|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Wybór lampy do Canona
Paweł_G - Pią 18 Kwi, 2008 Temat postu: Wybór lampy do Canona Hej
Okazało się, że w połowie maja będe znów pstrykał tańce towarzyskie. Ponieważ wstępnie umówiłem się już na kasę za to chcę żeby tym razem zdjęcia były lepiej doswietlone i na mniejszych iso. Jakieś odbijanie światła od sufitów, ze stofenem i bez. W związku z czym potrzebuję lampy. Byłem zdecydowany na 430 EX ale teraz znów myślę że siła błysku 580 EX II przydałaby się. Dodatkowo fajnie że lampa ta w trybie master może sterować innymi lampami. Nie bardzo mam kasę na 580 EX II ale na Allegro znalazłem dwie używane 580 EX - model pierwszy za cenę najtańszej oferty nowej 430 EX. Czy warto bawić się w używaną lampę czy lepiej brać 430 - tkę? A może wypruć kieszenie na nową 580 EX II?
Pozdrawiam
PS Znalazłem świetny poradnik o foceniu z lampą - pewnie niektórzy znają
http://foto.jasiu.pl/index.html
koraf - Pią 18 Kwi, 2008 Temat postu: Re: Wybór lampy do Canona
Paweł_G napisał/a: | Hej
Okazało się, że w połowie maja będe znów pstrykał tańce towarzyskie. Ponieważ wstępnie umówiłem się już na kasę za to chcę żeby tym razem zdjęcia były lepiej doswietlone i na mniejszych iso. Jakieś odbijanie światła od sufitów, ze stofenem i bez. W związku z czym potrzebuję lampy. Byłem zdecydowany na 430 EX ale teraz znów myślę że siła błysku 580 EX II przydałaby się. Dodatkowo fajnie że lampa ta w trybie master może sterować innymi lampami. Nie bardzo mam kasę na 580 EX II ale na Allegro znalazłem dwie używane 580 EX - model pierwszy za cenę najtańszej oferty nowej 430 EX. Czy warto bawić się w używaną lampę czy lepiej brać 430 - tkę? A może wypruć kieszenie na nową 580 EX II?
Pozdrawiam
PS Znalazłem świetny poradnik o foceniu z lampą - pewnie niektórzy znają
http://foto.jasiu.pl/index.html |
Paweł nie odkryję ameryki jeżeli napiszę ,że lampa 580EXII jest dużo lepsza pod każdym względem w odniesieniu do 430EX ( miałem 430EX i zamieniłem na 580EXII) - wystarczy tylko porównać parametry techniczne lamp i ich szczelność.
Tym bardziej ,że możesz potrzebować mocniejszej lampy , jeżeli użyjesz jeszcze jakiegoś softboxa ( np.Lumiquest ) do niej to powinieneś być w pełni zadowolony .
Bardzo dobrze sprawuje się na 5d. Polecam.
Dingo - Sob 19 Kwi, 2008
Paweł_G, ja nie lubię kompromisów (chyba podobnie jak koraf ) dlatego zdecydowanie polecam Ci model 580 EX II. Oszczędności na sprzęcie na ogół nie popłacają i na ogół prędzej czy później i tak wymienia się go na ten lepszy czy wręcz najlepszy model .
Jeżeli jednak rzeczywiście masz ograniczony budżet i przede wszystkim "zastosowanie" ma być jednorazowe czy sporadyczne to rozumiem Twoje dylematy... Wtedy możesz pomyśleć nad nową 430 EX (to dobra lampa i raczej powinna Ci wystarczyć), albo używaną 580 EX (będzie jeszcze lepsza pod warunkiem, że w pełni sprawna)...
A na pewno lepsza jakakolwiek lapma niż żadna
Paweł_G - Sob 19 Kwi, 2008
Dzięki za odpowiedzi. Takie to życie jest że kompromisy zawsze są. Używane 580 - tki są tu:
http://allegro.pl/item346...ite_580_ex.html
http://allegro.pl/item346...ite_580_ex.html
Trochę martwi że koleś ma dwie do sprzedania bo to oznacza że mogły być dość mocno tyrane w tandemie. Najtańsza 430 jest tu:
http://allegro.pl/item347...nowa_tanio.html
Różnica widać niewielka a sprzęt nowy. Z drugiej strony cena najtańszej nowej 580 jest tu:
http://allegro.pl/item349...w_1199_pln.html
Co przy zwrocie 180 zł już wygląda obiecująco. Ehhh chyba trzeba będzie się wypruć z kasy
PS A może poszukać coś z Sigmy lub Metza?
