forum.optyczne.pl

Lornetki - PZO 11X40 czy TENTO 7X35, a może..?

PatrykH - Czw 07 Kwi, 2016
Temat postu: PZO 11X40 czy TENTO 7X35, a może..?
Cześć wszystkim. Jestem tu nowy, nie znam się. Poszukuję lornetki do wypraw podróżniczych, głównie w góry.
Chciałbym nabyć lornetkę z "duszą" i bardzo zależało mi na Polskiej, ale... Dowiedziałem się, że
mają one dość żółty obraz. I pytanie do Was. Czy to przeszkadza komuś kto nigdy nie miał lornetki? Jaka lornetka
wg was góruje z PZO? Po przeczytaniu licznych wpisów na forach wydaje mi się, że 11X40 jest bardzo dobra/
Czy lepiej by było kupić np. radziecką TENTO 7X35 ze środkiem Zeiss'a? Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Chciałbym aby miała w miarę szerokie pole widzenia ;)
A może macie jakieś inne propozycje? Granica cenowa to 200 - 300 zł. Zaznaczam z góry, że nowe lornetki odpadają.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc, pamiętając, że jestem laikiem :)

krzysiek.p - Czw 07 Kwi, 2016

Jeśli chcesz mieć nie zażółcony obraz, to w ofercie jest nowy:
Olympus 8x40 DPS I , obraz niezły w tej cenie.
Coś trochę lepszego,to Nikon EX 8x40,ale przekracza budżet.

Używka z duszą..hmm, niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy,ale nie liczyłbym na prawidłowe odwzorowanie kolorów.

Dzięki, ta pierwsza pozycja nawet w moim zasięgu, ale jednak chciałbym poszukać jeszcze czegoś pokroju starych Zeissów ;)
krzysiek.p - Czw 07 Kwi, 2016

Carl Zeiss Jena Deltrintem 8x30

Carl Zeiss Jena Jenoptem 8x30W

Testy pewnie widziałeś ( jeśli nie, to przejrzyj i zdecyduj )

Ale w tym budżecie ,nie wiem czy znajdziesz egzemplarz warty uwagi.

widoczek - Czw 07 Kwi, 2016

Tento 7x35 nigdy nie miało "środka Zeissa" a ten kto Ci to próbuje wmówić zapewne próbuje Cię naciągnąć :smile:

Jako podróżnicza dobra będzie CZJ 8x30, za 300 zł powinieneś dostać egzemplarz bez niespodzianek.

a CZJ 10X50 mogłaby posłużyć też do obserwacji w terenie? Z tego co wyczytałem przypuszczam, że coś takiego wystarczy do obserwacji nieba po ciemku, ale nie wiem czy mam rację :)
Arek - Czw 07 Kwi, 2016

CZJ 10X50 na łażenie jest trochę za duża. I za 200-300 zł trudno kupić ją w rozsądnym stanie.

Za to za 300 zł możesz kupić już całkiem ładną CZJ 8x30. Kup model wyprodukowany po 1978 roku z różowo-pomarańczowymi powłokami T3M, a żółć nie będzie dokuczać.

Polecam też polowanie na starsze japonki typu Swift, Sears, Jason. Np.:
http://www.worthpoint.com...-wide-532181541

P.S. Nie kupuj Tento 7x35. To bardzo słaba lornetka i na pewno nie ma optyki Zeissa.

A co sądzicie o PZO? Jakoś mnie tak ciągnie w Polaki bo zbieram zegarki Błonie, które były produkowane pod Warszawą i mam sentyment do rodzimych wyrobów.
Arek - Czw 07 Kwi, 2016

PZO 11x40 jest OK, ale obraz będzie żółty. To nie ulega wątpliwości. No i ma indywidualne ostrzenie na każdym okularze. Nie każdemu to odpowiada.

a długo się na nim ostrzy ten obraz? Właśnie się przymierzałem do tego PZO 11x40, ale... Nie wiem jeszcze czy do podróży się nadaje? Czy te przybliżenie nie jest zbyt mocne i jakie ma pole widzenia w zależności od odległości. Zastanawiam się nad tym Zeissem 8x30 teraz mocno bo ta lornetka też jest bardzo ładna wizualnie. Mógłby ktoś z was mi wymienić wady i zalety poszczególnych lornetek? Bez wchodzenia w sprawy profesjonalne jak astygmatyzm czy inne tergo typu nazewnictwo, widziałem test, lecz połowy nie rozpracowałem ;) Trochę mi głupio z braku mojej niewiedzy, ale... Jak będziecie chcieli kupić jakiś ciekawy zegarek to ja mogę się odwdzięczyć wiedzą ;)
Arek - Czw 07 Kwi, 2016

Bez zagłębiania się w szczegóły. Na wyprawy, szczególnie w góry lepiej wziąć coś mniejszego i lżejszego. Dlatego daj sobie spokój z PZO 11x40. Można rozważyć PZO 8x30 skoro koniecznie chcesz polską lornetkę, ale one praktycznie we wszystkim jest gorsza od CZJ 8x30. Dlatego polecam tę ostatnią. Mieści się w budżecie, jest rozsądna optycznie,
jest klasykiem i nadaje się na wycieczki (duże pole, dobrze dobrane powiększenie, poręczność, waga).

