|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Panasonic Lumix G 25 mm f/1.7 ASPH.
Arek - Wto 08 Mar, 2016 Temat postu: Test obiektywu Panasonic Lumix G 25 mm f/1.7 ASPH. http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=386
Zapraszam!
RB - Wto 08 Mar, 2016
O... fajny i jak na system tani standard do mikro 4/3. Za 8-8.5 stówy w mikro 4/3...
Sigmy 19 i 30 ze światłem 2.8 tym samym w zasadzie stracą w tym systemie rynek prawie całkowicie (choć i tak nie by wielki). W każdym razie przy ich cenie 7 stów za sztukę.
WojciechW - Sro 09 Mar, 2016
Podziękowania za dość szybki test, choć zdążyłem ten obiektyw kupić już dwa tygodnie temu. Wyjaśnię, że kupiłem go ze względu na atrakcyjną cenę (i oczywiście dobrą ostrość) troszeczkę zamiast wyraźnie droższego 20/1.7. Ten ostatni byłby na pewno dla mnie bardziej uniwersalny, bo większość ujęć na zoomach robię przy nieco skróconej ogniskowej. Ale 25/1.4 ma też sporo zalet, zwłaszcza to, że jego rozdzielczość stosunkowo mało się psuje przy dużym otwarciu przysłony, a przy jej domknięciu do 4-8 rozdzielczość na brzegach jest już mocno zbliżona do tej na środku i bardzo wysoka. Poza tym obiektyw ten dobrze pracuje z moim małym Olkiem.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
TS - Sro 09 Mar, 2016
Szkoda tylko tych problemów z AF, o których ludzie piszą. WojciechW, czy zauważyłeś je w swoim egzemplarzu?
WojciechW - Sro 09 Mar, 2016
Jeszcze nie. Może się mylę, ale na podstawie swoich doświadczeń wydaję mi się, że o błąd AF łatwiej gdy robi się dużo zdjęć szybko jedno po drugim.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
|
|