koraf - Sob 19 Kwi, 2008
Kiedyś miałem sigmę w ręku i na sam widok to mnie odrzuciło ( kawałek cegły ) nie miałem ani jeden ani drugiej , jeżeli nie chcesz/ nie możesz lampy canon to na pewno lepszy będzie metz .
sławek_38 - Sob 19 Kwi, 2008
Też zastanawiałem się nad lampą, bo za 3 tygodnie mam komunię. Podobnie jak Paweł coś trzeba wybrać
koraf napisał/a: | jeżeli napiszę ,że lampa 580EXII jest dużo lepsza pod każdym względem |
Ale Koraf bądź tak miły i napisz w kilku słowach o co chodzi bo ja nigdy lampy w rękach nie miałem.
Dingo - Nie 20 Kwi, 2008
Paweł_G napisał/a: | (...) Trochę martwi że koleś ma dwie do sprzedania bo to oznacza że mogły być dość mocno tyrane w tandemie. |
Też mam Pawle takie podejrzenia... W historii zakupów widać wyraźnie, że właściciel tych lamp raczej nie używa sprzętu fotograficznego amatorsko, ale profesjonalnie.
Właśnie, zapomniałem o cashbacku - czyli różnica pomiędzy nową 430EX a 580EX II jeszcze bardziej maleje . A przewaga tej drugiej jak dla mnie jest duża - to przede wszystkim liczba przewodnia, uszczelnienia, praca w trybie Master - brakowało mi wcześniej łącznie tych wszystkich cech w 550EX i 420EX... Nie chcę Cię "nakręcać", ale praca z 580 EX II to czysta przyjemność .
Paweł_G napisał/a: | PS A może poszukać coś z Sigmy lub Metza? |
Raczej nie warto. Ani Metz, ani Sigma nie wyglądają zbyt atrakcyjnie w zestawieniu z parametrami i obecnymi cenami lamp Canona.
koraf - Nie 20 Kwi, 2008
sławek_38 napisał/a: | Też zastanawiałem się nad lampą, bo za 3 tygodnie mam komunię. Podobnie jak Paweł coś trzeba wybrać
koraf napisał/a: | jeżeli napiszę ,że lampa 580EXII jest dużo lepsza pod każdym względem |
Ale Koraf bądź tak miły i napisz w kilku słowach o co chodzi bo ja nigdy lampy w rękach nie miałem. |
Sławek_38 biorę pod uwagę podstawowe parametry lampy błyskowej (reszta w instrukcji) :
1. Automatyka błysku mierzonego przez obiektyw: E-TTL II, E-TTL, TTL
2. Automatyka błysku mierzonego czujnikiem zewnętrznym: tak, czułość i przysłona nastawiane na lampie lub przenoszone z aparatu
3. Tryb ręczny: podział energii błysku od 1:1 do 1/128, z krokiem 1/3 EV
4. Stroboskop: częstotliwość 1-199 Hz
5. Zoom: 24-105 mm (14 mm z dyfuzorem), automatyczny lub ręczny
6. Liczba przewodnia [m, przy ISO 100]: 58 (105 mm)
7. Tryby pracy: normalny błysk, szybki błysk, synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania, błysk stroboskopowy, błysk modelujący, błysk testowy, sterowanie i wyzwalanie bezprzewodowe
8. Korekcja siły błysku: +/-3 EV, z krokiem 1/3 lub 1/2 EV
9. Dodatkowe funkcje: 14 funkcji indywidualnych, zoom dostosowujący kąt rozsyłu światła do wielkości matrycy, pamięć pomiaru, bracketing błysku, synchronizacja błysku z pierwszą lub drugą kurtyną migawki, wspomaganie AF, przekazywanie temperatury barwowej błysku
10. Bracketing: +/-3 EV, z krokiem 1/3 lub 1/2 EV
11. Czas synchronizacji: zależny od aparatu
12. Głowica ruchoma w dwóch płaszczyznach
13.Uszczelniona
krótko mówiąc, jedna z najlepszych obecnie lamp na rynku + to co napisał Dingo .
MichalP - Pon 21 Kwi, 2008
A ja wrzucę jeszcze coś od siebie - oprócz tych wszystkich parametrów ustawieniowych itp. 430 i 580 różnią się jeszcze jedną, niebagatelną rzeczą - wagą. 430 to prawie kilo, a 580 mk II jest pół kilo lżejsza. To chyba też dobry argument na rzecz 580, nie? Aparat waży prawie kilo, dobry obiektyw 500-700g, jeśli lampa miałąby ważyć kolejne kilo to ja dziękuję, postoję.
dopisano - po interwencji MM sprawdziłem dane techniczne. Lampka 430 waży tylko 330g bez baterii. W tym świetle moje powyższe stwierdzenie jest nieaktualne.
sławek_38 - Pon 21 Kwi, 2008
Dzięki chłopaki! Krótka sprawa - 580 na topie.
MM - Pon 21 Kwi, 2008
MichalP napisał/a: | ... oprócz tych wszystkich parametrów ustawieniowych itp. 430 i 580 różnią się jeszcze jedną, niebagatelną rzeczą - wagą. 430 to prawie kilo, a 580 mk II jest pół kilo lżejsza. |
Ja wiem, że na forum można pisać różne bzdury (gaciowy daje tego przykłady), ale to już chyba przerasta wszystko. Jeżeli nie masz pojęcia o tym co piszesz to zwyczajnie nie pisz. Są inne formy zaistnienia w necie - niekoniecznie wciskanie ludziom mega-głupot.
MichalP - Pon 21 Kwi, 2008
MM napisał/a: | MichalP napisał/a: | ... oprócz tych wszystkich parametrów ustawieniowych itp. 430 i 580 różnią się jeszcze jedną, niebagatelną rzeczą - wagą. 430 to prawie kilo, a 580 mk II jest pół kilo lżejsza. |
Ja wiem, że na forum można pisać różne bzdury (gaciowy daje tego przykłady), ale to już chyba przerasta wszystko. Jeżeli nie masz pojęcia o tym co piszesz to zwyczajnie nie pisz. Są inne formy zaistnienia w necie - niekoniecznie wciskanie ludziom mega-głupot. |
Przepraszam bardzo za moją mega-głupotę. Moja wina, nie sprawdziłem informacji osobiście opierając się tylko i wyłącznie na nieprawidłowym zapisie ze skąpca.
A oto dowód
http://www.skapiec.pl/cat/53-lampy-blyskowe.html
EX 430 w rzeczywistości waży 330g bez baterii (informacja z instrukcji obsługi)
Niemniej 580 mk II jest konstrukcją nowszą i zapewne (niepotwierdzone przeze mnie) lepszą z mocniejszym błyskiem.
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Na przyszłość sprawdzę 50 razy informację zanim umieszczę ją szerszemu szanownemu gronu czytającemu to forum.
P.S. Dzięki MM za wyprowadzenie mnie z błędu. Mając błędne informacje nie zamierzałem kupić tej lampy. Teraz całkiem poważnie rozważam jej zakup bo w zupełności mi wystarczy a i cena jest atrakcyjna (ok 700 zł)
Paweł_G - Pią 30 Maj, 2008
Odkopię mój stary temat by pochwalić się, że zamówiłem właśnie 580 EX. Cena niewiele wyższa od 430 EX więc jestem happy. Teraz szukam jakiegoś sensownego dyfuzora na Allegro.
marekf - Pią 30 Maj, 2008
witam jak znajdziesz i sprawdzisz to daj znać :D:D ja w sumie też się zastanawiam nad 580 a 430... ale chyba zostane przy tej drugiej no chyba ża na wakacje złapię naprawdę dobrą robotę
Paweł_G - Czw 05 Cze, 2008
Lampka do mnie przyszła wczoraj więc nie bardzo jeszcze ją ogarniam bo ma taką masę funkcji . Powiem szczerze, że jestem zadowolony z wyboru. Robi bardzo solidne wrażenie, jakość wykonania konkretna. Tylko aparat zrobił się dziwnie malutki jak jest podpięta - trzeba będzie gripa dokupić Szczególnie fajne jest szybkie zapinanie lampy na stopkę - pamiętam jak to wyglądało u kolegi w Minolcie - trzebabyło dokręcać lampę a tu pstryk i już pewnie siedzi.
