|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Mleko w lunecie
smuga - Sob 30 Kwi, 2016 Temat postu: Mleko w lunecie Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na Tym forum. Mam następujący problem:
Stara lunetka Zeiss 7x50 przerabiana z chyba z 4x32. Wszystko okej prócz jednej rzeczy - kiedy mam przed sobą późno-zmierzchowy horyzont a poniżej ciemne pole, kiedy celuję w jakiś punkt tego pola to nic praktycznie nie widać. Od góry wchodzi mleczna poświata . Jak bym nie próbował - zawsze część lunety jest w ostrej mgle. Pierwszy raz to zaobserwowałem dziś w czasie zasiadki. Chyba dlatego, że w poprzednich miejscach do obserwacji miałem księżyc na plecach lub z boku.
Skąd to się bierze, jak zminimalizować i co to za zjawisko wogóle? Szukam wytłumaczenia na wujku gogle ale ten nic mi sensownego nie wypluwa.
Pozdrawiam
Arek - Pią 13 Maj, 2016
Może jakaś pleśń na optyce? Zaświeć latarką do wnętrza i popatrz czy coś widać.
Preskaler - Nie 15 Maj, 2016
Arek napisał/a: | Może jakaś pleśń na optyce? Zaświeć latarką do wnętrza i popatrz czy coś widać. |
Tak, mnie też to do głowy przychodzi ale stawiał bym bardziej na kurz lub zaparowanie szkieł.
smuga - Czw 19 Maj, 2016
Pleśń w lunecie? O tym bym nigdy nie pomyślał. Tak to w "normalnych" warunkach wszystko jest OK tylko w opisanych wyżej jest kłopot. Wczoraj siedziałem na innej ambonie i w innych warunkach pogodowych - księżyc na plecach - wszystko dobrze. Przy takiej pogodzie - nic się nie dzieje. Luneta w środku jest czysta a zaparowanie mogę sprawdzić tylko w warunkach polowych (co nie omieszkam uczynić kiedy tylko to mleko mi się pojawi). Tak sobie teraz pomyślałem, że może z racji iż jest to stara lunetka to zaczernienie wewnątrz "nieco" zblakło i to powoduje jakieś odblaski przy kontrastowych nocnych polach obserwacji. Znalazłem kilka tematów na innych portalach dotyczących tego problemu (w różnych lunetach) ale w żadnym nie było wytłumaczenia skąd się to bierze ani rozwiązania...
Arek - Czw 19 Maj, 2016
smuga napisał/a: | Pleśń w lunecie? |
W starszej optyce takie rzeczy wcale nie są rzadkie.
Druga sprawa to powłoki. Może się po latach użytkowania po prostu starły i na zewnętrznych soczewkach ich już po prostu nie masz. To na pewno może mieć wpływ na kontrast obrazu.
cygnus - Wto 12 Lip, 2016
Przypuszczam jednak że to po prostu zaparowanie. Sprawdzenie w chwili gdy efekt wystąpi od razu da odpowiedź.
|
|