|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do D7200 (krajobrazy / miasto)
maxikq - Pon 18 Kwi, 2016 Temat postu: Obiektyw do D7200 (krajobrazy / miasto) Witam,
aktualnie posiadam Nikona D7200 + obiektyw Nikkor 18-105mm, z którego jestem bardzo zadowolony, bo jest dość uniwersalny. Jako że często podróżuje i nie mam miejsca na noszenie torby z obiektywami, to jest to dla mnie szkiełko bardzo fajne.
Ostatnio zacząłem się trochę zastanawiać czy jest jakiś obiektyw w rozsądnej cenie, który oferowałby zdjęcia jeszcze wyższej jakości i nadawał się do krajobrazów, zdjęć miast. Powiedzmy, że póki co budżet przyjmuję około 1500 zł, w zasadzie mogłaby być używka.
Czy jest w ogóle sens dokupować nowy obiektyw na moje potrzeby? Bo jeżeli różnica w jakości zdjęć nie będzie zbyt duża, to raczej sobie odpuszczę. Pytam, bo przeglądam różne tematy i często ludzie polecają obiektywy zoom typu 17-55mm (czy coś w tych granicach). Dla mnie to trochę mało, przydają mi się często większe ogniskowe, ale z drugiej strony jeżeli takie szkło oferowałoby naprawdę ultra jakość to przemyślałbym sprawę.
Jakie są Wasze opinie na ten temat?
PS. Mam też Nikkora 35mm 1.8, o ile portrety wychodzą super, o tyle krajobrazy bardzo średnio. Na 18-105mm o niebo lepsze zdjęcia uzyskuję.
muzyk - Wto 19 Kwi, 2016
maxikq napisał/a: | Ostatnio zacząłem się trochę zastanawiać czy jest jakiś obiektyw w rozsądnej cenie, który oferowałby zdjęcia jeszcze wyższej jakości i nadawał się do krajobrazów, zdjęć miast. |
Do obu tematów wystarczy w zupełności 18-105.
35 1.8 do "streeta" jak znalazł. Sam piszesz, że portrety wychodzą ok.
(35 tką też da się fajnie krajobraz zrobić - przymknij do f8-11 to się przekonasz. Ja np. lubię krajobrazy robić szkłami od 180 mm wzwyż - i w tej tematyce pasuje mi 70-200 f4 (Canona).
maxikq napisał/a: | i często ludzie polecają obiektywy zoom typu 17-55mm (czy coś w tych granicach). |
Jeśli chcesz nieco mniejszą głębię ostrości na 2.8 to owszem, takie szkło byłoby niezłe, jeśli po prostu robisz "ogólne" zdjęcia, to j.w. 18-105 da w 95% radę.
maxikq - Sro 20 Kwi, 2016
Dzięki bardzo za porady. Robiłem też na przymkniętej przysłonie, ale jakoś mnie nie przekonał ten obiektyw do krajobrazów. Ale niedługo jadę na luźny majówkowy wyjazd i planuje dać drugą szansę 35-tce.
|
|