forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Osłona na LCD

tomi25 - Nie 20 Kwi, 2008
Temat postu: Osłona na LCD
Witam,

szukam jakiejs oslony na ekran do aparatu... Nie interesuja mnie te szklane nakladki, bo to w sumie wyjdzie na to samo i dalej bede ogladal odbite paluchy :wink:

Chcialbym cos takiego jak w D80, ale nie mam pojecia czy mozna to dostac luzem i tym bardziej czy do 40D ? Ktos sie orientuje ?

Cos w tym stylu...
http://www.e-cyfrowe.pl/a...700-p-6668.html

Dziekuje za pomoc.

lupus - Nie 20 Kwi, 2008

http://www.e-cyfrowe.pl/a...-g9-p-6534.html O coś takiego Ci chodzi?
tomi25 - Nie 20 Kwi, 2008

Tam jest szybka czy plastik, a chcialem zeby to byla zwykla klapka... Poza tym ludzie pisza, ze ta oslona nie pasuje do 40tki. Wbrew temu co jest napisane w opisie.
Thomas Light - Wto 13 Maj, 2008

Popatrz na allegro.pl tam jest od cholery tego....
xneon - Nie 16 Lis, 2008

to jak, przydaje się taka osłonka z hartowanego szkła czy bardziej przeszkadza?
pepto - Sob 22 Lis, 2008

Może przeszkadzać, nie przeszkadza, ale żeby ją kupić to nie polecam. Ja u siebie jeszcze nie mam żadnej ryski na wyświetlaczu. Szkoda zachodu i kasy.
kazik - Sob 22 Lis, 2008

Osłonki takiej jak na Nikona np. D80 do Canona nie spotkałem, do Canona masz wybór folia taka ja np. na telefonach, osłona z daszkiem jak napisał LUPUS lub osłona ze szkła, ja osobiście kupiłem folię, w komplecie było kilka szt. więc nakleiłem również na wyświetlacz górny ale niestety nie :cry: tak łatwo jest ją przykleić - próbowałem kilka razy i zawsze z boku powstawały bąbelki powietrza - nie przeszkadza to w niczym, zawsze folię można wymienić ale nie wygląda zbyt ładnie, szkła nie stosowałem ale mój znajomy zamierza kupić szkiełko na wyświetlacz do sony, to napiszę jak to się sprawdza. Funkcjonalność osłony z daszkiem jest dla mnie wątpliwa, z tego co widzę przydaje się tylko podczas fotografowania z podglądem - ja tej funkcji praktycznie nie używam, ale może się przydać np. podczas zdjęć makro.
Wróbel EOS - Sob 22 Lis, 2008

Mam 40D ponad rok i przez ten czas mam może 10 naprawdę nie widocznych rysek, 300D mam 4lata i to samo tylko kilka nie widocznych rysek. A więc napiszę, że odradzam tego typu folie.
007areka - Nie 23 Lis, 2008

...pisalem juz o tym, i dalej polecam poliweglan ( od "patertlena" ) jest tani i dobry, dobrze sie nakleja i nie odkleja samoczynnie...oczywiscie jak zajdzie potrzeba mozna go odkleic i nie uszkadza obudowy na wyswietlaczu.... jak juz ktos sie bez tego nie obejdzie lub faktycznie korzysta ze sprzetu w ciezkich warunkach lub nie zasnie bez zabezpieczonego telewizora....okleilem juz kilka i nikt nie protestowal ze cos z nim nie tak, nawet koledze ktory byl w terenie przez 1,5 miesiaca - mongolia, tez nie zawiodl a podrapal wiele rzeczy.
najeli - Nie 23 Lis, 2008

Ja sobie dla świętego spokoju nakleiłam tę "szybkę" (od kubiska z allegro), wygląda tak, że nie wygląda, jakbym nie wiedziała że jest to raczej bym jej nie zauważyła, a stwiedziłam, że skoro potrafiłam znacząco sobie porysować okulary rowerowe 2 dnia od zakupu, to pewnie i uda mi się z wyświetlaczem, więc wolę nie ryzykować ;-)

A czy osłaniać jakoś czy nie to dyskusja jak uv czy nie ;-)

Ania101 - Czw 04 Gru, 2008

Kupiłam sobie ostatnio taką osłonkę na Canona 40d

http://www.cyfrowe.pl/apa...go-30-cala.html

100% satysfakcji - brak jakichkolwiek obaw o zarysowania, które zawsze mi towarzyszyły mi podczas wkładania aparatu do torby czy też noszenia na szyi.

