forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - nikon d3200 szumy na filmie

evocatus1337 - Nie 13 Mar, 2016
Temat postu: nikon d3200 szumy na filmie
Czesc.Posiadam nikona d3200 z kitowym obiektywem.Podczas nagrywania w slabo doswietlonym pokoju (jedna żarówka) powstaje szum na filmiku. Chodzi o takie kropki jakby,nie wiem jak to wytlumaczyc. Jak to zlikwidowac? Czy w innym swietle tez tak będzie? (nie mam jak sprawdzic). Nagrywalem w 800 i 1600 ISO
ophiuchus - Pon 14 Mar, 2016

Nie wiem jak jest z podglądem na żywo w tym Nikonie, ale poczytaj instrukcję, i moja propozycja jest taka, najpierw ustaw sobie za dnia na w miarę równomiernie i porządnie oświetloną scenę prawidłową ekspozycję, następnie nagraj jakiś film i mu się przyjrzyj. Bo szczerze mówiąc nie wiem jaką masz tolerancję na szum w filmach, ale wcale nie zdziwię się, jeśli opisane przez Ciebie efekty są typowym zjawiskiem w danych okolicznościach oświetleniowych.
blaine - Pon 14 Mar, 2016

Dokładnie, też tak uważam. Szum to szum, robiąc zdjęcia/filmy na wysokich ISO nie masz co oczekiwać że dostaniesz idealnie gładki obraz. ;)
komor - Pon 14 Mar, 2016

Ze względu na line-skipping przy nagrywaniu wideo (pewnie jest w D3200?), szum jest znacznie mocniejszy niż w przypadku zdjęć.