|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do 5000 zł max (z obiektywem)
emerpe - Sro 04 Maj, 2016 Temat postu: Lustrzanka do 5000 zł max (z obiektywem) Witam,
proszę o pomoc w wyborze lustrzanki cyfrowej. Mój budżet to maksymalnie 5000 zł.
Najważniejsze parametry:
1. dobra jakość zdjęć
2. zapis video w rozdzielczości minimum fullhd 1920x1080 z prędkością 60 kl/s i długością nie mniejszą niż 30 minut.
3. możliwość podłączenia mikrofonu zewnętrznego i jego mocowanie na aparacie.
4.Odchylany ekran podglądu
Z góry dziękuję za propozycję.
Pozdrawiam.
Andrzej.M. - Sro 04 Maj, 2016
emerpe napisał/a: | 2. zapis video w rozdzielczości minimum fullhd 1920x1080 z prędkością 60 kl/s i długością nie mniejszą niż 30 minut. |
Obawiam się że ten zapis mocno ograniczy wybór.
mozer - Sro 04 Maj, 2016
emerpe, canon 80d.
emerpe - Sro 04 Maj, 2016
mozer napisał/a: | emerpe, canon 80d. |
Super, ale przekracza mój budżet. Znalazłem ten model w cenie ponad 6000zł.
Andrzej.M. napisał/a: | emerpe napisał/a: | 2. zapis video w rozdzielczości minimum fullhd 1920x1080 z prędkością 60 kl/s i długością nie mniejszą niż 30 minut. |
Obawiam się że ten zapis mocno ograniczy wybór. |
Domyślam się. Znalazłem Nikona D7200 z fajnym obiektywem za ok 4800 zł, ale filmy fullhd kręci z cropem i tylko przez 10 minut na jeden film.
Ponieważ raczej nie znajdzie w tych pieniądzach tego czego szukam to może rozważyć inną opcję kupna osobno kamery i aparatu mniej więcej mieszcząc się podanej przeze mnie kwocie.
Kamera na przykład Canon Legria HF G25
Aparat na przykład Nikon D5300 z obiektywem 18-105VR f/3.5-5.6G ED VR
co o tym myślicie ?
Sunders - Sro 04 Maj, 2016
emerpe napisał/a: | canon 80d.
Super, ale przekracza mój budżet. Znalazłem ten model w cenie ponad 6000zł |
http://www.pasazfoto.pl/canon-dostepny-p-959.html
emerpe - Sro 04 Maj, 2016
potrzebuję z obiektywem, a wtedy wyjdzie około 6500 zł.
btw duża różnica w jakości fotografii między canon-em 70d, 80d i Nikon-em d7200, a nikon d5300 ?
fides - Sro 04 Maj, 2016
emerpe napisał/a: | Znalazłem Nikona D7200 z fajnym obiektywem za ok 4800 zł, ale filmy fullhd kręci z cropem i tylko przez 10 minut na jeden film.
|
-chyba 10 min na jedno ujęcie w najwyższej jakości
Widziałem kiedyś film ( powiedzmy że eksperymentalny) parunasto minutowy chyba -jedno ujęcie.
Żeby zgrać (timing) to ćwiczyli parę tygodni.
mozer - Sro 04 Maj, 2016
emerpe, masz konkretne, dość nietypowe wymagania, to czego oczekujesz? Ta cena pewnie niebawem spadnie poniżej 4k. Za tyle to nie warto kupować.
Wojmistrz - Czw 05 Maj, 2016 Temat postu: Re: Lustrzanka do 5000 zł max (z obiektywem)
emerpe napisał/a: | 2. zapis video w rozdzielczości minimum fullhd 1920x1080 z prędkością 60 kl/s i długością nie mniejszą niż 30 minut. | Legalnie jest to niemożliwe. Międzynarodowe prawo handlowe w celu rozróżnienia aparatów od kamer ustaliło jako jeden z elementów wyróżniających, że czas nagrywania obrazu ruchomego w aparatach fotograficznych nie może przekraczać 29'59". Producenci kamer, płacą gigantyczne pieniądze za użycie licencji i patentów dotyczących rejestracji obrazu ruchomego, z czego zwolnieni są producenci aparatów.
emerpe - Czw 05 Maj, 2016
@Wojmistrz: Wiem o prawnych ograniczeniach, ale czy one przypadkiem nie funkcjonują tylko na terenie UE ?
29 min i 59 sek byłoby dla mnie akceptowalne pod warunkiem rejestrowania w podanej przeze mnie jakości.
Wojmistrz - Czw 05 Maj, 2016
To kup sobie Canon 80D ze szkłami STM.
Andrzej.M. - Sob 07 Maj, 2016
Jak sądzę kolega emerpe tak zawężając parametry dobrze wiedział w co celuje...
Może namówię jakiegoś Pentaliba do zrobienia wątku "Jaka lustrzanka do 4300 z pixel schift resolution..."
Zrobi ze 4 posty...
No dobra - to ja już kończę na dziś - muszę coś zjeść przed wyjazdem do Zamku Królewskiego w Niepołomicach , gdzie zamykamy dziś naszą wystawę , przy okazji posłuchamy sobie rzadko koncertującego w kraju dyrygenta profesora Tadeusza Strugały w dość nietypowej roli - bo prowadzącego orkiestrę Synfonietta Cracovia...
Wojmistrz - Sob 07 Maj, 2016
Andrzej.M., miłego dnia
Sunders - Sob 07 Maj, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | No dobra - to ja już kończę na dziś - muszę coś zjeść przed wyjazdem do Zamku Królewskiego w Niepołomicach , gdzie zamykamy dziś naszą wystawę , przy okazji posłuchamy sobie rzadko koncertującego w kraju dyrygenta profesora Tadeusza Strugały w dość nietypowej roli - bo prowadzącego orkiestrę Synfonietta Cracovia... |
Andrzej.M. będzie nam Ciebie brakowało
Czekamy jutro, w dziale Nasze zdjęcia » FOTOGRAFIA IMPREZ 2016
Andrzej.M. - Sro 11 Maj, 2016
Wojmistrz napisał/a: | miłego dnia |
Sunders napisał/a: | Czekamy jutro, w dziale Nasze zdjęcia |
Dziękuję, było miło - mimo że byłem jednym z autorów to zrobiłem "kilka" fot - dostępnych na moim profilu na FB. Tak jak z innych imprez.
muzyk - Czw 12 Maj, 2016
https://www.facebook.com/...&type=3&theater
aha
Wujek_Pstrykacz - Czw 12 Maj, 2016
A to kolega Andrzej na takie poważne imprezy nie zabiera super Pentaxa tylko jakiś pośledni kompakt, słabiutko
mozer - Czw 12 Maj, 2016
Mógłby się uszkodzić. Takiego sprzętu nie zabiera się byle gdzie tylko trzyma w futerale za 10 kawałków.
T.B. - Czw 12 Maj, 2016
Tylko pogratulować Andrzejowi M.
A zawistnicy - cóż...
Wojmistrz - Czw 12 Maj, 2016
jakiś link go profilu i galerii? edit, nie odświeżyło strony, dzięki już mam.
Andrzej.M. - Sob 14 Maj, 2016
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | nie zabiera super Pentaxa |
Zabiera , a jakże, tyle że na jakieś szczególne focenie nie ma czasu ani nastroju ani stroju...
To co prawda żadna galeria czy PF , ale za zainteresowanie dziękuję...
|
|