Ponieważ moje doświadczenie z zewnętrznymi lampami ogranicza się jedynie do pewnej ruskiej lampy do zenita, którą ładowało się na kablu pod 220V, mam pytanie do doświadczonych kolegów aby opisali trochę jakich nastaw używają sami i w jakich sytuacjach zdjęciowych? Dzięki i pozdrawiam
kisielkamil - Wto 17 Cze, 2008
Witam.
Mam może dziwne pytanie ale czy można używać lampy 580 EX II bez baterii żeby pobierała energie z body+grip?
Pozdrawiam
Kamil Kisielewski
MM - Wto 17 Cze, 2008
kisielkamil napisał/a: | Witam.
Mam może dziwne pytanie ale czy można używać lampy 580 EX II bez baterii żeby pobierała energie z body+grip?
|
Nie masz takiej opcji. Można natomiast zasilać lampę z zewnętrznych akumulatorów.
k1caj_ns - Wto 17 Cze, 2008
To ja sie może też podłączę . Mam pytanie odnośnie akumulatorków . Jakich używacie w swoich lampach? I jaką ładowarkę warto kupić? Bo są za 30 złotych a też za 200 się znajdą?
rafalg - Wto 17 Cze, 2008
Ja używam Sanyo zwykłych oraz Eneloop. Co do ładowarki to ciężko określić parę lat temu kupiłem jakąś czeską za 50zł do tej pory chodzi.
Paweł_G - Wto 17 Cze, 2008
Ja mam jakieś marki Xpert o pojemności 2700 które dostałem z ładowarką do lampy oraz stare Hamy 2500 które pozostały mi jeszcze z kompakta. Co do prądożerności lampy nie wypowiem się bo jeszcze nie zdołałem sformatować tych aku a zrobiłem może ze 100 zdjęć z błyskiem. Ale w poniedziałek robię foto uroczystości absolutorium u koleżanki więc zobaczymy.
Mogę się jednak podzielić swoimi odczuciami dotyczącymi różnic modeli 430 ex i 580 ex II bo miałem okazję pobawić się obydwoma. Generalnie różnic jest sporo, natomiast największą wadą modelu 430 ex jest jakość wykonania Lampka ta jest robiona w Chinach i w porównaniu do mojej 580 wygląda kiepsko. Generalnie można to opisać tak jakby porównać wykonanie 400D z 30D/40D. Plastik dość tandetny, regulacja głowicy chodzi z oporem i ma się w wrażenie że zaraz coś człowiek połamie. Do tego modelowi 430 ex brakuje kilku ciekawych opcji jak regulacja głowicy w takim zakresie jak w starszej siostrze, szybkozłączki i metalowej stopki (poprawili to w 430ex II) no i gniazda PC. Ogólnie jakby ktoś był przed wyborem lampy to nie polacam 430 ex, zwłaszcza że można kupić 580 ex II w cenie niewiele wyższej niż 430-tkę. Znakomitą sprawą jest jednak podłączenie bezprzewodowe obu modeli w trybie master - slave, naprawdę ciekawa opcja jako oświetlenie plenerowe - np do sportu. Dużą wadą obu modeli jest brak wskaźnika poziomu baterii jak to mają chyba nikonowskie "Sabinki".
jaad75 - Sro 18 Cze, 2008
k1caj_ns napisał/a: | To ja sie może też podłączę . Mam pytanie odnośnie akumulatorków . Jakich używacie w swoich lampach? I jaką ładowarkę warto kupić? Bo są za 30 złotych a też za 200 się znajdą? |
Jeżeli używasz lampy często i intensywnie, to dowolne tradycyjne NiMH, byle firmowe i o dużej pojemności. Jeśli zdarzają Ci się okresy, w których lampa leży długo nie używana, to zdecydowanie nowoczesne typu Sanyo Eneloop (są odpowiedniki różnych firm) - mają niższe pojemności (typowo ok. 2000mAh), ale nie rozładowują się nieużywane i lampa jest praktycznie zawsze gotowa do użytku, a zapasowa zmiana nie zrobi Ci przykrej niespodzianki po kilku błyskach.
