|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d7100 + Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM Art czy warto?
6marcin6 - Wto 23 Lut, 2016 Temat postu: Nikon d7100 + Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM Art czy warto? Witam Kompletuje sprzet do slubow do ok 7,5 tys i zlozylem cos takiego:
Nikon D7100 + Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM Art +lampa Nikon Speedlight SB-700, czy znajde cos lepszego w tej cenie, sprzet oparty na nikonie czy na canonie bedzie lepszy?
Sposrod wielu tematow jakie przeczytalem, mysle ze bedzie to najlepszy wybor, ale obawiam sie wielu problemow zwiazanych z kalibraja obiektywu pod bodu. Czy sa to czeste problemy, jesli tak czy wysylka do serwisu jest rozwiaze problem i czy jest darmowa.
Z gory dziekuje za pomoc
komor - Wto 23 Lut, 2016
Częstotliwość problemów niestety ciężko ocenić, bo na forach piszą głównie ci, którzy problem mają, rzadko kiedy odzywają się osoby, którym działa wszystko OK. Jeśli skorzystasz z dobrego sklepu, to przy dość dużym zakupie nie powinno być problemu z wypróbowaniem działania kompletu zanim wyjdziesz ze sklepu. To nie wyeliminuje do końca ryzyka, ale powinno dać już jakieś pojęcie o działaniu zestawu.
Jako osobną sprawę natomiast pytam: czy ten obiektyw 18-35 to ma być jedyny do tych ślubów? Nie planujesz czegoś bardziej tele?
jaad75 - Wto 23 Lut, 2016
Lepszy byłby D7200, to z pewnością. A co do 18-35 - problemy z tym szkłem bywają dość kuriozalne w każdym systemie, nie jak dawniej głównie w Canonie. Np. na moim K-5IIs chodziło bezbłędnie po ustawieniu globalnej kalibracji w body na -2, podczas gdy ten sam egzemplarz na K-3 kumpla był niekalibrowalny i to zarówno w korpusie, jak i przy użyciu USB Docka. Serwis Sigmy też się poddał. A zresetowane... U mnie dalej trafiało bezbłędnie, na każdej kombinacji ogniskowej i odległości...
Sunders - Wto 23 Lut, 2016
Na Nikoniarzach też opisują kłopoty z niecelnością tego obiektywu. Ani USB Dock ani kalibracja w serwisie - nawet kilkukrotna, nie dają sobie z nimi rady. Użytkownicy nierzadko piszą, że po kalibracji w serwisie jest gorzej niż przed.
komor napisał/a: | Jeśli skorzystasz z dobrego sklepu, to przy dość dużym zakupie nie powinno być problemu z wypróbowaniem działania kompletu zanim wyjdziesz ze sklepu. |
Niestety bywa, że w sklepie w tablicy testowej wydaje się być dobrze, a potem w terenie zdarza się kiszka. O tym, że po zmianie puszki może przestać trafiać napisał już jaad75.
6marcin6, jak to ma być do ślubów, to odradzam.
blaine - Wto 23 Lut, 2016
Ja też bym do ślubów odradzał, Sigmy raczej demonami prędkości jeśli chodzi o AF to nie są (i z powtarzalnością też bywa różnie), a w warunkach ślubnych to niezbędne. Pozostałbym przy systemowych szkłach do reportażu, do jakichś sesji to już szybkość AF nie ma większego znaczenia.
komor - Wto 23 Lut, 2016
blaine napisał/a: | Sigmy raczej demonami prędkości jeśli chodzi o AF to nie są (i z powtarzalnością też bywa różnie) |
Ech, i pomyśleć, że ostatnio jak miałem wspólną sesję z Nikonem D7100 i Nikkorem 50/1.8, to on myszkował i myszkował w sesji portretowej, zanim wyzwolił migawkę, a moja Sigma 50/1.4 z Canonem 7D ustawiała raz i 9/10 celnie.
blaine - Wto 23 Lut, 2016
Canona 50tka też marnie sie sprawdza w ślubnych realiach (mówię o reportażu, a nie o sesji portretowej).
muzyk - Wto 23 Lut, 2016
blaine napisał/a: | Canona 50tka |
Ta 1.4 jak jest zimniej ... ma spowolniony AF.
