forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax K-3 vs Nikon D7100 vs Canon 7d

prophet - Wto 19 Kwi, 2016
Temat postu: Pentax K-3 vs Nikon D7100 vs Canon 7d
Witam, mam taki dylemat. Potrzebuję aparatu, głównie do fotografii produktowej. Nie zależy mi na szybkim AF, niskich szumach przy wysokim ISO, a głównie na jakości obrazka przy ISO 100, 200. Tytułowe puszki to trzy typy, które biorę pod uwagę. Każda z nich pracować będzie z Tamronem 90 Macro.
Z góry dzięki i pozdrawiam.

komor - Sro 20 Kwi, 2016

To ja polecę D7100. Matryca 24 Mpix bez filtra AA doskonale się sprawdza w produktówce. No chyba że będą to same ubrania w specyficzne prążki. Zrobiłem portretowe zdjęcia ok. 40 ubranym :) osobom Nikonem D7100 + AF-S Nikkor 50/1.8 i na problem mory nie natknąłem się. Ostrość i detale – super. Różnica w stosunku do mojego 7D z ostrzejszą generalnie Sigmą – spora, na korzyść zestawu Nikona. Zdjęcia na f/8.
prophet - Sro 20 Kwi, 2016

Dzięki za odpowiedź. Dziś zamówiłem K-3, myślę że będę zadowolony.
komor - Sro 20 Kwi, 2016

Generalnie z każdego z tych aparatów powinieneś być zadowolonym, bo każdy ma swoje zalety. Ale jeśli ograniczać się tylko do Tamrona 90mm makro, to Nikon i Pentax będą miały przewagę rozdzielczości i jakości obrazu. K-3 też ma 24 Mpix bez AA, więc ma podobne zalety co opisałem dla Nikona D7100.
prophet - Sro 20 Kwi, 2016

Dzięki komor :grin: Zobaczymy jak będzie się spisywał w praniu. Wcześniej miałem K-5II, z fajnymi manualami, ale pogoniłem, teraz żałuję.

[ Dodano: Sro 20 Kwi, 2016 18:37 ]
prophet napisał/a:
Dzięki komor :grin: Zobaczymy jak będzie się spisywał w praniu. Wcześniej miałem K-5II, z fajnymi manualami, ale pogoniłem, teraz żałuję.

Zapomniałem dodać, że między innymi będą też fotografowane numizmaty.

muzyk - Sro 20 Kwi, 2016

prophet napisał/a:
Wcześniej miałem K-5II, z fajnymi manualami, ale pogoniłem, teraz żałuję.

Do produktowej to by K5IIs pasowałby :idea:

prophet - Czw 21 Kwi, 2016

Z tego co patrzyłem, na Pforum.com, to w teście szczegółowość lepszą ma K-3.
Andrzej.M. - Sro 27 Kwi, 2016

prophet napisał/a:
szczegółowość lepszą ma K-3.

To oczywiste. Wyższa rozdielczość nawet w stosunku do K-5IIs. A k-3II jeszcze lepszą. :cool:

[ Dodano: Wto 03 Maj, 2016 21:16 ]
Dodam że przy zastosowaniu technologii Pixel Shift Resolution System ta rozdzielczość jest wyjątkowo dobra, oczywiście rozpiętość tonalna i barwna również. Nawet na wysokim ISO. Miałem przyjemność porównać ze zdjęciami z 5DsR i wynik był więcej niż zadowalający.