|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Zestaw lamp Yongnuo 560 IV
johnnyn - Nie 21 Lut, 2016 Temat postu: Zestaw lamp Yongnuo 560 IV Cześć.
od ilości sprzętu do strobingu zrobił mi się już mały mętlik..
początkowo chciałem kupić 2 lampy YN 600 EX RT plus sterownik - razem 1800zł
jednak chyba lepszą opcją będzie kupno jednej yn 600 do reporterki oraz 2 lampy YN 560IV plus nadajnik i wyzwalacze, ale jakie? chciałbym, żeby to jeszcze hulało z moją YN 560 III
czyli co najmniej 3 grupy.
jeszcze jedno pytanie. Czy trzy lampy YN560 III + wyzwalacz YN560-TX dadzą radę? czy jest jeszcze konieczność kupna odbiorników ? Może nie ma sensu mieszać lamp 560 III i IV
Proszę o szybką pomoc.
Pozdrawiam,
jasiek
komor - Nie 21 Lut, 2016
johnnyn, skoro radio do YN560 w wersjach III i IV to wiadomo jakie radio, pisaliśmy o tym w paru wątkach w tym dziale – YN560TX. Jeśli chciałbyś jeszcze ewentualnie wyzwolić tym radiem YN-600 to sprawa się trochę komplikuje.
johnnyn - Nie 21 Lut, 2016
dzięki Komor
Czyli odpada kwestia odbiorników do lamp? Yn600 będę używał tylko przy reporterce gdzie przyda mi się ttl. a pozostałe 560 w plenerze lub studiu gdzie najkorzystniejsza jest jednak kontrola manualna
Wojmistrz - Nie 21 Lut, 2016
[pomyłka]
komor - Nie 21 Lut, 2016
johnnyn, tak, nie potrzebujesz odbiorników do YN-560 od wersji III w górę, bo mają wbudowane. Nadajnik/sterownik YN560TX to dedykowany sprzęt do tej serii, pozwala nie tylko wyzwalać, ale też wygodnie ustawiać energię błysku, zoom lampy i tryb pracy. Wszystko w dobrej jakości i niskiej cenie. Używam tego na codzień. Dodatkowo możesz wyzwalać też kompletem YN-RF605, który też jest niedrogi. Jeśli koniecznie chciałbyś dołożyć do tego radiowego systemu także możliwość wyzwalania innej lampy, choćby wspomnianej YN-600 EX RT, to wtedy – bez możliwości ustawiana energii błysku – możesz jedną sztukę RF605 podpiąć pod taką lampę. Ja to używam w ten sposób z Canonem 580EX II i działa sprawnie. Te transceivery są na tyle tanie, że nie boli nawet, że będziesz miał zapas w postaci jednej sztuki, bo RF605 można kupić chyba tylko w kompletach po 2 sztuki. Chyba że się mylę.
Marlut - Nie 21 Lut, 2016
RF-605 sprzedają na sztuki, np tu:
https://mitoya.pl/wyzwalanie-zalne/1903-wyzwalacz-radiowy-rf-605-yongnuo-nikon-warszawa.html?search_query=RF605&results=5
johnnyn - Nie 21 Lut, 2016
Dzęki, temat można zamknąć/usunąć żeby nie robić śmietnika na forum !
|
|