|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - obiektyw do nikona d7100
karolonka - Czw 17 Mar, 2016 Temat postu: obiektyw do nikona d7100 Witam,
Chciałaby się poradzić mając do dyspozycji około 10 tys lepiej kupić kilka tańszych obiektywów czy jeden droższy. Generalnie interesują mnie jasne obiektywy na razie posiadam tylko jeden standardowy. Na pewno interesują mnie zdjęcia makro, ale również portrety i zdjęcia sportowe. Jakoś sama nie jestem w stanie się zdecydować. Dodam, że interesują mnie tylko nowe i nikkory
Sunders - Czw 17 Mar, 2016
karolonka napisał/a: | mając do dyspozycji około 10 tys lepiej kupić kilka tańszych obiektywów czy jeden droższy /.../ interesują mnie zdjęcia makro, ale również portrety i zdjęcia sportowe |
Lepiej kilka tańszych
komor - Czw 17 Mar, 2016
Ewentualnie za osiem klocków reporterski Nikkor 70-200/2.8 VR II, który nada się też do portretów, a za pozostałe dwa setkę makro. Tak czy owak jednym obiektywem, choćby bardzo drogim, nie opędzluje się i sportu, i portretu, i makro.
karolonka - Czw 17 Mar, 2016
Generalnie myślałam o takim zestawie Nikon AF-S Nikkor 85 mm f/1,8G ,Nikon AF 35mm f/2 D Nikkor, Nikon AF-S 105 mm f/2,8 G IF-ED VR Micro-Nikkor i Nikon AF DX 10,5 mm f/2,8 Fisheye-Nikkor a z drozszych
Nikon AF-S 24-70 mm f/2.8G ED lub Nikon AF-S Nikkor 85 mm f/1,4G
karolonka napisał/a: | myślałam o takim zestawie Nikon AF-S Nikkor 85 mm f/1,8G ,Nikon AF 35mm f/2 D Nikkor, Nikon AF-S 105 mm f/2,8 G IF-ED VR Micro-Nikkor i Nikon AF DX 10,5 mm f/2,8 Fisheye-Nikkor |
Ten tańszy zestaw jest całkiem fajny i znacznie bardziej sensowniejszy do posiadanego przez Ciebie aparatu.
komor - Czw 17 Mar, 2016
A czemu starszy Nikon AF 35mm f/2 D Nikkor zamiast nowszego AF-S? Jak rozumiem aparat z matrycą DX, sądząc po wyborze fisha?
Cytat: | Jak rozumiem aparat z matrycą DX, sądząc po wyborze fisha? |
Biorąc pod uwagę tytuł wątku, to bardzo odkrywcze
komor - Czw 17 Mar, 2016
Sunders, chwila nieuwagi i już wskakują na plecy człowiekowi… To nie ludzie, to wilcy! :)
Narado - Nie 27 Mar, 2016
Popieram Komora...Jeżeli startujesz z taką kasą- brał bym najlepsze szkła z możliwych. Mając najlepszą puszkę - kiepskie szkła dadzą kiepski efekt. Nakupujesz obiektywów średniej klasy a po jakimś czasie i tak będziesz szukać szkieł z wyższej półki. Tanie szkła łatwiej później dokupić niż te droższe. Ja bym celował w dwa obiektywy :
1. uniwersalny zoom 70-200 (o którym pisze Komor). Znakomite szkło zarówno do portretu jak sportu
2. Sigmę art 18-35/1.8 - rewelacyjny zoom do krajobrazu i wnętrz. Ostrością bije na głowę niejedną stałkę.
Tym zestawem załatwisz praktycznie wszystko a tańsze szkła zawsze możesz sobie sukcesywnie dokupować.... zawsze to mniej zbierania niż na taki 70-200. To dwa jasne zoomy które sprawdzą się w każdej sytuacji.
PS.
Nie zapominaj że te wszystkie szkła będziesz nosić
|
|