forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do 650zł.

Aquoss - Czw 10 Mar, 2016
Temat postu: Lustrzanka do 650zł.
Dzień dobry,

Jestem tutaj nowy i od razu rozpoczynam od dylematu. Tak w skrócie. Swoją przygodę z fotografią rozpocząłem rok temu gdy dostałem "w spadku" Sony A200, z uszkodzonym wyświetlaczem którego nie opłacało się wymieniać i zbitą lampą. Robiłem głównie rawy które obrabiałem później w lighroomie. Jako, że nie miałem podglądu to zabawa przypominała używanie lustrzanki analogowej. Dokupiłem redukcję z potwierdzeniem na m42 i obiektyw Helios 44m-6 MC, gdzie robienie zdjęć to loteria przy braku podglądu. To tyle o mnie.

Moje pytanie brzmi co kupić przy wyżej podanym budżecie? Mam okazję nabyć model A500 z przebiegiem zaledwie 20 tyś klatek, oryginalną torbą, dodatkowym gripem, dwoma obiektywami SAL-1855 oraz SAL-55200-2 ( oba z SAM), kartą 8GB, bez uszkodzeń mechanicznych jak i wizualnych za 600 zł. Co o tym sądzicie? Jestem otwarty na propozycje.

Andrzej.M. - Sro 16 Mar, 2016

Zawsze to sprawny aparat, choć nie wiem czy nie lepiej ulokować "uczucia " gdzie indziej - zapewne można trafić w bardziej przyszłościowy system, który rozwija swoje lustrzanki. (Canon/Nikon/Pentax).
rafalik - Pią 01 Kwi, 2016

Za 600 zł taki zestaw bierz bez zastanowienia.
Lepsza matryca niz w twoim cmos mało szumów. Do tego dwa obiektywy.
Sam focilem bardzo długo a550.
Sony rozwija system bardzo powoli to fakt ale za takie pieniadze nie kupisz nic sensownego w takim zestawie a do tego z małym przebiegiem i pewnie od znajomego

Wojmistrz - Pią 01 Kwi, 2016

Nie rozwojowe, ale dobre na początek, o ile jest wszystko sprawne.
Andrzej.M. - Sob 02 Kwi, 2016

rafalik napisał/a:
Sony rozwija system bardzo powoli

:shock: :?: :lol: Rozwija? Toż od paru lat nie wypuścili żadnej lustrzanki - po prostu zakończyli ich produkcję . Jak ktoś nie pamięta - lustrzanka to aparat w którym obraz trafiający na kliszę /matrycę obserwuje się na matówce na którą trafia za pośrednictwem lustra umieszczonego między obiektywem a powierzchnią służącą do ekspozycji. Czyli wizjer ma być optyczny! W tym sensie lustrzanek sony już nie ma w produkcji. :cool: