|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Sony A5100 vs Samsung NX500
Damix - Nie 10 Kwi, 2016 Temat postu: Sony A5100 vs Samsung NX500 Zamierzam w końcu kupić aparat do zwykłych codziennych zadań, czyli zdjęcia rodzinne na wycieczkach, przy wystawiania przedmiotów na aukcjach ale też do filmowania. To co oferuje kompakt i telefon z wyższej półki nie wystarcza mi w słabym oświetleniu, chciałbym też co nieco poduczyć się fotografowania.
Budżet to max. 3000 zł
Istotnym jest abym miał podgląd gdy np. filmuję siebie. W takim przypadku niezbędny jest wyświetlacz odchylany o 180 stopni lub podgląd video przez aplikację na telefonie.
Sony oferuje tylko kontrolę przy wykonywaniu zdjęć w dedykowanej aplikacji, stąd musiałem odrzucić a6000.
Wiadomo, że za jakiś czas dokupię dodatkowe obiektywy do portretu + jakiś jaśniejszy o szerszym polu.
I tutaj pytanie, czy warto się nadal pchać w samsunga NX500 gdy system tak naprawdę jest na wymarciu i można znaleźć ten model tylko w kilku sklepach (co gorsza tylko w białym kolorze ) ? Czytając recenzję dochodzę do wniosku, że jakość zdjęć jest zbliżona. Ale w przypadku jakości video jest dużo lepiej na owym Samsungu.
https://www.youtube.com/watch?v=Sd7ARl06ttQ
RB - Nie 10 Kwi, 2016 Temat postu: Re: Sony A5100 vs Samsung NX500
Damix napisał/a: |
I tutaj pytanie, czy warto się nadal pchać w samsunga NX500 gdy system tak naprawdę jest na wymarciu |
Jeśli do Samsunga nie masz kilku fajnych szkieł (i nie zamierzasz poprzestać na wieki wieków na zestawowym zoomie) to się do tego nawet nie zbliżaj. Aparat nawet i niezły (OK, ale to średnio istotne, bo naprawdę złych to zbyt wiele nie ma), ale po co się prosić o kłopoty w przyszłości?
Damix - Nie 10 Kwi, 2016
Z Zakupem szkieł nie będę czekał jakoś specjalnie długo. Od razu dokupiłbym 30mm f2 albo 45mm f 1.8 do samsunga. A w przypadku Sony np. 50mm f1.8 . Zawsze zostaje droga manualnych szkieł .
Gorzej w przyszłości z dostępnymi bateriami.
RB - Nie 10 Kwi, 2016
Jeśli wiesz w co wchodzisz i jesteś świadom że na rynku będą resztki magazynowe lub second handy, to nie ma co ukrywać: nx500 jest zarówno lepszym aparatem i jak i kamerą od a5100.
Baterie - nie wiem... Zwykle żyją jakiś nie taki krótki czas. Szczerze powiedziawszy nie doznałem padu żadnej na razie, mimo kilkuletniego używania aparatów (może z drugiej strony nie żyłowałem ich zbyt mocno).
A Panasonik G7? Za 3 tys ze standard zoomem kupisz, obiektywy są, filmowanie bdb...
Damix - Nie 10 Kwi, 2016
Pod względem jakości filmów wiem, że lepiej sprawdzą się Lumixy. Inna opcja to Olympus EM5 II, dobry w każdym aspekcie: Niezłe obiektywy, bardzo dobra stabilizacja w korpusie, jakość JPG, uszczelniony korpus, obrotowy wyświetlacz no ale... Nie wiem czy chce się pchać w m4/3 jeśli tej cenie już mam dostępne sprzęty z większą matrycą APS-C. Sam nie wiem na ile duża będzie różnica. Jakbym nie miał zamiaru filmować to bym wziął Fuji X-T10 albo Nikona D5500.
RB - Nie 10 Kwi, 2016
Damix napisał/a: | Nie wiem czy chce się pchać w m4/3 jeśli tej cenie już mam dostępne sprzęty z większą matrycą APS-C. |
Też nie wiem czy chcesz
Natomiast to nie jest tak że m4/3 z racji mniejszej matrycy jest tańsze od podobnych aparatów z większą matrycą.
BTW - za 3 tysiące EM-5II jeszcze chyba nie kupisz.
Tak swoją droga to ma być bardziej do zdjęć czy do video?
Damix - Nie 10 Kwi, 2016
Bardziej do zdjęć. Widzę, że i tak jakość video będzie się mocno poprawiać w najbliższym czasie, przynajmniej takie mam wrażenie patrząc na to co można uzyskać nagrywając 4k Samsungiem Galaxy S6 czy S7.
Może masz pomysł jak poradzić sobie z brakiem odchylanego wyświetlacza w a6000 ? Jakieś inne aplikacje na telefon obsługujące podgląd video po wi-fi ?
Wiem, że m4/3 nie musi być tańsze ale zależy mi na możliwie przyzwoitej jakości w gorszym oświetleniu. W słoneczny dzień latem to i smartfonem można pstrykać dla siebie.
RB - Nie 10 Kwi, 2016
Damix napisał/a: |
Wiem, że m4/3 nie musi być tańsze ale zależy mi na możliwie przyzwoitej jakości w gorszym oświetleniu. W słoneczny dzień latem to i smartfonem można pstrykać dla siebie. |
Cóż, trudno odpowiedzieć na pytanie co jest dla kogo jeszcze przyzwoite i jakie gorsze oświetlenie masz na myśli. Opcja m4/3 nie jest tu z pewnością miszczem śfiata, ale czy aby nie jest wystarczająca - można np. poszukać na flickrze zdjęć z kilku interesujących Cię aparatów, wybrać te z podobnego do Twych celów "gorszego oświetlenia" i zobaczyć co i jak.
Za taką kwotę, przy obrotowym wyświetlaczu jako must have to bez kompromisów się nie obędzie. Masz fajną matrycę w systemie bez przyszłości (i w mocno kompakto-podobnym korpusie), masz takie se pod wzgledem filmowym fuji, masz g7 z takimi se jpgami ale filmującego... itede.
Damix - Wto 12 Kwi, 2016
No cóż, kupiłem A5100. Na razie nie ma co za dużo mówić czy jestem zadowolony mając tylko kit 15-50 f3.5-5.6.
Uchwyt jak dla mnie jest nieco za mały a nie mam wielkich rąk, choć palce dość długie ( 194 cm wzrostu). Po 6 minutach nagrywania w FullHD już pokazuje ikonkę wysokiej temperatury.
Co ciekawe aplikacja Sony PlayMemories do zdalnego sterowania aparatem z poziomu telefonu obsługuje jednak video, nie tylko pogląd ale także manualne ustawienia. A do tej pory na forach wyraźnie pisano, że nie ma takiej obsługi. W takiej sytuacji będę próbował wymienić na A6000.
|
|