forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 5D Mark III vs Pentax K-1

brad - Pon 25 Kwi, 2016
Temat postu: Canon 5D Mark III vs Pentax K-1
Witam!

W tym zestawieniu Pentax prezentuje się bardzo dobrze:

CameraDecision

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat i co proponujecie wybrać? Swoją przygodę z fotografią dopiero zaczynam, jednak każde z moich hobby traktuję poważnie i staram się chłonąc jak najwięcej wiedzy.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Preskaler - Pon 25 Kwi, 2016

Tak się zastanawiam - czym kierują się ci wszyscy profesjonalni fotohrafowie, którzy w przeważajacej większosci używaja Canona lub Nikona? Pewni9e nie czytaja takich porównań? :wink:
Sunders - Pon 25 Kwi, 2016

brad napisał/a:
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat i co proponujecie wybrać?

Canon 5D Mark III.

muzyk - Pon 25 Kwi, 2016

Cytat:

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat i co proponujecie wybrać?

Już mam wybrany 5dIII i mimo, że Pentax zapewne będzie lepszy dynamicznie, nie zamierzam zamienić. Chyba, że jako aparat do starych szkieł manualnych :razz:

Wojmistrz - Pon 25 Kwi, 2016

Jeśli użyć metodologi, w której nowy sprzęt traci jeden punkt z podsumowania za każdy miesiąc modelu starszego, co ma wyrównać poziom technologiczny (co by było, gdyby firma X wydała sprzęt teraz, czyli kiedy wydaje go firma Y), to Pentaxowi należy odliczyć 48 w overall :) ... coś słaba ta puszka..., a tak na serio, jak już trafi na rynek, to będzie można cokolwiek oceniać, bo teraz to jest wróżenie z fusów. Nie przeczę aby była zła, bo to na pewno świetny sprzęt, ale porównujmy to do nowszych produktów, poczekajmy na 5D MkIV czy Nikona D820.
brad - Wto 26 Kwi, 2016

Dziękuję wszystkim za pomoc i odpowiedzi.

Bardzo często słyszę opinie, żeby pójść w stronę canona, Wasze zdanie również jest podobne, więc skłaniam się przy zakupie 5D mark III.

Pora na drugą część pytania. Na start chciałbym zakupić max 2 obiektywy. Nie mam specyficznych wytycznych do czego chciałbym ich używać, więc dobrze gdyby były uniwersalne. A jeśli 1 z nich byłby też dobry do fotografowania ludzi to byłoby dla mnie dużą zaletą.

Dziękuję wszystkim i życzę miłego dnia :)

muzyk - Wto 26 Kwi, 2016

brad napisał/a:
więc skłaniam się przy zakupie 5D mark III.

Wiesz, jeszcze chwila i będą pierwsze testy K1. 5DIII nie ucieknie :wink:

komor - Wto 26 Kwi, 2016

Zastąpię tym razem Sundersa w roli doradzenia, co kupić bez podania budżetu przez pytającego, i napiszę: Canon 24-70 f/2.8 USM L II, a do tego Canon 70-200 f/2.8 USM L II. Obydwa doskonale uniwersalne i nadają się do fotografowania ludzi, szczególnie ten drugi. :)
muzyk - Wto 26 Kwi, 2016

brad napisał/a:
Nie mam specyficznych wytycznych do czego chciałbym ich używać, więc dobrze gdyby były uniwersalne.

24-70 2,8 L I lub II + 70-200 2.8 L (bez, z IS i z IS II) :cool:
komor napisał/a:
Zastąpię tym razem Sundersa w roli doradzenia, co kupić bez podania budżetu przez pytającego, i napiszę: Canon 24-70 f/2.8 USM L II, a do tego Canon 70-200 f/2.8 USM L II.

Ha! Pisaliśmy jednocześnie :razz:

Sunders - Wto 26 Kwi, 2016

komor napisał/a:
Zastąpię tym razem Sundersa w roli doradzenia, co kupić bez podania budżetu przez pytającego, i napiszę: Canon 24-70 f/2.8 USM L II, a do tego Canon 70-200 f/2.8 USM L II.

komor, dzięki :mrgreen:

WojciechW - Wto 26 Kwi, 2016

Jestem pełen uznania dla świadomych wyborów. W tym wypadku istotne było doczekanie pojawienia się Pentaxa K-1, aby świadomie dokonać wyboru 5d mk III. A Pentax długo dał na siebie (tzn. FF) czekać.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

brad - Wto 26 Kwi, 2016

Przekonał mnie między innymi post Wojmistrz'a, który bardzo trafnie zwrócił uwagę na wiek obu aparatów. Zdecydowałem się na Canona, gdyż kupując do niego porządne obiektywy, będę mógł w przyszłości przesiąść się na Mark IV, który zgodnie ze spekulacjami dorówna Pentaxowi (mam nadzieję, że dobrze rozumuje i będzie on kompatybilny z wyżej wymienionymi obiektywami).

