forum.optyczne.pl

Lornetki - lornetka dla myśliwego

zbigwoj - Nie 01 Maj, 2016
Temat postu: lornetka dla myśliwego
witam wszystkich użytkowników tego forum
jest to mój pierwszy wpis i mam dylemat z wyborem lornetki do polowań wieczorowo-nocnych. jako że jestem w sarszym wieku preferuję 8x42 lub 10x50. jakkolwiek bliżej mi do tej pierwszej bo będzie bardziej kompaktowa i lżejsza. do tej pory posiadałem dot 7x50 ale pojechała w siną dal na dachu samochodu. wydatek do 700zł .
z 8x42 to może olimpus lub levenhuk sherman pro
z 10x50 -kamakura lub tez levenhuk jakkolwiek to nowośc i brak testów
a może vortex hurricane jako czarny koń?
proszę kolegów którzy są w temacie o pomoc w wyborze
pozdrawiam

Abs - Pon 02 Maj, 2016

Miałeś bardzo przyzwoitą optycznie lornetkę. To może DOT 8x42? Trudno o konkurencję cenową dla DOT. Ewentualnie Olympus EXPS z umiarkowanym polem. Duże pole ma z kolei Vortex Diamondback 8x42. Miałem 10x - lornetka świetnie wykonana, jasna, ostra, z lekką dystorsją i aberrscją. Kamakura 10x50 podobno nie jest zła. Z obwodzie zawsze zostają Nikony Ex - tanie i dobre.
Lubię Vortexy i Hurricana bym się nie bał (choć w rękach nie miałem). Jednak w tej cenie jest już znacznie szerszy wybór.

zbigwoj - Wto 03 Maj, 2016

tak . była niezła .porównywałem ją z zeissem za 2tys. euro i przepaści nie było,dlatego też preferuję porro.przy niższej cenie lepsza transmisja.podobno za miesiąc mają być jakieś nowe testy levenhuka ,może warto poczekac ?
Abs - Wto 03 Maj, 2016

Levenhuka nie znam. Podobno były na Festiwalu i są na forum wypowiedzi o tych lornetkach. Jeśli ci się nie spieszy warto poczekać. Nie tylko na test ale żeby lepiej poznać rynek. Jeśli cenisz jakość optyki to trudno będzie znaleźć coś na poziomie tożsamym z DOT (do 700 zł). Więc może mimo wszystko Titanium 8x42 jeśli taki parametry ci pasują (lub EXPS dla odmiany http://www.optyczne.pl/24...2_EXPS_I.html).
zbigwoj - Wto 10 Maj, 2016

własnie okazjonalnie nabyłem prawie nową dot 10x42 . za 250zł to niezła jakość.
a na coś lepszego poczekam i zobacze po testach
pozdrawiam!

Arek - Wto 10 Maj, 2016

No i fajnie. Choć 10x42 na noc to trochę ciemno.
zbigwoj - Sro 11 Maj, 2016

niestety ale to była okazja, wolałbym 8x42 ale druga będzie typowo nocna może ta kamakura ? ale ma twarde muszle a ja bym chciał takie jak w dot albo hurricane. ale na razie nic o niej nie wiadomo czekam na testy obu.
pozdrawiam!