|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Zaawansowany mały kompakt
Justyna724 - Sro 13 Kwi, 2016 Temat postu: Zaawansowany mały kompakt Witam
Poszukuję zaawansowanego małego kompaktu na różne wypady.
Istotne dla mnie cechy, za które jestem w stanie zapłacić wyższą sumę
- wysoka jakość zdjęć
- RAWy
- minimalna ogniskowa na długim końcu 100 mm
- jasny obiektyw od 1.4 lub 1.8
- wbudowana lampa błyskowa i wizjer
Nie jestem w temacie kompaktów, ponieważ od lat używam lustrzanki, a szczerze mówiąc nie mam chwili żeby analizować wszystkie testy.
Może jest tutaj ktoś życzliwy, kto interesuje się działem kompaktów, jest na bieżąco, i mógłby mi polecić coś solidnego, godnego uwagi ?
Dziękuję i pozdrawiam
TomPL2 - Sro 13 Kwi, 2016
Ciężka sprawa, by spełnić jednocześnie te warunki:
Te lepsze albo mają krótszą ogniskową, albo nie mają wizjera (lub trzeba dokupić za spore pieniądze) albo jasność od 2.0 Jak nie poluzujesz wymagań, to chyba nie znajdziesz...
Justyna724 - Sro 13 Kwi, 2016
TomPL2 napisał/a: | Ciężka sprawa, by spełnić jednocześnie te warunki:
Te lepsze albo mają krótszą ogniskową, albo nie mają wizjera (lub trzeba dokupić za spore pieniądze) albo jasność od 2.0 Jak nie poluzujesz wymagań, to chyba nie znajdziesz... |
ok, więc jaki model proponujesz jeśli zejdę z ogniskowej z zachowaniem lampy i wizjera,
i to samo pytanie, jeśli zrezygnuje nieco ze światła, ale zostanę przy dłuższej ogniskowej ?
komor - Sro 13 Kwi, 2016
W dziale, do którego przeniosłem Twoje pytanie, jest już sporo podobnych tematów. Zajrzyj choćby do przyklejonego wątku ¤ Dobry kompakt do 2000 zł (edycja 2015) lub tematów:
RX100 IV czy LX100 ?
Panasonic LX7, LF1, Canon S120, Nikon Coolpix P7800.
TomPL2 - Czw 14 Kwi, 2016
A może Canon Powershot G5X spełni wszystkie twoje wymagania?
Justyna724 - Czw 14 Kwi, 2016
Dziękuje bardzo za zainteresowanie moim dylematem.
TomPL2
Właśnie dotarła do tego modelu i rozważam, wydaje mi się, że to najlepsza z opcji.
Czy ktoś miał do czyniena z tym Canonem ?
[ Dodano: Pią 15 Kwi, 2016 09:23 ]
Waham się pomiędzy canonenm g5x a Nikonem DL 24-85
w Canonie obawiam się że czas 1/2000s będzie za mały, co prawda posiada on filtr ND , ale nie mam pojęcia jak to się sprawdza w praktyce, może ktoś miał styczność?
No i szybkość zdjęć seryjnych to tylko 5.9 kl./s. - w Nikonie 60kl./s
Canon - AF 31 punktowy, w nikonie 171 pkt
Zaletą Canona jest dłuższy zoom oraz możliwość ładowania aparatu bezpośrednio przez kabel, dzieki czemu w terenie mogę go podładować za pomocą powerbanka, a zdarza mi się wycieczkować cały dzień.
W Nikonie nieco krótsza ogniskowa i , o ile się nie myle, ładowanie aku. tylko za pomocą zewnętrznej ładowarki. Za to nikon posiada funkcję nagrywania w 4K ale nie jest to dla mnie priorytetem.
Oba modele mają wizjer i ruchomy dotykowy wyświetlacz oraz jasny obiektyw.
No i nie wiem już teraz, może jeszcze jakieś stosunkowo podobne modele, moglibyście mi polecić ?
Jak jest z jakością zdjęć pomiędzy nikonem a canonem ? Jest widoczna różnica, czy raczej porównywalnie ?
|
|