|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zmiana Nikona D90 na lepszy (Nikon D5200, Canon 700D)
kas - Sro 23 Mar, 2016 Temat postu: Zmiana Nikona D90 na lepszy (Nikon D5200, Canon 700D) Witajcie!
Jest to mój pierwszy post na forum, jestem totalną amatorką, jeśli chodzi o fotografię i filmowanie, więc proszę o niezbyt mocne gryzienie.
Dwa lata temu kupiłam Nikona D90 z obiektywem Tamron 70-300mm, później dokupiłam Nikkor 50mm 1.8, bo denerwowało mnie fotografowanie w małych pomieszczeniach, a następnie 18-55mm 3.5-5.6, co by mieć większy zasięg widzenia.
Przez ten czas uczyłam się robić zdjęcia w RAW, w trybie M, ustawiając ISO, wartość przysłony i czas naświetlania, ostrość manualna, później też zmieniałam AF-A, AF-S i AF-C w zależności od nieruchomego lub ruchomego obiektu. Zaczęłam trochę nagrywać filmów, bawić się montażem, ale nie jestem zadowolona z jakości filmów. Przy pochmurnej pogodzie nad morzem obraz jest szary, ponury, dostrzegam szumy, podobnie jest w pomieszczeniach. Ze zdjęć jestem bardziej zadowolona, bo mam wpływ na ustawienia.
No i dążę do tego, że tak właściwie to stanęłam w miejscu... Wydaje mi się, że przyszedł czas na zmianę mojego D90 na coś nowszego.
Interesuje mnie body w cenie do maks. 1800-2000zł. Jeśli chodzi o obiektywy to najczęściej pracuję na stałce 50mm, ale taki kitowy też się przydaje.
Na czym mi zależy...
Chciałabym nagrywać filmy dłuższe nić 5 minut, np. 20 minut. Dobrze by było, gdyby dało się zmieniać ustawienia nagrywania, niekoniecznie podczas kręcenia, czy trybu Lv. Zależy mi na zmianie ustawień typu ISO, przysłona, jak dla mnie przydatne do kręcenia krótkich ujęć, ale w dobrej jakości, niezależnie od pogody i miejsca, np. z użyciem statywu. Obrotowy wyświetlacz wskazany. Przydałoby się też automatyczne ostrzenie przy kręceniu filmów.
Podobają mi się ujęcia tego typu:
https://www.mageewp.com/w...les/Explore.mp4
Jestem też oczarowana jakością tego typu zdjęć:
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xat1/v/t1.0-9/11049506_1053327651385137_5096473624679246263_n.jpg?oh=8c28e120947bb5a8ad523e1e7887feeb&oe=574B0AF8&__gda__=1468313840_647445db016e6423b795a1cbd250083a
Zastanawiam się nad Nikonem D5200 i Canonem EOS 700D. Początkowo bardziej skłaniałam się w stronę Nikona ze względu na to, że mam już kilka obiektywów, ale ten Canon jakoś mnie kusi, zwłaszcza jak oglądam nakręcone przez niego filmy na YouTube. W swoim czasie byłam nastawiona na 600d (widzę, że większość youtuberów używa go do kręcenia), ale nie widzę go nigdzie w sprzedaży.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy jest jakakolwiek szansa na podpięcie Nikkora 50mm 1.8G i 18-55mm 3.5-5.6G do Canona 700d? Jakaś przejściówka i czy to ma w ogóle sens?
Czy myślicie, że po przesiadce z D90 na np. D5200 lub 700D będę widzieć różnicę w jakości zdjęć i filmów, czy różnica będzie mała i niewarta zmiany akurat na jeden z nich (bo np. nie umiem wykorzystać w pełni możliwości filmowania D90 i dlatego nie wykorzystam też lepszego aparatu)? Jestem zupełnym laikiem, nie miałam okazji do fotografowania innymi lustrzankami, jedyne co to mogę porównywać zdjęcia i filmy w sieci, a tutaj często na główny plan wysuwa się obróbka i trudno jest mi tak ocenić prawdziwą różnicę.
