|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8E ED VR
Arek - Wto 01 Mar, 2016 Temat postu: Test obiektywu Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8E ED VR http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=384
Zapraszam!
Wojmistrz - Wto 01 Mar, 2016
No to tylko czekać na odpowiedź Canona, bo brakuje takiego 24-70/2.8 IS. Jak bym był nikoniarzem, to bym pewnie je kupił.
ryszardo - Sro 02 Mar, 2016
Wojmistrz napisał/a: | No to tylko czekać na odpowiedź Canona, bo brakuje takiego 24-70/2.8 IS. Jak bym był nikoniarzem, to bym pewnie je kupił. |
Mam poważne wątpliwości, czy Canon wprowadzi w sensownie krótkim czasie (powiedzmy 2 lata) taki obiektyw. Mimo nie do końca optymistycznego wyniku tutejszego testu 24-70/2,8 II zbiera sporo pozytywnych ocean (w przeciwieństwie do 24-70/2,8 VR) i chyba się sprzedaje.
Poza tym obawiam się, że taki obiektyw od Canona wcale od tego Nikona dużo tańszy by nie był. Za to zapewne byłby pancernie zbudowany. To mi się w obecnej polityce Canona podoba - obiektywy i aparaty z najwyższej półki może i są drogie, ale widać nacisk na jakość wykonania i ergonomię. Tym bardziej martwi fakt, że Nikon idzie w plastik.
Ogólnie dziwi mnie polityka Nikona. Zbierają dobre wyniki w testach matryc i możliwości aparatów, mają sporo dobrych lub świetnych obiektywów. Mimo to sytuacja wygląda tak, jakby wszędzie szukali oszczędności i stąd mamy dużo plastiku w obiektywach, smar i kurz na matrycach i kolejne akcje serwisowe. A skutków tych oszczędności (w postaci niższych cen) nie widać.
Mam wątpliwości, co do opłacalności takiej strategii rynkowej. Szczególnie, że może to wpłynąć na renomę marki i odbić się spadkiem zaufania klientów, nawet po pewnym czasie.
ghost - Sro 02 Mar, 2016
Witamy w świecie smartfonów.
|
|