Co do ładowarki, to jeżeli inwestujesz w dobre akumulatorki, wydaj trochę więcej na porządną, procesorową, z niezależnymi kanałami, regulowanym prądem ładowania i możliwością rozładowania, czy odświeżania. Kiepska ładowarka może sprawić, że zniszczysz akumulatorki w bardzo krótkim czasie, więc nie warto na robić pozornych oszczędności, zwłaszcza, że to sprzęt na lata.
igorax - Sro 18 Cze, 2008
k1caj_ns napisał/a: | Mam pytanie odnośnie akumulatorków . Jakich używacie w swoich lampach? I jaką ładowarkę warto kupić? Bo są za 30 złotych a też za 200 się znajdą? | Używam GP o pojemności 2500, średnia żywotność, no i to co pisze jaad po kilku dniach powoli się rozładowują. Polecam natomiast te Eneloopy, które mam w kompakcie - zachowują się o tyle dziwnie, że po włączeniu sprzętu pokazuje mi się 50% pojemności, a po kilku zdjęciach 100% -ogólnie są bardzo "pojemne".
k1caj_ns - Sro 18 Cze, 2008
http://www.allegro.pl/ite...a_2700_mah.html
Zdecydowałem się na taką ładowarkę . Tak jak pisał Jaad procesorowa i z osobnymi kanałami. Akumulatorki są jakieś w zestawie ale na pewno będą one jako zapas. Kupię jakieś lepsze .
Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym i powiedział ,że od akumulatorków tak ,że może zależeć szybkość ładowania sie lampy. Wytłumaczył mi na czym to polega ale powtórzyć tego nie umiem Polecał ,te akumulatorki :
http://www.allegro.pl/ite...aa_2100mah.html
Bardzo dobry wybór w obydwu przypadkach...
BTW, te akumulatorki, to Panasonikowa wersja Eneloopów.
marekf - Sro 18 Cze, 2008
http://www.allegro.pl/ite...rsalna_lcd.html
ta jest tańsza od tej co wybrał k1caj_ns i jeszcze energize.... to która lepsza??
marekf napisał/a: | ta jest tańsza od tej co wybrał k1caj_ns i jeszcze energize.... to która lepsza?? |
Ta którą wybrał k1caj_ns. Bez porównania.
timi1970 - Sro 18 Cze, 2008
k1caj_ns zobacz jeszcze tutaj
k1caj_ns - Sro 18 Cze, 2008
No wygląda ciekawiej niż tamta ale wyglądem się tutaj nie ma co sugerować... Ja sie na tym za bardzo nie znam więc może ktoś kto wie trochę więcej by pomógł? Cenowa różnica nie jest duża.
MAHA, to z kolei mój wybór...
Jest prawdopodobnie bardziej zaawansowana od Powerline'a z poprzedniego linka. Pytanie, czy to większe zaawansowanie jest Ci potrzebne, ale jeśli tak, to różnica w cenie nie jest duża. MAHA (producent PowerEx'a), to jedna z najlepszych amerykańskich firm robiących "konsumenckie" ładowarki, a to jest ich najwyższy model...
k1caj_ns - Czw 19 Cze, 2008
Mam jeszcze takie pytanie : Kupuję 580EX II i tak się zastanawiam jak to jest z zoomem [ 24-105 mm (14 mm z dyfuzorem), automatyczny lub ręczny] ? Rozumiem lampa rozpoznaje matrycę itd... Zastanawiam się Czy popstrykam z 16-35L bez dyfuzora? Nie wiem czy te wartości są podane po przeliczeniu ? Bo jeśli tak to nie byłoby problemu. Interesuje mnie jak to wygląda w praktyce? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Paweł_G - Czw 19 Cze, 2008
Przy auto zoomie lampa dostosowuje zoom do ogniskowej obiektywu tzn ustawiając 50 mm na obiektywie wświetla nam 50mm na lampie. Wykrywanie wielkości matrycy chyba odnosi się do siły błysku dla poszczególnych ogniskowych. Nie wiem dokładnie więc może ktoś się wypowie. Funkcja działa jedynie w przypadku palnika na wprost. Wysunięcie wbudowanego dyfuzora automatycznie przełącza lampę na zoom 14 mm i to nie zależnie od kąta palnika.
007areka - Pią 20 Cze, 2008
...yhy, ja tam mam zastrzezenia co do mocowania rusza sie to jak choroba, toc nawet nie trfia siatka podczerwona gdzie mierze ( chodzi o srodkowy punkt tak z odleglosci dwa trzy metry) mogli to lepiej dopracowac i cos sie mocno grzeczocze jak odwroce palnik do gory przy zdjeciach pionowych )
Paweł_G - Sob 21 Cze, 2008
U mnie nic nie grzechocze ale mam lampę od 2 tygodni więc może jeszcze się wyrobi
007areka - Sob 21 Cze, 2008
...obroc aparat do pionu, przekresc palnik do gory i wtedy potelep ( wiem MM, robic zdjecia a nie kukaracze ale tak jaos wyszlo ) a na sankach nie ma luzow ?? czy tez u Ciebie jast ok ??
