|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - kompakt czy coś innego ?
roman81 - Pon 07 Mar, 2016 Temat postu: kompakt czy coś innego ? Witam,
Poszukuje nowego aparatu w cenie do 3000 zł który da mi najlepszą jakość zdjęć jak i filmów. Rozważam miedzy bezlusterkowcami ze standardowym obiektywem a kompaktam (nie będę dokupywał obiektywów).
Chciałbym aby dało rade uzyskać efekt rozmazania tła przy portrecie jak i zrobić szerokie ujecie krajobrazu.
Chce aby miał dobre możliwości zdjęć i filmów w trudnych warunkach jak i szybki AF również przy filmach.
Czy możecie mi pomóc w wyborze zastanawiam się nad:
Sony A6000 + 16-50
Olympus omd em10 14-42 (widziałem że ma możliwość dokupienia nakładki szerokokątnej)
Panasonic lx100 (tutaj przy proporcji 16:9 obraz ma większa rozdzielczość w poziomie i obraz jest szerszy ale nie wiem dlaczego tak jest oraz jaki to ekwiwalent w mm bo niby 24mm to dla 4:3 podane)
Canon gx1 mark ii
może poczekać na nowego nikona DL 18-50
Czy jeszcze coś innego ?
Pozdrawiam
Wojmistrz - Pon 07 Mar, 2016
LX100
roman81 - Pon 07 Mar, 2016
a który z nich da największe rozmycie tła przy zdjęciach portretowych
lx100
parkinsun - Pon 07 Mar, 2016
LX100
Ok wiec lx100
Proszę o wytłumaczenie mi jak to jest z szerokim kątem bo jak się ustawi 16:9 to wiecej pixseli jest w poziomie i zdjecia w internecie co porównują są szersze. I tu moje pytanie 24mm przy jakiej proporcji boków jest podawane ?
Tu masz chyba wszystko. http://www.optyczne.pl/28...Wst%C4%99p.html Ja ten model bardzo polubiłem osobiście.
w tym filmiku od 5:10 do 5:40
https://www.youtube.com/watch?v=sPCC8P6AlqI
jest pokazane o co mi chodzi 16:9 jest szersze znacznie.
Czytałem test i wypada naprawde ok ale nie rozumiem jak porównywać te 24mm w stosunku do innych aparatów. Dodam że zdjęcia będę pewnie robił w proporcji 3:2
Wojmistrz - Wto 08 Mar, 2016
Ale on ma najszerszą ogniskową 10.9mm co daje ekwiwalent 24mm (czyli zarazem kąt widzenia) względem małego obrazka/pełnej klatki. Tak się przyjęło by porównywać do tego wymiaru.
roman81 - Sro 09 Mar, 2016
czyli przy proporcji boku 16:9 ? (patrząc na w/w film)
wiec dla proporcji boku 3:2 będzie już pewnie coś około 28
Wojmistrz - Sro 09 Mar, 2016
Nie nie będzie. Matryca nie jest wykorzystywana całkowicie, a dokładniej jej rogi. Jak byś nie ustawił, to pole obrazowania będzie jak widać na poniższych obrazkach... no chyba ze dasz 1:1
roman81 - Wto 15 Mar, 2016
może pomysleć o omd em 10 mark II z 14-42 + 50 1.8
Wojmistrz - Wto 15 Mar, 2016
Oczywiście że myśleć możesz, to twoja kasa Pomyśl jednak, że takiego szkiełka jakie masz w LX100 nie da się kupić.
roman81 - Wto 15 Mar, 2016
Może i racja. Mam wrażenie że ten lx100 to chyba najlepszy aparat jaki wyszedł (z takim zakresem ogniskowych) i chyba lepsze wyjście kupić coś takiego niż bezlusterkowca z kitem.
