|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - PROBLEMY AF SIGMA 17-50 F2.8 EX DC OSH + NIKON7100
ARCHTW - Sob 12 Mar, 2016 Temat postu: PROBLEMY AF SIGMA 17-50 F2.8 EX DC OSH + NIKON7100 Witam,
Od 2 miesięcy walczę z serwisem SIGMA w sprawie kalibracji obiektywu SIGMA 17-50 F2,8 EX DC OSH z body NIKON D7100
Od początku są problemy z AF.
Wciąż wychodzą nieostre zdjęcia i dodatkowo bardziej nieostre są zdjęcia robione przez Lv.
Zdjęcia robiłem z centralnie ustawionym punktem AF przysłona 2,8 przy świetle dziennym pogodny dzień na dworze - kontrastowe obiekty żeby nie było....
Testowałem go fotografując biało czarną okładkę książki - średniej wielkości litery / matowa/
Wysłałem body do serwisu NIKONA wszystko sprawdzili i poustawiali wg zaleceń producenta.
Wysłałem sprzęt do autoryzowanego serwisu SIGMA w Gdyni do kalibracji.
Po odesłaniu sprzętu okazało się że nic lepiej nie jest. Więc po wymianie kilku maili i rozmowach kazali przesłać sprzęt jeszcze raz. Po odesłaniu problem jest w dalszym ciągu a oni twierdzą że wszystko zostało sprawdzone i jest w porządku. Zdjęcia robię bez dodatkowego filtra dostarczanego z obiektywem w akcesoriach ale to chyba nie jest konieczne dla prawidłowej ostrości zdjęć....
Czy ktoś ma podobne problemy tego obiektywu z tym konkretnie body NIKON D7100?
Wiem że kiedyś NIKON wprowadzał jakieś zmiany konstrukcyjne do swoich aparatów i obiektywy SIGMA nie współpracowały ale wprowadzili nowe oprogramowanie i niby już problem rozwiązany. Teraz nawet piszą na pudełkach np. D5300 compatible
|
|