|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - canon 750D jak odczytać RAW
sylb - Wto 15 Mar, 2016 Temat postu: canon 750D jak odczytać RAW Jak to odczytać.
Pliki cr2 ze starego canon-a, bez problemu podglądałem bezpośrednio w Windows a i PS nie miał z nimi kłopotu.
A tu totalna lipa, dodam, że pociągałem wszystkie najnowsze sterowniki.
Wojmistrz - Wto 15 Mar, 2016
Czy masz w miarę nowy Camera RAW? Co najmniej 8.8.
Preskaler - Wto 15 Mar, 2016
A co to już Canon nie daje darmowego DPP? Miałem 40D i był a rok temu dostałem z 5d mk3. Z tym, że ta nowsza wersja otwiera zdjęcia z obu aparatów a starsza tylko z 40d.
Wojmistrz - Wto 15 Mar, 2016
Preskaler, ale sylb ma PS więc potrzba zaktualizować Camera Raw. Jest za darmo.
Preskaler - Sro 16 Mar, 2016
No to problem powstaje jak się ma PS-a. Mnie się RAW-y otwierają bo PS-a nie mam.
muzyk - Sro 16 Mar, 2016
Preskaler napisał/a: | A co to już Canon nie daje darmowego DPP? |
No to zemścił się totalnie...
chester - Sro 16 Mar, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Preskaler, ale sylb ma PS więc potrzba zaktualizować Camera Raw. Jest za darmo. |
Ale zależy jak stary jest to PS. Camera RAW nie jest aktualizowana wiecznie do każdej wersji PS. Jeśli to stary PS i najnowsza mu CameraRaw nie obsługuje tego modelu, pozostaje konwersja do DNG (darmowo) i wtedy każdym PS otworzy.
Wojmistrz - Sro 16 Mar, 2016
chester, ale koledze chodzi o podgląd w Windowsie (i PS) co oznacza po prostu brak aktualnego Camera RAW. Jeśli sylb się jeszcze pojawi na forum, to może dowiemy się czy próbował zainstalować Camera RAW i jaką ma wersję PS. Na razie wiemy ile wiemy
sylb - Czw 17 Mar, 2016
Witam.
Próba instalacji Adobe Camera RAW, zakończyła się niepowodzeniem i informacją, że ta poprawka nie ma zastosowania do Twojego produktu.
DPD 4 zadziałało, dzięki za podpowiedź (mam windows, 8.1) bo nieświadomie używałem starszej wersji.
Canon RAW Codec, chyba nie wspiera tego aparatu.
Wojmistrz - Czw 17 Mar, 2016
To jak starego masz PSa?
Canon daje aktualizacje jeszcze przed wypuszczeniem aparatu, stąd często wiadomo w plotkach, że będzie coś nowego, za to Adobe jak i inni muszą czekać na premierę.
|
|