forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Nikkor AF-S DX 18-200 mm + pełna klatka

Wigor - Czw 17 Mar, 2016
Temat postu: Nikkor AF-S DX 18-200 mm + pełna klatka
Hej
Mało mam doświadczenia z systemem Nikon oraz z pełna klatką.
A tu bęc! Połączenie jednego i drugiego :)

Czy to możliwe żeby obiektyw Nikon Nikkor AF-S DX 18-200 mm f/3.5-5.6G ED VR II podpięty do D700 robił aż tak kolosalną winietę jak na załączonym obrazku?
Sorki za jakość zdjęcia, niewielki miałem wybór.

Do tej puszki podłączałem też Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR i również winieta jest kolosalna.

Czy to są po prostu za słabe szkła do tej puszki? Dzięki.

moronica - Czw 17 Mar, 2016

Wigor, to sa obiektywy przeznaczone do mniejszej matrycy wiec jasne, ze beda dawaly gigantyczna winiete na pelnej klatce. soczewki obiektywu musza byc fizycznie wystarczajaco duze by pokryc matryce danych rozmiarow, te z oznaczeniem DX sa przeznaczone pod matryce rozmiarow ok 24x16mm
Wojmistrz - Czw 17 Mar, 2016

Wigor, dlatego masz oznaczenia FX i DX. To nie winieta, to małe pole obrazowania. Zwróć uwagę, że masz możliwość przełączenia się na tryb DX, który pozwala ci spokojnie fotografować obiektywami pod APS-C, ponieważ przy wykonywaniu zdjęć brany jest tylko taki obszar jak przy mniejszych fizycznie matrycach (fakt, tylko 5.1Mpx).
Wigor - Pią 18 Mar, 2016

Nie spodziewałem się, że to aż tak będzie wyglądać.
Owszem, aparat ma opcję przełączenia między DX a FX. Po włączeniu na FX (przy obiektywach pod APS-C) na zdjęcie jest cały kadr, po włączeniu DX robi cropa.
Ani jedno ani drugie nie jest do przyjęcia ;)

Jeśli chcę kupić obiektyw pod ff inny niż Nikon, to na co mam patrzeć? Chcąc kupić Sigmę muszę patrzeć na parametr EX?

komor - Pią 18 Mar, 2016

http://www.optyczne.pl/52...obiektywów.html
Wojmistrz - Pią 18 Mar, 2016

Wigor napisał/a:
Po włączeniu na FX (przy obiektywach pod APS-C) na zdjęcie jest cały kadr, po włączeniu DX robi cropa.
Ani jedno ani drugie nie jest do przyjęcia ;)
Dlaczego? Przecież nie ma za grosz winietowania. Powinno wyglądać dokładnie tak: