forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki kompakt ? jasny obiektyw, jakosc dzwieku

zsolpyw - Pią 06 Maj, 2016
Temat postu: Jaki kompakt ? jasny obiektyw, jakosc dzwieku
Witam.

Chcialbym niewielki aparacik do robienia zdjec w gorszych warunkach.
Mam Panasonic Tz-10. Przy dobrej pogodzie spisuje sie super, natomiast gdy jest ciemniej lub w pomieszczeniu juz nie tak super :D

Np. aparaty z niskim parametrrm F - Sony RX100, LUMIX DMC-LX100.
Czy taki sprzet zrobi wyraznie lepsze zdjecie w slabym swietle niz moj TZ-10 ??

Druga sprawa, jakosc filmu w slabo oswietlonym powieszczeniu. Z TZ-10 nie jestem zadowolony. Jak w porownaniu spisza sie przykladowe powyzsze ?

Osobna sprawa, chcialbym nagrywac filmy z niezlym dzwiekiem (np. gra na fortepianie w przypadkowym miejscu). Czy sa jakies male kompakty z szczegolnie dobrym mikrofonem ??

Lub aparat z mozliwoscia podpiecia mikrofonu zewn ?

THX :D

[ Dodano: Pią 06 Maj, 2016 04:09 ]
Jeszcze jedno, w TZ-10 mozna nagrywac film przez 12-30 min w zaleznosci od jakosci, po czym samo sie zapisuje i nagrywanie sie wylacza....... tego tez nie chce

rafalik - Pią 06 Maj, 2016

Cześć po pierwsze określ budżet. Każdy aparat ma ograniczenie czasowe maks 29:59 min dla nagrywania bo tak stanowią przepisy unijne. Może wyłączyć się wcześniej jak się przegrzeje matryca np. po któreś tam serii nagrywania itp.
Mikrofon w lx100 jest dobry pod warunkiem kręcenia w pomieszczeniu niestety już na mieście słyszysz charakterystyczny wiatr. ( proszę oto moje nagranie https://www.youtube.com/watch?v=iVpPXyumLuY ) taki efekt masz zawsze z budowanym mikrofonem bo nie ma jak go osłonić przed wiatrem (wiec kwestia pogody)
Co do jasności filmów to albo jasny obiektyw albo matryca która radzi sobie w wysokim iso.
Miałem lx100 oddałem z przyczyn technicznych i mam sony a6000 ogólnie lepszy wybór jak do moich zastosowań dokupiłem mikrofon ECM-XYST1M za 500zł (jakoś w pomieszczeniu jak we wbudowanym ale na zewnątrz dzięki osłonce przewaga kolosalna). Filmy jakościowo podobne mimo że obiektyw ciemniejszy (ale o 1ev wyższe iso jakoś lepsze przy filmach jak na moje oko wiec wychodzi to samo) do tego szybszy AF.
Sony lepiej radzi sobie z większym iso niż lx100 ratuje go jedynie obiektyw do tego wbudowany mikrofon jest na wprost obiektywy a nie na górze aparatu.

Rx100 natomiast nie wiem o której wersji rozmawiamy bo tu różne obiektywy ale podobnie jak w mojej a6000 masz wbudowaną i odchylana lampę co daje dużo przy zdjęciach w domu przy odbiciu światła ze sufitu (lampa słaba do innych zastosowań)

Wymienione przez ciebie aparaty zrobią zdecydowanie lepsze zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych nie tylko dzięki obiektywowi ale dzięki wielkością fizyczną matrycy bo w Twoim obecnym jest malutka (niektóre tel mają większe)

zsolpyw - Pią 06 Maj, 2016

Hmm glupia spawa, nie sprawdzilem cen tych sprzetow :mrgreen:

zalozmy do 1300 zl. Moze byc uzywka, np. poprzedni model.

:)

LEX - Pią 06 Maj, 2016

Lx7
Powoli kończy się ten model

rafalik - Pią 06 Maj, 2016

No to już wszystko jasne niestety nie ten budżet.

Czyli zostaje
najlepiej Panasonic lx7

możesz poczyta jeszcze o
fuji XQ2 lub bezlustrkowcu panasonica DMC-GF5 za około 900 zł plus jakiś dodatkowy obiektyw.

zsolpyw - Sob 07 Maj, 2016

Te lx 7 i XQ2 bardzo ciekawe, male aparaciki. Czy jest mozliwosc podpiecia mikrofonu do nich ?

