|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - Aparat do filmowania wesela
mintech - Pon 21 Mar, 2016 Temat postu: Aparat do filmowania wesela Witam serdecznie, planuję zakupić na swoje wesele aparat z możliwością kręcenia filmów. Ważne dla mnie aby miał Full HD dobrej jakości i przede wszystkim łatwo wymienialną baterię (by mieć ze 3 w zapasie). Operatora mam, montażem będę zajmował się sam, na sprzęt chcę wydać coś około 2000zł, tak więc co polecacie w tej cenie?
Na chwilę obecną polecają mi Sony a5000
Wojmistrz - Pon 21 Mar, 2016
Jeśli chcesz filmować, a nie fotografować, to kup kamerę. Kolejna sprawa, to dźwięk, bez niego nie ma dobrego filmu.
Jeśli już musisz kupić aparat, to poszukaj sobie Lumixa G6, a jeszcze lepiej lustrzankę Canona 650D lub 700D, do której możesz dokupić grip. Takie ustrojstwo obsługuje dwie baterie na raz (chociaż możesz dać tylko jedną ja nie masz drugiej), plus w ostateczności użyć sanek do ogniw AA. Poza tym lustrzanki mają osobne gniazdo na kartę pamięci, a nie razem z baterią. Jakość obrazu jest bardzo dobra, ale warto przejrzeć sample na YouTube.
Wszystkie trzy wymienione przeze mnie modele aparatów posiadają wejście na mikrofon zewnętrzny, stopkę lampy błyskowej umożliwiającą montaż mikrofonu czy widełek na mikrofon, oświetlenie i zewnętrzny monitor, do tego posiadają obrotowy (uchylany o 180° i obracany 270° lub 360°) wyświetlacz, który jest niesamowitym wsparciem przy filmowaniu. Wszystkie one posiadają także autofokus podczas filmowania. Dodatkowo 700D posiada dotykowy ekran, a oba Canony można wyposażyć w obiektywy STM, które są bardzo szybkie i bezszmerowe.
|
|