|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat kompaktowy do codziennego użytku
Bejbas - Czw 07 Kwi, 2016 Temat postu: Aparat kompaktowy do codziennego użytku Witam wszystkich!
Chce kupić aparat do robienia zdjęć w domu, na wakacjach itp. Jak coś się stanie to nie będę płakać.
Tak jak w temacie zastanawiam się nad tymi modelami:
Sony DSC-WX220
or
Sony DSC-W830B
PS: Na co tak faktycznie trzeba zwrócić uwagę podczas wyboru aparatu?
dzięki wielkie za pomoc!
djdred - Czw 07 Kwi, 2016
Witam.
Podłącze się pod temat bo teraz szukam czegoś małego do kieszeni na wyjazdy.
Będę miał spory wyjazd z plecakiem a nie chcę zabierać lustrzanki bo za ciężka itp.
Zatem biorę kamerkę Xiaomi Yi i właśnie potrzebuję kompaktowy aparacik w cenie 500-800.
Pozdrawiam
TomPL2 - Czw 07 Kwi, 2016
Może Canon PowerShot S200?
Bejbas - Czw 07 Kwi, 2016
Jakoś Canon nie przemawia do mnie tak jak Sony.
Wolałbym coś od Sony
djdred - Czw 07 Kwi, 2016
Mi jest obojętnie jaka firma (kocham Pentaxa) ważne by był w miarę jasny, kompaktowy i mało szumów. A i żeby był tryb manualny
ps. dodam że z kompaktowych mam coś takiego Pentax Optio I-10 i ogólnie nie jestem zadowolony ze zdjęć tym czymś.
Wojmistrz - Pią 08 Kwi, 2016
Bejbas, jeśli musiał bym wybierać z tych dwóch, wybrał bym DSC-WX220 ponieważ ma matrycę CMOS, przez co można filmować w 1920x1080, mniejszą ilość pikseli dla tej samej powierzchni fizycznej (przy tak małych matrycach więcej wcale nie jest lepiej) oraz nieco lepszy obiektyw (jasność), chociaż sam zoom mnie nie do końca przekonuje.
djdred, tak trochę nieładnie jest podłączać się w pytaniem pod świeżutki cudzy temat i to taki bez odpowiedzi, z nieco mniej celnie zadanym pytaniem. Kompaktów jest od groma i ciut ciut, więc może sensowniej jest wybrać coś dla siebie i zadać bardziej sprecyzowane pytanie co do trafności wyboru. Pentax nie robi dobrych kompaktów. Brak w nich matryc CMOS, brak w nich jasnych obiektywów i brak w nich małych gabarytów. Jak szukasz czegoś sensownego to dozbieraj do aparatu z matrycą 1/1.7" i szkłem zaczynającym się od około f/1.8. Z nowych nic nie kupisz ale używki za 800zł się znajdą.
TomPL2 - Pią 08 Kwi, 2016
Chyba że kupisz:
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-canon-powershot-s200-czarny-pokrowiec-dcc-1450
Bejbas - Pią 08 Kwi, 2016
Wojmistrz I to jest konkretna odpowiedź
dzięki wielkie!
Jeszcze poczytam trochę i jak będę miał pytania to na pewno napisze.
djdred - Pią 08 Kwi, 2016
Witajcie.
Podłączyłem się bo temat zbliżony a nie chciałem pisać kolejnego podobnego tematu. Wybacz Bejbas jak coś jest nie tak
No szkoda że Podkarpacie bo ja Pomorskie ;p
Bejbas - Pią 08 Kwi, 2016
Nie ma problemu
Wojmistrz - Pią 08 Kwi, 2016
djdred, nie zmienia faktu, jak chcesz jakość to nie matryca 1/2.3" i nie światłosiła od f/3.x
|
|