Paweł_G - Nie 22 Cze, 2008
Na sankach w sumie nie trzyma się tak mocno jak w systemie zakręcanym ale jakiś luzów nie zauważyłem. W sumie wiesz - mam 30D który ma stopkę lakierowaną na czarno, Twój 40D nie ma lakierowanej więc na pewno grubość lakieru daje brak luzów u mnie
007areka - Nie 22 Cze, 2008
mnie sie wydaje ze to nie na lakier pozałowali tylko na kontrole jakosci...
ale lampka ogolnie niczego sobie...
jaad75 - Nie 22 Cze, 2008
A co za problem dogiąć lekko sanki?
007areka - Pon 23 Cze, 2008
...taaa, a potem mi ktos bedzie probowal wmowic mi ze zepsolem, jak wtedy gdy migawka padla, wole miec juz ruchoma lampe, zawsze moge pochwalic sie ze zaden inny system takiej nie ma
pawel23 - Wto 01 Lip, 2008
A ja mam pytanko czy jest jakaś duża różnica między lampami 500ex i 580ex II? Opłaca sie dołożyć do 580ex II czy lepiej za zaoszczędzone pieniądze kupić sobie akumulatorki??
Paweł_G - Sro 02 Lip, 2008
580ex II szybciej się ładuje i jest uszczelniona. Nie wiem czy opłaca się brać starszy model, aku to koszt 80 zł z ładowarką (Sanyo Enveloop). Jak się dobrze poszuka to nowszą można kupić bardzo tanio - ja za swoją dałem po odliczeniu cash backa 900 zł i to z pewnego źódła.
pawel23 - Sro 02 Lip, 2008
Dzięki Paweł, w takim razie kupuje 580 ex II Mógłbyś mi napisać na priva gdzie kupiłeś? Byłbym wdzięczny
piotr_u. - Sro 29 Paź, 2008
Paweł_G napisał/a: | 580ex II szybciej się ładuje i jest uszczelniona. |
Czy różni się jeszcze czymś, czy to jedyne różnice?
jaad75 - Sro 29 Paź, 2008
piotr_u. napisał/a: | Czy różni się jeszcze czymś, czy to jedyne różnice? |
Gniazdem PC-Sync.
lech pepliński - Czw 06 Lis, 2008
Jak lampa 580EX przełącza Slave-Masters ? bo 550EX przełącznikiem na obudowie , a w 580EXII trzeba wchodzić w menu .
mons - Czw 06 Lis, 2008
....naprawdę dobry wybór.....
....i też nic nie grzechocze.....sanki w 40d niemalowane ale zaciska nieźle.....
Monastor - Nie 09 Lis, 2008
lech pepliński, 580 EX ma przełącznik, 580EX II tak jak piszesz, w menu.
fotodarek - Czw 13 Lis, 2008
jak nie masz wymagań co do mocy wyższej niż 42
to SUNPAK PZ42X
dzisiaj kupiłem, super lapma, jakość wykonania , szybka , tak jak pisze 3 sek albo lepiej, nie sprawdzałem ,
działa ustawianie z menu aparatu ,
ogólnie pozytywne wrażenie , a i doświetli tyle ile potrzeba
kozidron - Pią 14 Lis, 2008
fotodarek napisał/a: | jak nie masz wymagań co do mocy wyższej niż 42
to SUNPAK PZ42X
dzisiaj kupiłem, super lapma, jakość wykonania , szybka , tak jak pisze 3 sek albo lepiej, nie sprawdzałem ,
działa ustawianie z menu aparatu ,
ogólnie pozytywne wrażenie , a i doświetli tyle ile potrzeba |
no to gratuluje zakupu, zaoszczędziłeś około 250 złoty do canona 430EX II, moim zdaniem nie warto było.....przejdź się do sklepu i porównaj sobie obie sztuki...