Kolega nasunął mi jeszcze jeden pomysł. Zasugerował, żeby przyoszczędzić na aparacie i wybrać Canona 6D. Wtedy łatwiej przyjdzie zakup wymienionych przez Was obiektywów, a jeżeli spodoba mi się fotografowanie, będę rzeczywiście mógł przesiąść się na MK IV.

Koszt rzeczywisty nowego 6D będzie dla mnie wynosił 2500zł.

Co o tym myślicie?

Wojmistrz - Wto 26 Kwi, 2016

2500? Świetna cena! Ja mam 6D i nie szukam specjalnie innej puszki. Szkła też popieram, 24-70/2.8 i 70-200/2.8 to optymalny zestaw.
muzyk - Sro 27 Kwi, 2016

brad napisał/a:
Zasugerował, żeby przyoszczędzić na aparacie i wybrać Canona 6D.

Ze środkowym punktem, czułym od -3EV (w 5DIII od -2EV) da się wiele zrobić.
W zasadzie, wystarczy tylko środkowego używać i w - szacuję 98% sytuacji wystarczy.

brad - Sro 27 Kwi, 2016

Cena dobra, ale z kolei 5D mark III wychodzi za 5000 więc też świetnie, jednak bądź co bądź to dwa razy tyle.

Boje się, że zmarnuje się w rękach amatora :)

Póki co środkowy punt mi nic nie mówi, myślę, że będę potrzebował paru lekcji u doświadczonych fotografów, wiem, że są fora i opisy, jednak dużo szybciej i według mnie lepiej nauczę się praktykując z osobą udzielającą rad i wskazówek. Z racji tego, że przebywam obecnie za granicą może to być utrudnione. Jednak czy ktoś byłby chętny na udzielenie mi paru lekcji przez Skype lub FB?

Dziękuję jeszcze raz za zaangażowanie.

muzyk - Sro 27 Kwi, 2016

Cytat:
Póki co środkowy punt mi nic nie mówi

Jest czuły, celny, a przy tym szybko AF działa.
Ostrzysz na dany punkt/cel/obiekt i nie naciskając spust do końca, przekadrowujesz lekko wg. potrzeby i robisz zdjęcie.

Andrzej.M. - Sro 27 Kwi, 2016

Wybierajcie sobie canony i nikony , ja czekam na K-1. Możliwe że go sobie sprawię.
Preskaler napisał/a:
wszyscy profesjonalni fotohrafowie, którzy w przeważajacej większosci używaja Canona lub Nikona?

Co do wyborów profesjonalistów , komuś się zapomniało że oni już od dawna używają Pentaxów 645 a nie tylko c i n , a poza tym roztargnienie kazało mu zapomnieć że to pierwszy Pentax FF po analogach... :lol:

muzyk - Sro 27 Kwi, 2016

Cytat:
Możliwe że go sobie sprawię.

Omg! Nie wiadomo, czy forum to utrzyma :zalamany: :lol:

Wojmistrz - Czw 28 Kwi, 2016

Andrzej.M. napisał/a:

Co do wyborów profesjonalistów , komuś się zapomniało że oni już od dawna używają Pentaxów 645 a nie tylko c i n
I tu też jest problem, bo profesjonaliści zazwyczaj wybierają aparaty średnioformatowe Mamiya/Phase One lub Hasselblad.
Andrzej.M. - Czw 28 Kwi, 2016

muzyk napisał/a:
czy forum to utrzyma

Nie ma mowy! Zresztą K-3 II już trudno znosi, dlatego rzadko zaglądam żeby całkiem nie padło... :lol:

Wojmistrz napisał/a:
I tu też jest problem,

Możliwe że twój... :zalamany: :lol:
Ty chyba żadnego z nich... :wink:

Wojmistrz - Czw 28 Kwi, 2016

Andrzej.M., ilu znasz posiadaczy 654D lub 654Z? Ja osobiście od dawna poluję na zetkę, ale tych kilku moich znajomych, fotografujących ML, używało wyłącznie wspomnianych firm i... do dziś większość wycofała się głownie do Nikonów D810.
jaad75 - Pią 29 Kwi, 2016

komor napisał/a:
Canon 24-70 f/2.8 USM L II, a do tego Canon 70-200 f/2.8 USM L II. Obydwa doskonale uniwersalne i nadają się do fotografowania ludzi, szczególnie ten drugi. :)
Taniej wyjdzie K-1 z odpowiednimi Pentaksami. :P
muzyk napisał/a:
Ze środkowym punktem, czułym od -3EV (w 5DIII od -2EV) da się wiele zrobić.
Wszystkie punkty w K-1 są czułe od -3EV, a nie tylko środkowy...
muzyk napisał/a:
Ostrzysz na dany punkt/cel/obiekt i nie naciskając spust do końca, przekadrowujesz lekko wg. potrzeby i robisz zdjęcie.
Tyle lat i dalej ten sam błąd... :razz:
Wojmistrz napisał/a:
I tu też jest problem, bo profesjonaliści zazwyczaj wybierają aparaty średnioformatowe Mamiya/Phase One lub Hasselblad.
Zazwyczaj? Statystyki proszę...
Z tego, co widziałem, statystyki takiego Hasselblada są bardzo marne...

muzyk - Pią 29 Kwi, 2016

Cytat:
Wszystkie punkty w K-1 są czułe od -3EV, a nie tylko środkowy...
Nie pisałem o k1... tylko 6D.
jaad75 napisał/a:
Tyle lat i dalej ten sam błąd... :razz:

Ach! Tzn?

muzyk napisał/a:
Nie pisałem o k1... tylko 6D.
A ja o K-1 vs 6D (i 5DIII przy okazji).
muzyk napisał/a:
Ach! Tzn?
Przekadrowywanie z centralnego i ostrzenie pod spustem... :razz:
Wojmistrz - Pią 29 Kwi, 2016

jaad75, a ilu znasz tych z 645D/Z?
muzyk - Pią 29 Kwi, 2016

jaad75 napisał/a:
Przekadrowywanie z centralnego i ostrzenie pod spustem... :razz:
Tzn... że samo przekadrowywanie szczęciem nie jest, bo najlepiej jednak inne punkty AF wybrać.
jaad75 napisał/a:
A ja o K-1

To wiadomo. Piszcząc o -3EV w 6D niczego nie sugerowałem w stosunku do k1 przecież - tak jak by to z Twoich trzech kropek na końcu zdania wynikało.
:razz:

Wojmistrz napisał/a:
jaad75, a ilu znasz tych z 645D/Z?
Osobiście? Jednego z 645D. "Internetowo" co najmniej kilku, a jakoś nieszczególnie kolekcjonuję tego typu "znajomości".
WojciechW - Pią 29 Kwi, 2016

Chciałbym prosić Kolegę Moderatora o usunięcie mojego poprzedniego wpisu podpisanego z rozpędu pełnym nazwiskiem.

Cóż - skleroza ponoć nie boli.

Z góry dziękuję i przepraszam za zamieszanie, którego byłem powodem.

WojciechW

komor - Sob 30 Kwi, 2016

WojciechW, usunięte. A tak przy okazji, to nie ma sensu podpisywać się ręcznie pod każdym postem, skoro tuż obok jest awatar i podany nick. Przynajmniej zmniejsza się ryzyko pomyłki. :)
Andrzej.M. - Wto 03 Maj, 2016

Cóż - na testy K-1 jeszcze trochę poczekamy, na razie realnie możemy sobie porównać K-3II jako najbardziej podobny - choć niestety nie pełnoklatkowy. Choć przy zastosowaniu technologii Pixel Shift Resolution System rozdzielczość jest wyjątkowo dobra, oczywiście rozpiętość tonalna i barwna również. Nawet na wysokim ISO. Miałem przyjemność porównać ze zdjęciami z 5DsR i wynik był więcej niż zadowalający. Ale to tylko w niektórych sytuacjach da się zrobić. Tam gdzie można postawić aparat na statywie. Chociaż zdarzało mi się już zrobić takie zdjęcia z ręki.
Co do punktów AF - nie mogłem znaleźć informacji - ale mam wrażenie że również w K-3II wszystkie punkty krzyżowe mierzą od -3 EV - ale kol. Jaad pewnie mnie poprawi.

fides - Wto 03 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
przy zastosowaniu technologii Pixel Shift Resolution System rozdzielczość jest wyjątkowo dobra, oczywiście rozpiętość tonalna i barwna również. Nawet na wysokim ISO. Miałem przyjemność porównać ze zdjęciami z 5DsR i wynik był więcej niż zadowalający. Ale to tylko w niektórych sytuacjach da się zrobić. Tam gdzie można postawić aparat na statywie. Chociaż zdarzało mi się już zrobić takie zdjęcia z ręki.

wrzuć parę z Pixel Shift z ręki w pełnej rozdzielczości

Andrzej.M. - Sro 04 Maj, 2016

fides napisał/a:
wrzuć parę z Pixel Shift
:lol: :lol: :lol:
Już widzę jak to ściągacie... :lol: :lol: :lol: Możliwe że nie udało by się tego wysłać... zdajesz sobie sprawę o jakiej wielkości pliku piszesz? :lol: :roll:

Wojmistrz - Sro 04 Maj, 2016

Sam bym chciał takie zobaczyć, a podlinkować plik nie problem.
Andrzej.M. - Czw 05 Maj, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Sam bym chciał takie zobaczyć

Sampli nie brakuje - nie widzę powodu żeby je dublować. A tak dla informacji - takie zdjątko to pliczek około 120 MB... 2x większy niż z 5DsR... :cool:
To z k-3II , oczywiście z K-1 będzie nieco większy...

jaad75 - Czw 05 Maj, 2016

W DNG, a nikt o niego nie prosi, tylko o wynikowy JPG. Z ręki. :roll:
fides - Pią 06 Maj, 2016

Andrzej.M., zapodaj te Pixel Shift z rąsi -nie daj się prosić.
Andrzej.M. - Sob 07 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
o wynikowy JPG. Z ręki.

Teraz nie mam - zdjęcie było na próbę więc po obejrzeniu skasowałem , bo mi się kolejny dysk kończy i szkoda mi było miejsca. Mam parę pomysłów na wykorzystanie twórcze tej technologii i wcześniej czy później jej efekty zobaczycie. Ale o tym " z rąsi" też pomyślę. :cool:

P. S. A w ogóle co to za pomysł żeby porównywać K-1 do 5D mkIII jak można porównać do 5DsR! :razz:
http://www.dpreview.com/r...342292838413805

Ale jak ktoś chce może włączyć "pixel schift" ... ;)
A nawet włączając tę opcję wstawić K-3II :razz:
http://www.dpreview.com/r...342292838413805

Miłej zabawy... :cool:

[ Dodano: Sob 07 Maj, 2016 13:25 ]
Jeśłi tak dokładniej przyjrzeć się zdjęciom - potwierdza się to co można było zobaczyć na wykresach matryc z DxO - że canony mają nieco niższą czułość matryc niż deklarowana - widać że zdjęcia są nieco ciemniejsze niż z Nikona czy Pentaxa .

Wojmistrz - Sob 07 Maj, 2016

Andrzej.M., chwaliłeś się, że robiłeś takie zdjęcia z ręki. Wszyscy zainteresowani proszą cię o to byś pokazał co z tego wyszło, a ty z uporem wbijasz linki do tabelek. Miej odrobinę honoru.
Andrzej.M. - Sob 14 Maj, 2016

Wojmistrz napisał/a:
chwaliłeś się

Chwaliłem :?: :?: :?: :lol:
Nie bądź śmieszny... czym się tu chwalić? Normalna technologia i tyle. Były próbne zdjęcia, które skasowałem bo co innego wypróbować technologię ... Znajdę chwilę i jakiś obiekt t zrobię... jak obiecałem.
Wojmistrz napisał/a:
wbijasz linki do tabelek

No i mijasz się z prawdą - delikatnie mówiąc - to nie tabelka tylko porównanie zdjęć - ZDJĘĆ!!! NIE ODRÓŻNIASZ TABELKI OD ZDJĘCIA? :shock: :roll: :zalamany:

[ Dodano: Sob 14 Maj, 2016 23:10 ]
Oczywiście możesz zawsze wybrać ten: https://www.facebook.com/...&type=3&theater

[ Dodano: Nie 15 Maj, 2016 22:10 ]
Dla tych co się domagali zdjątka z ręki z PS. W drodze do busa na finisaż popełniłem takie coś - miałem luźne 5 minut ;)
ISO 800 +PS 18mm przymknięte do 2,8

[ Dodano: Nie 15 Maj, 2016 22:11 ]
Dla tych co się domagali zdjątka z ręki z PS. W drodze do busa na finisaż popełniłem takie coś - miałem luźne 5 minut ;)
ISO 800 +PS 18mm przymknięte do 2,8

[ Dodano: Nie 15 Maj, 2016 22:16 ]
Eee to dodawanie...

