forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Mały wszechstronny zestaw do 6k, sony a6000+cz 1670z?

mizeria - Czw 10 Mar, 2016
Temat postu: Mały wszechstronny zestaw do 6k, sony a6000+cz 1670z?
Jest to mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich :)
Chciałbym kupić zestaw bezlusterkowiec+dobry wszechstronny obiektyw na początek. Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z fotografią, do tej pory moim największym osiągnięciem jest korzystanie z trybu manualnego lumii 920. :mrgreen: Od tego zestawu wymagam dobrego, ostrego obrazka w JPG, świetnych kolorów, stabilizacji, uniwersalnego zoomu, dobrego AF, szybkiego wybudzania aparatu, przyjemnego rozmycia tła przy zdjęciach portretowych, dobrych zdjęć w słabym świetle, oraz małych rozmiarów i wagi. Opcji video równie dobrze mogłoby nie być, więc tym nie należy się przejmować. Zdjęcia będę robić dosłownie wszędzie, w grę wchodzą krajobrazy, architektura, imprezy rodzinne, plaża, wycieczki górskie, koncerty i wydarzenia sportowe. Nie chcę zaczynać od kilku obiektywów, w tym stałek, na to przyjdzie czas później. Na teraz chce czerpać z tego jak najwięcej przyjemności nie musząc zastanawiać się jaki obiektyw dzisiaj wziąć ze sobą, albo nosić torbę z 4 szkłami. Na chwilę obecną najbardziej podoba mi się zestaw sony a6000+cz 1670z i chciałem się zapytać czy w tym budżecie będzie to dla mnie najlepsza opcja? Ten obiektyw posiada bardzo uniwersalny zakres ogniskowych, a do tego jest całkiem malutki. Do tego wszędzie go chwalą za świetne kolory. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to że mógł być trochę jaśniejszy. Zostać przy tym, czy może zmienić system i wybrać coś innego? Tylko co? Tu się zdam na wasze doświadczenie ;)