Cel fotografowania - podczas podróży, ale wydaje mi się, że głównie to portrety, psy, jakieś przedmioty i rzadko makro. No i oczywiście filmowanie w rozsądnej, miłej dla oka jakości.
Będę wdzięczna za sugestie, rady, pomysły, uwagi i ogólnie za rozmowę.
muzyk - Czw 24 Mar, 2016
kas napisał/a: | Czy myślicie, że po przesiadce z D90 na np. D5200 lub 700D będę widzieć różnicę w jakości zdjęć i filmów, |
Zdecydowanie zdjęć w przypadku d5200, a filmów... hmm...
cóż, trzycyfrowe Canony od modelu 650D począwszy, nie są złe w te klocki.
kas napisał/a: | czy jest jakakolwiek szansa na podpięcie Nikkora 50mm 1.8G i 18-55mm 3.5-5.6G do Canona 700d? |
Jest przejściówka, ale ma to sens ze szkłami, w których przysłonę można ręcznie nastawiać pierścieniem w obiektywie.
Chyba, że wymyślą coś takiego jak z eos/ m4/3
kas napisał/a: | Chciałabym nagrywać filmy dłuższe nić 5 minut, np. 20 minut. Dobrze by było, gdyby dało się zmieniać ustawienia nagrywania, niekoniecznie podczas kręcenia, czy trybu Lv. |
W niektórych Canonach można zainstalować Magic Lantern co w przypadku podjęcia decyzji o zakupie Canona może mieć również jakiś wpływ. ML daje spore możliwości przy filmowaniu. I nie tylko...
Aparaty, w których można zainstalować ML:
5D2, 5D3, 6D, 7D, 50D, 60D, 500D/T1i, 550D/T2i, 600D/T3i, 650D/T4i, 700D/T5i, 1100D/T3, EOS M
kas - Czw 24 Mar, 2016
Dziękuję za odpowiedź.
Bardzo ciekawy ten Magic Lantern i jeśli dzięki niemu faktycznie można więcej wycisnąć to fajna sprawa.
Wczoraj przeglądałam jeszcze inne aparaty. W oko wpadł mi trochę droższy Nikon D5300 i jeszcze D5500.
Jeśli chodzi o Nikona to mogę pozwolić sobie na troszkę większy koszt ze względu na posiadane już obiektywy. Na Canona mogę przeznaczyć do 2000zł. Skłaniam się jednak na D5300 lub ewentualnie D5500, ale zastanawiam się, czy aby na pewno D5500 jest warty tej ceny, czy różnica będzie widoczna, jeśli chodzi o filmowanie.
komor - Czw 24 Mar, 2016
Podłączanie obiektywów Nikona do Canona nie ma sensu i zapomnij o tym przy tych szkłach i budżecie. Skoro kasy nie za dużo, to migracja do Canona nie ma sensu, bo za dużo stracisz przy sprzedaży obiektywów. Kup nowy korpus, każdy jeden aktualnie sprzedawany Nikon da Ci zarówno lepszą jakość zdjęć, jak i znacznie lepszą jakość filmowania niż D90. Niestety stracisz na ergonomii. Może rozejrzyj się za używanym D7000? To jest odpowiednik Twojego D90 jeśli chodzi o ergonomię. Ale jeśli filmowanie ma priorytet to rzeczywiście coś z rodziny D5x00 będzie lepsze, choćby ze względu na ekran.
kas - Czw 24 Mar, 2016
Ważny jest dla mnie obrotowy wyświetlacz, więc skuszę się na któregoś z tej serii. Nie jestem pewna, czy będzie to D5300,czy D5500, choć ten drugi wydaje się być mało atrakcyjny, jeśli dopłaca się jedynie do dotykowego ekranu.
Czy ktoś z was miał okazję kręcić coś którymś z tych Nikonów? Przeglądam filmy na YouTube i mam wrażenie, że jest duża rozbieżność w jakości, jeśli chodzi o ten sam model. Zdaję sobie sprawę, że kluczowe są tu umiejętności i warunki, ale zastanawiam się, czy aby na pewno, czy jest to może zasługa After Effects, czy faktycznie da się z nich tyle dobrego wycisnąć.
Wujek_Pstrykacz - Czw 24 Mar, 2016
Jak kupisz D5300 lub D5500 to prawdopodobnie stracisz autofokus w 50/1,8 G i prawdopodobnie w Tamronie, o ile nie jest to wersja z wbudowanym silnikiem i stabilizacją
moronica - Czw 24 Mar, 2016
Wujek_Pstrykacz, obiektywy G maja wbudowany silnik
kas - Czw 24 Mar, 2016
Dobra uwaga Wujku Pstrykaczu, nawet o tym nie pomyślałam.
18-55mm i 50mm mają AF-S. Tamrona oddaję bratu razem z D90.
muzyk - Pią 25 Mar, 2016
kas napisał/a: | 18-55mm i 50mm mają AF-S. |
EF też są "AF-S".
18-55 to ciemna lipa na początek.
kas - Pią 25 Mar, 2016
18-55 służy mi tylko do fotografii szybkiej typu zrobić kilka pamiątkowych zdjęć na wycieczce itp. Generalnie do reszty używam 50m 1.8, choć nie ukrywam, że kusi mnie jeszcze jakiś inny jasny obiektyw.
Tak sobie myślę, że zdecydowałam się na Nikona d5300, ale dam sobie 2tyg. czasu na upewnienie się.
A propo d5300, czy faktycznie ustawienie przysłony na małą do filmowania, działa jak przy fotografii? To znaczy, czy nagrywanie makro w ten sposób ma sens, przy kręceniu będzie widać różnicę przy zmianie ustawień? Jeśli wiecie co mam na myśli.
Wojmistrz - Pią 25 Mar, 2016
Filmowanie makro lustrzanką i jasne dobre obiektywy to trochę nieporozumienie, bo i tak musisz je przymknąć na "ef-ileśtam" więc tak na prawdę, zestawowy 18-55mm spokojnie powinien wystarczyć, zwłaszcza z jakimś pierścieniem pośrednim.
Wujek_Pstrykacz - Pią 25 Mar, 2016
moronica napisał/a: | Wujek_Pstrykacz, obiektywy G maja wbudowany silnik |
Faktycznie, pomyliło mi się z "D"
Andrzej.M. - Sob 26 Mar, 2016
kas napisał/a: | Zastanawiam się nad Nikonem D5200 i Canonem EOS 700D. |
Zamienił stryjek siekierkę na kijek... Może ze względu na filmowanie, ale jak się nauczysz to dobrze robić to też ci spokojnie wystarczy... w każdym razie na potrzeby YT spokojnie. Nawet telefon...
Ale co ja tam wiem - wszak filmowałem kiedyś tylko kamerami analogowymi, a po takiej szkole każde współczesne urządzenie filmujące jest niemal doskonałe. Zatem może wypowiem się o zdjęciach - Nikon D-90 daje nadal lepszy obrazek niż większość Canonów a tylko troszkę gorszy niż D5200 - za to ma lepszą ergonomię. Więc moja rada- naucz się wykorzystywać wlaściwości posiadanego sprzętu , zrób jakiś kurs fotografii , kup lepsze szkła zamiast bez sensu wywalać kasę na gorsze puszki... To porównanie powinno ci uzmysłowić o czym piszę. http://www.dxomark.com/Ca...0___870_850_439
kas - Sob 26 Mar, 2016
Jak uzyskać lepsze nagrania D90 od D5300, jeśli w D90 nie mamy możliwości zmiany ustawień, nagrywania dłuższych ujęć niż 5 minut w najwyższej jakości i automatycznego ostrzenia? Od pewnego czasu zajmuję się fotografią zwierząt i chcę zmienić aparat z zamysłem nagrywania psich sztuczek - również swojego wytresowanego psa. Trudno jest nakręcić siebie i psa ze statywu, jeśli ostrość nie ustawia się sama, a nie chcę na każdy trening zabierać ze sobą męża tylko po to, żeby coś nakręcił. M.in. dlatego chcę zmienić D90 na coś lepszego. No i obracany ekran w przypadku nagrywania siebie z psami - będę widzieć, czy w ogóle stoję w kadrze, zamiast marnować czas na bieganie tam i z powrotem.