MC - Pią 14 Lis, 2008
kozidron, spokojnie. Za tydzien bedzie kolejny post, ze jednak lampa jest slaba i trzeba kupic nowa
kozidron - Pią 14 Lis, 2008
MC, bo mnie na forum tydzień nie było i zapomniałem...o fotodarku
fotodarek - Pią 14 Lis, 2008
MC napisał/a: | kozidron, spokojnie. Za tydzien bedzie kolejny post, ze jednak lampa jest slaba i trzeba kupic nowa |
aż tak źle nie będzie
miałem 580EX i jak dla mnie za wielka
a między 430EX i sunpakiem to widzę tylko róznice w obudowie
liczba przewodnia taka sama
jest coś takiego jak fotojoker , więc sprawdzałem canona i zdecydowałem się na sunpacka dla ceny
poza tym najważniejsze dla mnie jest to że z poziomu aparatu mogę sterować mocą błysku , i wcale do tego nie musi być oryginalny canon
głowica ustawiana w pionie i poziomie
zresztę można poczytać ,
http://www.sunpak.pl/pz42x.php
MC - Pią 14 Lis, 2008
Z lampa blyskowa jest akurat tak, ze mocy nigdy za wiele.
Wróbel EOS - Pią 14 Lis, 2008
MC, Z tym się zgadzam. Czasami nawet takiej 580 brakuje mocy.
fotodarek, Ale posiadając 430EXII możesz też sterować trybami lampy, i zmieniać wszystkie C.Fn i przy okazji są do nich opisy, więc nie trzeba mieć instrukcji przy sobie albo zapamiętywać wszystkiego. Sam chciałem kupić Sigmę EF-530 ale po 2 dniach zabawy z nią i 580 stwierdziłem, że canon lepiej działa z 40D(chodzi o doświetlanie zdjęć)
no właśnie C.Fn nie działa
ale i tak nie wiem o co w tym chodzi
działa auto zoom, E-TTL II, korekta ekspo z aparatu też działa,
nie ma może tego co canon, ale i cena inna , 509zł
Wróbel EOS - Pią 14 Lis, 2008
I tak wolał bym dołożyć 160zł do 430EX I.
mons - Pią 14 Lis, 2008
...mam 40d i 580Ex...... zapewniam , że moc sie przydaje , nawet u cioci na imieninach.....
puki co mocy z sunpakca wystarcza
uczę się robienia zdjęć na błysku odbitym
i na razie wychodzi , nawet na pełnej mocy czas ładowania do błysku to ok 3sek , czyli tyle samo co 430EX II ma,
seria zdjeć do końca , i ani razu lampa nie zaprzestała błyskać
jutro zrobie dyfuzor,albo postaram się zrobić dyfuzor
Monastor - Sro 19 Lis, 2008
Mogę kupić Canon Speedlite 580EX II albo używaną Speedlite 550EX za połowę jej ceny. Co byście zrobili na moim miejscu? Zależy mi zwłaszcza na opiniach ludzi, którzy pracowali z obydwoma lampami. Czy różnica jest warta aż tak dużej dopłaty?
MM - Sro 19 Lis, 2008
Monastor napisał/a: | Mogę kupić Canon Speedlite 580EX II albo używaną Speedlite 550EX za połowę jej ceny. Co byście zrobili na moim miejscu? Zależy mi zwłaszcza na opiniach ludzi, którzy pracowali z obydwoma lampami. Czy różnica jest warta aż tak dużej dopłaty? |
Wszystko zależy od tzw. "przeszłości" tej lampy. Ja wiem jak często można z niej korzystać i mogę kupić używany obiektyw (bez problemu), kupię używane body (po sprawdzeniu), używaną lampę - raczej nigdy. Z pewnością nie kupię dużo starszego modelu, niewiadomo jak intensywnie wykorzystywanego, za połowę ceny. Jak już to za jedną czwartą.
Monastor - Sro 19 Lis, 2008
MM, właściciel ma lampę od 2 lat. Była użyta na 5 ślubach. Ponoć rzadko używana i nawet w kościele większość fot w świetle zastanym.
To znajomy z paru forów o fotografii przyrodniczej.
Jaka jest żywotność takich lamp?
jaad75 - Sro 19 Lis, 2008
Monastor napisał/a: | Jaka jest żywotność takich lamp? |
Ponoć minimalnie 50K błysków 1/1...