Ania

edmun - Czw 04 Gru, 2008

Ania101, podrzuć zdjęcie jak wygląda taka osłona.
ja zakupiłem osłonkę z folii do wycięcia w Saturnie za jakieś 15 zł. w komplecie są 2 sztuki, na razie się sprawdza.

edmun - kupiłam coś takiego, tylko że na cyfrowe.pl

http://www.allegro.pl/ite...dedykowana.html

Przypadkowo hasło reklamowe sprzedawcy na allegro jest zgodne z moimi odczuciami - rzeczywiście osłonka jest super i daje 100% satysfakcji - na razie :wink: .
Ja folie na ekran też testowałam, ale nie do końca się sprawdziła - obraz tracił na jakości. Pod tym szkłem nie ma z tym problemu - w ogóle sie go nie zauważa.

Ania

MAFLO - Czw 04 Gru, 2008

Ania101 napisał/a:
edmun - kupiłam coś takiego, tylko że na cyfrowe.pl

http://www.allegro.pl/ite...dedykowana.html

Przypadkowo hasło reklamowe sprzedawcy na allegro jest zgodne z moimi odczuciami - rzeczywiście osłonka jest super i daje 100% satysfakcji - na razie :wink: .
Ja folie na ekran też testowałam, ale nie do końca się sprawdziła - obraz tracił na jakości. Pod tym szkłem nie ma z tym problemu - w ogóle sie go nie zauważa.

Ania

Tam jest mowa o jakiejś taśmie dedykowanej 3M. Co to za jedna i skąd ją wziąść -była w zestawie ze szkłem?

Cytat:
Tam jest mowa o jakiejś taśmie dedykowanej 3M. Co to za jedna i skąd ją wziąść -była w zestawie ze szkłem?

Przez tą taśmę ja rozumiem substancję kleistą rozmieszczoną na krawędziach osłonki od strony wewnętrznej, którą dociska się do body aparatu - chyba :grin:

Ja odkleiłam papier zabezpieczający, docisnęłam szybkę do lcd i trzyma :cool:

xneon - Pon 29 Gru, 2008

też kupiłem tę osłonkę do 40D od GGS co Ania101 - bardzo przyjemna sprawa, nic się nie odkleja, żadnych bąbelków powietrza
Sz@kal - Wto 24 Lut, 2009
Temat postu: poliwęglan czy szkło hartowane?
Witam
jak w temacie - chciałem czymś zabezpieczyć LCD w mojej nowej alphie200, myślałem o zamówieniu folii poliwęglanowej (mam na LCD komórki i jestem zadowolony) ale kiedy wszedłem na alledrogo, to znalazłem takie wynalazki jak szkła hartowane naklejane na LCD jak myślicie co będzie lepszym wyborem? Gdybyście mogli napisać swoje doświadczenia z tymi zabezpieczeniami oraz co byście polecali byłbym bardzo wdzięczny :)

Itey - Wto 24 Lut, 2009

szkła nie używałem ale tak myślę - folię zawsze zdejmiesz i nakleisz nową jakby co, naklejone szkło to tak na amen, przy odsprzedawaniu aparatu zdecydowanie wada. No i w ogóle wada.
Sz@kal - Sro 25 Lut, 2009

a znacie kogoś z allegro kto sprzedaje dobre poliwęglany?
realizacja - Pon 14 Gru, 2009
Temat postu: ochrona LCD
witam,
czy do canona 50d sa jakies zabezpieczenia LCD, cos w stylu osłona monitora LCD w nikonie d90 ???? czy po prostu pokusić sie na poliwęglan ... bo nie mam pewności co do jego bezpieczeństwa na zarysowanie:/

Szninkiel - Pon 14 Gru, 2009

Na allegro naklejane szkiełko ;-)
realizacja - Pon 14 Gru, 2009

tak też myślałam, ale miałam nadzieje przez ułamek sekundy, że może jednak istneje coś innego.
Rozumiem, że chodzi o: http://allegro.pl/item841...50d_sclear.html

ozzi_wawa - Wto 15 Gru, 2009

szkło czyli osłona z hartowanego szkła mocowana za pomoca tasmy 3M np: http://allegro.pl/item844...dedykowana.html

mozna poszukac sobie z samym napisem 50D na ramce osłonki, jezeli komus zalezy, lub w ogole bez symbolu danego modelu (pamietajac jednak o wymiarach wyswietlacza- zeby pasowal do naszego aparatu)

Sam uzywam od prawie roku tego patentu, najpierw z C450D, teraz z 40D (Estetyczne wykonanie, brak pecherzykow powietrza, zadnych brudow pod szklem, dobra przejrzystosc)

Szninkiel - Wto 15 Gru, 2009

ozzi_wawa napisał/a:
z 40D (Estetyczne wykonanie, brak pecherzykow powietrza, zadnych brudow pod szklem, dobra przejrzystosc)

Dokładnie, mogę tylko polecić.

