|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - RX100 IV czy LX100 ?
parkinsun - Nie 21 Lut, 2016 Temat postu: RX100 IV czy LX100 ? Drogie Optyczne! Jestem właśnie świeżo po lekturze waszego testu RX100 mk4 i powróciłem ponownie do myśli zakupu LX100, chociaż kilka dni wcześniej stwierdziłem, że może dozbieram w ciągu 2 miesięcy do sony.
Czy warto kupić Panasonic LX100? Czy lepiej dołożyć do Sony RX100 IV ?
Ze względu na akceptowalną dla mnie cenę, tj około 2800 zł za Panasonica, jestem prawie zdecydowany aby go nabyć.
Jakie ma plusy wg mnie w stosunku do RX100 IV?
+ bardzo dobra jakość obrazka, trochę lepsza niż w sony (wieksza matryca, jasniejszy obiektyw)
+ podobno świetne wykonanie obudowy i bardzo wygodna obsługa
+ ładowarka w zestawie
Niestety nie ma trybu 60p tylko max. 50p (dla PAL, a z takiego systemu w europie korzystamy). Sony ma też slowmotion i nawet tryb 120p dla nagrywania ciągłego, gdzie w postprodukcji mogę w prosty sposób uzyskać slowmotion.
W sonym drażni mnie też ten baaardzo kompaktowy rozmiar. Zerkanie do wizjera wygląda wręcz niepoważnie przy takim maleństwie.
Czy ktoś posiadający LX100 może napisać, jak ze stabilizacją? Ew. dokupię w niedalekiej przyszłości jakiegoś flycama lub steadycama, jakieś sugestie? Czy mozna uzyskać dobre slowmotion z tego panasonica w postprodukcji? Programowe zabawy (np w twixorze) nie zawsze kończą się sukcesem podobno.
komor - Nie 21 Lut, 2016
Czy wybór między 60 a 50 kl/s nie jest czasem tożsamy z wyborem między PAL a NTSC? Nie jest tak, że jak sprzęt ma 50p, to na pewno będzie miał też 60p po przełączeniu w tryb NTSC? W Canonach tak jest. W przypadku cyfrowego filmu sam podział na PAL/NTSC chyba nie ma już znaczenia, w sensie nie spowoduje żadnej niezgodności, jak mniemam?
parkinsun - Nie 21 Lut, 2016
Może masz rację.
https://www.youtube.com/watch?v=WlhL9nMCBAA
Czyli jeśli opublikuję na ytb filmik w 50p, to będzie równie płynny jak ten w 60p ? Nie widziałem opcji w playerze ytb np. jakośći 720p50 a jest 720p60 i wtedy obraz jest baaardzo płynny:) Aż chce się tworzyć takie filmy. Nie wiem, na ile to co wyżej to faktycznie obrazek z aparatu a ile jeszcze postprodukcja.
No i na tym filmiku widać niedoskonałości matryc CMOS... przy pionowych liniach widać takie "szarpanie" momentami jak kamera jest w ruchu. Czy ten sam efekt jest bolączką sony rx100 ?
A tutaj kolejny filmik ilustrujący moje dylematy związane ze slowmo w rx100:
https://www.youtube.com/watch?v=YwZ_iWxve3E
obraz jest taki trochę mydlany, mało ostry.
komor - Nie 21 Lut, 2016
Nie, mam na myśli, że może w Panasie i Sony jest podobnie jak w Canonie – przestawienie w prefsach aparatu między PAL a NTSC decyduje o dostępności trybów z 60 lub 50 w nazwie.
Sprawdziłem w polskiej specce LX100 ze sklepu Panasonic Polska i piszą tylko o 50p/50i. Natomiast w amerykańskiej specce piszą o 60p/60i. Stąd wnoszę, że zarówno Sony jak i Panas mają tryby 50 i 60, zależy w jakim trybie TV jest skonfigurowany. No chyba że Panasonic blokuje tryb NTSC na Europę. Ktoś pomoże?
parkinsun napisał/a: | Czyli jeśli opublikuję na ytb filmik w 50p, to będzie równie płynny jak ten w 60p ? |
Naprawdę sądzisz, że zauważysz różnicę płynności między 50p a 60p? Coś tam Wojmistrz zawsze pisze, że YT i tak obcina mocno bitrate, więc nie zdziwiłbym się, gdyby film 50p wyglądał lepiej, bo mniejsze straty jakości będą. Ale to gdybanie z mojej strony.
LEX - Pon 22 Lut, 2016
komor napisał/a: | Sprawdziłem w polskiej specce LX100 ze sklepu Panasonic Polska i piszą tylko o 50p/50i. Natomiast w amerykańskiej specce piszą o 60p/60i. Stąd wnoszę, że zarówno Sony jak i Panas mają tryby 50 i 60, zależy w jakim trybie TV jest skonfigurowany. No chyba że Panasonic blokuje tryb NTSC na Europę. Ktoś pomoże? |
W przypadku odbiorników nie blokuje i można sobie wybrać między pal/ntsc - bez różnic.Bo wyprowadzanie sygnału wideo do telewizora musi być określone na samym początku pal/ntsc w aparacie.