[ Dodano: Wto 17 Maj, 2016 21:57 ]
Jeszcze jedno - jak widać odstęp między zdjęciami jest na tyle mały że nawet rowerzystka się nie przesunęła ...
ISO 800 1/8000s 18mm f1,8

komor - Czw 19 Maj, 2016

Dyskusja kontynuowała się w wątku obok, a ostatnie posty Andrzeja, te ze zdjęciami, dokleiły się do poprzedniego, więc nie lądowały na liście wątków nieprzeczytanych. Stąd milczenie i brak reakcji. No niestety ze względu na brak możliwości ściągnięcia całego dużego JPG-a trudno ocenić czy to w ogóle jest efekt działania funkcji Pixel Shift. :)

O ile nie popełniłem jakiegoś błędu w obliczeniach, to ten crop z panią na rowerze daje mi wynikową wysokość (zdjęcie pionowe) kadru ok. 6800 pikseli. Nie za mało na Pixel-Shift?

jaad75 - Czw 19 Maj, 2016

komor napisał/a:
ten crop z panią na rowerze daje mi wynikową wysokość (zdjęcie pionowe) kadru ok. 6800 pikseli. Nie za mało na Pixel-Shift?
Pixel shift w Pentaksach nie zmienia rozdzielczości pliku w pikselach, tylko daje pełną informację o kolorze w każdym punkcie.
mozer - Czw 19 Maj, 2016

Oj komor, nawet w ostatniej "Przyjaciółce" był opis działania tej funkcji, a Ty z takim czymś jako moderator wyskakujesz? Wstyd.
komor - Czw 19 Maj, 2016

mozer, przepraszam, że wykazałem się taką ignorancją, ale sam wiesz – klapki kanonierskie są trudne do ściągnięcia. :) Myślałem, że duże pliki są generowane, skoro Andrzej lekką ręką porównuje to do 50mpix matrycy 5Ds R.
motionocean - Czw 19 Maj, 2016

makabryczna zieleń, poza tym nic co mogłoby być za lub przeciw
mozer - Czw 19 Maj, 2016

Ale co to za pajacowa prezentacja, gdzie nie ma porównania ze zdjęciami bez tej funkcji?
Wujek_Pstrykacz - Czw 19 Maj, 2016

Kurcze wnerwia mnie ten szum na rowerzystce i tle :sad:
mozer - Czw 19 Maj, 2016

Wujek_Pstrykacz, nie poznałeś się na wspaniałym pentaxowym obrazku, ignorant!
Wujek_Pstrykacz - Czw 19 Maj, 2016

Ja się na tym nigdy nie znałem :zalamany: :razz:
Wojmistrz - Czw 19 Maj, 2016

Pomijając już, że wykonanie nawet dwóch fotek z ręki jest praktycznie nieosiągalne, a co do czterech to sami wiecie, to ja się zastanawiam, nad czymś inny, a mianowicie, porównaniu czy stack z 4 obrazków nie dał by podobnej jakości co Pixel Shift degradowany do 1/4 (chyba, że faktycznie ktoś potrzebuje zdjęć ponad 100Mpx do pracy).
muzyk - Czw 19 Maj, 2016

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Kurcze wnerwia mnie ten szum na rowerzystce i tle :sad:

Walnij se zioła - oczywiście wg. przepisu Pentaxa :mrgreen:
mozer napisał/a:
Ale co to za pajacowa prezentacja

Oj tam. Jest z rąsi? Jest! To co się czepiasz?
Nie znasz się na Pentaxie.

Wujek_Pstrykacz - Pią 20 Maj, 2016

Wale zioła od pół roku, odkąd Andrzej kupił K3II, a ja się o tym dowiedziałem :razz:

Ale trochę mi się poprawiło jak zobaczyłem jego foty. :razz:

muzyk - Pią 20 Maj, 2016

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ale trochę mi się poprawiło jak zobaczyłem jego foty. :razz:

Tzn. że twarde możesz odłożyć i zacząć miękkie :razz: :mrgreen:

fides - Pią 20 Maj, 2016

Miękka albo twarda to może być czekolada...

[ Dodano: Pią 20 Maj, 2016 12:54 ]
Andrzeja dawno nie było,
czyżby mozer http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#513636 odpalił mu działkę :???:

Andrzej.M. - Pią 20 Maj, 2016

fides napisał/a:
Andrzeja dawno nie było,

Dawno? Może , skutecznie zastąpili mnie inni... :lol:
fides napisał/a:
Miękka albo twarda to może być czekolada...

No coś ty? A ja naiwnie sądziłem że mleczna albo gorzka... :lol:
To już nie powiem kiedy twarda a kiedy miękka... :zalamany: