forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Budżetowy Teledysk.

Arturek1233 - Nie 01 Maj, 2016
Temat postu: Budżetowy Teledysk.
Hej jestem muzykiem i chciałbym nakręcić budżetowy teledysk, ze względu na słabą sytuacje finansową.Sporo czytam forum i wiem ,że sporo osób na tym forum posiada świetną wiedzę odnośnie filmowania.Mój budżet to niestety zaledwie 1400 zł maks!!...Sporo czytam,oglądam filmiki i tak się zastanawiam nad sprzętem używanym- Sony Nex 5n ,Canon 600D,Nikon D3300 + Adapter m42 +obiektyw stary HELIOS 44-2 58mm f2..

Interesuje mnie ostrzenie ręczne ponieważ w przeszłości głównie z tym miałem styczność i wiem ,że w tym przedziale cenowym autofokus to pomyłka.Interesuje mnie też głębia ostrości która nada tajemniczości i lekkie zwolnienie obrazu.Muzyka ma wolne tempo a taki efekt będzie się fajnie komponował typu nieco wolniejsze kroki.

Z góry serdecznie dziękuje za wszelkie wskazówki.

Wojmistrz - Nie 01 Maj, 2016

600D + helios będzie spoko.
Arturek1233 - Pon 02 Maj, 2016

Tylko czy na 600 D zrobię lekkie zwolnienie kroków w full hd ?Tak patrzę np. na stronie http://snapsort.com/compa...-vs-Nikon-D3300

Piszę ,że winner ten nikon ?Ale w zasadzie czym się głównie sugerować ?Niby większa matryca ,więcej mgpx itp.

mozer - Pon 02 Maj, 2016

Arturek1233, jeśli chcesz naturalnie zwolnić obraz w 1080p to musisz uderzyć w >=50fps - przynajmniej w coś pokroju canona 80d

Dzwoniłem w sprawie zakupu 550d ..Chłopak który sprzedaje doradził mi canon 50d ..Co najlepsze ten aparat w ogólne na ma opcji kręcania,szok.Natomiast chłop twierdzi,że jest to do zrobienia i mocno mnie zszokował.Otóż po wgraniu odpowiedniego softu na kartę aparatem można kręcić w raw i efekt jest świetny ,sami spójrzcie.

https://www.youtube.com/watch?v=M6iK1yBUT9U

Mozer a jeśli chcę dosłownie tyci tyci zwolnić postać idącą ?Twixtor itp ?Można się ratować ?Chodzi o dosłownie minimalne zwolnienie.

[ Dodano: Pon 02 Maj, 2016 16:03 ]
https://www.youtube.com/watch?v=C2ZU2KrLWdY

podpinam kolejny filmik z 50d

mozer - Pon 02 Maj, 2016

Arturek1233, przy drobnym zwolnieniu pewnie da sie umiejętnie montażem interpolować klatki. Co do 50D to, o ile pamiętam, nie da Ci fullHD - ograniczenie sprzętu.

Lustrzanka Canon EOS 50D zadebiutowała niemal 5 lat temu, w sierpniu 2008 roku. W tamtym okresie funkcje filmowe nie były czymś oczywistym we wszystkich amatorskich korpusach i EOS 50D filmować nie potrafił. Choć po latach się okazuje, że technicznie był do tego zdolny. Udowodniła to ekipa Magic Lantern, która pracuje nad alternatywnym oprogramowaniem aparatów Canona. Ostatnio udało im się "zmusić" Canona EOS 50D do zarejestrowania wideo w formacie RAW w rozdzielczości dochodzącej do 1592 × 1062 pikseli (24 kl/s). Aparat potrzebuje do tego szybkiej karty - testy przeprowadzano na nośniku o prędkości transferu wynoszącym 95 MB/s.

Co Ty na to ?Spójrz na te filmiki jaką jakość maja fenomenalną biorąc pod uwagę budżet biją na głowę moim zdaniem 600 d :)Można w programie zrobić z tego full HD

Wojmistrz - Pon 02 Maj, 2016

Arturek1233, Canony można wspomóc nakładką Magic Lantern, która z aparatów robi rejestratory klasy pro. Po jej zastosowaniu, 50D zyskuje funkcje filmowania, łącznie z VideoRAW. Zasadniczo każdy Canon z ML to kombajn. Ograniczeniem jest zazwyczaj szybkość czytnika kart pamięci i bufor, co nie pozwala na nagrywanie długiego ciągu obrazów w wysokiej rozdzielczości, ale nawet nagrania o znacznie niższej rozdzielczości, dają super jakość.

[ Dodano: Pon 02 Maj, 2016 17:15 ]
Wychodzi na to ,ze canon 50d mocno daje rade :)

fides - Pon 02 Maj, 2016

Ale 50D z ML ma chyba maksymalnie 25p, więc co z tym zwalnianiem?
http://www.eoshd.com/2013...ern-raw-review/

Wojmistrz - Pon 02 Maj, 2016

...a nawet 24fps.