MM - Sro 19 Lis, 2008
Skoro znajomy i faktycznie ma taki przebieg to niech spuści z ceny do 1/3 nowej 580 EX i kupuj
fotodarek - Czw 20 Lis, 2008
oddałem SUNPAK PZ42X - lipa , glowica mało co nie odpadnie
poza tym silna lampa , szybka
ale głowica to zabawka , brak blokady, duże luzy ,
wyniemiam na METZ 48AF-1 digital
Wujek_Pstrykacz - Czw 20 Lis, 2008
fotodarek napisał/a: | oddałem SUNPAK PZ42X - lipa , glowica mało co nie odpadnie
poza tym silna lampa , szybka
ale głowica to zabawka , brak blokady, duże luzy ,
wyniemiam na METZ 48AF-1 digital | Tak? A jeszcze niedawno twierdziłeś że to super lampa. Zmienny jesteś w swoich poglądach.
fotodarek - Czw 20 Lis, 2008
skąd mogłem wiedzieć
nie jestem jasnowidzem
okazało się w praktyce
Wujek_Pstrykacz - Czw 20 Lis, 2008
W takim tempie wymieniana lamp to już na Swięta Bożego Narodzenia będziesz miał 430EX, tak jak wszyscy doradzaliśmy Tobie.
Wróbel EOS - Czw 20 Lis, 2008
fotodarek, A ja Ci napiszę abyś pomyślał nad Canonem 430EX albo EXII. Myślę, że siła błysku będzie bardziej powtarzalna jak z metza czy sigmy itp.
goltar - Czw 20 Lis, 2008
MC napisał/a: | kozidron, spokojnie. Za tydzien bedzie kolejny post, ze jednak lampa jest slaba i trzeba kupic nowa | Prorok normalnie
MC - Czw 20 Lis, 2008
Chociaz wcale sie z tego nie ciesze...
mavierk - Czw 20 Lis, 2008
Dobrze przynajmniej, że jest ktoś, kto uczy nas na swoich błędach, powinniście dziękować a nie się naśmiewać
kozidron - Czw 20 Lis, 2008
fotodarek, jak nie masz kasy na 580tkę to weź dwójeczkę (430II) i na litość boską, nikt nie jest nieomylny ....jak się czegoś nie wie to się pyta, tu cię nikt nie pogryzie. Jak będziesz coś kupował, to zapytaj najpierw bo tak to dużo czasu i energii marnujesz na takie latanie po sklepach.....albo ty po prostu sobie jaja robisz...lub co nie wykluczam masz specyficzne poczucie humoru
MC - Czw 20 Lis, 2008
kozidron, ale jak ludzie radza, to fajnie z tych porad wyciagac wnioski a nie robic po swojemu...
Ania101 - Czw 20 Lis, 2008
Moim zdaniem fotodarek robi sobie "jaja" - nawet fajnie się to czyta
Darecki2005 - Czw 20 Lis, 2008
Fotodarek jest takie powiedzenie ze za tanie pieniądze to psy mięso jedzą. Wiec nie oszczędzaj i kup 430EX, jesli nie masz kasy to poczekaj idą swieta, może cos ktoś kapnie i kup juz coś porządnego, nie jest to jakas straszna cena wiec chyba dasz radę, jesli nie na 580 EX to chociaż 430EX
jaad75 - Czw 20 Lis, 2008
Akurat Metz 48AF-1, to nie jest taki bardzo zły wybór...
fotodarek - Pią 21 Lis, 2008
METZ 48AF-1 digital
już jest zamówiony
zdecydowałem że w sklepie co zakupiłem sunpaka wymienią mi na METZA
mogłem dokonać zwrotu , ale nie
poza tym Canona lampy też wcale nie sa naj , METZ ma większe doświadczenie w konstruowaniu lamp błyskowych niż Canon
sunpak do dobra lampa , ale totalnie amatorska, zabawka , choć technicznie jest bardzo dobra , ale reszta to lipa , czyli konstrukcja głowicy
[ Dodano: Czw 27 Lis, 2008 15:56 ]
METZ 48AF-1 digital dotrał
lampa robi wrażenie, solidna niemiecka konstrukcja ,
idealnie działa z canonem 1000d
dużo funkcji , wbudowana karta refletorowa do błysku odbitego
głowica sama idelanie działa , jak powinna , małe luzy,
mocna
mogłem od razu kupić METZA
ale i tak dobrze się skończyło
oczywiście C.Fn nie działa, ale za tym nie tęsknie
|
|