|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Bezlusterkowiec nie do końca dla laika ~2500zł
JejoX - Sob 26 Mar, 2016 Temat postu: Bezlusterkowiec nie do końca dla laika ~2500zł Witajcie,
Słowem wstępu...
Z racji narodzin naszego pierwszego, niepowtarzalnego i cudownego dzieciątka moja osobista Żona rozpoczęła lament o jej beznadziejny apart w postaci Sony DSC Hx5 , który kilka lat temu skrupulatnie wybieralem,porównywalem, u klegów pytałem....okazał sie być zupełnie nieprzydatnym narzędziem nieziemsko szumiącym w każdym innym od dziennego świetle.Do tego AF wolny,a samo wykonanie zdjęcia trwało tyle co przerwy reklamowe na polsacie.
Ehh...przyszedł więc czas wykazania sie po raz wtóry w temacie elektroniki uzytkowej i proszę Was o pomoc w wyborze bezlusterkowca który będzie charakteryzował sie:
- łatwościa użytkowania dla osoby ,która chce pstrykać ale i dająca więcej możliwości dla kogos kto wydajac 2500zł na aparat chce żeby miał w gotowości więcej funkcji
- dobrą jakością zdjęc w słabszym świetle.Głównie zdjecia w domu przy sztucznym swietle
- dobrą jakość filmów
- sprawny AF i szybkość
- kompaktowy rozmiar nie jest priorytetem
- sprawny transfer plikow na laptopa
Zdjecia głownie dzieci, ukochanego.....psa, okazjonalnie plener,i inne takie tam pstrykanie.Aha, i Sony odpada bo "to szajs " jak stwierdziła Żona.
Wstępnie wytypowałem:
Olympus E-Pl7
- rzekomo szybki AF
- stabilizacja matrycy
-dotykowy ekran
- kompaktowy i o zgrozo.... ładny co może przesądzic wszystko niezaleznie od jakosci i posiadanych funkcji
Panasonic DMCH6
- brzydki czyli szansa ze ja bede go obslugiwal
- wygodny manual
- rzekomo dobra jakosc filmow
Co sądzicie o tych propozycjach?
rafalik - Sob 26 Mar, 2016
Kolego pytanie jest jeszcze jedno czy bedziesz inwestował w obiektywy ? Ponieważ standardowym w ciemnym pomieszczeniu bez lampy nie podziałasz.
Jeśli nie to odpowiedz jest prosta lx100
RB - Nie 27 Mar, 2016
rafalik napisał/a: | Kolego pytanie jest jeszcze jedno czy bedziesz inwestował w obiektywy ? Ponieważ standardowym w ciemnym pomieszczeniu bez lampy nie podziałasz.
Jeśli nie to odpowiedz jest prosta lx100 |
Otwieranie przysłony na 1.7 to jest średni pomysł, bo zmienia warunki GO. To bywa tu ten jakże rzadki przypadek, gdy chcemy mieć sporo rzeczy dobrze ostrych.
Idziemy więc w górę z czułością.
JejoX - Nie 27 Mar, 2016
rafalik napisał/a: | Kolego pytanie jest jeszcze jedno czy bedziesz inwestował w obiektywy ? Ponieważ standardowym w ciemnym pomieszczeniu bez lampy nie podziałasz.
Jeśli nie to odpowiedz jest prosta lx100 |
O ile nie będzie potrzeby ciągłego przekładania z jednego na drugi to tak.Na start coś jak najbardziej uniwersalnego by się przydało z możliwoscia rozbudowy na coś bardziej skonkrezytowanego.
|
|