Twixtorem minimalnie ?
fides - Pon 02 Maj, 2016

Klatkaż maksymalny.

Nie wygłupiaj się. Bierz Panasonica GH3 i będziesz miał FHD 50p (IPB) 50 Mbps,
lub 25p (ALL-INTRA) 72 Mbps.

Kosztuje w cholerę za drogo jak na mój budżet :P

[ Dodano: Pon 02 Maj, 2016 21:47 ]
Sony nex 5n też ma 50p i można go dorwać za tysiaka:)Tylko jak ujrzałem video w Raw z tego canon 50 d to nieco kopara mi opadła i 600 D pobiło to totalnie a chciałem mocno tego 600 d

mozer - Pon 02 Maj, 2016

Arturek1233, w czym niby pobiło 600D?

https://www.youtube.com/watch?v=yZUtEdCCFo8

Jak najbardziej bije na głowę jakością obrazu na tym filmiku.Możliwość podpięcia karty cf..Większa rozdzielczość w Raw itp :)

mozer - Pon 02 Maj, 2016

Arturek1233, mnie się takie mydło z 600D podejrzane wydaje... Nie spodziewałbym się takich różnic, bo niby czemu?

https://www.youtube.com/watch?v=C2ZU2KrLWdY

Spójrz tutaj np.Jakość jest aż aż aż jak na moje potrzeby.Format RAW charakteryzuje się dużym zakresem tonalnym oraz brakiem kompresji, a co za tym idzie mamy ogromne możliwości postprocesu. Obraz jest ostry jak żyletka. Działamy na filmie tak jak na zdjęciach. Kodek użyty przy filmowaniu lustrzankami (H.264) jest dość stratnym kodekiem. Tutaj porównanie:
https://vimeo.com/67175997

komor - Wto 03 Maj, 2016

Arturek1233 napisał/a:
Wychodzi na to ,ze canon 50d mocno daje rade

Proponuję zapomnieć o kręceniu wideo przy pomocy 50D. Tam nie ma elektroniki do kompresji wideo i wszystko opiera się o główny procesor, który podczas filmowania z Magic Lantern grzeje się niemiłosiernie i zbyt długo nie popracujemy. Mój egzemplarz zawieszał się, jak wiele innych, o czym można poczytać w sieci. Nowsze 3-cyfrowe puszki nadają się do filmowania znacznie bardziej, z wielu powodów.

Arturek1233 - Wto 03 Maj, 2016

A gdyby tak zastosować na ten procesor pastę termoprzewodzącą + jakiś malutki radiatorek :)
Dżozef - Wto 03 Maj, 2016

Arturek1233 napisał/a:
A gdyby tak zastosować na ten procesor pastę termoprzewodzącą + jakiś malutki radiatorek :)

A ten radiatorek to czym chcesz chłodzić? Może jakiś baniaczek z ciekłym azotem :idea: .

mozer - Wto 03 Maj, 2016

Ale po co rzeźbić na siłę? Najlepiej kupić nawet najtańszego pentaxa i jazda.
Arturek1233 - Wto 03 Maj, 2016

Pentax do filmowania :) ?Dżozef wezmę ze soba agregator + lodówka .Po każdym 3 minutowym nagrywaniu aparat do lodówki :D .Albo będę ciągle dmuchał ?.A tak na poważnie to chyba nie mam żadnej opcji w tej cenie i sobie pomarzę ;p
Dżozef - Sro 04 Maj, 2016

W moim 650D źródło ciepła jest w zagłębieniu gdzie chowa się ekran więc zawsze odchylam go do filmowania aby chłodzenie było lepsze. Myślę że jakiś zimny element w kształcie ekranu można by tam wkładać :smile: . Wraz ze wzrostem temperatury na wysokim ISO szum się zwiększa ale bez przesady :lol:
Najlepszym jednak wyjściem jest robienie ciekawych i przemyślanych ujęć, wtedy nikt nie zwraca uwagi na szumy :lol:

Arturek1233 - Sro 04 Maj, 2016

Dżozef masz 650 D ?Słuchaj mam pytanie do Ciebie.Używasz ML ?Próbowałeś nagrywać w RAW ?Z tego co wiem karty na 40 MB/s do tego aparatu są kompatybilne.Jeśli próbowałeś to powiedz mi jaka rozdzielczość w RAW jest najbardziej korzystna i ile minut nagrania wejdzie np. na kartę 128 GB ?Jak jest z grzaniem tego aparatu podczas filmowania RAW ?Ogólnie z tego co wiem Canon Eos M mało czym się różni od tego aparatu.

Teraz myśle nad 100d,650d,EOS M.