Na przykładzie lx7 ,wybierając w początkowych ustawieniach (jednorazowo) tryb w jakim ma aparat pracować czyli pal/ntsc różnice były widoczne w slow motion (120fps w NTSC i 100fps PAL) przy normalnym nagrywaniu 50/60fps nie widać różnic.
https://www.youtube.com/watch?v=Ub1t9bGzNM8
https://www.youtube.com/w...PegJenOIci1Sfgg
Nie spotkałem się z aparatem aby można było się przełączać w menu z trybu pal na ntsc i na odwrót.
komor - Pon 22 Lut, 2016
LEX, dzięki za informacje. Czyli potem nie da się już (przynajmniej oficjalnie) odkręcić pierwotnego wyboru dokonanego przy pierwszym uruchomieniu?
LEX napisał/a: | Nie spotkałem się z aparatem aby można było się przełączać w menu z trybu pal na ntsc i na odwrót. |
W Canonach można.
parkinsun - Pon 22 Lut, 2016
Czyli co, w aparacie LX100 czy RX100 IV powinienem po pierwszym uruchomieniu ustawić NTSC? Ew. jedną kartę tak, a drugą ustawić pod PAL? Wg mnie jeśli mam zyskać te 10p to chyba warto?
Warto dopłacać ponad 1 tys. zł za te 100 / 120 fpsów w sonym?
komor - Pon 22 Lut, 2016
parkinsun napisał/a: | Warto dopłacać ponad 1 tys. zł za te 100 / 120 fpsów w sonym? |
Jak widać po filmach testowych jest dość mała dynamika w tych filmach, pewnie ze względu na wysokie ISO, jakie trzeba użyć, żeby odpowiednio skrócić czas. Jeśli będziesz robił te 120 fps w dobrym słońcu, to pewnie jest szansa na fajne ujęcia, natomiast w gorszych warunkach oświetleniowych fizyki nie oszukasz.
LEX - Wto 23 Lut, 2016
komor napisał/a: | Czyli potem nie da się już (przynajmniej oficjalnie) odkręcić pierwotnego wyboru dokonanego przy pierwszym uruchomieniu? |
komor napisał/a: | W Canonach można. |
Powód dla którego nie chciałem ustawić ntsc
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2661813.html
http://translate.google.c...post%2F54419078
parkinsun napisał/a: | Czyli co, w aparacie LX100 czy RX100 IV powinienem po pierwszym uruchomieniu ustawić NTSC? Ew. jedną kartę tak, a drugą ustawić pod PAL? Wg mnie jeśli mam zyskać te 10p to chyba warto?
Warto dopłacać ponad 1 tys. zł za te 100 / 120 fpsów w sonym? |
Daj sobie spokój z tym pal/ntsc bo dla slow motion można użyć program komp. i też ustawisz te różnicę klatek a nawet więcej.Reszta bez zmian,po prostu ustaw na europe.Przełączanie między jednym i drugim czy też ustawianie pod kartę tj ty myślisz jest bezsensu.Jeśli nawet jest taka możliwość to zapewniam cie,że nie będziesz tego zmieniał,zajmiesz się czym innym
Wracając do wyboru :
https://www.youtube.com/watch?v=7v1upVzTbQo
marta1989 - Czw 25 Lut, 2016
Witam, mam lx 100 od miesiąca i zdecydowanie jego bym polecała. Ja się z kolei zastanawiałam między panasem a rx III i powiem, że też mi nie odpowiadały wymiary i przede wszystkim układ klawiszy na soniaku. Jestem amatorem ale z tego co zauważyłam to stabilizacja jest więcej niż dobra. Swojego kupiłam w sklepie na s za 2650, bo był to ostatni egzemplarz więc myślę, że na prawdę warto
LEX - Czw 25 Lut, 2016
4K - nie podoba mi się smużenie podczas przejazdów aparatem,migotanie i rozostrzanie obrazu.W ujęciach statycznych ok.
Wojmistrz - Czw 25 Lut, 2016
LEX, ale w 4K to choroba wieku dziecięcego. Nawet z kamer pro jeszcze nie jest idealnie i nie będzie do póty nie będzie global shuttera dla takich matryc.
Sunders - Czw 25 Lut, 2016
To 4K wygląda na bezużyteczny gadżet
parkinsun - Czw 25 Lut, 2016
Czy ten Lx ma gwint pod statyw? Ktoś korzystał z jakiegoś wynalazku typu glidecam/flycam z tym panasem?
Wojmistrz - Czw 25 Lut, 2016
Sunders, wcale że nie, te 4K dla przeciętnego widza wygląda bardzo dobrze, a jak ktoś chce się dopatrywać wad, to we wszystkim znajdzie.
parkinsun, LX100 ma nawet metalowy gwint. Co do stabilizacji steady/glide/fly i innych takich, to przerost formy nad treścią, ale jak musisz to kup.
parkinsun - Czw 25 Lut, 2016
Ok - ja już wybrałem LX100 ze względu na lepszą jakość obrazu. Slowmotion jest super w RX-ach, ale 2 sekundy i w takiej sobie jakości to zbyt mało, żeby płacić tak dużo za tego mikruska.
Wojmistrz: dla stabilnych ujęć chyba warto? Widziałem taki jeden filmik z molo, kręcony flycamem i wyglądało naprawdę kozacko.
Myślałem o czymś takim:
1) http://www.sklep.filmgraf...1kg-p-3464.html
2) http://www.sklep.filmgraf...dan-p-3541.html
To drugie łatwiej byłoby mi zabrać na rower
[ Dodano: Sob 27 Lut, 2016 20:09 ]
Ale cięzko z uzyskaniem odpowiedzi na tym forum. Chyba się zawiodłem
Tak w ogóle dziwią mnie te 2 sek nagrywania w sony RX100 IV... jak w moim Samsungu Galaxy S5 mogę nagrywać slowmotion bez ograniczeń.... no ktoś mi to wytłumaczy?
LEX - Pon 29 Lut, 2016
ITA (Information Technology Agreement), czyli porozumienie w sprawie technologii informatycznych. To „Oni” nałożyli takie ograniczenie i nie za bardzo chcą z tego rezygnować.
ITA ustala, że jeśli dane urządzenie elektroniczne jest w stanie zapisać materiał dłuższy niż 29 minut i 59 sekund to automatycznie staje się kamerą, a nie aparatem fotograficznym. Co za tym idzie taki sprzęt musi być droższy gdyż na kamery obowiązuje inna – wyższa stawka celna na produkty trafiające do Unii Europejskiej
Zmian miało dokonać WTO, czyli Światowa Organizacja Handlu ale jak widać i ci g.robią
jacabad - Sob 12 Mar, 2016
Też sie zastanawiam nad Panasem LX100 tylko ta ogniskowa 24-75mm to troche mało nie myślicie jak za taką cene choć ogólnie aparacik super .
Wojmistrz - Sob 12 Mar, 2016
jacabad napisał/a: | Też sie zastanawiam nad Panasem LX100 tylko ta ogniskowa 24-75mm to troche mało nie myślicie jak za taką cene choć ogólnie aparacik super . | Chyba na prawdę nie wiesz o czym piszesz.
komor - Sob 12 Mar, 2016
jacabad napisał/a: | tylko ta ogniskowa 24-75mm to troche mało |
Jak to zwykle z optyką – coś za coś. Mały zakres zooma, za to jasno i w miarę dobra jakość. To nie jest aparat dla kogoś, kto chce/potrzebuje duży zakres zooma.
marta1989 - Pon 14 Mar, 2016
Mam lx 100 i faktycznie jest to mała wada, ale za to tryb makro jest przekozacki (zbieram kieliszki i zrobienie dotąd dobrego zdjęcia to była katorga) . Wydaję mi się, że w tej cenie trudno znaleźć coś lepszego. Koledzy z tego forum mi doradzili w styczniu właśnie zakup tego aparatu i jestem bardzo zadowolona i wdzięczna. Optyka , wymiary i przede wszystkim obsługa - czyli nie skomplikowane menu zdecydowanie do mnie przemówiły i nie brakuje mi tego zoomu.
Wojmistrz - Pon 14 Mar, 2016
marta1989, a teraz odpowiedz na takie pytanie. Czy jeśli miała byś wybór zmiany optyki na taką, by miała większy zakres ogniskowych kosztem pogorszenia jakości obrazu i innych parametrów jak mniejszej głębi ostrości, to wolała byś zostać tak jak jest, czy jednak wymienić optykę?
marta1989 - Wto 15 Mar, 2016
Nie nie zamieniła bym. Jestem zadowolona z tego, co mam wiem jakie aparat ma możliwości i ograniczenia. Tym bardziej, że miałam możliwość przed zakupem skorzystania z aparatu z dalekim zoomem (panasonic fz-72) i różnica w jakości zdjęć była jednak znaczna
TomPL2 - Wto 15 Mar, 2016
Porównywanie z fz-72 jest... mało sensowne, jeśli już, to z fz-1000
marta1989 - Wto 15 Mar, 2016
Napisałam fz 72 , bo go miałam w rękach:) Fz1000 na oczy nie widziałam więc się wypowiadać nie będę. Za to już po zakupie bawiłam się chwilę fz 300. Niby fajny ale do moich potrzeb zdecydowane jednak lx 100
|
|