forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - canon 750D jak odczytać RAW

sylb - Wto 15 Mar, 2016
Temat postu: canon 750D jak odczytać RAW
Jak to odczytać.
Pliki cr2 ze starego canon-a, bez problemu podglądałem bezpośrednio w Windows a i PS nie miał z nimi kłopotu.
A tu totalna lipa, dodam, że pociągałem wszystkie najnowsze sterowniki.

Wojmistrz - Wto 15 Mar, 2016

Czy masz w miarę nowy Camera RAW? Co najmniej 8.8.
Preskaler - Wto 15 Mar, 2016

A co to już Canon nie daje darmowego DPP? Miałem 40D i był a rok temu dostałem z 5d mk3. Z tym, że ta nowsza wersja otwiera zdjęcia z obu aparatów a starsza tylko z 40d.
Wojmistrz - Wto 15 Mar, 2016

Preskaler, ale sylb ma PS więc potrzba zaktualizować Camera Raw. Jest za darmo.
Preskaler - Sro 16 Mar, 2016

No to problem powstaje jak się ma PS-a. Mnie się RAW-y otwierają bo PS-a nie mam. :wink:
muzyk - Sro 16 Mar, 2016

Preskaler napisał/a:
A co to już Canon nie daje darmowego DPP?

No to zemścił się totalnie... :mrgreen: :twisted:

chester - Sro 16 Mar, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Preskaler, ale sylb ma PS więc potrzba zaktualizować Camera Raw. Jest za darmo.

Ale zależy jak stary jest to PS. Camera RAW nie jest aktualizowana wiecznie do każdej wersji PS. Jeśli to stary PS i najnowsza mu CameraRaw nie obsługuje tego modelu, pozostaje konwersja do DNG (darmowo) i wtedy każdym PS otworzy.

Wojmistrz - Sro 16 Mar, 2016

chester, ale koledze chodzi o podgląd w Windowsie (i PS) co oznacza po prostu brak aktualnego Camera RAW. Jeśli sylb się jeszcze pojawi na forum, to może dowiemy się czy próbował zainstalować Camera RAW i jaką ma wersję PS. Na razie wiemy ile wiemy :)
sylb - Czw 17 Mar, 2016

Witam.
Próba instalacji Adobe Camera RAW, zakończyła się niepowodzeniem i informacją, że ta poprawka nie ma zastosowania do Twojego produktu.
DPD 4 zadziałało, dzięki za podpowiedź (mam windows, 8.1) bo nieświadomie używałem starszej wersji.
Canon RAW Codec, chyba nie wspiera tego aparatu.

Wojmistrz - Czw 17 Mar, 2016

To jak starego masz PSa?
Canon daje aktualizacje jeszcze przed wypuszczeniem aparatu, stąd często wiadomo w plotkach, że będzie coś nowego, za to Adobe jak i inni muszą czekać na premierę.