forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka nocna do 1000 zł

Santre - Sro 10 Lut, 2016
Temat postu: Lornetka nocna do 1000 zł
Potrzebuje szybkiej porady koledzy jak w tytule, kolega ma obawy że wieczorem koło domu kręcą się podejrzane osoby. Mieszka pod lasem. Smutne ale prawdziwe :cry: Moje typy:
Delta titanium 7x50 lub 8x56
Nikon EX 7x50
TS 7x50
Osoba zainteresowana ma 32 lata czyli żrenica dobra. acha :grin: Ultimy 8x56 nie sprzedam :grin:

Volver - Sro 10 Lut, 2016

AR 15 z celownikem optycznym - 5,56 x 45 mm najlepsze, co może takim ciemnym typom wpaść do głowy... A lornetka DOT 8x56, zwykła, nie ED za ok 800 zł max. Naprawdę wystarczy...

Też wspomniałem o broni ale .....tak na poważnie w tej cenie ta delta to chyba dobry wybór i też myślałem o zwykłej nie ED. Sympatycy EII mają podobne pomysły :grin:
Pozdrawiam

Volver - Sro 10 Lut, 2016

Piszę to także jako sympatyk EII, AR15 też :twisted:

Człowiek jest zdesperowany pierwszy jego pomysł to był noktowizor ale nie mam wiedzy na ten temat i chyba skutecznie odradziłem ten wybór. Zostaniemy przy Delcie
jacek struski - Czw 11 Lut, 2016

A może fotopułapka LTL acorn z modułem GPS mam i jestem zadowolony.
RomanW - Czw 11 Lut, 2016

Też mieszkam pod lasem i rzeczywiście co noc coś się w krzakach rusza, ale u mnie to nie ciemne typy tylko dziki, może też i jelenie. W dzień za to sarny i daniele i tak od lat. Teraz dziki wygłodniałe, to podchodzą coraz bliżej. Sąsiad na stałe ma otwartą bramę od lasu, drewno zwiózł, pociął i parę dni temu dziki mu podwórko zryły tam gdzie kora leżała na ziemi - jak zdeterminowane są dziki za robalami.
Sam zastanawiałem się nad noktowizorem by zobaczyć zwierza, ale jeśli noktowizor to tylko CCD. Jeszcze na noktowizor nie zdecydowałem się, ale w okolicy 1.000zł to przykładowo są:
https://www.militaria.pl/...wizory_c235.xml

Lornetką 8x56 to zobaczyć można jeśli jest bezchmurne niebo i księżyc "nadaje", przy zachmurzonym niebie niewiele ona wzmocni, wzmocni ciemność i to zobaczy - ciemność. To nie tak jak w mieście, że jest tło od latarni ulicznych i przez bino coś widać. Na wsi w nocy przy zachmurzonym niebie wyciągniętej dłoni przed sobą nie widać, to co chce zobaczyć w lornetce?, chyba że ma poświatę od lampy ulicznej a to już inna bajka.

Arek - Czw 11 Lut, 2016

RomanW, ma sporo racji.

Tym bardziej, że jeśli coś się dzieje, to musimy szybko patrzeć bez żadnej szansy na adaptację wzroku do ciemności.
A sytuacja jest często taka, że my siedzimy w domu, w którym świeci się światło więc wzrok nie jest przyzwyczajony do ciemności i wtedy przykładanie lornetki nie daje zbyt wiele. Złodzieje, którzy od kilkunastu lub więcej minut łażą po ciemnym dworze mają nad nami przewagę.

Santre - Czw 11 Lut, 2016

Na noktowizorach się nie znam poleciłem DOT 8x56 i już zamówiona. Dzięki. Roman mieszka pod lasem ale dociera znikome światło od latarni. To będzie jego pierwsza lornetka więc powinien być zadowolony.
RomanW - Czw 11 Lut, 2016

Ciekawym rozwiązaniem jest monitoring kamerami wokół domu. Kolega sobie założył, w nocy kamery doświetlane są podczerwienią i nagrywają tylko wtedy gdy wykryty jest ruch. Co go bardzo zdziwiło ile w nocy zwierzaków po podwórku chodzi, lisy, jenoty, borsuki.