|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Samsung: Wielka Restrukturyzacja AD 2016?
Soniak10 - Sob 26 Mar, 2016 Temat postu: Samsung: Wielka Restrukturyzacja AD 2016? Jak donoszą źródła internetowe, Samsung wydał oświadczenie o planowanej restrukturyzacji. Oto jej główne cele:
"Dyrekcja Samsunga podpisze zobowiązanie wycofania się ze zhierarchizowanej struktury i będzie zmierzać do uzyskania takiego środowiska pracy, które sprzyja otwartemu dialogowi.
Flagowa południowo-koreańska firma zmniejszy też liczbę poziomów w hierarchii i będzie organizować częściej dyskusje online między szefami działów i pracownikami.
„To najnowsze oświadczenie koncernu przeprowadzającego duże zmiany w czasie kryzysu jest odbiciem apelu patriarchy Samsung Group Lee Kin-hee z 1993 roku do dyrektorów, żeby „zmieniali wszystko, z wyjątkiem żon i dzieci”.
Firma borykająca się ze spadkiem zysków ze smartfonów i brakiem nowych przedsięwzięć napędzających wzrost stanęła przed koniecznością zreformowania kultury pracy w stylu militarnym, co ma wpłynąć na rozwój innowacyjności.
Inne decyzje podejmowane w ostatnich latach mające na celu poluzowanie sztywnej kultury korporacyjnej to elastyczne godziny pracy, odejście od wymogów odpowiedniego ubioru podczas pracy w weekendy i MNIEJSZA PRESJA NA PRACOWNIKÓW DO UDZIAŁU W ALKOHOLOWYCH SPOTKANIACH PO GODZINACH PRACY, które od dawna były cechą charakterystyczną koreańskiego życia korporacyjnego.
Firma zredukuje też niepotrzebne nadgodziny i pracę w weekendy zachęcając pracowników do spędzenia czasu z rodzinami lub skorzystania z możliwości uczenia się."
Zwłaszcza to ostatnie mi się podoba: całkiem jak w naszych supermarketach, które nie potrafią sobie wyobrazić funkcjonowania na rynku bez pracy w niedzielę i święta.
muzyk - Wto 29 Mar, 2016
Soniak10 napisał/a: | Zwłaszcza to ostatnie mi się podoba: całkiem jak w naszych supermarketach, które nie potrafią sobie wyobrazić funkcjonowania na rynku bez pracy w niedzielę i święta. |
Cywilizacja śmierci ponoć w tych krajach, gdzie w niedziele i święta się nie pracuje.
maziek - Wto 29 Mar, 2016
Jak to, to już nie będzie się można uchlać z szefem za korpo-kasę? I zamiast tego niby co - wieczór na łonie teściowej? Co za ludzie... Gdzie są, pytam się, związki zawodowe?!
Dżozef - Czw 31 Mar, 2016
maziek napisał/a: | Jak to, to już nie będzie się można uchlać z szefem za korpo-kasę? I zamiast tego niby co - wieczór na łonie teściowej? Co za ludzie... Gdzie są, pytam się, związki zawodowe?! |
W czasach popularności Zenitha mój znajomy był ważniakiem w corpo , miał kamerę, cyfrowy aparat, willę i ... darmowe imprezy alkoholowe.
Gdy kupiłem swoją pierwszą cyfrę już go nie było, zmarł z przepicia jako bezdomny[*]
|
|