Obiektywy średnioformatowe w połączeniu z aparatami FF/APS-C

multics - Sro 10 Lut, 2016
Temat postu: Obiektywy średnioformatowe w połączeniu z aparatami FF/APS-C
Witam,
Ostatnio natknąłem się na coś co nazywa się RhinoCam.

Nie wiem czy dobrze to opisze ale wygląda to na mocowanie aparatu 35mm do średnioformatowego obiektywu pozwalające w pełni wykorzystać jego pole obrazowe.

W teorii ma to pozwalać na tworzenie zdjęć o dużych rozdzielczościach unikając błędów ??paralaksy??.

Miał ktoś z tym do czynienia? Ma to sens i rację bytu?

pozdrawiam,
multics

dragossani - Czw 11 Lut, 2016

A takie "mieszkowe" rozwiązania nie lepsze? Większa swoboda.
http://nikonrumors.com/20...at-lenses.aspx/

szlicnykotek - Pią 12 Lut, 2016

paralaksy ? paralaksa to przesunięcie pola widzenia wizjera względem pola obrazowania
w stosunku do obiektu fotografowanego.
Problem występuje w dwuobiektywowych aparatach jak np. start czy tani rolleiflex,
i w celownikowych jak np. CMENA (oczywiście cmena fajny aparat do beztroskiego pstrykania
jak ktoś ma oprócz tego lustro, ale jako jedyny nie polecam) lub Leica, Leica ma jakąś niby dobrą
tego korekcję (w cuda nie wierzę, ale ok, niech będzie) :)

Słyszałem o Rhino i wielu to chwali, poszukaj sampli z tego, jeśli Cię zadowalają to czemu nie..
a co z tym paralaksa ma wspólnego ? są średnioformatowe celownikowce, np. Mamiya 6,
ale to chyba nie o nie chodzi, bo oprócz tego więcej jest lustrzanek MF

multics - Sob 13 Lut, 2016

dragossani, widziałem ten mieszek wcześniej. Fajna sprawa, ale rozwiązanie Rhino powoduje że masz przygotowane pozycje do wykonania panoramy. Przy mieszku trzeba by było więcej kombinować.

szlicnykotek, może faktycznie nie chodzi o błąd paralaksy. Przyznam szczerze, że nie wiem jak to się poprawnie nazywa.

Oglądałem właśnie sample. Całkiem zachęcająca jakość, pytanie jak to się użytkuje :)

szlicnykotek - Sob 13 Lut, 2016

chyba zupełnie zwyczajnie, chociaż to zależy w dużej mierze od jasności tych obiektywów,
nie będzie tak komfortowo jak w dobrym MF