forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 35 mm f2 (bez USM) czy Canon 24mm STM (lub 40mm STM)

4motion - Pon 22 Lut, 2016
Temat postu: Canon 35 mm f2 (bez USM) czy Canon 24mm STM (lub 40mm STM)
Witam,
mogę kupić używany pierwszy obiektyw ale nie mogę go dotknąć dopiero jak bym pojechał kupić a to jest kawałek drogi. W podobnej cenie są nowe obiektywy STM.
Będę fotografował głównie swoje dzieci jedno jest bardzo małe i te zdjęcia pewnie będą głównie w domu zależy mi na ładnym rozmyciu. Korpus to 60D.
Co wybrać?

Dzięki

komor - Pon 22 Lut, 2016

Starszy Canon 35/2 to nic specjalnie wybitnego. Jeśli jest używany to tym bardziej niespecjalnie bym się na niego napalał. Ja swego czasu wybrałem zamiast niego Sigmę 30/1.4. Wybierałbym między 24 a 40 STM, ale jeśli portrety to może warto przemyśleć nowego 50/1.8 STM? Też w podobnej cenie, a ogniskowa bardziej z tych ułatwiających rozmycie i ładny portret.
4motion - Wto 23 Lut, 2016

No własnie teraz przeglądam informacje na temat tej 50ki i wygląda to ciekawie miałem wcześniejszą wersje af straszny ale można było zrobić fajna fotkę. Jedyne co mnie wkurza to ogniskowa na apsc to w domu trochę cieżko.
Posiadam też Canon 17-55 2.8 czy do portretu ta 50ka będzie lepsza?

muzyk - Wto 23 Lut, 2016

4motion napisał/a:
Korpus to 60D.

35 mm na APSC?
A załóż sobie jakiś m42 przez adapter, a daruj sobie tego Canona.
Jeśli już to 35 f2 IS.

Sunders - Wto 23 Lut, 2016

4motion, IMO nie ma sensu kupować żadnego z tych obiektywów, które wymieniłeś.
Jaki masz budżet na tą portretówkę?

krzysztoff77 - Wto 23 Lut, 2016

Masz już obiektyw ze światłem 2.8 więc w stałki o tym samym świetle i w dodatku dublujące ogniskowe 17-55 bym nie wybierał. Osobiście posiadam starą wersję 35/2 i muszę przyznać, że jest całkowicie użyteczna od pełnej dziury. Myślę, że ogniskowa 35 to max dla fotografii w mieszkaniu pod APS-C. Po prostu jest za mało miejsca by zmieścić coś więcej w kadrze. Myślałem wcześniej nad C 28/1.8 ale podobno pod APS-C to szkiełko nie najlepiej się spisuje. Później rozważałem Sigmę A30/1.4 ale zniechęciła mnie prędkość AF (chociaż przyznam się, że nadal mnie kusi jej światło). Myślę, że najlepszym wyborem byłby C 35 f2 IS USM.
komor - Wto 23 Lut, 2016

4motion, szkoda że wcześniej nie zaznaczyłeś, że masz Canona 17-55/2.8 IS. :) W takim razie rzeczywiście sens kupowania któregokolwiek z tych szkieł jest dyskusyjny, bo zdaje się wszystkie są f/2.8. No ewentualnie 50/1.8 STM jeszcze miałby sens, ale może rzeczywiście lepiej przeczekać, dołożyć i kupić np. Canona 85/1.8. Zdjęcia dzieci w pomieszczeniach oblecisz Canonem 17-55. A jeśli za ciemno to niestety ale polecam Sigmę 30/1.4.

muzyk napisał/a:
A załóż sobie jakiś m42 przez adapter,

Do fotografii dzieci to dość słaby pomysł, szkoda kasy.

krzysztoff77 - Wto 23 Lut, 2016

Można jeszcze wypełnić lukę w postaci C 24/1.4 L ale to opcja dla zamożnych klientów :smile:

komor napisał/a:
sens kupowania któregokolwiek z tych szkieł jest dyskusyjny

Ja bym to ujął inaczej: bezsens kupowania któregokolwiek z tych szkieł jest bezdyskusyjny. :smile:

4motion - Wto 23 Lut, 2016

komor napisał/a:
szkoda że wcześniej nie zaznaczyłeś, że masz Canona 17-55/2.8 IS
Nom wiem dopiero przy drugim poście mi sie przypomniało. Czyli żadna z tych stałek nie da mi ładniejszego obrazka niż 17-55? Sigma odpada nie mam gdzie potestować a nie kupie nowej w ciemno, a Canona już tak.
Więc chyba pomyśle nad 85mm też na nią patrzyłem ale ze względu na używanie w domu ją odrzuciłem, ale chyba trzeba będzie kupić i czekać aż najmłodszy podrośnie.

Dzięki Wam.

4motion napisał/a:
chyba pomyśle nad 85mm też na nią patrzyłem ale ze względu na używanie w domu ją odrzuciłem, ale chyba trzeba będzie kupić i czekać aż najmłodszy podrośnie

W takiej sytuacji pomyśl też o Canonie EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM.

komor - Wto 23 Lut, 2016

Sunders, i co, ma w domu robić synowi portrety szkłem UWA? :)

komor, zakładam że oprócz portretów każdego z osobna może jednak zechcieć sportretować całą swoją rodzinę albo np. sfotografować w domu wspólną zabawę swoich pociech - 17-55/2,8 może być to dość trudne /chyba, że bardzo duży metraż/ a 85/1,8 niewykonalne. :smile:
muzyk - Wto 23 Lut, 2016

4motion napisał/a:
Czyli żadna z tych stałek nie da mi ładniejszego obrazka niż 17-55?

Przy 17-55 2.8 IS to se bidy nie szukaj.
Kup 85 1.8, albo jak Cię stać 85 1.2 II L, albo 135 f2 L.

4motion - Sro 24 Lut, 2016

muzyk napisał/a:
albo jak Cię stać 85 1.2 II L, albo 135 f2 L.

Stać może by mnie było ale nie widzę sensu dla moich potrzeb wystarczy 85 1.8 możę jak bym więcej zdjęć robił to szukałbym L ale to już body bym musiał zmienić.