B o g d a n - Wto 15 Gru, 2009

Ja uważam, że naklejanie czegokolwiek na wyświetlacze, to jak dawniej zakładanie pokrowców na siedzenia w samochodzie - bez sensu.
Aparat to sprzęt do użytku, a nie do patrzenia przez "szybkę" (w przenośni i dosłownie).

MasterB - Wto 15 Gru, 2009

B o g d a n napisał/a:
Aparat to sprzęt do użytku, a nie do patrzenia przez "szybkę"

Też tak uważam. Kiedy kupiłem 450D zaopatrzyłem się też w zestaw folii ochronnych... Po paru miesiącach zrezygnowałem z tej rzekomej "ochrony". Po roku bez folii na wyświetlaczu nie pojawiła się ani jedna ryska...

Tutejszyn - Wto 15 Gru, 2009

Nie jestem zwolennikiem foliowania. W Nikonie jest jednak stosowane rozwiązanie "fabryczne", które bardzo lubię. Raz je zdjąłem i poczułem się jakiś taki goły...
ozzi_wawa - Sro 16 Gru, 2009

akurat u mnie, szybka byla np dodatkowym atutem dla kupujacego moj poprzedni aparat, wiec ja nie narzekam. Wolna wola, ktos przykleja, inny nie :)
realizacja - Czw 17 Gru, 2009

Ja tam jestem z tych wolących przyklejanie wiec zakupiłam osłonę z hartowanego szkła mocowaną za pomocą taśmy 3M (z polecenia ozzi_wawa )- szybko doszła i szybko mogłam sprawdzić co to jest. Faktycznie o wiele lepsza osłona niz poliwęglan, a mam cos takiego na telefonie stąd możliwość porównania.
Myślę, że przedłużę życie mojego LCD - skoro można czamu nie??!!. A jak się porysuje - zamienię na nową i znawu będzie idealny :grin:
dziękuję za pomoc

maziek - Pon 21 Gru, 2009

Ja mam zwykły poliwęglan, jest już trochę porysowany. W poprzednim-poprzednim aparacie nie miałem żadnej ochrony no i LCD mi się zdrowo porysował. Fakt, że się (i aparatu) nie oszczędzam ale doszło do tego, że słabo było widać. Głównie na skutek dyndania na szyi na biegówkach czy rowerze. Poliwęglan się świetnie sprawdza, nie widać go.
Bartess - Pon 04 Sty, 2010

Witam.
Co sądzicie o takiej osłonce:
http://www.allegro.pl/ite...szklo_hart.html
Z tego, co piszą łatwo ją założyć i zdjąć, bo klej jest tylko na brzegach ramki. Warto to kupić?

Pozdrawiam

maziek - Pon 04 Sty, 2010

Ciekaw jestem opinii kogoś, kto używa, ale warto zauważyć, że poliweglan jest wytrzymalszy od szkła (tyle, że łatwiej go zarysować) - ale np uderzenie o kant czegoś LCD pod takim szkiełkiem raczej skończy sie zniszczeniem szkiełka i LCD. Po drugie jeśli tam jest warstewka powietrza pomiędzy (poliweglan się przylepia) to raczej działa to na niekorzyść układu.
ozzi_wawa - Wto 05 Sty, 2010

Uzywam takiej oslony juz z 2 aparatem, pisalem o tym nawet juz pare postow :] w tym temacie. W skrocie, zadnego powietrza, w stylu pecherzykow nie ma, estetyka na wysokim poziomie, dobra przejrzystosc. Posiadam 6 warstowa oslonke, nie jestem specjalista od materialoznawstwa, nie wiem jak zachowa sie moja oslona po zderzeniu z innym przedmiotem, ale jezeli to co mowi producent, ze jest to szklo hartowane, to wydaje mi sie, ze znisie wiecej niz poliweglan. Do poliweglanu nie jestem przekonany, moze przez fakt tego typu, ze uzywam go jako podkladki pod fotel na kolkach (lezy przy biurku) mial niby chronic podloge, ale przez roznego rodzaju paprochy podziurkowal mi tylko klepke. Rozne rzeczy powbijaly sie tworzac dziury (uprzedzajac ew. zarzuty, dbalem o czystosc, ale nie mozna 24h na dobre latac z odkurzaczem :]) kiedys stosowalem folie (wyswietlacz komorki - po urlopie nad morzem sie zalamalem, nie wiem jakim cudem piach dostal sie pod folie, ale wgniecenia w wyswietlaczu byly tragiczne. Aparat z oslona ze szkla hartowanego ma za soba 2 wycieczki nad morze i nawet ziarenko piasku nie pojawilo sie pod nim, ogolnie zaden paproch, ja jestem zadowolony :)