|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Canon 24-70 2.8 rusza się na boki
mas1o - Sro 24 Lut, 2016 Temat postu: Canon 24-70 2.8 rusza się na boki Nie wiem czy coś się stało, czy dopiero teraz zwróciłem na to uwagę.
Mam obiektyw canona 24-70. Ma niecały rok. Gdy jest schowany czuc że się porusza ta wysuwana cześć (tylko w opuszkach palców) i słychać odgłos pukania jak nim macham przed twarzą. Po wysunięciu na 70mm, rusza się na boki (tak pewnie z 1mm) i słychać dzwięk głośniej.
Obiektyw gdy nacisnę ręką wsuwa się do środka. Na szczęście przynajmniej jak trzymam w rękach to nie wysuwa się sam.
Rysunek poniżej.
Odsyłać to na gwarancję, czy one tak mają?
komor - Czw 25 Lut, 2016
mas1o, przy takich pytaniach dobrze jest konkretnie napisać jaki model obiektywu masz. Różnych wariantów 24-70 jest parę w wykonaniu Canona…
mas1o - Sob 27 Lut, 2016
Obiektyw to Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM.
Gdyby ktoś mógł sprawdzić w ten sposób - rozsuwamy go, stawiamy przednią soczewką do dołu na stole, delikatnie przytrzymujemy palcami, a za drugą połowę ruszamy - czy da się wyczuć ruch? U mnie nawet go minimalnie widać...
Sunders - Sob 27 Lut, 2016
mas1o napisał/a: | Gdyby ktoś mógł sprawdzić w ten sposób - rozsuwamy go, stawiamy przednią soczewką do dołu na stole, delikatnie przytrzymujemy palcami, a za drugą połowę ruszamy - czy da się wyczuć ruch? |
Sprawdziłem, da się.
mas1o napisał/a: | Gdy jest schowany czuc że się porusza ta wysuwana cześć (tylko w opuszkach palców) i słychać odgłos pukania jak nim macham przed twarzą. Po wysunięciu na 70mm, rusza się na boki (tak pewnie z 1mm) i słychać dzwięk głośniej. |
Mój ma podobnie.
mas1o napisał/a: | Odsyłać to na gwarancję, czy one tak mają? |
Jeśli obiektyw, poza opisanymi efektami, działa bez zarzutu /mój działa/, to odsyłanie IMO nie ma sensu. W czym Ci to w ogóle przeszkadza
MM - Nie 28 Lut, 2016
mas1o napisał/a: | U mnie nawet go minimalnie widać... |
Normalnie nie wierzę jakie ludzie mają problemy. Jak sobie ściągniesz gacie to też coś minimalnie widać?
Piszesz jakbyś kupił sobie pierwszy w życiu obiektyw. Jeżeli coś jest drogie to nie znaczy jeszcze, że ma być sztywne jak nieboszczyk. To jest zoom z zewnętrznym mechanizmem ogniskowania. Coś się musi ruszać. Jeżeli oczekujesz cudów to do Ery albo do PiS-u... no może jeszcze do Rydzyka
mas1o - Pon 29 Lut, 2016
@MM a ja nie rozumiem jak komuś może się chcieć pisać takie komentarze. Byle by tylko wcisnąć swoje trzy grosze i ponarzekać. Ubyło ci czegoś od mojego postu? Aż tak zabrakło atencji że musiałeś się tutaj wypowiedzieć?
Mam obiektyw pół roku, pewnie było tak od początku, teraz zwróciłem uwagę bo bawiłem się nim w pokoju, zamiast na zewnątrz i akurat było cicho. Nie mam znajomych z takim obiektywem więc napisałem POST. O rety, wielkie mi rzeczy.
@Sunders Dziękuję.
Wiem ze mogłem pójść do sklepu, ale u mnie w mieście nie ma z takimi rzeczami, wiem że mogłem zamówić i oddać w ciągu 14 dni bez podania przyczyny. Ale napisałem POST. Tak żeby ktoś kto ma taki, mógł gdyby mu się chciało napisać mi: mam tak/nie mam.
Normalnie jak na elektrodzie. Dziwię się że nie usłyszałem że to wina zasilacza z czarnej listy.
MM - Sro 02 Mar, 2016
Musiałem się wypowiedzieć, bo naczytałem się na tym forum setki postów dzieciaków, które po kupnie profesjonalnego sprzętu mają problemy rodem z piaskownicy. Zawodowiec by nie zadawał tak bzdurnych pytań. Bo miałby o pewnych sprawach pojęcie, doświadczenie i wiedzę. XXI wiek produkuje masowo duże dzieci. EOT.
mas1o - Czw 03 Mar, 2016
Rozumiem. Szkoda że przegapiłem punkt w regulaminie podczas rejestracji że trzeba być "zawodowcem" żeby tu się móc wypowiadać i zadawać pytania.
Skoro się naczytałeś setki takich postów to może czas na przerwę? Szkoda twojego cennego czasu zawodowca na czytanie postów zwykłego plebsu.
TheNewOne - Czw 03 Mar, 2016
mas1o:
Piszę pomimo, że to post dla posiadaczy obiektywu Canon. Przed chwilą zamieściłem post "Olympus m.zuiko 12-40 2.8 PRO - luz na tubusie" - mam podobne wątpliwosci jak ty, tym bardziej, że sprawdziłem w sklepach inne egzemplarze i było różnie. Mój kolega spostrzegł podobne zachowanie tubusa w swoim zoomie innej marki, jak się okazało odbijało się to na jakości zdjęć. Do uwag pana profesjonalisty MM nie ma się co odnośić bo chyba przezibił się na marszu KOD
Pozdrawiam.
|
|