|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 150-600 mm czy Tamron 150-600 ?
kistian - Wto 16 Lut, 2016 Temat postu: Sigma 150-600 mm czy Tamron 150-600 ? Witam,
proszę mi doradzić który obiektyw lepiej kupić. Główne przeznaczanie fotografia przyrodnicza, czasami lotnicza.
Jakie są Wasze opinie na temat tych szkiełek? Czy lepiej używaną "L'kę" 100-400?
Body jakie posiadam to 60D
Wojmistrz - Wto 16 Lut, 2016
Myślisz o Sigmie C czy S?
kistian - Wto 16 Lut, 2016
Witam,
faktycznie nie sprecyzowałem chodzi mi o sigme C. Niestety to i tak wyśrubowany budżet jak dla mnie.
Wojmistrz - Sro 17 Lut, 2016
Wybrał bym Sigmę, chociaż to podobny poziom obiektywów. Argumentem może być nawet samodzielna kalibracja przez dok USB.
MM - Sro 17 Lut, 2016
Chodzisz na siłownię? Musi być 600mm? To nie są lekkie szkła. Lepiej by było, gdybyś najpierw wziął je do łapki.
Ja bym wolał Tamrona, choć jeszcze bardziej wolę Sigmę, ale tą S.
Wojmistrz - Sro 17 Lut, 2016
MM, ty chyba oboma fotografowałeś. Napiszesz coś jeszcze o ich pracy?
kistian - Sro 17 Lut, 2016
MM, Ciężar nie jest tu problemem. Chodzi mi przede wszystkim o jakość, celność AF i stabilizację. W Tamronie można sporo opinii wyczytać że ze stabilizacją nie jest najlepiej..
Jeśli możesz MM napisz jakie masz doświadczenie z tymi dwoma obiektywami. Jak u Ciebie funkcjonuje łapanie ostrości i stabilizacja szczególnie na granicznych dystansach
MM - Czw 18 Lut, 2016
Ciężko mi będzie porównać łapanie ostrości, bo sprawdzałem na 5D3 i kiedyś na 7D a to jednak trochę inny AF. W przypadku Sigmy to dla Canona jednak zawsze jest ryzyko i kupując obiektyw tej firmy zawsze trzeba to sprawdzić na pierwszym miejscu. Tamron był raczej pewniejszy, ale to indywidualne odczucie przy konkretnym szkle. Co do stabilizacji to ja nie traktuję jej jako głównego wspomagacza. Zawsze staram się utrzymywać rozsądne czasy w stosunku do ogniskowej i odpowiednio trzymać cały zestaw. Traktuję tele tak jakby miało stabilizację 2EV lub często jakby nie miało jej wcale (to przy czymś dynamiczniejszym). Ja jestem starej daty, jeżeli coś statycznego muszę zrobić super dobrze to zwyczajnie wyciągam statyw
Sunders - Czw 18 Lut, 2016
kistian napisał/a: | Ciężar nie jest tu problemem. Chodzi mi przede wszystkim o jakość, celność AF i stabilizację. |
kistian, jak Ci się ręce zmęczą, to stabilizacja za wiele Ci nie pomoże. Jak fotografujesz z ręki, to ciężar /różnica prawie 1kg/ ma znaczenie.
kistian - Czw 18 Lut, 2016
Myślałem tez o używce canona 100-400L tylko czy warto ? Nie ukrywam ze zakres 150-600 byłby dla mnie bardziej odpowiedni.
MM - Czw 18 Lut, 2016
Mając korpus APS-C 400mm często wystarczy. Pomyśl bardziej jak podejść bliżej a nie jak wydłużyć ogniskową. Szkła 150-600 są jak dla mnie obiektywami typowo pod FF, to taki odpowiednik 100-400 na APS-C. Samemu tak to traktuję po przejściu tylko na korpusy FF i pracując kiedyś dużo na 100-400L. Po takim przejściu ciągnie właśnie do 150-600.
Wojmistrz - Czw 18 Lut, 2016
kistian napisał/a: | Myślałem tez o używce canona 100-400L tylko czy warto ? | Warto.
kistian - Pią 19 Lut, 2016
To lepiej kupić Canona 100-400 L (starsza wersja) niż nową sigme C 150-600 ?
Wojmistrz - Pią 19 Lut, 2016
Ja bym wolał pompkę Canona
MM - Pią 19 Lut, 2016
kistian napisał/a: | To lepiej kupić Canona 100-400 L (starsza wersja) niż nową sigme C 150-600 ? |
Jakim do tej pory najcięższym szkłem robiłeś zdjęcia? Mam na myśli coś więcej niż potrzymanie obiektywu, chodzi mi o kilka godzin łażenia po terenie.
kistian - Sob 20 Lut, 2016
MM Powiem Ci tak, najczęściej jak chodzę to mam C 18-135, nie szkoda mi go brać w ciężki teren. Jednak z uwagi na moje drugie zainteresowanie jakim jest myślistwo. Często jeżdżę po terenie samochodem. Przesiaduje o świcie na ambonach i mam bardzo wiele sytuacji w których mógłbym wykonać naprawdę ładne ujęcia, ale przy tym standardowym obiektywie brakuje mi znacznie ogniskowych. Podobają mi się zdjęcia zwierząt np jak biegną dlatego zależy mi również na dobrej stabilizacji która wspomagałaby szczególnie na wyższych ogniskowych.
Sunders - Sob 20 Lut, 2016
kistian, pomyśl o monopodzie.
MM - Sob 20 Lut, 2016
Skoro wybitnie brakuje Ci ogniskowej to najtańszym dobrym optycznie szkłem będzie stałka 400/5.6L. Gdybyś porównał szybkość AF-u i jakość zdjęć to byś zrozumiał dlaczego. Brak IS-u oczywiście przeszkadza, ale niekoniecznie przy biegnących zwierzakach. Jak kolega napisał powyżej - monopod mile widziany.
Proponuję wziąć to szkło pod rozwagę.
ophiuchus - Sob 20 Lut, 2016
A przy tym jest lżejszy od 100-400. Mi np. po całym dniu w Radomiu pod koniec imprezy wcale nie było tak wesoło robić zdjęcia. Zwłaszcza, że stoi się gębą w kierunku południowym, i słoneczko daje popalić... Dosłownie.
kistian - Nie 21 Lut, 2016
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Zdaję sobie sprawę, że stałka byłaby najlepszym rozwiązaniem. Jednak z uwagi na różne odległości fotografowanych zwierząt wydaje mi się że czasami może być za dużo. Dlatego wolałbym mieć możliwość zmniejszenia ogniskowej do 150-200.
Podsumowując lepiej kupić dla moich potrzeb (fotografia zwierząt, rzadziej samoloty) Canona 100-400L starszą wersję niż nową Sigmę C, lub Tamrona 150-600?
ophiuchus - Nie 21 Lut, 2016
Jeżeli rzadziej samoloty, to chyba wybrałbym coś co kończy się 600 mm. 400 mm nawet na APS-C to ogniskowa do focenia z zasiadki, i odległości dosłownie kilku metrów, jeśli chcesz, żeby fotografowany obiekt zajmował jakąś sensowną powierzchnię kadru.
MM - Nie 21 Lut, 2016
Ja jeszcze raz radzę zapoznać się z gabarytem i wagą szkieł mających 600mm. Połazisz z tym trochę to naprawdę zrozumiesz czemu piszę o tym do znudzenia. Do tego dochodzi kwestia przenoszenia. Do dużej części toreb, plecaków itd. te większe szkła nie wejdą (a wejdzie 100-400L), choć na papierze różnica może wydawać się niewielka.
http://www.optyczne.pl/po...=1227&add2=1165
Całe dorosłe życie robię zdjęcia na długich tele, kocham te ogniskowe a jednak czasami ten kilogram różnicy potrafi dać w kość. Mam tabun toreb, plecaków, pokrowców itd. Do pokrowca w który wejdzie 100-400L ten Tamron i Sigma już się nie zmieszczą. W torby które mam wejdą, ale to wymaga ich przestawienia tak naprawdę tylko pod te szkła. Przy 100-400L obiektyw ten wchodzi jako jeden z kilku (ma podobne rozmiary co każdy 70-200/2.8). Nie wejdzie 150-600 do większości slingów, nie do każdego plecaka a jak już to bez podpiętego korpusu (czasami to ważne). Czyli plecak musi być w tym zestawie spory (czyli drogi). Mogę tak jeszcze. Piszę to byś sobie temat spokojnie przemyślał. I na końcu jeszcze jedno. Naprawdę warto wybrać się w miejsce gdzie mają na miejscu te obiektywy i wziąć je w łapkę. Godzinka macania sprzętu może duuużo wyjaśnić.
kistian - Wto 23 Lut, 2016
Jeszcze raz dziękuje wszystkim za zainteresowanie sie tematem. Postanowiłem kupić Canonowska L'ke 100-400. Poszukam dobrej używki i kupię. Faktycznie waga pozostałych mogłaby być problemem przy długim fotografowaniu.
Dziękuje i pozdrawiam.
|
|