forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do 5000 zł max (z obiektywem)

emerpe - Sro 04 Maj, 2016
Temat postu: Lustrzanka do 5000 zł max (z obiektywem)
Witam,

proszę o pomoc w wyborze lustrzanki cyfrowej. Mój budżet to maksymalnie 5000 zł.
Najważniejsze parametry:

1. dobra jakość zdjęć
2. zapis video w rozdzielczości minimum fullhd 1920x1080 z prędkością 60 kl/s i długością nie mniejszą niż 30 minut.
3. możliwość podłączenia mikrofonu zewnętrznego i jego mocowanie na aparacie.
4.Odchylany ekran podglądu

Z góry dziękuję za propozycję.
Pozdrawiam.

Andrzej.M. - Sro 04 Maj, 2016

emerpe napisał/a:
2. zapis video w rozdzielczości minimum fullhd 1920x1080 z prędkością 60 kl/s i długością nie mniejszą niż 30 minut.

Obawiam się że ten zapis mocno ograniczy wybór.

mozer - Sro 04 Maj, 2016

emerpe, canon 80d.

mozer napisał/a:
emerpe, canon 80d.

Super, ale przekracza mój budżet. Znalazłem ten model w cenie ponad 6000zł.

Andrzej.M. napisał/a:
emerpe napisał/a:

Obawiam się że ten zapis mocno ograniczy wybór.

Domyślam się. Znalazłem Nikona D7200 z fajnym obiektywem za ok 4800 zł, ale filmy fullhd kręci z cropem i tylko przez 10 minut na jeden film.

Ponieważ raczej nie znajdzie w tych pieniądzach tego czego szukam to może rozważyć inną opcję kupna osobno kamery i aparatu mniej więcej mieszcząc się podanej przeze mnie kwocie.

Kamera na przykład Canon Legria HF G25
Aparat na przykład Nikon D5300 z obiektywem 18-105VR f/3.5-5.6G ED VR

co o tym myślicie ?

Sunders - Sro 04 Maj, 2016

emerpe napisał/a:
canon 80d.

Super, ale przekracza mój budżet. Znalazłem ten model w cenie ponad 6000zł

:?: :shock:

http://www.pasazfoto.pl/canon-dostepny-p-959.html

Sunders napisał/a:
emerpe napisał/a:
canon 80d.

Super, ale przekracza mój budżet. Znalazłem ten model w cenie ponad 6000zł

:?: :shock:

http://www.pasazfoto.pl/canon-dostepny-p-959.html

potrzebuję z obiektywem, a wtedy wyjdzie około 6500 zł.

btw duża różnica w jakości fotografii między canon-em 70d, 80d i Nikon-em d7200, a nikon d5300 ?

fides - Sro 04 Maj, 2016

emerpe napisał/a:
Znalazłem Nikona D7200 z fajnym obiektywem za ok 4800 zł, ale filmy fullhd kręci z cropem i tylko przez 10 minut na jeden film.

-chyba 10 min na jedno ujęcie w najwyższej jakości

Widziałem kiedyś film ( powiedzmy że eksperymentalny) parunasto minutowy chyba -jedno ujęcie.
Żeby zgrać (timing) to ćwiczyli parę tygodni.

mozer - Sro 04 Maj, 2016

emerpe, masz konkretne, dość nietypowe wymagania, to czego oczekujesz? Ta cena pewnie niebawem spadnie poniżej 4k. Za tyle to nie warto kupować.
Wojmistrz - Czw 05 Maj, 2016
Temat postu: Re: Lustrzanka do 5000 zł max (z obiektywem)
emerpe napisał/a:
Legalnie jest to niemożliwe. Międzynarodowe prawo handlowe w celu rozróżnienia aparatów od kamer ustaliło jako jeden z elementów wyróżniających, że czas nagrywania obrazu ruchomego w aparatach fotograficznych nie może przekraczać 29'59". Producenci kamer, płacą gigantyczne pieniądze za użycie licencji i patentów dotyczących rejestracji obrazu ruchomego, z czego zwolnieni są producenci aparatów.
emerpe - Czw 05 Maj, 2016

@Wojmistrz: Wiem o prawnych ograniczeniach, ale czy one przypadkiem nie funkcjonują tylko na terenie UE ?

29 min i 59 sek byłoby dla mnie akceptowalne pod warunkiem rejestrowania w podanej przeze mnie jakości.

Wojmistrz - Czw 05 Maj, 2016

To kup sobie Canon 80D ze szkłami STM.
Andrzej.M. - Sob 07 Maj, 2016

Jak sądzę kolega emerpe tak zawężając parametry dobrze wiedział w co celuje... :lol:
Może namówię jakiegoś Pentaliba do zrobienia wątku "Jaka lustrzanka do 4300 z pixel schift resolution..." :lol:
Zrobi ze 4 posty... :lol:

No dobra - to ja już kończę na dziś - muszę coś zjeść przed wyjazdem do Zamku Królewskiego w Niepołomicach , gdzie zamykamy dziś naszą wystawę , przy okazji posłuchamy sobie rzadko koncertującego w kraju dyrygenta profesora Tadeusza Strugały w dość nietypowej roli - bo prowadzącego orkiestrę Synfonietta Cracovia... :cool:

Wojmistrz - Sob 07 Maj, 2016

Andrzej.M., miłego dnia :)
Sunders - Sob 07 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
No dobra - to ja już kończę na dziś - muszę coś zjeść przed wyjazdem do Zamku Królewskiego w Niepołomicach , gdzie zamykamy dziś naszą wystawę , przy okazji posłuchamy sobie rzadko koncertującego w kraju dyrygenta profesora Tadeusza Strugały w dość nietypowej roli - bo prowadzącego orkiestrę Synfonietta Cracovia...

Andrzej.M. będzie nam Ciebie brakowało :sad:
Czekamy jutro, w dziale Nasze zdjęcia » FOTOGRAFIA IMPREZ 2016 :smile:

Andrzej.M. - Sro 11 Maj, 2016

Wojmistrz napisał/a:
miłego dnia
Sunders napisał/a:
Czekamy jutro, w dziale Nasze zdjęcia

Dziękuję, było miło - mimo że byłem jednym z autorów to zrobiłem "kilka" fot - dostępnych na moim profilu na FB. Tak jak z innych imprez. :smile:

muzyk - Czw 12 Maj, 2016

https://www.facebook.com/...&type=3&theater
aha

Wujek_Pstrykacz - Czw 12 Maj, 2016

A to kolega Andrzej na takie poważne imprezy nie zabiera super Pentaxa tylko jakiś pośledni kompakt, słabiutko :razz:
mozer - Czw 12 Maj, 2016

Mógłby się uszkodzić. Takiego sprzętu nie zabiera się byle gdzie tylko trzyma w futerale za 10 kawałków.
T.B. - Czw 12 Maj, 2016

Tylko pogratulować Andrzejowi M.
A zawistnicy - cóż... :roll:

Wojmistrz - Czw 12 Maj, 2016

jakiś link go profilu i galerii? edit, nie odświeżyło strony, dzięki już mam.
Andrzej.M. - Sob 14 Maj, 2016

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
nie zabiera super Pentaxa

Zabiera , a jakże, tyle że na jakieś szczególne focenie nie ma czasu ani nastroju ani stroju... :razz:
To co prawda żadna galeria czy PF , ale za zainteresowanie dziękuję... :cool: