forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Jak wycenić zdjęcie do publikacji

zwirek210 - Sro 17 Lut, 2016
Temat postu: Jak wycenić zdjęcie do publikacji
Dostałem dzisiaj zapytanie apropos mojego zdjęcia, iż pewien bank chciałby go użyć do publikacji na okładkę do książeczki reklamowej. Nakład 200 tys . broszura rozdawana darmowo. I pytanie jak im to wycenić oraz pytanie dodatkowe czy zdjęcie na którym jest dziecko co brało udział w imprezie masowej musze posiadać zgodę rodzica. Proszę o pomoc.
komor - Sro 17 Lut, 2016

Jeśli to dziecko jest jakoś wyeksponowane i nie można go uznać za element tłumu, to musisz mieć zgodę modela/opiekuna i pewnie będziesz musiał podzielić się dochodami.
djLuk - Czw 12 Maj, 2016

I jak rozwiązała się ta sprawa?
koziot - Pon 16 Maj, 2016

Też jestem ciekawy bardziej od strony wyceny, bo sam mam podobną zagwozdkę, jednak nakład wydruku o wiele mniejszy.
Tutejszyn - Wto 17 Maj, 2016

Wystarczy wejść na jakieś serwisy stockowe, takie jak Fotolia, czy Stock Adobe, a tam ceny za pojedynczą fotografię to 30-50 zł.
komor - Wto 17 Maj, 2016

Ceny zdjęć stockowych to jeden segment rynku, ceny zdjęć kupionych (lub zamówionych) u fotografa to zupełnie inny segment. Obydwa funkcjonują.
FotoTomek - Wto 17 Maj, 2016

Nikt nie chce się przyznać, ile bierze :lol:
Taki przykład:
Pojedyncza fotka konkretnego obiektu, bez angażowania osób trzecich, studia itp. Ustawiłem się, zrobiłem zdjęcie, później mała obróbka i do klienta. 100 zł + VAT. Ale to tylko przykład, sytuacje są różne.

komor - Wto 17 Maj, 2016

FotoTomek napisał/a:
Nikt nie chce się przyznać, ile bierze :lol:

Bo rozbieżność cen jest taka, że niewiele to pomoże, szczególnie jak nie widzieliśmy zdjęcia i nie znamy możliwości finansowych klienta. :) Ja na przykład od jednego autora wziąłem zero złotych za główkę na tył okładki książki. :) A przy innej okazji komu innemu 800 zł. A przy jeszcze innej okazji, parę lat temu, znany fotograf za roczne prawo do użytkowania w druku i na billboardach chciał 100.000 zł. Ale nie dostał. Pomogłem? :)