forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - A350 i obiektywy z USA

rytraf - Sro 23 Kwi, 2008
Temat postu: A350 i obiektywy z USA
Witam
Na wstępie (jako totalny laik) przypominam, iż nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi :D
Sprawa przedstawia sie następująco. Zamierzam kupić swój pierwszy aparat (SONY A350) jako podaje producent aparat jest dostępny z dwoma obiektywami DT 18 – 70 mm F3.5-5.6 oraz DT 55 – 200 mm F4-5.6. Zakupu chciałbym dokonać na amerykańskim ebayu, ale tam człowiek jest kuszony ciekawymi ofertami w postaci dodatkowego sprzętu. Różnica polega na tym, że oprócz zdecydowanie niższej ceny w "paczce" dostępne są inne obiektywy tj.
Tamron 28-80mm i Tamron 75-300mm. Co możecie mi powiedzieć o tych obiektywach w relacji do oryginalnych obiektywów? Będę wdzięczny za poradę
RR

mavierk - Sro 23 Kwi, 2008

porada pierwsza - jak chcesz sony, to A300 :)
porada druga - jak już chcesz te obiektywy, co w zestawie - lepsze będą firmowe, a w ogóle najlepiej będzie, jak osobno kupisz Tamrona 17-50 i Sigmę 70-300APO macro :)

rytraf - Sro 23 Kwi, 2008

No faktycznie, zasadniczo miedzy A350 a A300 różnica polega wyłącznie (lub aż) na matrycy - 4Mbpix różnicy. Rozumiem, że przy takiej matrycy te 4Mpix nie przyniesie wielkiego przyrostu jakości?
Możesz mi wyjaśnić nieco dokładniej dlaczego te Tamrony to nienajlepszy zakup? Dane techniczne, które można wyczytać w necie przyznam, że niewiele mi mówią. Możesz mi jednocześnie bliżej przybliżyć Twój wybór w postaci Tamrona i Sigmy?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
RR

MC - Sro 23 Kwi, 2008

rytraf, proponuje Ci poczytac testy na tym portalu w/w obiektywow, a sam dojdziesz do wniosku, ze sa to przyzwoite szkla za niewielkie pieniadze.
Co do roznic w A300, to jest to az matryca. Na wysokich czulosciach ta mniejsza bedzie mniej szumiec, a roznica w rozdzielczosci pewnie bedzie minimalna.
Reasumujac, rob jak mowi mavierk :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Sro 23 Kwi, 2008

Nie no Tamron 28-80 to kupka bezużytecznego plastiku. To nawet 18-70 jest troche lepszejszy.