|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 35 mm f2 (bez USM) czy Canon 24mm STM (lub 40mm STM)
4motion - Pon 22 Lut, 2016 Temat postu: Canon 35 mm f2 (bez USM) czy Canon 24mm STM (lub 40mm STM) Witam,
mogę kupić używany pierwszy obiektyw ale nie mogę go dotknąć dopiero jak bym pojechał kupić a to jest kawałek drogi. W podobnej cenie są nowe obiektywy STM.
Będę fotografował głównie swoje dzieci jedno jest bardzo małe i te zdjęcia pewnie będą głównie w domu zależy mi na ładnym rozmyciu. Korpus to 60D.
Co wybrać?
Dzięki
komor - Pon 22 Lut, 2016
Starszy Canon 35/2 to nic specjalnie wybitnego. Jeśli jest używany to tym bardziej niespecjalnie bym się na niego napalał. Ja swego czasu wybrałem zamiast niego Sigmę 30/1.4. Wybierałbym między 24 a 40 STM, ale jeśli portrety to może warto przemyśleć nowego 50/1.8 STM? Też w podobnej cenie, a ogniskowa bardziej z tych ułatwiających rozmycie i ładny portret.
4motion - Wto 23 Lut, 2016
No własnie teraz przeglądam informacje na temat tej 50ki i wygląda to ciekawie miałem wcześniejszą wersje af straszny ale można było zrobić fajna fotkę. Jedyne co mnie wkurza to ogniskowa na apsc to w domu trochę cieżko.
Posiadam też Canon 17-55 2.8 czy do portretu ta 50ka będzie lepsza?
muzyk - Wto 23 Lut, 2016
4motion napisał/a: | Korpus to 60D. |
35 mm na APSC?
A załóż sobie jakiś m42 przez adapter, a daruj sobie tego Canona.
Jeśli już to 35 f2 IS.
Sunders - Wto 23 Lut, 2016
4motion, IMO nie ma sensu kupować żadnego z tych obiektywów, które wymieniłeś.
Jaki masz budżet na tą portretówkę?
krzysztoff77 - Wto 23 Lut, 2016
Masz już obiektyw ze światłem 2.8 więc w stałki o tym samym świetle i w dodatku dublujące ogniskowe 17-55 bym nie wybierał. Osobiście posiadam starą wersję 35/2 i muszę przyznać, że jest całkowicie użyteczna od pełnej dziury. Myślę, że ogniskowa 35 to max dla fotografii w mieszkaniu pod APS-C. Po prostu jest za mało miejsca by zmieścić coś więcej w kadrze. Myślałem wcześniej nad C 28/1.8 ale podobno pod APS-C to szkiełko nie najlepiej się spisuje. Później rozważałem Sigmę A30/1.4 ale zniechęciła mnie prędkość AF (chociaż przyznam się, że nadal mnie kusi jej światło). Myślę, że najlepszym wyborem byłby C 35 f2 IS USM.
komor - Wto 23 Lut, 2016
4motion, szkoda że wcześniej nie zaznaczyłeś, że masz Canona 17-55/2.8 IS. W takim razie rzeczywiście sens kupowania któregokolwiek z tych szkieł jest dyskusyjny, bo zdaje się wszystkie są f/2.8. No ewentualnie 50/1.8 STM jeszcze miałby sens, ale może rzeczywiście lepiej przeczekać, dołożyć i kupić np. Canona 85/1.8. Zdjęcia dzieci w pomieszczeniach oblecisz Canonem 17-55. A jeśli za ciemno to niestety ale polecam Sigmę 30/1.4.
muzyk napisał/a: | A załóż sobie jakiś m42 przez adapter, |
Do fotografii dzieci to dość słaby pomysł, szkoda kasy.
krzysztoff77 - Wto 23 Lut, 2016
Można jeszcze wypełnić lukę w postaci C 24/1.4 L ale to opcja dla zamożnych klientów
komor napisał/a: | sens kupowania któregokolwiek z tych szkieł jest dyskusyjny |
Ja bym to ujął inaczej: bezsens kupowania któregokolwiek z tych szkieł jest bezdyskusyjny.
4motion - Wto 23 Lut, 2016
komor napisał/a: | szkoda że wcześniej nie zaznaczyłeś, że masz Canona 17-55/2.8 IS | Nom wiem dopiero przy drugim poście mi sie przypomniało. Czyli żadna z tych stałek nie da mi ładniejszego obrazka niż 17-55? Sigma odpada nie mam gdzie potestować a nie kupie nowej w ciemno, a Canona już tak.
Więc chyba pomyśle nad 85mm też na nią patrzyłem ale ze względu na używanie w domu ją odrzuciłem, ale chyba trzeba będzie kupić i czekać aż najmłodszy podrośnie.
Dzięki Wam.
4motion napisał/a: | chyba pomyśle nad 85mm też na nią patrzyłem ale ze względu na używanie w domu ją odrzuciłem, ale chyba trzeba będzie kupić i czekać aż najmłodszy podrośnie |
W takiej sytuacji pomyśl też o Canonie EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM.
komor - Wto 23 Lut, 2016
Sunders, i co, ma w domu robić synowi portrety szkłem UWA?
komor, zakładam że oprócz portretów każdego z osobna może jednak zechcieć sportretować całą swoją rodzinę albo np. sfotografować w domu wspólną zabawę swoich pociech - 17-55/2,8 może być to dość trudne /chyba, że bardzo duży metraż/ a 85/1,8 niewykonalne.
muzyk - Wto 23 Lut, 2016
4motion napisał/a: | Czyli żadna z tych stałek nie da mi ładniejszego obrazka niż 17-55? |
Przy 17-55 2.8 IS to se bidy nie szukaj.
Kup 85 1.8, albo jak Cię stać 85 1.2 II L, albo 135 f2 L.
4motion - Sro 24 Lut, 2016
muzyk napisał/a: | albo jak Cię stać 85 1.2 II L, albo 135 f2 L. |
Stać może by mnie było ale nie widzę sensu dla moich potrzeb wystarczy 85 1.8 możę jak bym więcej zdjęć robił to szukałbym L ale to już body bym musiał zmienić.
|
|