Nie używam RAW do filmów, jakość tego co dała fabryka jest wystarczająca w 650D. Potrzebny jest duży ekran żeby dostrzec wszystkie szczegóły w FHD. Z obiektywem typu 10-18 STM i stabilizacją AF dobrze się sprawdza, wystarczy dotknąć czyjejś gęby paluchem na ekraniku a uruchamia się śledzenie AFa , jeśli nie ucieknie gęba z kadru ani nic jej nie zasłoni to mogę się przybliżać lub oddalać z aparatem i śledzenie działa spoko, można sobie zmieniać gęby w tłumie do śledzenia ale trzeba pilnować gdzie jest wskaźnik AFa i trzymać paluch w pogotowiu.
Zacznij od podstawowych problemów jak stabilność aparatu, precyzja prowadzenia odpowiednie oświetlenie i zebranie dźwięku. Korzyści z RAW to już tylko kropka nad i .
Jeśli przekraczam 4GB to pokazuje się komunikat iż plik został podzielony, ale kręci dalej :razz: Używam kart 10MB/s ale i na 6MB/s daje radę, przy niskich ISO (za ekranikiem) jest tylko ciepły przy wysokim bardzo ciepły :roll: ale kręci do zapełnienia karty lub padnięcia aku

Posiadam Stedi i Slider i to mi styka.

https://www.youtube.com/watch?v=9qndYPO79xA

spójrz na tym filmiku jak znaczna jest różnica miedzy

1280x720 RAW + Camera RAW correction vs 1920x1080 Neutral Picture Profile
both 24fps
both on 650D + Tamron 17-55mm

Co do dźwięku to go nie potrzebuję ponieważ MUZE nagrywam w Studio nagrań na mikrofonach typu Brauner vm1 koszt to ok. 20 tysięcy zł za sam mikrofon ,nie mówiąc do jakiego sprzętu go podpinam :) ..Chodzi mi o sam obraz a ten Raw daje piękny efekt :)Chociażby dlatego ,że codec aparatu mocno zamula prawdziwe predyspozycje sprzętu :) W zasadzie jakbym kręcił w 720 P RAW to i tak to zdominuje standardowe nagrywanie full HD aparatu i mogę sobie zwolnić potem :)

Mylę się ?

Z tymi filmikami to jakaś ściema. Tak paskudnej jakości nie da się osiągnąć żadnym przeciętnym obiektywem z 650D, wyraźnie widzę tu negatywny wpływ obróbki. Oglądam na monitorze IPS i takiej nędznej jakości bieli z przepałami jak na tym kocie nie jestem w stanie uzyskać nawet po pijaku. Ostrość to też porażka absolutnie nie kupuję takich porównań :cool:

Czyli uważasz ,że ten RAW to pic na wodę i nie warto w to się bawić ?W zasadzie po coś chyba tak dużo zajmuję ale wierzę Ci w zasadzie bardzo mocno ;)

Może ktoś jeszcze coś powie na ten temat ?

Ten canon 650 D jest mocno fajny z tego co widzę.

[ Dodano: Czw 05 Maj, 2016 02:48 ]
Dodam iż odniosłem wrażenie ,że ten RAW po odpowiednim skompresowaniu itp. jest bliżej obrazka kinowego.Standardowe kręcenie jest płaskie i nie ma tej głębi wraz z miękkością obrazu :) A jęśli chodzi o Raw to możemy z tym robić dużo więcej i otwiera nam to znacznie większe możliwości :)

[ Dodano: Czw 05 Maj, 2016 02:50 ]
https://www.youtube.com/watch?v=SLRjWgKFqmE

Nie uważasz ,że wygląda to całkiem kinowo ?

[ Dodano: Pią 06 Maj, 2016 02:18 ]
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

Moja 1 obróbka obrazu ; )

Jak ocenicie ?

Tutaj akurat to nie ja śpiewam lecz to filmik z youtube który troszkę oprawiłem :)

komor - Sob 07 Maj, 2016

Materiał z YT poprawiać? Trochę bezcelowe już mocno skompresowany i przetworzony przez YT obraz ponownie wrzucać do kompa. Można porównywać obróbkę z surówki z aparatu, czy to H.264 czy RAW, ale jednak z oryginalnej kompresji, a nie piątą wodę po kisielu.
Arturek1233 - Nie 08 Maj, 2016

Mam pytanko do Ciebie :) ...

Otóż wciąż nic nie kupiłem i nie chcę znowu kupić na szybkiego... Nie tak dawno kupiłem nikona p500(kompakt) który kręci fatalnie..Do 1500 zł co najlepiej wybrać,używanego ?Jestem świadomy,że taka kwota to cienizna ale wiem też,że coś kupić zawsze można..Ostatnio oglądałem teledyski kręcone komórka i to też miało swój klimat(Komórką za 2 tysiące)To też kosztuję trochę taka przyjemność..Ale to wciąż komórka a nie aparat.

Ciągle myślę nad :

Canon 550 D mogę mieć z pewnego źródła za ok 700 bez obiektywu..Tylko koleś głównie nim video kręcił i to w Rawie też z tego co wiem...Więc grom wie ile to pochodzi...

Może sony NEX 5N ???Z tego co czytałem fajnie się grzeje :(Ale chyba ładniej kręci od tych budżetowych canonów.

Bezlusterkowiec czy lustrzanka ?