forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat uniwersalny do 800 zł nowe/używane

Robet - Sob 26 Mar, 2016
Temat postu: Aparat uniwersalny do 800 zł nowe/używane
Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu poszukuje aparatu cyfrowego do zadań "ogólnych" to znaczy uniwersalny aparat na wypady wakacyjne, różne imprezy itd. Chcę by aparat był w miarę mały tak by był pod ręką, do tego jeszcze by nagrywał filmy w standardzie FHD ale to widzę już ma większość. Dlatego też szukałem w kompaktach i niestety widzę, że ciężko cokolwiek znaleźć, aparatów jest mnogość, a większość to słabe badziewia. Długo się zastanawiałem czy nie kupić Sonego hx60. Ale też poczytałem trochę o bezlusterkowcach i znalazłem Panasonica gf5 właśnie za 800zł tylko, że z strasznie długim obiektywem 14-42mm (wersja z obiektywem chowanym kosztuje już 1300zł :/). I właśnie się teraz zastanawiam czy jakość wykonywanych przez niego zdjęć jest na o wiele lepszym poziomie od tego sony i czy nie dać sobie spokoju z mały aparatem i zdecydować się na taki większy. A może ma ktoś jakieś ciekawsze pomysły? Do 800zł wchodzą w grę aparaty nowe i używane

Z góry dziękuje za pomoc ;)

Soniak10 - Nie 27 Mar, 2016

Robet napisał/a:
zastanawiałem czy nie kupić Sonego hx60.

Ja mam Sony HX50V i jestem zadowolony, więc nie sądzę, żeby HX60 nie spełnił oczekiwań. Wprawdzie zoom do 720mm nie jest niezbędny, ale skoro już jest, to niech będzie. Poza tym jest mały, lekki, jakość zdjęć bardzo dobra jak na sprzęt tej kategorii. Jako sprzęt uniwersalny z pewnością jest godny polecenia.
Ps: TUTAJ możesz zobaczyć przykłady zdjęć wykonanych tym Soniaczem w różnych warunkach oświetlenia.