|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 50D, czy warto zamienić?
kosiorovitz - Nie 28 Lut, 2016 Temat postu: Canon 50D, czy warto zamienić? Witajcie, mam pewien problem. Posiadam Canona 50D, stan praktycznie idealny, delikatna rysa na wyświetlaczu LCD. Przebieg aparatu to 10600 zdjęć. Niedawno kupiłem obiektyw Sigma 18-35 1.8, cwana z niego bestia, ale wydaje mi się, że body niestety nie jest już godne tego szkła, że niezbyt mu dorównuje. Pytanie jest takie, czy warto spróbować sprzedać stare body + 18-135 (stara wersja) z zestawem dwóch kart CF 8GB i 16GB oraz dwoma bateriami i kupić jakiś nowszy aparat? Niestety, zasobność portfela mocno ograniczona więc z wyborem nowego sprzętu raczej bym nie poszalał.
Jak myślicie, warto bawić się w taki myk? Ile mógłbym w obecnej sytuacji rynkowej dostać za obecny zestaw?
Sunders - Nie 28 Lut, 2016
Cytat: | Canon 50D, czy warto zamienić? |
kosiorovitz, na co chcesz zamieniać swoje 50D?
kosiorovitz - Nie 28 Lut, 2016
Myślałem o 70D, ale to byłoby mocno uzależnione od ceny sprzedaży obecnego sprzętu. Ewentualnie coś z niższej półki, typu 760D.
Sunders - Nie 28 Lut, 2016
A skąd pewność, że 760D czy 70D "dorównają" twojej Sigmie? Próbowałeś podpinać ją do innych puszek niż twoja 50D?
ryszardo - Nie 28 Lut, 2016
Moim zdaniem ważniejszym pytaniem jest: co chcesz zyskać na takiej zmianie?
Czego w 50D Ci brakuje?
Sam powoli zaczynam się zastanawiać nad zmianą mojego 40D, głównie ze względu na filmowanie (coraz częściej mi brakuje), jakość obrazu na czułościach 1600-3200 i brak obrotowego wyświetlacza. Nie spieszy mi się jednak. Staruszek zdjęcia robi cały czas i w większości sytuacji wystarcza. Czekam na testy i za rok-dwa zmienię pewnie na 80D lub 70D, jeśli różnice nie będą duże.
Nie wyobrażam sobie zmiany na nic z niższej półki - nie ta ergonomia (nawet w 760D). Jeśli Tobie pasuje korpus 50D, to rozważałbym zmianę na wyższy model z tej serii lub któreś 7D. Mając 18-35 raczej nie ma sensu pchać się w 6D czy 5D.
Andrzej.M. - Wto 01 Mar, 2016
Nie sądzę by zmiana dała jakiś widoczny efekt, jeśli już to może zmiana na 7DmkII zależnie od tego co i w jakich warunkach fotografujesz, Swoją drogą miło czytać dywagacje na temat czy "markowa" puszka godna jest " kundelka". Czyżby szło nowe?
Marchos87 - Sro 02 Mar, 2016
Ty chcesz sprzedać a ja ledwo kupiłem 50D
|
|