Mnie się trafił niezły egzemplarz, który na 1.4 jest całkiem przyzwoity.
blaine - Sro 24 Lut, 2016
50/1.4 nie miałem okazji używać, piszę o Canonowskiej 1.8 w wersji nie-STM.
Parę ślubów zdarzyło mi się obfotografować i wiem że zazwyczaj panujące tam warunki są bardzo wymagające dla sprzętu jaki się posiada.
Oczywiście każdemu według potrzeb, takim zestawem jak D7100 i S18-35/f1.8 też da się zrobić porządne zdjęcia, ale trzeba mieć świadomość ograniczeń takiego zestawu.
Wojmistrz - Sro 24 Lut, 2016
50/1.8 STM to dobre szkło, pokuszę się o stwierdzenie, że wolę je niż f/1.4. Zarówno wykonanie jak i szybkość pracy są całkowicie akceptowalne, a jakość obrazu w porównaniu z f/1.8 II też się poprawiła.
komor - Sro 24 Lut, 2016
blaine napisał/a: | 50/1.4 nie miałem okazji używać, piszę o Canonowskiej 1.8 w wersji nie-STM |
Kanonierskiego plasticzaka w wersji II (czyli sprzed STM) nie ma co porównywać do Nikkora, który jest solidniejszym obiektywem. Ale AF mu myszkował, co prawda nie mam pojęcia jak skonfigurowany był korpus.
6marcin6 - Czw 25 Lut, 2016
Moge troche dołożyć do nikona d610+tamron 24-70 2,8 ale pytanie czy rzeczywiscie warto , pelna klatka ale obiektyw ciemniejszy 2,8 zamiast 1,8
muzyk - Pią 26 Lut, 2016
Dwa kompletnie różne obiektywy.
Sunders - Pią 26 Lut, 2016
6marcin6 napisał/a: | Moge troche dołożyć do nikona d610+tamron 24-70 2,8 ale pytanie czy rzeczywiscie wart |
IMO warto.
6marcin6 - Pią 26 Lut, 2016
chyba zdecyduje sie na zestaw nikon d610+tamron 24-70+nikon sb-910. Zastanawiam sie jescze nad stalka Nikon Nikkor 35mm f/1.8G A fS DX jest w dobrej cenie 800zl. jest co prawda pod dx, ale z tego co czytalem daje tez rade na pelnej klatce, mozecie ewentualnie polecic jakas inna stale do 1000zl 35mm kub 50mm.
komor - Sob 27 Lut, 2016
Do 1000 zł innej nie ma na pełną klatkę i to są właśnie dylematy pełnej klatki. Natomiast 50mm bez problemu, masz przecież systemowego Nikkora 50 mm f/1.8 G AF-S za 8 stówek.
Andrzej.M. - Wto 01 Mar, 2016
6marcin6 napisał/a: | bawiam sie wielu problemow zwiazanych z kalibraja obiektywu pod bodu |
Przerabiałem ten temat w zeszłym miesiącu i powiem tak. Sprawdziłem 2 egzemplarze na moim Pentaxie K-3II i żaden nie trzymał na 1,8 ostrości w jednym miejscu na wszystkich ogniskowych. Jednak kupiłem to szkło razem z USB DOCK - dzięki temu mogłem dokładnie skalibrować szkło pod aparat - we wszystkich zakresach odległości i na wszystkich ogniskowych. Teraz aparat trafia jak trzeba na pełnej dziurze. I jest ostry . To oczywiście nie jest zakres jak 24-70 na FF ale jasność jest ok. I co ważne - ostrość oraz GO nie odbiegają od tego co można uzyskać na FF. Zresztą sam możesz sprawdzić. http://www.dxomark.com/Le...885_915_379_914
|
|