Pomyślałem o tym 50 1.8 że pewnie lepszy portret się zrobi (rozmyje tło)
Sunders - Wto 15 Mar, 2016
roman81 napisał/a: | Mam wrażenie że ten lx100 to chyba najlepszy aparat jaki wyszedł (z takim zakresem ogniskowych) i chyba lepsze wyjście kupić coś takiego niż bezlusterkowca z kitem.
|
Chyba niekoniecznie. Do bezlusterkowca z kitem, który może atrakcyjniej rozmyć tło i sprawdzić się w fotografii portretowej, np.
http://allegro.pl/panason...6053508343.html
http://allegro.pl/panason...6042491722.html
zawsze możesz dokupić sobie w przeciwieństwie do LX100, kolejny obiektyw
rafalik - Wto 15 Mar, 2016
Tylko 20mm na 4/3 to już 40 mm a lx ma 24 na szerokim wiec trochę inne klasa.
Sunders - Wto 15 Mar, 2016
Dokupujesz coś takiego: http://allegro.pl/panason...6052874876.html i masz swój ekwiwalent 24mm
Wojmistrz - Sro 16 Mar, 2016
Sunders, wszystko pięknie, ale potem jest "dokupujesz"... "dokupujesz"..."dokupujesz"... Jak na kompakt to LX100 ma małą konkurencję, fakt, przydał by się lepszy zakres ogniskowych, ale jakość tego obrazka przekonała nawet mnie - małoobrazkowca. Do tego filmy 4K też wyglądają rewelacyjnie. Swoją drogą, ciekawe jak Panasonic by rozłożył na łopatki rynek wypuszczając taki zbity obiektyw jaki jest w LX100 i taki sam korpus, właśnie ze stabilizacją, ergonomią, wizjerem, 4K...
roman81 - Sro 16 Mar, 2016
A który aparat według was daje lepsze jpeg ? Panasonic czy np olympus omd em 10 mark II bo jak patrze na porównywarki na optycznym.pl tam gdzie testy iso to jakby olympus daje żywsze kolory niż lx100.
Wojmiatrz jak jest np ze zdjęciami portretowymi i rozmyciem tła na maksymalnej ogniskowej i 2,8 ?
Jest całkiem nie źle, ale trzeba przyznać, że jeśli stać ciebie na dobre szkła, to bezlusterkowiec może okazać się lepszym rozwiązaniem. Z drugiej strony, jak potrzeba ci rozmyć, to zastanów się, czy dobrze robisz szukając kompaktu, względnie bezlusterkowca, a nie przynajmniej takiego z matrycą APS-C czy nawet tanią lustrzanką. Gromadzenie szkieł do systemu w lustrzankach jest po prostu znacznie tańsze, aczkolwiek ciągle patrzyłem na to co roman81 napisał/a: | Rozważam miedzy bezlusterkowcami ze standardowym obiektywem a kompaktam (nie będę dokupywał obiektywów). |
roman81 - Sro 16 Mar, 2016
jedynie interesują mnie portrety wiec coś jasnego typu 50 mm ale zależy mi też na filmach.
Myślałem o sony 16-50 + 50 1.8 oraz o wspomnianym olympusie.
Tyle że kompakt zawsze mam przy sobie a znając życie obiektywów nosić nie będę w kieszeni na wycieczki z dziećmi. Pomyślałem o olympusie bo jego 45 jest malutka to tylko taka ewentualność.
W lx100 brak uchylanego ekranu trochę przeszkadza ale nadrabia myśle obiektywem
Sunders - Sro 16 Mar, 2016
roman81 napisał/a: | kompakt zawsze mam przy sobie a znając życie obiektywów nosić nie będę w kieszeni na wycieczki z dziećmi. Pomyślałem o olympusie bo jego 45 jest malutka to tylko taka ewentualność |
Przy takim nastawieniu, to zdecydowanie bierz LX100.
Wojmistrz napisał/a: | Sunders, wszystko pięknie, ale potem jest "dokupujesz"... "dokupujesz"..."dokupujesz"... |
Wojmistrz, przymusu przecież nie ma, ale większe możliwości są w razie potrzeby.
Wojmistrz napisał/a: | filmy 4K też wyglądają rewelacyjnie |
Na ekranach FHD też, czy tylko jak się zaopatrzysz w 4K?
Degradowany do 1080p też wygląda lepiej niż natywne 1080p.
|
|