Tak z coiekawosci, od zawsze zastanawialo mnie w czym sa lepsze kompakty 'duze' z duzum moomem ??
Np. Panasy seria Tz vs. DMC-FZ300EP ??

Zoomy podobne, wiec w czym tkwi zasadnicza roznica ? warto kupowac duzego kloca jak mozna miec kieszonkowca Tz ????

Na co sie przeklada szerokosc obiektywu w 'duzych' kompaktach wzgledem Tz ?

thx

LEX - Nie 08 Maj, 2016

-dowiesz się więcej.

zsolpyw - Nie 08 Maj, 2016

Niestety na powyzsze nie znajduje odpowiedzi.. naprawde intryguje mie roznica pomiedzy kompaktem z szerokim obiektywem, a np. seria TZ. Niby zoomy podobne :roll:
T.B. - Nie 08 Maj, 2016

zsolpyw,
Zrobiłem takie porównanie, czyli FZ300 z TZ80:
http://www.optyczne.pl/po...=2008&add1=2051

Światłosiła 2.8 w całym zakresie ogniskowych, przeciwko 3.3-6.4, jest powalająca na korzyść FZ300.
Resztę czytaj sam, chociaż wydaje mi się, że dalej, to już takie niuanse. Chociaż - mechaniczna migawka od 60 sekund do 1/4000 s, przeciwko 4-1/2000 s to też dla pewnych rodzajów fotografii ogromna różnica. No i 12 Mpix przeciwko 18 Mpix na matrycy tej samej wielkości, to mogą być (ale nie muszą) mniejsze szumy przeciwko większej rozdzielczości (nie wiadomo, czy potrzebnej). Co kto lubi.

LEX - Nie 08 Maj, 2016

Zobacz różnice, tak wygląda zdjęcie z f2.8 vs f6.3

F6.3 zomm 50x
http://obrazki.elektroda...._1459003918.jpg
http://obrazki.elektroda...._1459004144.jpg
http://obrazki.elektroda...._1459004264.jpg

F2.8 zoom 24x
http://obrazki.elektroda...._1459003979.jpg
http://obrazki.elektroda...._1459004206.jpg
http://obrazki.elektroda...._1459004306.jpg

Otwórz sobie każde w nowej karcie.

Soniak10 - Nie 08 Maj, 2016

zsolpyw napisał/a:
gdy jest ciemniej lub w pomieszczeniu już nie tak super

Przyznaję, że im dłużej się zastanawiam, tym mniej rozumiem tą pogoń za "kompaktem z jasnym obiektywem, robiącym dobre zdjęcia w pomieszczeniach". To jest trochę takie poszukiwanie perpetuum mobile. Zamiast tego radzę poszukać przyzwoitego kompakta, choćby i z ciemniejszym obiektywem, ale za to ze stopką na zewnętrzną lampę błyskową i taką lampę do niego dokupić. Nie musi być wcale zbyt wielka, wystarczy LP rzędu 24 lub max 36, najlepiej z odchylaną głowicą. Możliwości efektów nieporównanie większe niż "jasnym obiektywem".
Np. Sony HX60V + lampa Metz Mecablitz 36 AF albo jeszcze silniejsza Yongnuo 460 II; w kwocie 1300 zmieścisz się spokojnie.
Aparat polecam, bo mam jego poprzednika HX50V i jestem zadowolony, gdy chodzi o fotografowanie urlopowo-pamiątkowe.
Przemyśl to :idea:

LEX - Nie 08 Maj, 2016

Połącz jasny obiektyw z lampą,ja w swoim jeszcze od nowości nie użyłem lampy przy F1.4 ;)
Soniak10 - Nie 08 Maj, 2016

LEX napisał/a:
ja w swoim jeszcze od nowości nie użyłem lampy przy F1.4

Zaraz-zaraz: to jaki to "niewielki kompakcik" masz z obiektywem f/1,4? :roll:

TomPL2 - Pon 09 Maj, 2016

Wszystko jest względne, ale jednak LX7 to niewielki jest w porównaniu do FZ300 :)
T.B. - Pon 09 Maj, 2016

Soniak10 napisał/a:
Przyznaję, że im dłużej się zastanawiam, tym mniej rozumiem tą pogoń za "kompaktem z jasnym obiektywem, robiącym dobre zdjęcia w pomieszczeniach".