W sumie ta PZO 8x30 jest bardzo podobna wizualnie. Wiadomo ma żółty obraz, ale w innych aspektach mocno odbiega od tego CZJ 8x30?
Arek - Czw 07 Kwi, 2016

Mocno. I ma indywidualnie ostrzenie więc ostrość ustawia się dłużej i mniej wygodnie.

Dzięki Arek. Pomogłeś mi. Decyduję się na tego Zeissa :) Muszę tylko znaleźć jakąś okazję bo widzę taką lornetkę na OLX ale w cenie 420 zł :( http://olx.pl/oferta/lorn...html#8591c6a095

Jeśli masz/macie jakieś inne źródła tego Zeissa z różowo-pomarańczowymi szkłami w cenie ok. 300 zł. poproszę link, będę wdzięczny.

[ Dodano: Czw 07 Kwi, 2016 18:17 ]
Waszym zdaniem jest warta tych 4 stów?

Arek - Czw 07 Kwi, 2016

Trochę cierpliwości, a kupisz za około 300 zł. Np. poczekaj jak sytuacja rozwinie się tutaj:
http://allegro.pl/lornetk...6106822005.html

http://olx.pl/oferta/lorn...html#797591290a a tutaj taka ciekawosta... Kojarzycie ten typ?
Arek - Pią 08 Kwi, 2016

Małe pole. Nic specjalnego.
kimek27 - Pią 08 Kwi, 2016

tam jest chyba błąd, powinno być 35
PatrykH - Nie 10 Kwi, 2016

http://allegro.pl/show_it...6550045#thumb/8

jak uważacie, dobry zakup? :D

widoczek - Nie 10 Kwi, 2016

Się okaże jak ją dostaniesz :wink:
Ale chyba będziesz jeszcze musiał zainwestować w pasek do lornetki i jakiś futerał

Arek - Pon 11 Kwi, 2016

I co? Kupiłeś?
PatrykH - Pon 11 Kwi, 2016

Niby tak, ale mam 10 dni na rozpatrzxenie decyzji wg prawa. Więc chciałem się Was zapytać o słuszność mojej decyzji? Lornetka ma zawieszkę, musiałbym dokupić tylko futerał, ale wydaje mi się, że za 240 zł to była okazja przy tak ładnie zachowanym stanie. I jeszcze jedno pytanko czy jest jakaś różnica między DELTRINTEM, a JENOPTEM w Multi Coated :?:
Arek - Pon 11 Kwi, 2016

PatrykH, za taką cenę to dobry zakup. Wygląda na ładną mechanicznie i optycznie.

Deltrintem i Jenoptem nie powinny się od siebie różnić. Chodzą plotki, że Jeoptemy jako robione na rynek cywilny były składane z troche mniejszą tolerancją, ale tego chyba nikt nie zmierzył czy w jakikolwiek sposób potwierdził.

PatrykH - Pon 11 Kwi, 2016

jeah, cieszę się, że zaryzykowałem w takim razie! 240 zł przy 400 zł, gdzie niektórzy chcieli to naprawdę dobry interes :wink: Potem pochwalę się jak lornetka się ma! ;) BTW. nie chce przypadkiem ktoś odsprzedać futerału do tego Zeissa? :)
widoczek - Pon 11 Kwi, 2016

Szukaj na allegro lub olx, często można dostać ładny futerał pod wymiar lornetki w cenie ok 25-50 zł.

A tak w ogóle Arek, kiedy jakiś test. Dłuuugo już nic nie było :neutral:

Arek - Pon 11 Kwi, 2016

Na razie Łochów na głowie...
widoczek - Pon 11 Kwi, 2016

No tak - Łochów. Kurcze na następnym spotkaniu muszę być. Szkoda że dopiero za 2 lata a nie za rok :evil:
PatrykH - Wto 12 Kwi, 2016

teraz tak patrze i przy tej mojej nie ma W koło 8x30. Duża jest różnica w polu widzenia?
Arek - Wto 12 Kwi, 2016

Żadna. Inny okular i trochę mniejsze pole widzenia miał Deltrintem produkowany przed wojną.
PatrykH - Pią 15 Kwi, 2016

Dzięki, dzis powinna do mnie dotrzeeć, już zacieram ręce :)

[ Dodano: Pią 15 Kwi, 2016 22:01 ]
Już jest, igła! Jestem mega zadowolony, piękne przybliżenie... Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Do czego służy te pokrętło przy prawym okularze? kręcę, kręcę i różnicy nie widać :shock:

[ Dodano: Pią 15 Kwi, 2016 22:29 ]
Chyba poprawia również ostrość, tak?

toomkoo7474 - Sob 16 Kwi, 2016

To jest pokretlo dioptri,jesli ma sie wade wzroku to ustawiaz glownym pokretlem lewe oko a potem dostrajasz wlasnie tym prawe oko.
jesli krecac tym prawym nie widzisz roznicy byc moze jest zepsute.