|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Fuji X-M1 i jego autofokus vs autofokus Olympus
natka296 - Czw 24 Mar, 2016 Temat postu: Fuji X-M1 i jego autofokus vs autofokus Olympus Witam jestem na etapie kupna aparatu i waham się pomiędzy Fuji X-M1 a Olympus np e-pl7 . Jedyne co mnie hamuje to to że doszły mnie słuchy że w tym fuji jest strasznie wolny i mało trafny AF ?? Czy ktoś to może potwierdzić czy jest aż tak duża różnica w trafności i prędkości AF miedzy tymi dwoma modelami ?? Z tego co wiem to fuji ogólnie dobre AF zaczyna się od modelu X-E2 z poprawionym firewarem od X-E2S ale dla mnie to już za duży gabaryt aparatu ????
WueN - Czw 24 Mar, 2016
Popatrz na youtube. Według mnie, w x-m1 nie jest źle z szybkością, nie ma porównania z e-pl7, w porównaniu z 6 jest może minimalnie wolniej, ale nie tyle, by kruszyć kopie. Jeśli chodzi o celność - x-m1 ma problemy w przypadku scen o niskim kontraście.
Dla przykładu - tu nie był w stanie złapać ostrości na skałach w tle:
Tu, mimo później pory, nie było problemu:
O celności w e-pl7 nie będę się wypowiadał, miałem go w ręce zbyt krótko i tylko w pomieszczeniu.
muzyk - Pią 25 Mar, 2016
WueN napisał/a: | Dla przykładu - tu nie był w stanie złapać ostrości na skałach w tle: |
Punkt ostrości jeden, czy wiele?
WueN - Pią 25 Mar, 2016
Pomniejszony centralny.
muzyk - Sob 26 Mar, 2016
Jaki obszar obejmował na zdjęciu - mógłbyś zaznaczyć?
|
|