Co do reszty to dyskutować raczej nie będę, gdyż już usłyszałam, że będę widzieć różnicę w jakości zdjęć po przesiadce z D90 na chociażby D5200.
Nadal obstawiam D5300, ale wstrzymam się jeszcze jakiś czas, bo być może zainwestuję w coś mocniejszego + obiektyw 1.4.
Andrzej.M. - Pon 28 Mar, 2016
kas napisał/a: | chcę zmienić aparat z zamysłem nagrywania psich sztuczek - również swojego wytresowanego psa. Trudno jest nakręcić siebie i psa ze statywu, jeśli ostrość nie ustawia się sama, a nie chcę na każdy trening zabierać ze sobą męża tylko po to, żeby coś nakręcił. |
Rozwiązanie jest proste - pilot i ręczne ustawienie ostrości na miejsce gdzie masz stać z psem ... Obracany ekranik nie pomoże chyba że będzie miał 20cali lub więcej... Doświadczenie i umiejętności na pewno więcej ci pomogą niż zakup najlepszego aparatu. Trochę pomyślunku - w filmie i TV nadal funkcjonują "przestarzałe" znaczniki mimo nowoczesnej techniki.
kas - Wto 29 Mar, 2016
Nie będę więcej tłumaczyć tego, że potrzebny jest mi obrotowy ekran (również do zdjęć), AF podczas nagrywania i nagrywanie w najwyższej jakości min. 15 minut. Tego potrzebuję i już.
Wojmistrz - Wto 29 Mar, 2016
To kup Canona 700D i poczytaj jeszcze o możliwościach Magic Lantern.
Andrzej.M. - Wto 29 Mar, 2016
kas napisał/a: | Tego potrzebuję i już. |
Wiesz lepiej... Powodzenia!
kas - Sro 30 Mar, 2016
Andrzeju, oczywiście, że tak i dziękuję bardzo
Jest opcja, że sprzedam bratu Nikona razem ze wszystkimi obiektywami, więc Canon wchodzi w grę z póki co jednym obiektywem. Napewno na początku będzie to 50mm 1.8, bo bardzo lubię tego swojego Nikkora, później kupię coś szerokiego z zoomem.
Biorąc pod uwagę większy budżet, bardziej proponujecie Canona 750d, czy Nikona d5300? Cały czas biorąc pod uwagę filmowanie (wyświetlacz obrotowy, dotyk nie jest tu dla mnie znaczący).
Wojmistrz - Sro 30 Mar, 2016
Bardziej proponuję(my) tańszy 700D, a nawet 650D, bo nie odczujesz zbytnio różnicy na standardowym oprogramowaniu, za to jeśli będziesz chciała filmować bardziej pro i pokusisz się o Magic Lantern, to okaże się, że polecane modele są znacznie lepsze, np dlatego, że ...600D, 650D, 700D miał czytnik kart z szybkością 40MBps, a 750D i 760D już tylko 21MBps oraz nie są stabilne z tym oprogramowaniem.
Jeśli będziesz kupować 50mm f/1.8, to nie kupuj modeli II tylko STM.
muzyk - Czw 31 Mar, 2016
Wojmistrz napisał/a: | że ...600D, 650D, 700D miał czytnik kart z szybkością 40MBps, a 750D i 760D już tylko 21MBps oraz nie są stabilne z tym oprogramowaniem. |
O! To jest bardzo przydatna informacja
kas - Czw 31 Mar, 2016
Dziękuję Wam bardzo za rady. Czytam o możliwościach ML i podoba mi się coraz bardziej. Teraz tylko podjąć decyzję.
Myślę tylko o tym, czy 700d nie jest znacząco gorszy od 750d, on ma chyba gorszą matrycę ( ), AF, rozdzielczość. Jeśli mam wybierać miedzy d5300 a 700d to biorę Nikona, jeśli d5300 a 750d to mam już dylemat, zwłaszcza po tym co napisał Wojmistrz, chociaż jeśli dzięki ML można nagrywać lepsze wideo na 700d...
Czemu to musi być takie trudne.
Wojmistrz - Czw 31 Mar, 2016
Osobiście przy takim dylemacie kupił bym 650D żeby zaoszczędzić kasę na inne szkła. Różnice między 650D a 700D są raczej kosmetyczne, a 750D/760D to pomimo większej ilości pikseli, nie dają zauważalnie lepszego obrazka.
kas - Czw 31 Mar, 2016
Czyli generalnie 650D, czy 700D będą lepsze, jeśli chodzi o nagrywanie (i fotografię?) z ML niż parametrami lepszy D5300? Czy ktoś z Was miał okazję popstrykać/ponagrywać trochę którąś z tych lustrzanek (650d, 700d, 750d, d5200, d5300)?
[ Dodano: Czw 31 Mar, 2016 20:40 ]
Mówiąc głośno sama do siebie przez cały dzień, zamęczając wszystkich wokół i mojego biednego już męża, jestem bardziej przekonana do Canona 700D, ze względu na Magic Lantern. Oglądałam co potrafi funkcja HDR, pułapka ostrości, wyświetlanie ducha, stack focus, interwalometer i cała reszta, która może być bardziej przydatna od większej ilości pikseli w D5300. Widziałam też porównania D5300 z 700D, jeśli chodzi o filmy i ja nie widzę żadnej różnicy, aczkolwiek nie wiem jak będzie w przypadku zdjęć na "porównywalnym" obiektywie.
[ Dodano: Pią 01 Kwi, 2016 14:13 ]
Żeby utrudnić mi wybór, Nikon właśnie ogłosił nowy cash back i na D5300 jest 250zł zwrotu.
[ Dodano: Pią 01 Kwi, 2016 20:33 ]
Mąż namawia mnie jeszcze na D5500 "bo dotykowy wyświetlacz się przyda i więcej Mpix". Z tym wyświetlaczem to trochę mi obojętne, ale mąż twierdzi, że lepiej będzie się łapało ostrość dotykiem przy kręceniu na statywie niż obiektywem/strzałkami, bo nie będzie się ruszał aparat.
Poza tym oglądałam porównania D5300 z 700D i w wielu filmikach na YouTube mówi się, że Nikon jest lepszy, bo: lepiej łapie pod słońce, ma mniej szumów, lepszy kontrast i autofokus. Widziałam różnice w zdjęciach i była dość znacząca na korzyść Nikona, jeśli chodzi o nagrania to pół na pół, raz Nikon lepszy, raz Canon. Wiem, że to tylko youtube-owe testy, ale jednak coś tam pokazują. Głośność autofocusa wydaje się być w obu zbliżona, jeśli chodzi o filmowanie, choć podobno Nikon jest głośniejszy.
[ Dodano: Sob 02 Kwi, 2016 09:33 ]
Kontynuując dalsze rozważania i nawiązując do porównań Nikona i Canona.
O ile D5300 wypada ciut lepiej od 700D, jeśli chodzi o jakość nagrań to D5500 ma naprawdę dziwaczną obsługę. Ergonomia faktycznie kuleje, wychodzenie z lv, żeby zmienić ustawienia i wyłączający się tryb seryjny po zrobieniu jednego zdjęcia to jest jakieś nieporozumienie. Dlatego w tym zestawieniu wygrywa Canon 700D, ale... Bardziej mnie 750D ze względu na lepszy AF, ilość pikseli. Super jest to, że ustawienia zmieniać można w trybie lv, no i funkcjonalność przycisków na obudowie w porównaniu do D5500. Minus to to, o czym pisał Wojmistrz - zapis na kartę i ML, ale w przypadku tego drugiego to czy czasem nie jest tak, że ML powstanie na 750D?
Jak już kupować aparat to kupić coś, z czego będę zadowolona przez najbliższe lata, coś czego nie będę chciała zmieniać, tylko dokupować szkła. Dlatego chcę podjąć jak najlepszą i świadomą decyzję. Jeśli macie jeszcze jakieś spostrzeżenia dotyczące np. Canona 750d, wady, zalety, własne przemyślenia, będę wdzięczna. Bardzo pomogliście mi spojrzeć szerzej na wybór aparatu.
Andrzej.M. - Sob 02 Kwi, 2016
kas napisał/a: | Jak już kupować aparat to kupić coś, z czego będę zadowolona przez najbliższe lata |
Zdziwił mnie ten akapit o wyłączającym się trybie seryjnym , może lepiej więc wybrać nieco wyższy model? Aż nie chce mi się wierzyć że takiego "babola" w korpusie strzelili - może to kwestia jakichś ustawień w podmenu.
Wojmistrz - Nie 03 Kwi, 2016
kas, a ostrzyć chcesz sama czy chcesz pracować z AF podczas filmowania? Jeśli to drugie, to warto obejrzeć testy, jak to pracuje. I jeszcze jedna sprawa, zobacz sobie testy z obiektywami STM.
kas - Nie 03 Kwi, 2016
No niestety wszyscy narzekają na ten tryb seryjny. Jest "lepszy" model z obrotowym wyświetlaczem?
Wojmistrz, raz tak, raz tak. Canon lepiej radził sobie z ostrzeniem automatycznym niż Nikon, nie pulsuje tak bardzo przy małych oddaleniach obiektu od aparatu, przynajmniej z tego co widziałam na filmikach, jak będzie naprawdę to się okaże.
Andrzej.M. - Nie 03 Kwi, 2016
kas napisał/a: | Jest "lepszy" model z obrotowym wyświetlaczem? |
Czy ja wiem - może D7200?
Albo ten http://www.optyczne.pl/30...Wst%C4%99p.html
K-S2 do zdjęć OK, ale do filmowania to nadal daleko mu do oceny dobry (czytaj miernota).
kas - Nie 03 Kwi, 2016
D7200 nie ma ruchomego wyświetlacza. Dziękuję bardzo Panowie za pomoc, decyzja zapadła - Canon 750D. Dam znać jak się sprawuje.
Andrzej.M. - Nie 03 Kwi, 2016
Wojmistrz napisał/a: | do filmowania to nadal daleko mu do oceny dobry |
A to czemu? Bo nikomu nie przyszło do głowy zaadaptować do niego ML? Oprogramowania "open"? Czy dlatego że nie ma STM? Trochę się mu przyjrzałem - af ma celny- to ten sam co w K-5II . Kitowy 18-50 DC jest cichutki jak należy. Niestety - ostrzy przed rozpoczęciem filmowania - i to jest być może jego wada. Ale ma Focus Peaking więc ostrzenie manualne jest łatwe.
Odpowiedziałem Ci tu.
muzyk - Pon 04 Kwi, 2016
kas napisał/a: | decyzja zapadła - Canon 750D. |
700D wystarczyłby...
komor - Pon 04 Kwi, 2016
Czemu, skoro 750D ma nowszą, lepszą matrycę? I parę innych nowszych cech.
Wojmistrz - Pon 04 Kwi, 2016
Bo temat dotyczył w dużym stopniu filmowania.
kas - Pon 04 Kwi, 2016
Zdecydowałam się na 750D zamiast 700D głównie dlatego, że w porównaniach filmy wyglądały lepiej na 750D, autofocus jest szybszy, ma więcej punktów, no i większą rozdzielczość, co przyda się przy kadrowaniu na komputerze. Myślę, że gdybym kupiła 700d za kilka lat byłabym zła na tą decyzję, a tak mając całkiem niezłe body bez nadzwyczaj dziwnych wad (jak w przypadku wyłączającego się trybu seryjnego w D5500) będę mogła zainwestować w jakieś świetne szkiełka.
muzyk - Pon 04 Kwi, 2016
kas napisał/a: | Zdecydowałam się na 750D zamiast 700D |
I też ok.
Andrzej.M. - Sro 06 Kwi, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Odpowiedziałem Ci tu. |
Ja ci też...
|
|