forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Problem z DSC h7

Kruszczus - Nie 20 Kwi, 2008
Temat postu: Problem z DSC h7
Witam, jestem amatorem fotografiki, 2 tygodnie temu dostałem na urodziny Sony DSC H7. Zrobiłem juz nim ok 900 fotek, głownie w trybie automatycznym ewentualnie w programie PEJZARZ gdy fotografowałem góry. Po zgraniu na komputer zdjęć okazało sie że wiekszość zdjęć ma rozmyte brzegi. I teraz pytanie czy to wina tego że ufam ślepo trybowi automatycznemu (na razie), czy moze to wada aparatu i powinienem go oddać? a moze juz poprostu tak bedzie bo to wina tych aparatów. Prosze o pomoc. Załaczam zdjecia.

Proszę o pomoc, moze posiadacze tego modelu sie wypowiedzą? pomogą? Tez tak macie??

pitter - Wto 22 Kwi, 2008

To się może zdarzyć,ale nie tak często jak u Ciebie.Parę rad-Ustaw pokrętło na manualne ustawienia tj. na "P",ISO na 100,kontrast na D+R i tak Zostaw na stałe, w razie potrzeby sporadycznie na ISO 200,ewentualnie w menu na ostrzejsze obrazy,pomiar ostrości na wielo segmentowy,nie Korzystaj z programów tematycznych-chyba,ze portret.W plenerze Fotografuj przy dobrych warunkach pogodowych,pamiętając o przymknięciu przysłony-tzw.głębia ostrości.Poczytać dokładnie poradnik PDF.H 7 to mój trzeci kompakt i na poprzednich też się zdarzały nieostre fragmenty,ale jak nadmieniałem raczej sporadycznie.Pozdrawiam i życzę udanych fot. :lol: