forum.optyczne.pl

Lornetki - Fujinon fmtr 7x50 przebarwienie czy się przejmować czy nie ?

Darek O - Czw 21 Kwi, 2016
Temat postu: Fujinon fmtr 7x50 przebarwienie czy się przejmować czy nie ?
Na wstępie chciałbym się przywitać mam na imię Darek,jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam problem , proszę o poradę wszystkich binomaniaków.Kupiłem parę dni temu lornetkę Fujinon FMTR-SX 7x50 po oględzinach w jednym z tubusów na pryzmacie dostrzegłem w rogu małe przebarwienie chyba powłoki,i się przestraszyłem :shock: . Teraz pytanie czy mam sie tym przejmować ? dodam żę obraz jest ok,załączam zdjęcie pozdrawiam.
widoczek - Czw 21 Kwi, 2016

Gdzie? Ja nic nie widzę :shock:
Darek O - Czw 21 Kwi, 2016

Lewy dolny narożnik takie półkole tęczowe.
widoczek - Pią 22 Kwi, 2016

Hah, nie masz się czym przejmować :mrgreen:
Darek O - Pią 22 Kwi, 2016

Czyli to nic takiego? Już mi lepiej :smile: ,myślałem że coś nie tak z powłokami bo na lewym pryzmacie nie ma takiego czegoś .

[ Dodano: Pią 22 Kwi, 2016 14:34 ]
A może ktoś wie dlaczego w tym dolnym narożniku jest taki inny odcień pryzmatu ?Najbardziej widać to jak się skieruje latarkę pod kątem,a jak prosto to nie widać żadnych przebarwień.

RomanW - Nie 24 Kwi, 2016

Najprościej będzie wysłać @ z foto do serwisu Fujinon z zapytaniem, czy to podlega naprawie gwarancyjnej, a jak nie to jaki jest koszt wymiany pryzmatu na nowy, wolny od uciążliwości jaką Ty w nim widzisz.
goornik - Nie 24 Kwi, 2016

Darek, Serwis odpisze, że wszystko jest OK.
A prawda jest taka, że pryzmat jest przesunięty o jakieś - szacuję - 0,2~0,3 mm i fazowana powierznichnia minimalnie wystaje poza otwór w oprawie na pryzmat. SPrawa kosmetyczna i w lornetce porro zupełnie BEZ WPŁYWU na jakość obrazu czy wartość samej lornetki.

Marlut - Nie 24 Kwi, 2016

Darek O, napisz o wrażeniach z obserwacji.
Darek O - Pon 02 Maj, 2016

Witam wrażenia jak najbardziej pozytywne :mrgreen: wspaniały obraz ostry prawie po brzegi .Bardzo dobre odwzorowanie kolorów ,znikoma dystorsja i mała aberracja ,poprawne wykonanie z tym ostatnim maja ostatnio chyba małe problemy. To nie mój pierwszy fujinon i coś o tym wiem, głównie miałem egzemplarze z lekko brudnymi obiektywami które odsyłałem. Ale te dobre modele są super.

[ Dodano: Pon 02 Maj, 2016 15:16 ]
Jako ciekawostkę dodam zdjęcie największego rodzyn :razz: jaki mi się trafił obecnie odesłany.