Z tym brakiem zrozumienia, to może przesada - jasny obiektyw, to fajny obiektyw. Ale prawdą jest, że brak światła w obiektywie tak naprawdę bolesny jest w sytuacjach wręcz przeciwnych - na przykład wtedy gdy na polu chcemy sfotografować długą rurą zająca, zwłaszcza w biegu, albo ptaka w locie.

To znaczy, że uważacie, że lampą da się wszystko nadrobić?!
T.B. - Pon 09 Maj, 2016

W sprawie braku światła wszystko da się nadrobić lampą.
Nie wiem, czy powiem coś odkrywczego, ale moim skromnym zdaniem lampa właśnie po to została wynaleziona.

Zapomniałem dodać - zwłaszcza w pomieszczeniach.
Bo oświetlać lampą zająca w polu, to już trudniejsza sztuka. Chociaż nie jest to niemożliwe.

Tyle że, zabierać lampę do kompaktu mało komu pasuje. No i są miejsca, gdzie po prostu lampy nie wolno używać...
zsolpyw - Pon 09 Maj, 2016

Co do komakt + lampa to niezly pomysl, ale tylko do powieszczen wlasnie. Mozna miec mega zooma z lampa :)
Natomiast aby krecic jasne filmy, jasny obiektyw must be !

Pany, a jak jest z tym ograniczeniem czasu krecenia filmu ? czy aparaty z UK tez maja te ograniczenie ??

T.B. - Pon 09 Maj, 2016

zsolpyw napisał/a:
Natomiast aby krecic jasne filmy, jasny obiektyw must be !

I na dodatek ze stałym, jasnym światłem - jeśli chcesz używać funkcji zoom.
Jak w FZ300 na przykład - i to byłby kolejny punkt do wcześniejszego, Twojego pytania o porównanie aparatów.

zsolpyw - Wto 10 Maj, 2016

Jeszcze jest takie cudo: Sony RX100 . Ma matryce 20 Mpx, LX7 ma skromne 10. Czy ten SOny nie jest zaszumiony przez to ?

Kwestia podpiecia mikrofonu zewnetrznego, czy te male jasne kompakciki maja mozliwosci ? ewentualnie jakis ciu wiekszy aparat ze stosownym gniazdkiem ?

LEX - Wto 10 Maj, 2016

zsolpyw napisał/a:
Pany, a jak jest z tym ograniczeniem czasu krecenia filmu ? czy aparaty z UK tez maja te ograniczenie ??

http://www.wykop.pl/ramka...w-lustrzankach/

T.B. napisał/a:
Jak w FZ300 na przykład - i to byłby kolejny punkt do wcześniejszego, Twojego pytania o porównanie aparatów.

Zamiast bulić za odgrzanego kotleta to lepiej kupić FZ200.

zsolpyw napisał/a:
Jeszcze jest takie cudo: Sony RX100 . Ma matryce 20 Mpx, LX7 ma skromne 10. Czy ten SOny nie jest zaszumiony przez to ?

W sony większa matryca,generowany mniejszy szum,użyteczne większe iso - odwrotnie w przypadku lx-a mniejsze iso,jaśniejsza optyka.Można powiedzieć różnice się zacierają acz panas za sprawą optyki nadrabia,moim zdaniem wypada lepiej.

zsolpyw napisał/a:
Kwestia podpiecia mikrofonu zewnetrznego, czy te male jasne kompakciki maja mozliwosci ? ewentualnie jakis ciu wiekszy aparat ze stosownym gniazdkiem ?

Wbudowane mic jest w każdym do bani,troche lepiej jest z minijack a najlepiej kupić np zoom H1 i synchronizować z filmem.Dodatkowo do zooma masz możliwość podłączenie mic Roode jakby cię mocno korciło.

zsolpyw - Pią 20 Maj, 2016

Jaki aparat o powyzszych cechach umozliwia podpiecie mikrofonu na mini jack ? interesuja mnie tez dobre parametry rejestracji dzwieku.

Cos mozliwie malego, z jasnym obiektywem ;)