|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Która stałka?
viperzaq1 - Wto 29 Mar, 2016 Temat postu: Która stałka? Witam. Mam okazję kupić obiektyw CANON EF 50 mm f/1,8 II lub Canon EF 40 mm f/2.8.
Z którego będę bardziej zadowolony wykonując zdjęcia z wakacji, wypadów weekendowych itp.?
Sunders - Wto 29 Mar, 2016
viperzaq1 napisał/a: | Z którego będę bardziej zadowolony wykonując zdjęcia z wakacji, wypadów weekendowych itp.? |
viperzaq1, skąd możemy wiedzieć Ja byłbym z EF 40 mm f/2.8 STM.
Wojmistrz - Wto 29 Mar, 2016
Coś mi się nie zgadza, w innym poście viperzaq1 napisał/a: | jak na razie do 700d mam kita i stałkę 50mm 1:1.8 II | więc masz to szkło czy nie? Jeśli nie to przemyśl zakup 50mm f/1.8 STM.
muzyk - Sro 30 Mar, 2016
Cytat: | Witam. Mam okazję kupić obiektyw CANON EF 50 mm f/1,8 II lub Canon EF 40 mm f/2.8.
Z którego będę bardziej zadowolony wykonując zdjęcia z wakacji, wypadów weekendowych itp.? |
Z żadnego. Oba szkła to stałki. Tobie potrzeba do w/w celów zoom np. 17-50 2.8 Tamrona, tudzież jakaś ciemnica typu 16-300 Tamrona, albo podobne wynalazki Canona.
Serio.
komor - Sro 30 Mar, 2016
muzyk napisał/a: | Z żadnego. Oba szkła to stałki. Tobie potrzeba do w/w celów zoom np. 17-50 2.8 Tamrona |
Popieram. Zarówno 40 jak i 50 mm da Ci jedynie wąski kąt widzenia.
Roy_v_beck - Sro 30 Mar, 2016
Ale jak już wybierać spomiędzy tych dwóch, to 50mm brzmi fajniej, bo jaśniejszy przede wszystkim, no a 700d mistrzem w wysokim iso nie jest, to jeśli przyjdzie okazja robić foty w jakimś pomieszczeniu, to lepiej mieć coś jaśniejszego jak to 1.8. Ten 40mm to zapewne lepszy byłby w makro fotografii, no ale tutaj zupełnie nie ma do tego potrzeby.
Też nie jest tak, że stałki są mało użyteczne przy wypadach, tylko coś szerokiego warto mieć, naprawdę szerokiego, 40 a 50 to w tym przypadku mała różnica.
muzyk - Sro 30 Mar, 2016
Roy_v_beck napisał/a: | bo jaśniejszy przede wszystkim |
Przy f1.8 masz jasno, ale też odpowiednio małą głębię ostrości, poza tym, 50 mm na APSc daje pole widzenia obiektywu 80 mm na pełnej klatce.
Roy_v_beck napisał/a: | 40 a 50 to w tym przypadku mała różnica. |
To są dwa zupełnie różne szkła: inna ogniskowa - inne pole widzenia i różne światło.
Jeśli chcesz robić zdjęcia wewnątrz, to też zależ jakie - czy portrety, czy ogólnie.
Narado - Sob 02 Kwi, 2016
Osobiście bał bym się polecać Tamrona .... optycznie- bardzo fajne szkło ale mechanicznie - padaczka. Jeżeli już to w tym zakresie Sigma. Stałka to fajne szkło na uzupełnienie, ale na wakacyjne wypady - zoom
|
|