|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Kenko DG Auto Extension Tube Set zestaw pierścieni pośrednic
caro - Sob 27 Lut, 2016 Temat postu: Kenko DG Auto Extension Tube Set zestaw pierścieni pośrednic Witam,
Mam pytanko do osób, które używają pierścieni pośrednich. Na necie znalazłam taki zestaw:
"Kenko DG Auto Extension Tube Set zestaw pierścieni pośrednich / Canon EF" (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/kenko-dg-auto-extension-tube-set-zestaw-pierscieni-posrednich--canon-ef.html). Na stronce jest napisane, ze jest on kompatybilny tylko z "EF", a na stronach sklepów internetowych we Francji wszędzie, ze "EF" i "EF-S" (https://www.digit-photo.com/Complements-optiques-et-bagues-adaptatrices-aFA0055/KENKO-Tube-Allonge-Macro-12-20-et-36-mm-pour-Canon-rPHOTTIX60260.html).
Chciałabym ich użyć do EOS 7D II, posiadam obiektywy:
- Canon EF 50 mm f/1.8 II
- Canon EF 70-200 mm f/4L IS USM
- Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM.
Nie jest to czasem tak, ze wszystkie te pierścienie możemy podczepić pod "pełną klatkę" i APS-C, ale potem tylko obiektywy "EF" podpasują pod pierścień?
Po prostu boje się zamawiać czegoś co nie jestem pewna, ze będzie kompatybilne pod aparat APS-C, a strony internetowe sklepów, w tym na pewno mi nie pomagają
Dziękuję z góry za pomoc.
Pozdrawiam
Caro.
Sunders - Sob 27 Lut, 2016
Istnieją dwie wersje tych pierścieni. Na pierścieniu 36mm, jest oznaczenie "C / AF" lub "C / AFS". C / AF" nie obsługują obiektywów z mocowaniem EF-S tylko mocowaniem EF.
komor - Sob 27 Lut, 2016
Z tym że obiektywy EF-S, które nie mają wystającego przedniego elementu, także powinny działać. nie wiem jak wygląda akurat Sigma 17-50, ale wszystkie Sigmy EF-S (czyli w oznaczeniach Sigmy DC), które widziałem lub mam, nie mają wystających przednich elementów i bez problemu możnaby je podpiąć pod pełną klatkę bez haczenia lustrem.
Zobacz na kanonierskiego kita, np. 18-55 IS II, ma wystający element, który znajduje się głębiej niż bagnet. Taki obiektyw będzie pewnie niezgodny z pełną klatką, może uderzyć w lustro:
Podobnie jest z innymi szkłami Canona:
Tymczasem Sigmy przeznaczone na małą matrycę, owszem mają mniejsze koło obrazowe, ale w większości (lub wszystkie?) nie mają wystających elementów, które mogłyby haczyć o lustro. Mam Sigmę 30/1.4 i jej nic z dupki nie wystaje:
Podobnie też niepełnoklatkowy 17-70, którego tylni element na każdej ogniskowej nie wystaje poza płaszczyznę bagnetu:
Powracając do Twojego obiektywu, to z testu wynika, że też nic nie wystaje:
Z tekstu wynika, że na wszystkich ogniskowych.
Swoją drogą czemu akurat ten największy pierścień 36mm miałby z jakiegoś powodu nie pasować do EF-S? Przecież to jest pusta rurka bez elementów optycznych?
caro - Nie 28 Lut, 2016
OK, dziękuję bardzo za wyjaśnienie.
Milego dzionka!!!
|
|